ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέος κύκλος βίας;

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Καζάνι που σιγοβράζει εξακολουθεί να θυμίζει η απέραντη νησιωτική χώρα, λίγο περισσότερο από τρεις μήνες από τα βίαια επεισόδια και τις ταραχές που σημάδεψαν την αλλαγή - τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων - του πολιτικού σκηνικού και την αποπομπή του επί 33 χρόνια "δυνάστη" Σουχάρτο.

Μικρές εκτονώσεις ταραχών και διαδηλώσεις σημαδεύουν όλο αυτό το τρίμηνο, αλλά το χθεσινό διήμερο σημαδεύτηκε από τα αιματηρότερα επεισόδια από τα μέσα του Μαϊου. Τόπος η πόλη Λοκσεουμάουε στην επαρχία Ατσέχ, στη βόρεια Σουμάτρα, περίπου 2.000 χλμ. από την πρωτεύουσα Τζακάρτα. Αφορμή, η προχθεσινή τελετή αποχώρησης των τελευταίων 658 στρατιωτών που είχαν αποσταλεί στην επαρχία Ατσέχ στο πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των μουσουλμάνων αυτονομιστών, ομάδες που ευθύνονται σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για φρικαλεότητες στη διάρκεια του εννεαετούς ακήρυκτου πολέμου των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των αυτονομιστών, όπως βασανιστήρια, βιασμοί και ενταφιασμοί εκατοντάδων θυμάτων σε ομαδικούς τάφους που αποτελούσαν συνηθισμένο φαινόμενο.

Χθες, δεύτερη μέρα των ταραχών, οι ινδονησιακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους στη διάρκεια ταραχών που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άτομα, ανακοίνωσε η αστυνομία. "Ορισμένοι τραυματίστηκαν, αλλά δε γνωρίζω πόσοι. Δύο άτομα σκοτώθηκαν", δήλωσε ο ταγματάρχης Αμρίν Ρεμίκο,υποδιοικητής της αστυνομίας στην πόλη Λοκσεουμάουε, με πληθυσμό 6.000 κατοίκων, όπου οργισμένα πλήθη διαδηλώνουν από προχθές. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το πλήθος προσπάθησε να επιδοθεί σε "λεηλασίες" στο κέντρο της πόλης, παρά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ο υποδιοικητής δήλωσε ότι 500 περίπου στρατιώτες και ισάριθμοι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος, πρόσθεσε όμως, ότι δε γνωρίζει ποιος άνοιξε πυρ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χιλιάδες λαού έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο της πόλης όπου έχει μεταφερθεί ο ένας από τους νεκρούς, απαιτώντας την παράδοση της σορού.

Οι ταραχές έχουν επεκταθεί και σε άλλες τέσσερις περιοχές, αλλά ο αστυνομικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Παρ' όλα αυτά η οικονομική κρίση που εξακολουθεί να μαστίζει όλη τη χώρα και οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος Χαμπίμπι από την πρώτη μέρα εκλογής του και δεν έχουν προχωρήσει, δημιουργούν φόβους ότι το αιματηρό σκηνικό του περασμένου Μαϊου μπορεί να επαναληφθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ισορροπία όλης της περιοχής της νοτιοανατολικής Ασίας.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
Σουδανική "διπλωματική επίθεση"

ΤΥΝΙΔΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ .-

Οι σουδανικές αντιδράσεις στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της 20ής Αυγούστου που ανάμεσα στους στόχους τους ήταν και η φαρμακοβιομηχανία της Αλ - Σιφάα, συνεχίζονται στο πεδίο της διπλωματίας με "ευθεία αντιπαράθεση".

Κατ' αρχάς, σε μια αιφνίδια κίνηση "στρατηγικής" ένα αεροσκάφος των "Σουδανικών Αερογραμμών" εκτέλεσε χτες πτήση προς τη Λιβύη παρά την απαγόρευση πτήσεων από και προς τη χώρα, που είχαν αποφασίσει τα Ηνωμένα Εθνη σε βάρος της Τρίπολης μετά την ανατίναξη του αεροπλάνου της "Παναμέρικαν" πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1988, μεταφέροντας τη σουδανική αντιπροσωπεία που θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 29η επέτειο της επανάστασης που ανέδειξε στην εξουσία τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

"Δε θα υποχωρήσουμε στους Αμερικανούς", φώναζαν μέλη της αντιπροσωπείας, τα οποία υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Λίβυοι αξιωματούχοι. "Παραβιάσαμε την απαγόρευση για να δώσουμε ένα μήνυμα στην αμερικανική τυραννία και ηγεμονία που μας έπληξε πριν από μερικές βδομάδες, όπως έκανε και με τη Λιβύη πριν από μερικά χρόνια", δήλωσε στη λιβυκή τηλεόραση στέλεχος της αντιπροσωπείας, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, αναφερόμενος στην επίθεση με πυραύλους"Κρουζ" εναντίον του εργοστασίου κοντά στο Χαρτούμ. Η αντιπροσωπεία διευκρίνισε ότι η πτήση είναι σύμφωνη με απόφαση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, ο οποίος τον περασμένο Ιούνη επέτρεψε τις πτήσεις προς τη Λιβύη για ανθρωπιστικές, θρησκευτικές ή διπλωματικές αποστολές.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, λάμβανε χώρα η συνάντηση του Προέδρου Ομάρ Ελ - Μπασίρ με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Τάχα Γιασίν Ραμάνταν - Μπασίρ, όπου θέμα της - σύμφωνα με το Σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων - ήταν οι πιθανές επιθέσεις και αντίποινα που μπορεί να γίνουν στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο συνέπεια της αμερικανικής προκλητικότητας. Οι δύο άντρες συζήτησαν, επίσης, εκτενώς τη βαρύνουσα σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η "αλληλεγγύη" στην αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.

Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει και το Ιράκ ότι είχε άμεση ανάμειξη στη "φερόμενη" παραγωγή του χημικού VX, που παραλύει το νευρικό σύστημα, στο εργοστάσιο της Αλ - Σιφάα, ενώ και οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ υψηλά στη λίστα που έχουν καταρτίσει οι Αμερικανοί για τις χώρες που υποθάλπουν ή ενισχύουν την τρομοκρατία. Αντίστοιχα και το Ιράκ, το Σουδάν και η Λιβύη βρίσκονται υπό καθεστώς εμπάργκο.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
"Ανησυχία" από τη δοκιμή του πυραύλου

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Πολιτικές διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που έπεσε στα διεθνή ύδατα κοντά στην Ιαπωνική Θάλασσα.

Και ενώ οι άμεσες προχθεσινές αντιδράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χλιαρές, η ιαπωνική κυβέρνηση φαίνεται να το "ξανασκέφεται" και με χθεσινή της ανακοίνωση προειδοποίησε με διακοπή των συνομιλιών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και κάθε μελλοντικής αποστολής βοήθειας σε τρόφιμα προς τη χώρα αυτή. Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που είχε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Μαζαϊκο Κομούρα και Φουκουσίρο Νουκάγκα.Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ιαπωνία θα προτείνει συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν την κατάσταση και πιθανά επιπλέον μέτρα.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Κίνα, η οποία απηύθυνε έκκληση για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων πλευρών για την εκτόνωση της έντασης που προκλήθηκε. "Η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα συζητήσουν για να επιλύσουν με τον τρόπο που αρμόζει το πρόβλημα και να διαφυλάξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζου Μπανγκζάο.Ο Ζου πάντως δεν αποκάλυψε εάν η Κίνα, που είναι μία από τις χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν στενές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, προτίθεται να αναλάβει κάποιο μεσολαβητικό ρόλο για την εκτόνωση της έντασης.

Ο έτερος ενδιαφερόμενος, η Ρωσία, φαίνεται να συμπλέει και αυτή με τη σειρά της με το "κλίμα της ανησυχίας" που κυριαρχεί... "Η ανησυχία κορυφώνεται με αφορμή το γεγονός ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έπεσε στα ρωσικά χωρικά ύδατα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν,για να συμπληρώσει ότι "Εχουμε ζητήσει επίσημη εξήγηση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας μέσω της διπλωματικής οδού".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συγκρούσεις κι εκκλήσεις Τιράνων για επέμβαση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Πληροφορίες για νέες ένοπλες συγκρούσεις στο πάντα ταραγμένο Κοσσυφοπέδιο είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, καθώς το "Κέντρο Πληροφόρησης" που πρόσκειται στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έκανε λόγο για σερβικές επιθέσεις εναντίον χωριών μετά από ενέδρα μαχητών του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) κατά αστυνομικών.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 9 νεκρούς, πλην όμως δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Πηγή κοντινή στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα είπε πως η σερβική επιχείρηση άρχισε στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) επειδή Κοσσοβάροι Αλβανοί αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους. Η άλλη πλευρά μίλησε για "πρόκληση" με ενέδρα, παραδεχόμενη ότι υπήρξαν "επεισόδια".

Χθες πάντως ένας κοντινός στον Μιλόσεβιτς Σέρβος πολιτικός, ο Ντράγκαν Τόμιτς, κάλεσε τους πολιτικούς του Κοσσόβου να "σταματήσουν την αγωνία των ανθρώπων τους" και να αρχίσουν διάλογο με το Βελιγράδι.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αλβανίας επανέλαβε χθες την έκκλησή της για διεθνή επέμβαση στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία και να αποτραπεί μια "ανθρωπιστική καταστροφή" των Αλβανών της επαρχίας.

"Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο καθίστανται καθημερινά πολυπλοκότερες και ανησυχητικότερες. Η επέμβαση από τη διεθνή κοινότητα πρέπει να είναι γρήγορη και ουσιαστική για να σωθεί η ζωή δεκάδων χιλιάδων αθώων πολιτών, η ζωή των οποίων τίθεται σε κίνδυνο από τις φλόγες του πολέμου, ενώ αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική καταστροφή", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Τιράνων.

Κατηγορούνται οι σερβικές δυνάμεις ότι επιτίθενται αδιακρίτως εναντίον πολιτών και επισημαίνεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και απειλούνται από επιθέσεις Σέρβων, ενώ ο χειμώνας πλησιάζει.

"Η κατάσταση γίνεται ανησυχητική από ώρα σε ώρα", προστίθεται.

Η Αλβανία απέρριψε επίσης τις γιουγκοσλαβικές κατηγορίες ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ποιος είναι ο "επιτιθέμενος και ποιο το θύμα που πρέπει να προστατευτεί"...

Οι φωτιές στα κτίρια δεν είναι "σπάνιο" φαινόμενο πάλι τον τελευταίο

Οι φωτιές στα κτίρια δεν είναι "σπάνιο" φαινόμενο πάλι τον τελευταίο καιρό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ