ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Πειρατική επέκταση σ' όλη τη χώρα!

Τροπολογία της κυβέρνησης, σε άσχετο νομοσχέδιο, εντάσσει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα στην περιοχή Γ', στην οποία επιτρέπεται η υλοποίηση των ΤΣΑ και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας

Τη "δικτατορία" των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), με τη συνακόλουθη κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας,επέβαλε σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα η κυβέρνηση,μέσα από πειρατική τροπολογία που κατέθεσε στο νόμο για τη ναυτική εκπαίδευση, τον Ιούλη, λίγο πριν εισαχθεί για ψήφιση το αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις.

Η κυβερνητική παρέμβαση κάνει πράξη και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, ότι τα διαβόητα ΤΣΑ θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, λειτουργώντας σαν φορείς διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

Ετσι, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια "ταχυδακτυλουργία", με την οποία κατά παρέκκλιση της μέχρι σήμερα ισχύουσας νομοθεσίας - και γι' αυτό επιστρατεύτηκε η τροπολογία - εντάσσονται στη λεγόμενη Γ περιοχή (χαρακτηρίζεται από ένταση της ανεργίας ή και μείωση του ενεργού πληθυσμού) ολόκληρη σχεδόν η χώρα, με εξαίρεση τις λίγες περιοχές που έχουν ενταχθεί σε άλλες ζώνες. Η διαίρεση σε ζώνες έγινε με τον "αναπτυξιακό νόμο" 2601/98 για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Η ρύθμιση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα να υλοποιηθούν Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης σε πολύ περισσότερες περιοχές από τις 7, στις οποίες έχουν ξεκινήσει σήμερα.Σύμφωνα με το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, οι εργοδότες θα μπορούν να προχωρήσουν σε... "συμφωνία" με τους εργαζόμενους σε περιοχές που υλοποιούνται τα Τοπικά Σύμφωνα, έτσι ώστε αυτοί οι εργαζόμενοι να αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο, ανεξάρτητα και κατά παράβαση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.Ταυτόχρονα, έτσι κι αλλιώς, οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται για ένα έργο στα πλαίσια των ΤΣΑ θα αμείβονται μόνο με το κατώτερο μεροκάματο, ανεξάρτητα από τη... γνώμη τους.Η επίμαχη διάταξη - την οποία αποκάλυψε ο "Τύπος της Κυριακής" - αναφέρει: "Για το διάστημα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2000 περιλαμβάνονται στην περιοχή Γ, πέραν της Ζώνης Λαυρεωτικής του Νομού Αττικής, και οι Περιφέρειες, οι Νομοί, και τα τμήματα Νομών που δεν εντάσσονται κατά τα ανωτέρω στις Α, Β και Δ περιοχές, ανεξάρτητα από τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την ένταξή τους στην περιοχή Γ".

Ο αναπτυξιακός νόμος όριζε ότι η κατάταξη στην περιοχή Γ γίνεται ύστερα από Υπουργική Απόφαση, που διαρκεί αμετάβλητη για δυο χρόνια. Για να υπαχθεί ένας νομός ή μια περιφέρεια στην περιοχή Γ, εξετάζονται τα στοιχεία της ανεργίας που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης. Αν το ποσοστό ανεργίας σε μια περιοχή ξεπερνά κατά μία τουλάχιστον μονάδα το μέσο όρο ανεργίας της χώρας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, τότε ακολουθεί η υπαγωγή της στην περιοχή Γ.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την παρέμβασή της, υποστηρίζοντας ότι τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΣΥΕ χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία και δεν είναι δυνατή η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης!

Από τη δυνατότητα υλοποίησης των ΤΣΑ, εξαιρούνται πλέον μόνο μικρά τμήματα της Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Δωδεκανήσου (πλην μια περιοχή της Ρόδου), μια μικρής έκτασης παραμεθόριος ζώνη της ηπειρωτικής χώρας, νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, η Θάσος, οι επαρχίες Λαγκαδά και Τροιζηνίας, οι οποίες εντάσσονται σε άλλες ζώνες.

Συνεχίζουν στη ΛΑΡΚΟ

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους, με 4ωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας,με κύρια αιτήματα τη στήριξη της επιχείρησης από την κυβέρνηση και την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το '98, αφού αυτή βρίσκεται στον ΟΜΕΔ και η εταιρία ζητάει να καθοριστούν οι αυξήσεις που θα δοθούν στους εργαζόμενους με βάση την τιμή του νικελίου!

Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στο διάστημα από 10 έως 15 του μήνα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρυμνα,στην οποία θα κληθεί και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Το σωματείο φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην εξαγγελία νέων κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και απαξίωσής της, πολιτική που τη φέρνει στα πρόθυρα του "λουκέτου".

Στα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί και πάλι Γενική Συνέλευση για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, οι ακτιβιστές της "Γκρινπίς" με το πλοίο της οργάνωσης "Σείριος" αποβιβάστηκαν χτες το πρωί στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις φόρτωσης σκουριάς, προκειμένου, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, να σταματήσει η απόρριψη αυτών των αποβλήτων στη θάλασσα.

"Ακραία" χαρακτήρισε την ενέργεια των ακτιβιστών της "Γκρινπίς" ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Θεοδώρου,ο οποίος δήλωσε στο "Ρ" ότι έγινε εν αγνοία του σωματείου, το οποίο έχει θέσεις και προτάσεις και παλεύει από παλιά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χτες ο Κ. Δασκαλάκης,διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ,σημείωσε ότι "αυτή η ενέργεια της "Γκρινπίς" είναι ανεξήγητη, αφού δε ζήτησε καμία ενημέρωση από τη διεύθυνση", ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει σκοπιμότητα για το χρόνο που επιλέχθηκε για να κάνει την κατάληψη των εγκαταστάσεων η "Γκρινπίς", σημείωσε πως υπάρχουν "υποψίες", αρνούμενος όμως να μιλήσει πιο συγκεκριμένα, αλλά και να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Δ. Παπανικολάου,πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών,που ισχυρίστηκε ότι αυτή "η σκουριά δεν είναι τοξική και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για τη θαλάσσια πανίδα, αλλά και για τους ανθρώπους".

Δεν προβλέπονται αλλαγές

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τις διαδικασίες έγκρισης των ασφαλιστικών ταμείων για περίθαλψη στο εξωτερικό

Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία εγκρίνουν σήμερα τη νοσηλεία ασφαλισμένων στο εξωτερικό, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη,οι οποίες έγιναν με αφορμή την έκδοση δυο σχετικών δικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του "Εθνους", οι αποφάσεις αυτές δικαίωσαν δυο κατοίκους του Λουξεμβούργου, οι οποίοι χωρίς προηγούμενη έγκριση από τους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς, απευθύνθηκαν σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ για ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, ζητώντας έπειτα να καλυφθούν οι σχετικές δαπάνες από τα ταμεία τους. Συγκεκριμένα, ο ένας αγόρασε γυαλιά από το Βέλγιο και ο άλλος έκανε τις ορθοδοντικές εργασίες της κόρης του στη Γερμανία. Στη συνέχεια απαίτησαν τη δαπάνη από τα ταμεία τους, αυτά αρνήθηκαν να την καλύψουν και οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια. Εχει σημασία ότι η λογική, με βάση την οποία το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έβγαλε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, στηρίζεται στο ότι η άρνηση των ταμείων να εγκρίνουν τις δαπάνες, ορθώνουν εμπόδια στη μια περίπτωση στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και στην άλλη, στην ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων.Πρόκειται στην ουσία για μια παρέμβαση που δε λαμβάνει υπόψη της τους ιδιαίτερους κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, για τη νοσηλεία ασφαλισμένων στο εξωτερικό.

Μόνος περιορισμός, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, είναι ότι το ύψος κάλυψης της δαπάνης καθορίζεται με βάση όσα ορίζει ο ασφαλιστικός φορέας.

Απάντηση και στις κάλπες

Δήλωση του Π. Σοφού, γγ του ΕΚΑ και υποψήφιου δημάρχου Περιστερίου

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου, Π. Σοφός,δήλωσε στο "Ρ" σχετικά με την αντεργατική τροπολογία:

"Με την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση, που επεκτείνει στην ουσία τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα ΤΣΑ. Δηλαδή, αξιοποιώντας την ανεργία σαν πολιορκητικό κριό, προσπαθεί να χτυπήσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Βεβαίως, ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε για τις εργασιακές σχέσεις, το επιβεβαιώνει διπλά αυτό, αλλά το πιο επικίνδυνο σε αυτή τη διαδικασία είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να εντάξει και άλλους κοινωνικούς φορείς στην αντιλαϊκή, αντιδραστική λογική της. Εντάσσει δηλαδή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή τη λογική, αν και άλλος είναι, ή τουλάχιστον πρέπει να είναι, ο ρόλος και ο χαρακτήρας της, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να τη μετατρέψει σε μοχλό περάσματος της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Επειδή "ουδέν κρυπτόν υπό του ήλιου", οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται, γι' αυτό και θα δώσουν συγκεκριμένη απάντηση στους κυβερνητικούς εκπροσώπους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές που έρχονται. Με λίγα λόγια, θα καταδικάσουν και με την ψήφο τους την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ