ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Ψευδεπίγραφη η μείωση των τιμών

Οι "συμφωνίες κυρίων" που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οι οποίες έγιναν με αποκλειστικό στόχο τη στατιστική συγκράτηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τελικά δε θα έχουν κανένα αντίκρισμα για τους καταναλωτές

Τα τεράστια - απροσδιόριστα στην πραγματικότητα, ελέω "ελεύθερης αγοράς" - περιθώρια κέρδους των εταιριών που εισάγουν και διακινούν ανταλλακτικά, αποδεικνύει η τελευταία "συμφωνία κυρίων" με το υπουργείο Ανάπτυξης για μειώσεις στις λιανικές τιμές από την 1η Σεπτέμβρη. Οπως προκύπτει, οι "μειώσεις" τιμών στα ανταλλακτικά κατά 5% ή 10% ή και 15%, που εξαγγέλθηκαν ή και έγιναν - από όσες εταιρίες προχώρησαν σε μειώσεις - δεν είναι τίποτ' άλλο παρά εσωτερικές αλχημείες στο όλο κύκλωμα της εισαγωγής διακίνησης και εμπορίας ανταλλακτικών.Αλχημείες, που έχουν στόχο και οι εταιρίες να μη χάσουν δεκάρα από τα κέρδη τους και ο πληθωρισμός να εμφανιστεί μειωμένος, που σημαίνει ότι το κόστος των μειώσεων στις τιμές στα ανταλλακτικά, θα το πληρώσουν πάλι οι τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας της αγοράς και οι καταναλωτές. Στην ουσία, δηλαδή, αποδεικνύεται ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση να "βάλει χέρι" στα ανεξέλεγκτα κέρδη των εταιριών, ούτε η οικονομική ελάφρυνση των καταναλωτών.

Η αλήθεια είναι ότι σ' αυτή τη φάση τις επιπτώσεις από τις όποιες μειώσεις τις πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες των συνεργείων αυτοκινήτων, οι οποίοι όπως τονίζουν, πιέστηκαν από τις εταιρίες να περιορίσουν τα δικά τους περιθώρια κέρδους για να εμφανιστεί μείωση στη λιανική τιμή των ανταλλακτικών. Οπως όμως οι ίδιοι εξηγούν, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι σχετικές απώλειες που υπάρχουν από την εξέλιξη στις τιμές των ανταλλακτικών, αργά ή γρήγορα θα αντισταθμιστούν από αντίστοιχες αυξήσεις που θα γίνουν για τις υπηρεσίες που οι ίδιοι προσφέρουν, δηλαδή από τα εργατικά.

Το βέβαιο είναι ότι σε κάθε περίπτωση τα κέρδη των μεγάλων εταιριών και των εισαγωγέων παραμένουν στο απυρόβλητο, ενώ οι καταναλωτές φεύγοντας από τα συνεργεία δε θα πληρώνουν συνολικά λιγότερα χρήματα απ' ό,τι πλήρωναν μέχρι προχτές. Απλώς, στα κιτάπια των τιμοληπτών του υπουργείου που ενδιαφέρουν τη διαμόρφωση του τιμαρίθμου θα καταγράφονται οι κατά ένα ποσοστό 10% - 15% χαμηλότερες τιμές σε κάποια ανταλλακτικά για ένα διάστημα, κι αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου που θα επιβληθούν οι νέες εργοστασιακές αυξήσεις.

Ειδικότερα, συζητώντας με ιδιοκτήτες συνεργείων προκύπτει ότι οι εταιρίες εισαγωγής μετέρχονται διάφορους τρόπους προκειμένου στη λιανική τιμή να εμφανιστεί μειωμένη τιμή χωρίς ο ίδιες να ζημιωθούν στο ελάχιστο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες, οι εταιρίες διαθέτουν στους μεταπωλητές και στα συνεργεία ακριβώς στις ίδιες τιμές που πωλούσαν μέχρι προχτές τα ανταλλακτικά, με τρόπο όμως που μειώνονται τα ποσοστά των εκπτώσεων που τους έκαναν. Αλλά και εταιρίες οι οποίες πουλάνε φτηνότερα στα συνεργεία, ονομάζοντας τις μειώσεις στη χονδρική "προσφορές", αναγκάζουν τους επαγγελματίες να αγοράσουν συγκεκριμένες ποσότητες από τα είδη στα οποία κάνουν τις "προσφορές" - χαρακτηρισμός που από μόνος του δηλώνει την προσωρινότητα των όποιων μειώσεων - και έτσι πάλι οι εταιρίες βγαίνουν κερδισμένες.

Γεγονός είναι, δηλαδή, ότι, όπως και να 'χει, οι καταναλωτές δε θα πληρώσουν φτηνότερα το συνολικό κόστος επισκευής των οχημάτων τους, ενώ η "ελεύθερη αγορά" που έχει οδηγήσει σε απροσδιόριστα ύψη τα κέρδη των εισαγωγέων ανταλλακτικών παραμένει ανέγγιχτη. Οπως χαρακτηριστικά λένε άνθρωποι από το κύκλωμα διακίνησης των ανταλλακτικών, "ακόμα κι αν μια εταιρία κάνει πραγματική μείωση 10% είναι ένας κόκκος άμμου μπροστά στα τεράστια ποσοστά κέρδους που έχει και δε γνωρίζει κανείς".

Μ. Ζ.


Στο 4,1% ο δείκτης χονδρικής τον Ιούλη

Με ρυθμό 4,1% σε μέσα επίπεδα αυξήθηκε ο δείκτης τιμών χονδρικής τον Ιούλη του 1998 (σύγκριση Γενάρη - Ιούλη 98/97) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τις αντίστοιχες περιόδους του 1997 και 1996 ο δείκτης χονδρικής είχε παρουσιάσει ρυθμό μεταβολής 3,4% και 6,6% αντίστοιχα.

Τον μήνα Ιούλη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Ιούνη, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι αύξησης 0,2% το 1997 και μείωσης 0,6% το 1996.

Σε δωδεκάμηνη βάση τέλος (Ιούλης 98/97) ο δείκτης χονδρικής παρουσίασε αύξηση 3,4% έναντι αυξήσεων 5,2% και 6,4% τις αντίστοιχες περιόδους του 1997 και 1996.


ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Αγγιξε το 1,7 δισ. δολάρια στο α' τρίμηνο '97

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 1998 κατά 18,7%

Νέα αύξηση σημείωσε τον περασμένο μήνα Μάρτη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συναλλαγές, τόσο εμπορευμάτων όσο και υπηρεσιών με το εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία το σωρευτικό έλλειμμα για το πρώτο τρίμηνο του 1998 διαμορφώθηκε στο ποσό των 1.695 εκατομ. δολαρίων, έναντι 1.661,6 και 1.203,6 εκατομ. δολάρια τα αντίστοιχα τρίμηνα του 1997 και 1996.

Η επιδείνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οφείλεται στο γεγονός ότι μείωση του πλεονάσματος από τις άδηλες συναλλαγές(μειώθηκαν οι εισπράξεις από τον τουρισμό, τις μεταφορές, την κοινότητα κλπ. και αυξήθηκε οι πληρωμές για ταξίδια στο εξωτερικό κλπ.), ενώ το αντίθετο το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε κάμψη. Συγκεκριμένα στο πρώτο τρίμηνο του 1998(Γενάρης - Μάρτης):

  • Το πλεόνασμα του ισοζυγίου αδήλων, μειώθηκε κατά περίπου 380 εκατομ. δολάρια (από 3,2 δισ. δολάρια πέρσι, μειώθηκε φέτος στα 2,8 δισ. δολάρια).
  • Το εμπορικό έλλειμμα, μειώθηκε κατά 300 εκατομ. δολάρια (περιορίστηκε φέτος στα 4,5 δισ. δολάρια από 4,8 δισ. δολάρια πέρσι). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι όλη σχεδόν η βελτίωση στο εμπορικό έλλειμμα, οφείλεται στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές (κυρίως των καυσίμων), ενώ οι εισπράξεις από τις ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Συγκεκριμένα, από τη συνολική μείωση της δαπάνης για εισαγωγές ύψους περίπου 600 εκατομ. δολαρίων ή 9,6% η δαπάνη για εισαγωγές καυσίμων (κυρίως λόγω μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου), μειώθηκε κατά 330 εκατομ. δολάρια ή 34,3%. Αντίθετα, οι εισπράξεις συναλλάγματος από τις ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 18,7% και από 1,3 δισ. δολάρια το περσινό τρίμηνο έπεσαν στο πρώτο τρίμηνο του 1998 στο 1 δισ. δολάρια.

Τέλος, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδας, με τα στοιχεία για το ισοζύγιο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, που το Μάρτη του 1998 είχαν φτάσει τα 20,8 δισ. δολάρια (από 13,3 δισ. δολάρια το Μάρτη του 1997), περιορίστηκαν στο τέλος Αυγούστου 1998 στα 16,8 δισ. δολάρια λόγω της νομισματικής αναταραχής στις διεθνείς χρηματαγορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ