ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
"Η νεολαία θα δώσει την απάντησή της"

Σε εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και τη Ζάκυνθο μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός, και αναφέρθηκε στη μάχη των δημοτικών εκλογών και στις προσπάθειες της Εκκλησίας να εισχωρήσει στα σχολεία

Τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η ΚΝΕ στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, "ώστε να ακουστεί πιο δυνατά το μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και από τη νεολαία", επισήμανε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός,ο οποίος μίλησε στις εκδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα και τη Ζάκυνθο,στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ν. Σοφιανός και στις προθέσεις της Εκκλησίας να εισβάλει στα σχολεία.

Οι διήμερες εκδηλώσεις στην Καλαμάτα περιλάμβαναν, εκτός από την ομιλία του Ν. Σοφιανού, και συναυλίες από ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα, θεατρικά σκετς εμπνευσμένα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα. Στη Ζάκυνθο η εκδήλωση έγινε την περασμένη Κυριακή και περιλάμβανε και χαιρετισμούς των υποψηφίων δημάρχων και νομάρχη που στηρίζει το ΚΚΕ, οι οποίοι κάλεσαν σε συσπείρωση μπροστά στις εκλογές.

"Πιστεύουμε ότι η Οργάνωσή μας, με τη δράση της το επόμενο διάστημα, μπορεί να συμβάλει ώστε να ακουστεί πιο δυνατά το μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και από τη νεολαία. Για να κόψουμε τη φόρα στον Σημίτη και την κυβέρνησή του λέγοντας "όχι" στους κυβερνητικούς - συνασπισμένους υποψηφίους". Αυτό τόνισε ο Ν. Σοφιανός στην ομιλία του αναφερόμενος στις εκλογές του Οκτώβρη και συνέχισε: "Εμείς λέμε ότι στις εκλογές μπορεί να δοθεί μήνυμα αγωνιστικό, λέγοντας "όχι" σε όλους αυτούς που, με άλλα λόγια, ακολουθούν την ίδια πολιτική. Και δεν είναι τυχαίο που ειδικά ο ΣΥΝ συνεργάζεται σχεδόν στο σύνολο των επαρχιών, σε μια σειρά δήμους σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αθήνα, με το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να ψαρέψει σε θολά νερά, προσπαθώντας να μειώσει την ικανότητα αγωνιστικής συσπείρωσης, που μπορεί να εκφραστεί στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Δίνοντας ένα τέτοιο μήνυμα στις δημοτικές εκλογές, ένα μήνυμα τιμωρίας και λαϊκής αντεπίθεσης, μπορούμε με καλύτερους όρους μετά τις εκλογές να συνεχίσουμε τη δράση μας", επισήμανε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΟΧΙ στα σχολεία - κατηχητικά

Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες να εισχωρήσει στα σχολεία η Εκκλησία. "Απ' τη μια μας γυρνάνε στο μεσαίωνα, αφαιρώντας εργασιακά, μορφωτικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα της νέας γενιάς, κι από την άλλη θέλουν να κάνουν και τη συνείδηση της νεολαίας μεσαιωνική. Και σ' αυτή την αποστολή φαίνεται ότι καλείται να συμμετάσχει και ο αρχηγός της Εκκλησίας", τόνισε. "Τα σκοταδιστικά κηρύγματα, οι επουράνιες λύσεις και η λογική της ελεημοσύνης έρχεται σαν αντίπαλο δέος σ' αυτό που θέλουν να βαφτίσουν σαν τέλος των ιδεολογιών. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα εθνικιστικά - σοβινιστικά κηρύγματα και οι διασυνδέσεις με φασιστικές ομάδες και φυλλάδες. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα κηρύγματα γίνονται από αυτούς που δε θα πάνε στην πρώτη γραμμή να πολεμήσουν, αλλά από αυτούς που θα κάνουν τις κηδείες για τη νεολαία, που θα γυρίζει σκοτωμένη στα τυχοδιωκτικά τους σχέδια", επισήμανε.

Ο Ν. Σοφιανός πρόβλεψε ότι οι μαθητές δε θα αφήσουν αυτές τις προσπάθειες να περάσουν, τονίζοντας: "Θα υπάρχει και απάντηση στις προσπάθειες να αλωθεί ειδικά η μαθητική νεολαία, να μπουν στο στόχο της επιχείρησης Εκκλησία - ιδεολογία τα λύκεια. Χρειάζεται να ρωτήσουμε τι έκανε ο μητροπολίτης Βόλου Χριστόδουλος, όταν πριν ένα χρόνο όλα τα λύκεια του Βόλου για δύο μήνες ήταν σε κατάληψη και χιλιάδες μαθητές βρίσκονταν στο δρόμο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους; Εφτιαχνε καφετερίες για τους μαθητές. Ομως, οι μαθητές δε θέλουν καφετερίες. Οι μαθητές θέλουν μόρφωση, δουλιά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν πολλά λύκεια, όπου τα μαθητικά συμβούλια θα δώσουν απάντηση σ' αυτές τις προθέσεις. Είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές δε θα επιτρέψουν τα σχολεία τους να μετατραπούν σε κατηχητικά. Η ΚΝΕ καλεί τους νέους, απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, απέναντι σ' αυτή τη βρώμικη πολιτική, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει".

ΒΟΛΟΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Μήνυμα αντίστασης κι αντεπίθεσης

Μήνυμα αντίστασης κι αντεπίθεσης της νεολαίας στο νεοφιλελευθερισμό της πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις εντολές της ΕΕ, και υπόσχεσης ενεργούς συμμετοχής των νέων ανθρώπων στη μάχη των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσαν οι νεολαίοι που πήραν μέρος, την Παρασκευή και το Σάββατο, στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο Βόλο.

Μέσα από τις πολιτικές ομιλίες του Δ. Κουτσούμπα,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και του Σ. Παπαδόπουλου,μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, τις συζητήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αναδείχτηκε η ανάγκη των νέων ν' αμφισβητούν την πολιτική της παθητικότητας και της υποταγής, η θέλησή τους να συμμετάσχουν στους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για ένα καλύτερο αύριο της νέας γενιάς και της πατρίδας μας και η απαίτησή τους να χαίρονται τον πολιτισμό και τη δημιουργία.

Η συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - στην οποία συμμετείχαν ο Ν. Γκατζής,βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Βόλου, ο Απ. Νάνος,υποψήφιος νομάρχης Μαγνησίας της ΝΑΣ, και ο Κ. Νίκου,μέλος του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ - προκάλεσε το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων, καθώς ανέδειξε την πρόταση των κομμουνιστών για μια Αυτοδιοίκηση, που πρέπει να μετατραπεί, από κυβερνητικό στήριγμα περάσματος της αντικυβερνητικής πολιτικής, σε λαϊκή έπαλξη αγώνων για τη λύση των προβλημάτων και μια ανάπτυξη υπέρ του λαού και του τόπου. Πρόταση στην οποία επικέντρωσε την ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη συγκέντρωσης όλων των δυνάμεων για την επιτυχή έκβαση της μάχης των εκλογών.

Οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι του Βόλου ήρθαν σ' επαφή και με την πολιτιστική πρόταση της ΚΝΕ, παρακολουθώντας τη συναυλία του Ν. Πορτοκάλογλου και τα μουσικά συγκροτήματα "Δραπέτες", "Λαϊκό Ξεκίνημα", "Αρδάστεια",που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

  • Φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και στην πλατεία "Μύλος" της Σκοπέλου,στην οποία παραβρέθηκε και μίλησε ο Ν. Γκατζής,βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Στα Τρίκαλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στα Τρίκαλα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι συζητήσεις για την Παιδεία - συμμετείχαν ο Μπ. Αργυρίου και ο Β. Μπαντέκας,καθηγητές, ο Κ. Κολλιός,πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου και του 32ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, και η Χαρούλα Λιατίφη από την ΚΝΕ - και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία συμμετείχαν ο Θ. Τσέργας,υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων της ΝΑΣ, ο Στ. Παιδής,υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων της ΔΑΕ και ο Ν. Γούσιος,από την ΚΝΕ. Με προσοχή οι παραβρισκόμενοι άκουσαν τις πολιτικές ομιλίες του Ηρ. Τσαβδαρίδη,μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, και του Αντ. Σκυλλάκου,μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις πολιτικές εξελίξεις και στη μάχη των ερχόμενων εκλογών για την Αυτοδιοίκηση.

Πλούσιο και το πολιτιστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων με κουκλοθέατρο, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, έκθεση βιβλίου κ.ά. Παραβρέθηκαν ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και πολλοί νέοι και μεγαλύτεροι Τρικαλινοί.

Τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στο Πάρκο της Νέας Ελβετίας αρχίζουν την ερχόμενη Παρασκευή και κλείνουν την Κυριακή, με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Ορ. Κολοζώφ

Στο Πάρκο της Νέας Ελβετίας, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, θα φιλοξενηθούν φέτος οι τριήμερες εκδηλώσεις του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την κεντρική πολιτική ομιλία, που θα γίνει από τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα φέτος, λόγω και των εξελίξεων, θα δοθεί στα θέματα παιδείας, εργασιακών σχέσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμβολική όμως είναι και η επιλογή του χώρου όπου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ. Οπως μας είπε ο γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, Σ. Παπαδόπουλος,επιλέχθηκε το Πάρκο της Ν. Ελβετίας, που βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, γιατί η Οργάνωση θέλει να αναδείξει την πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών. Αλλωστε, το Πάρκο Νέας Ελβετίας συνδέθηκε με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη δεκαετία του '80 και οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ ήταν αυτές που συνέβαλαν στην ανάπτυξή του από έναν απλό λασπότοπο σε έναν χώρο αναψυχής και πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τον κύριο πολιτικό στόχο που έχει θέσει η Οργάνωση να προωθήσει και μέσα από το Φεστιβάλ, ο Σ. Παπαδόπουλος είπε: "Οι δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι ένα αποφασιστικό μαύρισμα στην πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε στη νέα γενιά μέσα από τις εκδηλώσεις μας. Την ανάγκη ενίσχυσης της αντεπίθεσης, της συσπείρωσης γύρω από ένα μέτωπο, που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε και είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολιτική, που τον περασμένο χρόνο χαρακτηρίστηκε από μια σειρά αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων και νομοσχεδίων, τόσο στο χώρο της παιδείας αλλά και στις εργασιακές σχέσεις. Στις δημοτικές εκλογές πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα, να μαυριστεί η πολιτική της κυβέρνησης, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, ροζ, πράσινοι, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί".

Φέτος, η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μέσα από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ επιδιώκει κάτι διαφορετικό σε σχέση με την ίδια τη λειτουργία των χώρων και με στόχο ο επισκέπτης να μη νιώθει απλά θεατής, αλλά ενεργητικά, σε ένα βαθμό, να μπορέσει να συμμετέχει. Θα λειτουργούν περίπτερα για τα 80χρονα του Κόμματος και τα 30χρονα της ΚΝΕ, μέσα από τα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίσει την πορεία της δράσης του Κόμματος και της νεολαίας του. Επίσης, περίπτερο για την ειρήνη, για την οποία ιδιαίτερα φέτος η Οργάνωση δίνει βαρύτητα εξαιτίας των εξελίξεων στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και της λειτουργίας των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων στη χώρα μας. Θα γίνουν δύο κεντρικές συζητήσεις, η μία για την παιδεία και η άλλη για την ΤΑ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών εκπροσώπων και φορέων.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στη βάση του, θα λειτουργήσει στη σταθερή κατεύθυνση που έχει επιλέξει η Οργάνωση για το Φεστιβάλ, αυτή της ανάδειξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Χαρακτηριστικό της εκτίμησης που έχει κατακτήσει το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στους νέους δημιουργούς είναι το γεγονός ότι μέσα στο πρόγραμμα του φετινού τριημέρου δεν κατάφεραν να ενταχθούν όλα τα ερασιτεχνικά σχήματα που ζήτησαν να συμμετάσχουν. Παράλληλα όμως θα πραγματοποιηθούν και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως των Μ. Πασχαλίδη,Φ. Δεληβοριά,Ν. Ζιώγαλα κ.ά.

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επικίνδυνοι πειραματισμοί στην παιδεία

Σωρεία προβλημάτων έχουν προστεθεί στα σχολεία του νομού Καρδίτσας, ως αποτέλεσμα "των επικίνδυνων πειραματισμών του υπουργείου Παιδείας, αλλά και την επιχειρούμενη αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση", όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ,τονίζοντας ότι ο υπουργός Παιδείας"διαπιστώνοντας την αδυναμία αυτή να λειτουργήσουν τα σχολεία από τις 11 Σεπτέμβρη αποφάσισε, να μη γίνουν μαθήματα την πρώτη βδομάδα, αλλά να αναλάβουμε το έργο της σχολικής συμβουλευτικής και ενημέρωσης των μαθητών μας, σχετικά με τις επιδιωκόμενες αλλαγές".

"Αλλαγές του εξεταστικού συστήματος των μαθητών, την επιβάρυνσή τους με πολλαπλάσια ύλη και άγχος που τους ωθεί σε περισσότερα φροντιστήρια, τη βίαιη στροφή τους στην "ευέλικτη" κατάρτιση των ΤΕΕ", τονίζει η ΕΛΜΕ επισημαίνοντας ότι την πραγματική αδυναμία να λειτουργήσουν από την αρχή τα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας την παρουσιάζει ως ανάγκη ενημέρωσης "αποκρύπτοντας την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την πλήρη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που πέτυχε μέσα από τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97 και την υποχρηματοδότηση της παιδείας".

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ, σε μια προσπάθεια να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα, ώστε να μπορέσουν στοιχειωδώςνα λειτουργήσουν τα σχολεία, επισκέφτηκε τον νομάρχη Καρδίτσας, μετά από άρνηση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συζητήσει μαζί τους, ζητώντας του: Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να μην υπερβαίνει τους 25. Να ζητηθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα λειτουργικά κενά των σχολείων με διορισμούς αναπληρωτών. Να γίνουν ενέργειες άμεσα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων σε υλικοτεχνική υποδομή (αίθουσες, εργαστηριακός εξοπλισμός, εποπτικά μέσα κλπ). Να μην υπάρξει κανένας εκπαιδευτικός υπεράριθμος μετά την κατάργηση των ΤΕΛ, ΤΕΣ και ΕΠΛ στο νομό. Να γίνουν ενέργειες για την έγκαιρη παραλαβή και διανομή των βιβλίων στους μαθητές.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
"Χωρίς όρια η κυβερνητική αναλγησία"

Σε συλλαλητήριο στις 29 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών φορέων και εργαζομένων, καλεί η ΠΚΣ

Σε διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 29 Σεπτέμβρη καλεί η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας το ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Δόμπολης Ιωαννίνων, με αφορμή και την απόφαση να αφαιρεθεί από 110 φοιτητές το δικαίωμα της σίτισης. Η ΠΚΣ τονίζει, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της ότι "το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) δεν αρκείται στο να κόψει τη σίτιση από τους οικότροφους της εστίας της Δόμπολης (χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να πετάξει έξω από την εστία τους 110, που καλούνται να πληρώσουν για να σιτιστούν). Αλλωστε, γι' αυτή την πράξη έχει το "άλλοθι" της κυβερνητικής εντολής και της επιλογής από τις πανεπιστημιακές αρχές αυτών που θα χάσουν τη σίτιση. Το νέο κατόρθωμα είναι βέβαια προϊόν της κυβερνητικής πολιτικής, η... πρωτοβουλία όμως ανήκει αποκλειστικά στο ΕΙΝ", επισημαίνει η ΠΚΣ.

Η ΠΚΣ εντάσσει το παραπάνω γεγονός στη γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης: "Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι το Ιδρυμα προτίθεται να ξεπουλήσει διάφορα τμήματά του (σίτιση, καθαριότητα, οικονομική διαχείριση κ.ά.) σε ιδιώτες - τονίζει. Φαίνεται λοιπόν ότι θεωρεί πιο εύκολο να δώσει βορά στο κεφάλαιο την καθαριότητα της εστίας. Το Ιδρυμα προχωρά σε προσωπικές συζητήσεις με τις καθαρίστριες της εστίας, ρωτώντας, δήθεν αθώα, αν θεωρούν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή μήπως θα ήταν καλύτερο να αναλάβει την καθαριότητα ιδιωτικό συνεργείο (από ανθρώπινο ενδιαφέρον οι άνθρωποι...). Και αυτό τη στιγμή που οι ίδιες οι καθαρίστριες ζητούσαν την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εστίας".

"Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, με την υποστήριξη της διοίκησης του ΕΙΝ και των πανεπιστημιακών αρχών, έχει αποφασίσει να τελειώνει με την υπόθεση των εστιών, τονίζει η ΠΚΣ. Γι' αυτό χτυπά ολομέτωπα. Χτυπά τόσο τους φοιτητές και τους γονείς, όσο και τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό", επισημαίνει η ΠΚΣ και τονίζει για μια ακόμα φορά την ανάγκη, το ΔΣ της εστίας άμεσα να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση, καλώντας και τους εργαζόμενους, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς σε συντονισμό.

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές

Με επιτυχία συνεχίζεται η προφεστιβαλική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, "Είμαστε νέοι - έχουμε δικαιώματα. Η αμφισβήτηση και η οργή μας να γίνουν δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης για ό,τι μας ανήκει. Μαζί μπορούμε", ταξιδεύει από πόλη σε πόλη και από νομό σε νομό, μεταφέροντας το μήνυμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης της νέας γενιάς, ενάντια στην αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Στην Αθήνα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς το στήσιμο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ", που σε λίγες μέρες, από τις 17 έως τις 20 Σεπτέμβρη θα φιλοξενήσει, τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, τους νέους και τις νέες, από όλη την Ελλάδα. Με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς οι Κνίτες και οι Κνίτισσες έχουν μπει δυναμικά στη μάχη της διακίνησης του εισιτηρίου.

Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων για σήμερα και τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα Τρίτη:

Στην Καμάρα Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ. με θέμα: "Θεσσαλονίκη - ΝΑΤΟικό ορμητήριο ή λιμάνι φιλίας των βαλκανικών λαών;". Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μιχάλης Σπυριδάκης,υποψήφιος νομάρχης με τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης".

  • Αύριο Τετάρτη:

Στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

  • Την Πέμπτη:

Στην Ιστιαία.

  • Την Παρασκευή:

- Τριήμερες εκδηλώσεις, στην Παραλία της Χαλκίδας (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), με ομιλητή τον Λάζαρο Μυλωνά,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Λιβαδειά, με ομιλητή τον Χρήστο Τσοκάνη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Το Σάββατο:

- Στο Μεσολόγγι.

- Στο Πασαλιμάνι, στον Πειραιά, με ομιλήτρια τη Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Φλώρινα, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία", με ομιλητή τον Σωτήρη Αμαξόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Από την περσινή προφεστιβαλική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Εξετάσεις για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι εισιτήριες εξετάσεις για το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου θα διενεργηθούν από 14 μέχρι και 18 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα εξετάσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 14/9: Εκθεση, Τρίτη 15/9: Νέα Ελληνικά, Τετάρτη 16/9: Αγγλικά, Πέμπτη 17/9: Γαλλικά, Παρασκευή 18/9: Γερμανικά.

Εξεταστικά κέντρα θα λειτουργούν στο 21ο Λύκειο Αθήνας και στο 22ο Γυμνάσιο Αθήνας,που βρίσκονται Ταϋγέτου 60 στο Γαλάτσι.

ΠΑΤΡΑ
Στο Κάστρο οι εκδηλώσεις

Την Κυριακή η ομιλία του Δημήτρη Γόντικα

Διήμερες εκδηλώσεις διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή στο Κάστρο της Πάτρας το ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

  • Σάββατο 9.30 μ.μ.: Ομιλία του Αλέκου Μαρινάκη,μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο.
  • Κυριακή 9.30 μ.μ.: Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με πολιτικό τραγούδι από την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.

Στη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν συζητήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θα υπάρξει πρόγραμμα με λαϊκούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου. Θα λειτουργήσουν: βιβλιοπωλείο, αναψυκτήριο, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου, χώρος μαθητών, ταβέρνα με ρεμπέτικο πρόγραμμα, παιδότοπος, θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο. Επίσης, θα δοθούν συναυλίες με τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα: "Φωνή Βοώντος","Αρνητικά Φορτία","Τυφλοί Οραματιστές","Χαμένοι Ταξιδιώτες", EX - RAYTED,"Φτηνό Ευέλικτο και Απασχολήσιμο Μουσικό Δυναμικό",CRUCIFIED DEATH.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ