ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο γείτονας και ο αεροπόρος

Ας μην περιμένουμε πολλά από τη σημερινή τηλεοπτική βραδιά. Μια ταινία του Ερίκ Ρομέρ, μια ταινία γεμάτη τυχαίες συμπτώσεις, παρεξηγήσεις, εξηγήσεις, απρόβλεπτες συναντήσεις, λαθεμένες εντυπώσεις, έρωτες και απιστίες είναι αυτή που θα προβληθεί από την ΕΤ 3 στις 21.00. Πρόκειται για τη "Γυναίκα του αεροπόρου", που αφηγείται την εξής ιστορία: Ενα αγόρι, ο Φρανσουά, εργάζεται μόνο το βράδυ, ενώ η φίλη του εργάζεται το πρωί με αποτέλεσμα να μη βλέπονται πια παρά ελάχιστα. Μια μέρα τη βλέπει να βγαίνει με έναν αεροπόρο, τον τρώει η ζήλια και της κάνει σκηνή. Εκείνη απαντά ότι έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Ο νέος αποφασίζει να παρακολουθήσει τον αεροπόρο και με έκπληξη διαπιστώνει ότι εκείνος συναντά μιαν άλλη νέα γυναίκα και όχι τη δική του φίλη. Την ταινία προλογίζει ο Αλέξης Δεμερτζόγλου.

Από την ΕΤ 3 στη 01.00 "Ο Ελληνας γείτονας" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

Μια κινηματογραφική μεταφορά ενός μικρού θεατρικού έργου του Φασμπίντερ, που περιγράφει ένα σκληρό απάνθρωπο κόσμο, μια ταινία γυρισμένη με αίσθημα, ευαισθησία και ανθρωπιά. Οι πρώτες εικόνες της ταινίας δίνουν την εντύπωση μιας αστυνομικής περιπέτειας με θέμα τους ξένους εργάτες στη Γερμανία, τη νοσταλγία, τον έρωτα αλλά και τον απίστευτο ρατσισμό. Μια γυναίκα κλείνει το μαγαζάκι της και επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο ενός άνδρα. Ενα ζευγάρι είναι ξαπλωμένο σ' ένα κρύο κρεβάτι σ' ένα δωμάτιο φτωχό και άδειο. Ενα τρίτο ζευγάρι τρώει το λιγοστό φαγητό του σιωπηλό. Ωσπου, ξαφνικά στη μίζερη και σκληρή ζωή τους εμφανίζεται ο Ελληνας, ο Γιώργος που δε γνωρίζει σχεδόν γερμανικά αλλά διαταράσσει τις σχέσεις, σχέσεις που ήδη είχαν φθαρεί από την ανέχεια και ένδεια. Ο Γιώργος εμπνέει τον έρωτα αλλά και το μίσος επειδή είναι νέος, όμορφος, χαμογελαστός, φωτεινός, ερωτικός και αριστερός. Ολα αυτά δίνουν την ευκαιρία στους γείτονές του να δείξουν όλον τον αντικομμουνισμό τους ξυλοφορτώνοντάς τον, ενώ μέσα βαθιά απλώς τον ζηλεύουν. Ελπίζουν να απαλλαγούν μια και καλή από τον Ελληνα γείτονά τους.

Ν. Υόρκη, μάγισσα

Ασφαλώς εκείνος που δεν έχει επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη θα φαντάζεται πως η πόλη αυτή είναι αποκρουστική, πνιγμένη μέσα στους πανύψηλους ουρανοξύστες της. Ομως δεν είναι έτσι. Η Νέα Υόρκη είναι η πιο φουτουριστική πόλη στον κόσμο και συνυπάρχουν στα σπλάχνα της οι πιο διαφορετικές γεωλογικές μορφές. Πλαγιές, βαθιά φαράγγια, έρημοι, βάλτοι, περιποιημένα πάρκα, υπόγεια νερά, ακτές και ωκεανοί διασχίζουν την πόλη που κάνει τα κατοικίδια ζώα να επιστρέφουν στις ρίζες τους, ενώ αντίθετα μεταμορφώνει τα άγρια ζώα σε κατοικίδια. ΝΕΤ 23.00 "Τα πουλιά πετούν πάνω από τη Νέα Υόρκη".

Θέατρο στο ραδιόφωνο

Και λίγο θέατρο από το ραδιόφωνο έχουμε ανάγκη ν' ακούσουμε. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στους σύγχρονους Ελληνες δραματουργούς, οι "Θεατρικές Ερμηνείες",μεταδίδουν αποσπάσματα από έργα του Βασίλη Ανδρεόπουλου, από την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος "Θεατρικές Ερμηνείες".Στις 15.00 θα μεταδοθεί το έργο: "Ενα χαρούμενο χάος",με τους: Θόδωρο Εξαρχο, Γιάννη Βογιατζή. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Ανδρεόπουλου. Η ηχογράφηση έγινε στα 1977.

Αύριο, την ίδια ώρα θα μεταδοθεί η "Νυχτερινή περιπέτεια" με την Αννα Γεραλή και το Νίκο Πιλάβιο. Σκηνοθεσία Νίκου Πράπα. Η ηχογράφηση είναι του 1977. Μεθαύριο την ίδια ώρα θα ακούσουμε το "Αχ, αυτά τα παιδιά" με τη Βίλμα Κύρου και την Πίτσα Μπουρνάζου, σε σκηνοθεσία Νίκου Σκιαδά. Τέλος και την Παρασκευή την "Κρεατομηχανή",που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1984 από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο το 1989 με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Δημήτρη Ζακυνθινό, Μιχάλη Μητρούση, Ρέα Φορτούνα, σε σκηνοθεσία Πάνου Παπαϊωάννου.

Η Χάνα Χιγκούλα σε μια σκηνή της ταινίας του Ρ. Β. Φασμπίντερ "Ο Ελλην

Η Χάνα Σιγκούλα σε μια σκηνή της ταινίας του Ρ. Β. Φασμπίντερ "Ο Ελληνας γείτονας". (ΕΤ - 3 01.00)

Η ιστορία του Χρόνου

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο για έναν απλό άνθρωπο να καταλάβει τις θεωρίες του μεγαλύτερου εν ζωή επιστήμονα, του Στέφεν Χόκινγκ, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας. Δύσκολο, αλλά αδύνατο δεν είναι. Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στον κόσμο τουΧόκινγκ κι ας τον αφήσουμε να μας οδηγήσει σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν. Το ντοκιμαντέρ της ΝΕΤ στις 10.00 "Το σύμπαν του Στέφεν Χόκινγκ" θα μας μεταφέρει σε τοποθεσίες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου έγιναν αποκαλυπτικά πειράματα και θα αναφερθεί σε μεγάλες στιγμές της εξέλιξης του σύμπαντος. Η σειρά αυτή ερευνά τη φύση της ύλης και ρίχνει φως σε προβλήματα όπως είναι η αντιύλη, οι μαύρες τρύπες, η καταγωγή των γαλαξιών και άλλα, μακρινά, μαγικά και αινιγματικά, που μας περιστοιχίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ