ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Αντιδρούν στην τακτική της ηγεσίας του ΔΗΚΚΙ

Η τακτική του ΔΗΚΚΙ, που αποδεικνύεται καθημερινά ότι στηρίζει, όπου κατεβαίνουν, τους λεγόμενους "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, με τις γνωστές "περγαμηνές αντίστασης" στη συντηρητική πολιτική, φαίνεται ότι συναντάει όλο και περισσότερο την αντίδραση πολλών μελών από την κομματική του βάση. Ετσι, εκτός από την Πάτρα - που η εκεί ΝΕ του ΔΗΚΚΙ πρότεινε στήριξη του αγωνιστικού συνδυασμού του Π. Κοσιώνη και της επιβλήθηκε η εκ των άνω απόφαση της ΚΠΕ του κόμματος - νέο "κρούσμα" σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες και στη Λέσβο, όπου υπήρξαν αντιδράσεις και αποχωρήσεις τοπικών στελεχών μετά την επιβολή από τα πάνω της στήριξης της υποψηφιότητας Δ. Βουνάτσου για τη νομαρχία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΕ του ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Εκπληξη, προβληματισμό και αγανάκτηση προκάλεσε στα μέλη και τους φίλους του ΔΗΚΚΙ η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΔΗΚΚΙ για στήριξη της υποψηφιότητας Βουνάτσου, ενός υποψηφίου που στηρίζεται από το εκσυγχρονιστικό και συντηρητικό "νέο ΠΑΣΟΚ" και τον κατ' εξοχήν εκφραστή του, βουλευτή Φραγκίσκο Παπαδέλλη, και τη ΝΕ του ΠΑΣΟΚ".

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους, παραιτήθηκαν ο γραμματέας της ΝΕ, Περικλής Γαλετσέλλης,ο Τζαννής Αποστόλου και άλλα δύο μέλη. Εξάλλου, σε συνέντευξή του ο Περ. Γαλετσέλλης, στην τοπική εφημερίδα "Αιολικά Νέα", κάνει λόγο για παρασκήνιο και ότι "η ΚΕ Εκλογικού αγώνα του ΔΗΚΚΙ εξαπατήθηκε μέσα από υπονομευτικές πρακτικές και μεθόδους και παραπληροφορήθηκε από το μέλος της ΚΠΕ κ. Παναγιώτη Παρασκευαϊδη". Επίσης, στην ίδια συνέντευξη καταγγέλλει "για καπέλωμα και παραγοντισμό συγκεκριμένο στέλεχος του ΔΗΚΚΙ" και επιφυλάσσεται για περισσότερες αποκαλύψεις μετά τις εκλογές. Υπογραμμίζει ότι "η υποψηφιότητα του Δ. Βουνάτσου δεν καλύπτει καμία από τις αρχές του ΔΗΚΚΙ" και "θα είναι πολιτικός αντίπαλος στις εκλογές". Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Π. Παρασκευαϊδη στη δημαρχία, που είναι ο άνθρωπος που κατηγορεί ότι με υπονομευτικές πρακτικές παραπληροφόρησε την ΚΠΕ του κόμματος!

Επίσης, να σημειώσουμε ότι η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Γαλετσέλλη, που αποσύρθηκε για να στηριχτεί ο Δ. Βουνάτσος, σύμφωνα με τις επίσημες εξηγήσεις, οφείλεται σε χρησιμοποίησή του στην Αθήνα και κεντρικά στον Εκλογικό Μηχανισμό και όχι σε παρασκηνιακές διεργασίες. Το γεγονός πάντως ότι η "ανταρτική" υποψηφιότητα του εκσυγχρονιστή και... υπερπατριώτη Βουνάτσου οδήγησε στην επιβολή - καπέλωμα της ηγεσίας προς τη βάση, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το ΔΗΚΚΙ, παρά τις υψηλές κορόνες περί του αντιθέτου, "ρίχνει νερό στο μύλο" του ΠΑΣΟΚ, αφού οι "αντάρτες" αποτελούν ανάχωμα για να ανακοπεί η ριζοσπαστικοποίηση και η καταδίκη της συντηρητικής πολιτικής στην ΤΑ με υπερψήφιση αγωνιστικών συνδυασμών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Υψηλοί τόνοι" στη σύμπλευση

Υψηλούς "αντιπολιτευτικούς τόνους" χρησιμοποιεί η ηγεσία της ΝΔ, ακριβώς για να αποκρύψει την πλήρη σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική και, ταυτόχρονα, για να εξυπηρετήσει τους εκλογικούς της στόχους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Στην πραγματικότητα, η κριτική που ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή, περιορίζεται να "δείξει" ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν είναι αρκετά τολμηρή να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, σε αντίθεση με την ίδια, που εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει "εκεί που σταματά η κυβέρνηση".

Στις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του κόμματος επιχείρησε να θέσει την κυβέρνηση σε θέση "απολογούμενου", γιατί απέτυχε να εφαρμόσει πιστά και μέχρι τέλους τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει η ίδια εξαγγείλει! Ετσι, τα βέλη της κριτικής περιορίστηκαν στο ότι ο Κ. Σημίτης στη ΔΕΘ δεν μπόρεσε "να εξηγήσει πειστικά" (!), γιατί δεν προχωρεί σε ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί απέτυχε στην ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ και της Ιονικής, γιατί ο πληθωρισμός παρέμεινε τον Αύγουστο στο 5% κλπ. Εσπευσε μάλιστα να αποδώσει την "αποτυχία" της κυβέρνησης στις ισορροπίες που προσπαθεί να κρατήσει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στις αντίπαλες φατρίες του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, όμως, η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα, που τις τελευταίες μέρες έχουν διογκωθεί εξαιτίας της απλόχερης υποστήριξης που παρέχουν στην κυβερνητική πολιτική ηγετικά στελέχη της παράταξης, όπως οι Κ. Μητσοτάκης και Γ. Ράλλης. Ο εκπρόσωπος του κόμματος επιχείρησε να ξεφύγει για τις δηλώσεις του τελευταίου στο ΣΚΑΪ, με τις οποίες ζήτησε στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και επέκρινε έμμεσα την ηγεσία της ΝΔ γιατί "ασκεί αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση".

Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο. Συναντήσεις που γίνονται με φανερό στόχο να πείσει ότι παίρνει υπόψη του τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων, ενώ στην πραγματικότητα θα αρκούσε μια συνάντηση ή ένα υπόμνημα του ΣΕΒ...

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΡΑΛΛΗΣ
"Μετά πάθους" υπέρ της κυβέρνησης

Στο πλευρό της κυβέρνησης και της πολιτικής της εμφανίστηκαν, μετά τον Κ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, και ο Γ. Ράλλης με δηλώσεις που έκαναν το Σαββατοκύριακο.

Λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Κ. Στεφανόπουλος, από τη Φλώρινα, χαρακτήρισε απολύτως αναγκαία την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τάχθηκε υπέρ της άσκησης μιας περιοριστικής πολιτικής, ζήτησε από το λαό "να κουραστεί περισσότερο" (!) και από τα κόμματα να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική, στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ. Σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο, είπε, χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια στην εκτέλεση του προγράμματός μας, εμμονή στην επιδίωξή μας για να αντιμετωπίσουμε τις προϋποθέσεις που και εμείς έχουμε αποδεχτεί για να ενταχθούμε ολοκληρωτικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παίρνοντας μέρος και στη Νομισματική Ενωση. Χρειάζεται, κατέληξε, μια συνολική προσπάθεια, ενώ δεν παρέλειψε να υποδείξει την "αρχαία λύση", να εργαστούμε περισσότερο ως λαός - να κουραστούμε περισσότερο, όπως χαρακτηριστικά είπε - για να σταματήσει η φθορά του πληθωρισμού!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Ράλλης, ο οποίος επιπλέον επέκρινε την ηγεσία της ΝΔ για την αντιπολιτευτική τακτική της. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι "για να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή χωρίς ζημιές, για να μπορέσουμε να μπούμε στην ΟΝΕ, χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια, εθνική προσπάθεια, την οποία θα πρέπει να υποβοηθήσει και η αντιπολίτευση". Αναφερόμενος στην πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ εξέφρασε την ανακούφισή του γιατί ο Κ. Σημίτης "ευτυχώς δεν ακολούθησε τη γραμμή της ωραιολογίας" (!), συμπληρώνοντας ότι αυτό θα έπρεπε να εκτιμηθεί. Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στην ηγεσία της ΝΔ, λέγοντας ότι "η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν είναι της ιδιοσυγκρασίας μου".

Χωρίς μπαρούτι...

Κάποτε ένας βασιλιάς είχε τα γενέθλιά του, αλλά οι ομοβροντίες των κανονιών, που κάθε χρόνο τέτοια μέρα αναγγέλλανε το ευχάριστο γεγονός, δεν ακούστηκαν. Αγανακτισμένος ο βασιλιάς κάλεσε τον αρχιστράτηγό του σε απολογία. Ο αρχιστράτηγος τα κατάφερε να ψελλίσει: "Μεγαλειότατε, υπήρξανε πολλοί λόγοι που δεν το κάναμε". "Πες μου έναν από τους λόγους", ρώτησε ο βασιλιάς εκνευρισμένος. Ο αρχιστράτηγος τόλμησε να εξηγήσει: "Ενας από τους λόγους ήταν ότι δεν υπήρχε ίχνος μπαρουτιού στην αποθήκη μας... ". Εξαλλος ο βασιλιάς ούρλιαξε: "Και τι τους χρειάζεσαι τους άλλους λόγους βρε ζώον".

Κι εγώ τώρα προσπαθούσα να θυμηθώ το πρόγραμμα, έστω και ενός από τα πιστά κόμματα στην ΕΕ και στη με κάθε θυσία, σε βάρος του λαού, πορεία προς την ΟΝΕ, και δεν τα κατάφερνα. Τότε θυμήθηκα το μπαρούτι του ανέκδοτου. Δεν υπάρχει πρόγραμμα. Πώς να θυμηθείς κάτι που δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο, όπως πάντα, προεκλογικές υποσχέσεις. Τα "θα" που δεν τηρούνται ψάχνουν για τα "θα" που θα φέρουν ψήφους. Ολοι ξέρουμε τι απασχολεί και βασανίζει τον κόσμο γενικά και τι ιδιαιτερότητες έχει ο κάθε ήμος. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, λοιπόν, της κυβέρνησης και της συμπλέουσας αντιπολίτευσης υπόσχονται ότι θα λύσουν τα ζητήματα που συγκινούν περισσότερο τους ψηφοφόρους κι ας είναι σίγουροι από πριν ότι όχι μόνο δε θα τα πραγματοποιήσουν, αλλά μπορεί και να τα τορπιλίσουν. Ολα είναι αόριστα και η αγαπημένη τους λέξη είναι το "Οραμα". Οσο πιο κούφιοι είναι τόσο πιο πολύ "όραμα" πέφτει στις ομιλίες τους, στα ραδιόφωνα και στα παράθυρα. Αλλά ο σημερινός δήμαρχος έκανε και συγκεκριμένα προεκλογικά "θα", για να τον ψηφίσουν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. 1. "Καταβύθιση της οδού Ακαδημίας". 2. "Πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου". 3. "Να φυτεύεται ένα δέντρο για κάθε παιδί που γεννιέται". 4. "Με δαπάνες του δήμου θα φυτευτούν οι ταράτσες των πολυκατοικιών". 5. "Υπογειοποίηση της υπάρχουσας γραμμής ηλεκτρικού στις πυκνοκατοικημένες περιοχές από Ανω Πατήσια μέχρι Πετράλωνα" 6. "Επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης και κατάργηση της διπλής βάρδιας".

Σας φτάνουν; Αν δε σας φτάνουν μη στενοχωριέστε, γιατί φέτος θα υπάρξουν κι άλλες υποσχέσεις με χαμόγελα. Τα "Θα" είναι φτηνά και υπήρξαν άνθρωποι που τα πίστεψαν. Θα τα πιστέψουμε και σήμερα; Αυτά γινόντουσαν τον περασμένο αιώνα από δημάρχους που φορούσαν τσαρούχια. Και φυσικά αυτά δεν τα κάνει μόνο ο κ. Αβραμόπουλος. Απλούστατα τον αναφέρουμε σαν ένα πολύ αντιπροσωπευτικό τύπο ανθρώπου που αδίσταχτα μοιράζει "Θα" για δόλωμα. Είναι δυνατόν να μην καταλάβαμε ακόμα ποιος είναι; Ποιοι είναι οι Αβραμόπουλοι; Για ποιους δουλεύουν; Υποσχέθηκε δεντροστοιχίες για να μας προστατέψει από την ηχορύπανση. Από τη ψευδορρύπανση ποιος θα μας σώσει; Τι δουλιά έχουμε εμείς μ' αυτούς; Εμείς θέλουμε ανθρώπους που να αντιστέκονται στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης κι όχι συμμάχους της. Δε θέλω να αναφέρω ονόματα αλλά τ' όνομα του Δημήτρη Μπέη ξεπηδάει από μόνο του για ακόμα ένα παράδειγμα ανθρώπου που θεωρεί τους συμπολίτες του ζώα χωρίς μνήμη. Τι μας λέει για δημοκρατία και παλιό ΠΑΣΟΚ; Στις απεργίες των εργατών του δήμου αυτός είχε μετατρέψει το δημοτικό γκαράζσε ορμητήριο των αυτοκινήτων των ΜΑΤ. Ελπίζει ότι τα ξέχασε ο λαός; Γελιέται. Τώρα κοντράρεται με την κ. Δαμανάκη για το ποιος θα 'χει εκλογικό περίπτερο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τώρα, δηλαδή, προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσά τους σαν δήμαρχοι. Αν βγει ο κ. Μπέης θ' ακολουθήσει την πολιτική του παλιού ΠΑΣΟΚ κι αν βγει η κ. Δαμανάκη θα 'χουμε πολιτική του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η διαφορά; Ας μας την εξηγήσουν. Το ΠΑΣΟΚ τα 'χει καλύψει όλα. Από το "Εξω οι βάσεις των Αμερικάνων", "Εξω από το ΝΑΤΟ", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" ως το "Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους που μας προστατεύουν". Εχουν καλυφθεί όλα. "Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς;". Δεν έχουνε καμιά διαφορά με κανέναν και με τίποτα. Φτάνει να μη σηκώσει κεφάλι ο λαός.

Ελάτε παιδιά. Ολοι μαζί. Ενωμένοι. Η ψήφος είναι το καλύτερό μας όπλο αυτή τη στιγμή. Ας το χρησιμοποιήσουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ