ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Μονόδρομος το μέτωπο για την παιδεία

Ανακοίνωση - κάλεσμα αγώνα της ΔΕΕ ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς

Την ανάγκη συσπείρωσης του κλάδου των εκπαιδευτικών και της δράσης μαζί με γονείς, μαθητές, όλους τους εργαζόμενους, επισημαίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών"."Τα ζητήματα της παιδείας, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά είναι προβλήματα κοινά, των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, όλων των εργαζομένων. Η ανάπτυξη κοινών αγώνων και η δημιουργία του ΜΕΤΩΠΟΥ είναι μονόδρομος και μπορεί να μπλοκάρει την αντιεκπαιδευτική πολιτική", επισημαίνει η ΔΕΕ.

Η ΔΕΕ τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, που επιχειρείται, είναι σχεδιασμένη και ολόπλευρη, στη δομή, στο περιεχόμενο και στη λειτουργία. "Και είναι συνολική, τονίζει, γιατί αποκτά στρατηγική σημασία για το κεφάλαιο σαν μέσον της γενικότερης εργασιακής - παραγωγικής αναδιάρθρωσης του καπιταλιστικού συστήματος, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων. Επομένως, η "ευελιξία" στην εκπαίδευση γίνεται αποφασιστικής σημασίας όρος για την "ευελιξία" στην εργασία, με στόχο την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης του συστήματος".

"Το ΥΠΕΠΘ προωθεί την εφαρμογή της "μεταρρύθμισής" του, που θα οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, μέσα από ένα πολύπλοκο - ταξικό εξεταστικό σύστημα, εκτός Λυκείου, στα ΤΕΕ, στη στοιχειώδη κατάρτιση, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, στην προετοιμασία τελικά της στρατιάς "απασχολήσιμων"". Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νόμο για την Τεχνική Εκπαίδευση, που, όπως τονίζεται, "υποβαθμίζει παραπέρα την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και οδηγεί σε εργασιακή αβεβαιότητα τους εκπαιδευτικούς. Τα ΤΕΕ αποτελούν αρχική κατάρτιση, προθάλαμο των ΙΕΚ, που πουθενά δεν τέμνονται με το εκπαιδευτικό σύστημα (Β/βάθμιο ή Γ/βάθμιο). Το νέο εξεταστικό σύστημα, οι πανελλαδικές εξετάσεις σε Β και Γ Λυκείου σε όλα τα μαθήματα εξασφαλίζει σίγουρη πελατεία στην παραπαιδεία και αδειάζει τις τσέπες των γονιών (ήδη οι εγγραφές στα φροντιστήρια έφτασαν στα ύψη και το καλοκαίρι λειτούργησαν τμήματα προετοιμασίας για τη Β Λυκείου)".

Θύματα και οι εκπαιδευτικοί

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στους εκπαιδευτικούς, η ΔΕΕ τονίζει: "Οι εκπαιδευτικοί είναι τα άλλα θύματα αυτής της πολιτικής. Οι στόχοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ φάνηκαν καθαρά με τα "αποτελέσματα". Σκοπός, η δημιουργία νέου Καιάδα, όπου θα ρίχνονται οι εκπαιδευτικοί φορτωμένοι με την ευθύνη των προβλημάτων των σχολείων και της παιδείας. Στον ίδιο Καιάδα θα ρίχνονται και οι μόνιμοι μετά την αξιολόγηση που έρχεται. Με αφορμή τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ξεδιπλώθηκε και αναπτύχθηκε από κυβέρνηση και ΜΜΕ μια, πρωτοφανής σε χυδαιότητα, επίθεση ενάντια στον κλάδο. Προσπάθησαν να συκοφαντήσουν, να διασύρουν τους εκπαιδευτικούς, το εκπαιδευτικό κίνημα και τους στόχους του, για να νομιμοποιήσουν, έτσι, την πολιτική τους και να προετοιμάσουν το έδαφος για νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα (κύκλοι στα ΑΕΙ, αξιολόγηση εκπαιδευτικών κλπ.). Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εκφράζουν πρώτα απ' όλα την αποτυχία του, την αναξιοπιστία του, τη μη εγκυρότητά του και κυρίως τη μη αναγκαιότητά του. Απαιτούμε ακύρωση του διαγωνισμού και διορισμούς μόνο μέσα από την επετηρίδα".

Αναφερόμενη στην "αποκέντρωση", η ΔΕΕ επισημαίνει πως, μέσω αυτής, "προωθείται η διαφοροποίηση του δημοσίου σχολείου, ανάλογα με την οικονομική και κοινωνική θέση αυτών για τους οποίους προορίζεται και η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από την "τοπική κοινωνία". Τα κονδύλια της ΕΕ και τα διάφορα προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ (βιβλιοθήκες, επιμόρφωση, ενισχυτική διδασκαλία κλπ.) εισάγουν στο χώρο της εκπαίδευσης τους "κανόνες" ανταγωνισμού της αγοράς ανάμεσα στις σχολικές μονάδες και σκοπεύουν στην υποταγή και ενσωμάτωση της σχολικής μονάδας, της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πολιτική του ΥΠΕΠΘ".

Ανάγκη η αλλαγή συσχετισμών

Η ΔΕΕ εκτιμά ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν πλευρές μιας ενιαίας πολιτικής, που εφαρμόζεται τμηματικά, γι' αυτό πρέπει να καταπολεμιέται κάθε έκφρασή της. "Ο κλάδος των εκπαιδευτικών απέδειξε τη μαχητικότητά του στον αγώνα του Ιούνη. Η ΔΕΕ πρωτοστάτησε, όπως πάντα, με όλες της τις δυνάμεις και σ' αυτό τον αγώνα. Οι πρόσφατοι διορισμοί εκπαιδευτικών, που είναι αποτέλεσμα των προηγούμενων αγώνων, κουρέλιασαν τις θεωρίες για αναποτελεσματικότητα των αγώνων και αποδείχτηκε ότι υπάρχει η δυναμική και οι δυνάμεις στο εκπαιδευτικό - εργατικό κίνημα για ανατροπή του Ν. 2525 και των αντιλαϊκών επιλογών στο σύνολό τους. Αποδείχτηκε ότι σωστά η ΔΕΕ επέμενε για αγώνες με συνέχεια όλη τη χρονιά και αντιπάλεψε τη λογική του "μια κι έξω"".

Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων παρατάξεων σε ΟΛΜΕ - ΔΟΕ στις πρόσφατες συνεδριάσεις, η ΔΕΕ επισημαίνει ότι καταγράφτηκε η σύγκλιση των άλλων παρατάξεων για αναβολή των κινητοποιήσεων και της ιεράρχησης των στόχων της νέας χρονιάς και απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς τους καλεί να πουν "ΟΧΙ στη λογική της αποδοχής των τετελεσμένων και στις αυταπάτες για δήθεν βελτίωση της ασκούμενης πολιτικής. Οι αγώνες που θα αναπτυχθούν, η συμμετοχή μας στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος και οι εκλογικές αναμετρήσεις της χρονιάς που αρχίζει πρέπει να καταγράψουν την αντίθεση όλων μας στις επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης, σε παιδεία, οικονομία, εργασιακά, και να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας τη ΔΕΕ, για ένα ταξικό, αγωνιστικό κίνημα", τονίζει η ΔΕΕ.

ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
Στην κοινή πάλη με τους εργαζόμενους η λύση των προβλήματων

"Αντισταθείτε στη χρησιμοποίησή σας ως καταστολέα του λαϊκού κινήματος" τόνισαν στη διοίκηση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής εκπρόσωποι του Κόμματος, στη διάρκεια χτεσινής συνάντησης

Το συνδικαλιστικό κίνημα στα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά και να πει ΟΧΙ στη χρησιμοποίηση τους στην καταστολή των λαϊκών αγώνων. Αυτό τόνισαν ο Στρ. Κόρακας,βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιάννης Νάκης μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος για τα Σώματα Ασφάλειας σε χτεσινή συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ενωσης Δ. Γόγολος,ο γενικός γραμματέας Π. Σπηλιόπουλος και τα μέλη της διοίκησης Θ. Μαγουλάς,Ν. Παναγόπουλος και Α. Δαλκαφούκης.

Ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε οτι οι αστυνομικοί υπάλληλοι αποτελούν τμήμα των εργαζομένων της χώρας μας. Το ΚΚΕ ζητά τον εκδημοκρατισμό και τον αναπροσανατολισμό της δράσης των Σωμάτων Ασφαλείας. "Εργο τους είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου και του κοινού εγκλήματος κι όχι η καταπολέμηση του λαϊκού κινήματος", πρόσθεσε ο βουλευτής.

"Οπως εξελίσσεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όλο και περισσότερο τα Σώματα Ασφαλείας θα χρησιμοποιούνται κατά των αγώνων των εργαζομένων" τόνισε ο Γ. Νάκης στους συνδικαλιστές αστυνομικούς. "Αυτή η χρονική περίοδος που εσείς παλεύετε για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων σας, είναι από τις δυσκολότερες για τους εργαζόμενους. Αφαιρούνται εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών. Τα προβλήματά σας είναι απόρροια της ίδιας πολιτικής που υπαγορεύεται από την ΕΕ. Είναι δεμένα με αυτά των υπόλοιπων εργαζομένων. Μόνο με την κοινή πάλη υπάρχει ελπίδα να βρείτε λύσεις. Γι' αυτό πρέπει να αντισταθείτε στην πράξη στη χρησιμοποίησή σας ως καταστολέα του λαϊκού κινήματος. Είναι σαν να χτυπάτε τον εαυτό σας".

Οσον αφορά τη διαφθορά στα Σώματα Ασφάλειας ανέφερε ότι αυτή δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του αστυνομικού προσωπικού. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας που δεν έχουν ως κύρια αποστολή την καταστολή του εγκλήματος. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη δημιουργία της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων στην ΕΛ.ΑΣ, διότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε δημοκρατικές φωνές μέσα στην Αστυνομία, αλλά και ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα στα Σώματα Ασφάλειας.

Οι συνδικαλιστές είπαν ότι την τελευταία διετία 250.000 ρεπό δεν έχουν δοθεί στους αστυνομικούς, ενώ καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας τους. Πρόσφατα, μάλιστα, ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση να αυθαιρετεί και να παραβιάζει το ωράριο εργασίας.

Οι αστυνομικοί ζητούν την κατοχύρωση με νομοθετική ρύθμιση ισόποσης εκλογικής αποζημίωσης με τους άλλους δημόσιους υπάλληλους, την επαναφορά στο πρότερο καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης σε 30/5, αντί αυτού των πεντηκοστών, την κατοχύρωση του χρόνου εργασίας, την άμεση χορήγηση οφειλούμενων ημερήσιων αναπαύσεων, τη θεσμοθέτηση παράστασης δικηγόρου και τη λήψη αντιγράφων κατά τη διάρκεια των πειθαρχικών διαδικασιών και τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των αστυνομικών στα συμβούλια κρίσεων, μεταθέσεων και πειθαρχίας.

Καιρός και ΕΕ "καίνε" τους σταφιδοπαραγωγούς

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Καταστροφικός αποδείχτηκε ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την εφαρμογή του σχετικού κοινοτικού κανονισμού για τους σταφιδοπαραγωγούς της επαρχίας Σητείας καθώς και άλλων περιοχών της χώρας.

Το πρόβλημα αυτό έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Βαγγέλης Μπούτας, οι οποίοι τονίζουν ότι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τη θερινή περίοδο είχαν αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών ζημιών στη σταφιδοπαραγωγή, που κυμαίνονται από 40% έως και 100%. Με δεδομένη αυτή την καταστροφή, αλλά και το σχετικό κανονισμό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλοί σταφιδοπαραγωγοί, ειδικότερα της επαρχίας Σητείας, να μην πάρουν τη στρεμματική ενίσχυση, που συμβάλλει σημαντικά και καθοριστικά στο εισόδημά τους. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανονισμό, για να καταβληθούν οι προβλεπόμενες στρεμματικές ενισχύσεις, απαιτούνται ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις 210 κιλών για την κορινθιακή, 190 κιλών για τη σουλτανίνα Α και 300 κιλών για τη σουλτανίνα Β.

Μια τέτοια αρνητική και καταστροφική ταυτόχρονα κατάσταση για τους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, θα μπορούσε να αποφευχθεί αν έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση - κάνοντας χρήση του άρθρου 2 του κανονισμού 2911/90 - διεκδικούσε να οριστούν ως ελάχιστες στρεμματικές παραγωγές, για την καταβολή των στρεμματικών ενισχύσεων για τις πληγείσες κοινότητες, τα υπόλοιπα της αφαίρεσης του μέσου όρου των ζημιών κατά κοινότητα, που θα εκτιμήσουν οι ΕΛΓΑ, από τις προβλεπόμενες στον κανονισμό ελάχιστες στρεμματικές παραγωγές.

Οι βουλευτές του Κόμματος, ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι ενέργειες θα κάνει για να μη χάσουν τις στρεμματικές ενισχύσεις οι πληγέντες σταφιδοπαραγωγοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ