ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ
Νέο βήμα πρόσδεσης στην ΟΝΕ

Συνέρχεται σήμερα στη Βιέννη το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, όπου η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) 2

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) 2, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), που συνέρχεται σήμερα στη Βιέννη της Αυστρίας, ήταν το κύριο αντικείμενο της χτεσινοβραδινής σύσκεψης μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύνοδο πρόκειται επίσης να συζητηθούν η προοπτική της φορολογικής εναρμόνισης των χωρών - μελών της ΕΕ, η "Ατζέντα 2000" κλπ. Ο ΜΣΙ 2 πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί από 1/1/99 και εκτός από τις 11 χώρες - μέλη οι οποίες προκρίθηκαν στην πρώτη ομάδα του ΕΥΡΩ, αναμένεται να συμμετάσχουν (στο μηχανισμό) η Ελλάδα και η Δανία.

Τυπικά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό σε σχέση με το σημερινό καθεστώς που διέπει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων, δεδομένου ότι η δραχμή θα συνεχίσει να κινείται στο ευρύ πλαίσιο διακύμανσης του συν / πλην 15%. Η αποδοχή όμως της δραχμής και στο νέο μηχανισμό (όπως προκύπτει έμμεσα από δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ντουίζεμπεργ) συνεπάγεται και την ανανέωση των πολιτικών και οικονομικών δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν τον προηγούμενο Μάρτη, όταν η υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος κατά 15% συνοδεύτηκε με την ένταξη στο ΜΣΙ, ενώ παράλληλα εξαγγέλθηκαν και νέες πρόσθετες δέσμες δημοσιονομικής λιτότητας καθώς και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Στην άτυπη σύνοδο πρόκειται να συζητηθεί επίσης η προώθηση της λεγόμενης φορολογικής εναρμόνισης των χώρων - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το θέμα είναι αρκετά ακανθώδες, δεδομένου ότι οι διαφορές φορολογικής επιβάρυνσης από χώρα σε χώρα είναι αρκετά μεγάλες και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί σημεία σύγκλισης.


ΑΓΟΡΑ - ΤΙΜΕΣ
Η "απελευθέρωση" φουντώνει τον τιμάριθμο

Τα τεράστια κέρδη, που προσφέρει στους επιχειρηματίες η κυβερνητική πολιτική, επικαλούνται τώρα οι κυβερνώντες για να τους πείσουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των τιμών

Πρόσωπο με πρόσωπο με τα αδιέξοδα που δημιουργεί η ίδια η πολιτική ενίσχυσης και αύξησης των επιχειρηματικών κερδών βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς μετά από δεκαπενταετή λιτότητα για τα λαϊκά εισοδήματα φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τα επίπεδα στα οποία μέχρι σήμερα κινείται. Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες, αξιοποιώντας με εντελώς ευκαιριακό τρόπο τα αποτελέσματα αυτής ακριβώς της πολιτικής και την υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματιών, εντείνουν τις εκκλήσεις τους προς τους αντίστοιχους επιχειρηματικούς φορείς για μια έστω πρόσκαιρη συγκράτηση των τιμών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία στις επαφές που έχει με εκπροσώπους των επιχειρηματιών, τους οποίους καλεί να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των τιμών και να τις "παγώσουν" για τον επόμενο χρόνο, είναι πρώτα και κύρια τα τεράστια περιθώρια κέρδους που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση χάρη στην πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς. Χάρη, δηλαδή, στην επιχειρηματική ασυδοσία στο τομέα διαμόρφωσης των τιμών, μια ασυδοσία, που, αφού θεσμοθετήθηκε με κυβερνητικές αποφάσεις, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης την επικαλούνται ώστε να πιάσουν τόπο οι εκκλήσεις για μερική συγκράτηση των ρυθμών αύξησης των, ούτως ή άλλως, τεράστιων κερδών τους. Ενα δεύτερο επιχείρημα, που χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες στις προσπάθειές τους να ελεγχθεί στατιστικά ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, είναι το γεγονός ότι οι τιμές που έχουν διαμορφώσει οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια σε είδη σχεδόν αποκλειστικά εισαγωγής, τα οποία έχουν ολιγοπωλιακό χαρακτήρα, είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές που επικρατούν στις άλλες χώρες όπου διακινούνται. Η κυβερνητική επιχειρηματολογία βασίζεται επίσης στο γεγονός ότι οι πάντες (κυβέρνηση και επιχειρηματίες) γνωρίζουν πως οι ανατιμήσεις, που επιβλήθηκαν με το πρόσχημα της υποτίμησης της δραχμής το Μάρτη, έχουν παγιώσει στην αγορά ιδιαίτερα υψηλές τιμές που ποτέ δε μειώθηκαν, παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία της δραχμής με τα ξένα νομίσματα έχει αυξηθεί και έχει φτάσει ήδη κοντά στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την υποτίμηση. Από το πλαίσιο των εκκλήσεων προς τους επιχειρηματίες δε λείπει το επιχείρημα της μορφής "η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για σας, η ένταξη στην ΟΝΕ είναι στόχος που σας αφορά και ήδη έχετε απολαύσει αποτελέσματα της πολιτικής μας, γι' αυτό κι εσείς πρέπει να ανταποδώσετε στο ελάχιστο". Ξεκαθαρισμένο, δε, στις σχέσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων και των εκπροσώπων των επιχειρηματιών και "κοινή συμφωνία" είναι ότι η "συνδρομή" που ζητείται από τους τελευταίους έχει χρονικό ορίζοντα που εξαντλείται στο τέλος του 1999, όταν η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στους "κοινοτικούς εταίρους" τους στόχους που της έχουν θέσει.

Πάντως, οι βιομήχανοι από τη θέση ισχύος που έχουν κατακτήσει στο καθεστώς της "ελεύθερης" αγοράς, απαντούν στην κυβέρνηση ότι τα περιθώρια "συνδρομής" τους στη συγκράτηση των τιμών εξαντλούνται εκεί όπου αρχίζει η αύξηση των στοιχείων κόστους των επιχειρήσεών τους.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια των επαφών του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη με εκπροσώπους κλάδων που διαμορφώνουν τις τιμές, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση με τους ιδιοκτήτες κινηματογραφικών αιθουσών, από τους οποίους ζητήθηκε η αύξηση στα εισιτήρια για τη νέα σεζόν να είναι 100 δρχ. αντί για 200 που επρόκειτο να κάνουν, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους των χονδρεμπόρων και εισαγωγέων κρεάτων.


ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αρχισαν τα "κόλπα" των εταιριών με τους φόρους

Από την πρώτη κιόλας μέρα φαίνεται ότι οι εταιρίες πετρελαιοειδών άρχισαν να μετέρχονται "κόλπα", προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερα έσοδα για τα ταμεία τους από το κονδύλι των μειωμένων ειδικών φόρων στις βενζίνες. Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η μείωση στις λιανικές τιμές δεν εμφανίστηκαν χτες στα πρατήρια καυσίμων.

Πάντως, όπως αποδεικνύεται, οι εταιρίες δεν περνούν στην τιμή διάθεσης προς τους πρατηριούχους ολόκληρη τη μείωση των οκτώ δραχμών που προβλέπει η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή, αλλά παρακρατούν ένα μέρος της μείωσης για τα ταμεία τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", χτες, πρώτη μέρα ισχύος της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 8 δραχμές και περίπου 1,5 δραχμή του ΦΠΑ στο κάθε λίτρο βενζίνης, οι πρατηριούχοι της Αττικής που ήθελαν να προμηθευτούν βενζίνες διαπίστωναν ότιη βενζίνη σούπερ διετίθετο στις 175,418 δρχ. (χωρίς το 18% ΦΠΑ) από 182,590, δηλαδή, μειωμένη κατά 7,172 δρχ. και όχι κατά 8 δρχ. Ενώ η αμόλυβδη πωλούνταν χτες στις 162,320 από 169,480 δρχ. την προηγούμενη βδομάδα, μειωμένη κατά 7,16 δρχ. Οι σχετικές τιμές αφορούν προμήθειες που έγιναν από την ΕΚΟ και αναφέρονταν και στον αυτόματο τηλεφωνητή της εταιρίας. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι αφού κάτι τέτοιο γίνεται από την ΕΚΟ και οι άλλες εταιρίες πετρελαιοειδών θα ακολουθήσουν την τακτική της... παρακράτησης κάποιου ποσού από τη διαφορά που πρέπει να υπάρχει σε σχέση με τους μειωμένους ειδικούς φόρους.

Οσο κι αν οι οκτώ - εννιά αυτές δεκάρες φαίνονται αμελητέο ποσό, μπορεί κανείς να αντιληφθεί για τι ποσά γίνεται λόγος τη στιγμή που εταιρίες διακινούν δεκάδες εκατομμύρια λίτρα καυσίμων.

Την ίδια στιγμή, το... "διορθωμένο" Δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και υποτίθεται ότι ήταν προσαρμοσμένο στη μείωση που προβλέπεται από την τροπολογία, διαμόρφωνε ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης για το λεκανοπέδιο της Αττικής γι' αυτή τη βδομάδα τις 212,20 δρχ. το λίτρο για τη σούπερ και τις 196,10 δρχ. το λίτρο για την αμόλυβδη, βάζοντας ουσιαστικά τους πρατηριούχους να βγάλουν το φίδι απ' την τρύπα. Υπολογίζοντας τις παραπάνω χονδρικές τιμές της ΕΚΟ με 18% σημαίνει ότι οι πρατηριούχοι που θα αγόραζαν χτες βενζίνη θα κατέβαλλαν... 207 δρχ. για κάθε λίτρο βενζίνης σούπερ και 191,6 δρχ. για κάθε λίτρο αμόλυβδης. Εάν σ' αυτό προστεθεί το επικρατέστερο 5% ποσοστό κέρδους των πρατηριούχων μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς εμπαίζονται οι καταναλωτές.

Μ. Ζ.


ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Ανοδο 10,7% στο εξάμηνο

Κατά 10,7% αυξήθηκε στο σύνολο της χώρας η οικοδομική δραστηριότητα το α' εξάμηνο του 1998, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ).

Συγκεκριμένα, ο όγκος των νέων οικοδομών με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας, από 27.929 χιλ. κ.μ. το α' εξάμηνο του 1997, το αντίστοιχο διάστημα του 1998 ανήλθε σε 30.926 χιλ. κ.μ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο (31,8%) παρουσίασε η περιφέρεια της Κρήτης, και ακολουθούν με 25,5% η περιφέρεια Θράκης, με 17,1% η περιφέρεια Θεσσαλίας, με 14,2% η Μακεδονία, με 14,1% ο νομός Αττικής κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ