ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΞΕΝΙΑ" ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ
Υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις

Με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Κυριακίδη,αλλά και τη διευθύντρια του γραφείου της υπουργού Ανάπτυξης, συναντήθηκε προχτές το βράδυ η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στο ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου,σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 137 εποχιακοί εργαζόμενοι της μονάδας. Εργαζόμενοι, που θα πεταχτούν στο δρόμο αν εφαρμοστεί ως έχει η προκήρυξη του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μακροχρόνια μίσθωση του ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου σε ιδιώτη ως έκταση (! ), "καθαρή" από το προσωπικό της.

Η συνάντηση που έγινε μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και πολλές προσπάθειες των εργαζομένων, χαρακτηρίζεται "γόνιμη" από τους συνδικαλιστές, αφού οι εκπρόσωποι του ΕΟΤ εξέφρασαν τη διάθεση να βοηθήσουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι παραμένουν ανήσυχοι και επιφυλακτικοί, αφού εκτός από την έκφραση πολιτικής βούλησης, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή προτάσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους με κάθε τρόπο.

- Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης κατέθεσαν στη Βουλή αναφορά με την ανοιχτή επιστολή του σωματείου των εργαζομένων προς κάθε αρμόδιο σχετικά με την προκήρυξη για τη μακροχρόνια μίσθωση του ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου.

Στο έγγραφο του σωματείου τονίζεται ότι η προκήρυξη προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης 326 στρεμμάτων και όχι της επιχείρησης, παραχωρώντας έτσι μια επιχείρηση - με πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας, που παρά τη σκόπιμη εγκατάλειψή της, εξακολουθεί να έχει σημαντικό όνομα στην τουριστική αγορά, σαν απλή έκταση.

Το σωματείο επισημαίνει ότι "η πρόκληση δε σταματά σ' αυτό, αφού πετούν στο δρόμο 137 εργαζόμενους, αμφισβητώντας τους ακόμα και την αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι δε μεταβιβάζεται η επιχείρηση αλλά η έκταση" και σημειώνει ότι η μόνη δέσμευση που αναλαμβάνει ο ανάδοχος, είναι η πρόσληψη 11 εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου, από μηδενική όμως βάση.

Τέλος, τονίζεται, ότι η διαδοχή των εργαζομένων με όλα τους τα δικαιώματα στον νέο εργοδότη, είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να διασφαλιστεί.

Προ των ευθυνών της η ΑΔΕΔΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και στο χτύπημα της μονιμότητας, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στον ΟΣΚ και στον ΟΔΔΥ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη συναινετική στάση της πλειοψηφίας τηςΑΔΕΔΥ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης δημοσίων Οργανισμών και κατάργησης της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας των εργαζομένων σε αυτούς, εξέφρασαν χτες το μεσημέρι με παράσταση στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων,καθώς και το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού.Να καλύψει τις ευθύνες της πλειοψηφίας, επιχείρησε ο Κ. Κόλιας γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, ενώ αρνήθηκε επίμονα να πει ότι η θέση της ΑΔΕΔΥ είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις!

Η συνάντηση, απ' την οποία απουσίαζε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,διεξήχθηκε σε κλίμα έντασης. Ο Γ. Στάθης πρόεδρος Συλλόγου ΟΣΚ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, η οποία, ενώ οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ συμπληρώνουν 8 μήνες κινητοποιήσεων, συναινεί και στηρίζει την εγκληματική για τη δημόσια παιδεία απόφαση της κυβέρνησης."Επισημαίνουμε - είπε - προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκο, ότι οι πιέσεις, για να σταματήσουμε τον αγώνα μας δεν περνάνε στους εργαζόμενους στον ΟΣΚ".

Ο Μ. Δανδουλάκης γραμματέας του Συλλόγου ΟΣΚ, ζήτησε απ' την ΑΔΕΔΥ να σταθεί αγωνιστικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην κατάργηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας, να ενημερώσει με όλα τα μέσα τους δημόσιους υπαλλήλους και να συντονίσει τη δράση των εργαζομένων όλων των οργανισμών που οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση.

Η Μ. Μπαβιαδιάκη αντιπρόεδρος Συλλόγου ΟΔΔΥ, επισήμανε - εκτός των άλλων - ότι έχει χρέος η ΑΔΕΔΥ να μπει μπροστά στον αγώνα.

Ο Κ. Κόλιας είπε μόνο πως θέση της ΑΔΕΔΥ είναι η διασφάλιση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας των εργαζομένων, χωρίς να διευκρινίσει πώς είναι δυνατόν αυτό σε ανώνυμες πολυμετοχικές εταιρίες. Οσο για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η οργάνωση, παρέπεμψε στην Εκτελεστική Επιτροπή που θα... συνεδριάσει.

Οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με συμμετοχή την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ οι εργαζόμενοι του ΟΔΔΥ την ίδια μέρα πραγματοποιούν στάση εργασίας (10.30π.μ. - 2.30μ.μ.) και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Σε αγώνα διαρκείας για αναβάθμιση

Να συνεχίσουν για αόριστο χρόνο την αποχή από τα "θρανία" αποφάσισαν χτες οι σπουδαστές μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού, απαντώντας στον εμπαιγμό του ΥΕΝ. Πανναυτεργατική συγκέντρωση την ερχόμενη Τετάρτη

Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους αποφάσισαν χτες οι σπουδαστές μηχανικοί τουΚέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού,σε απάντηση στην αδιαλλαξία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, που αφορούν την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Οι σπουδαστές σε νέα γενική συνέλευση υπερψήφισαν την πρόταση της Συντονιστικής τους Επιτροπής να συνεχιστεί για αόριστο χρόνο η αποχή από τα μαθήματα, που άρχισε από την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την απόφασή τους, θα επιστρέψουν στα "θρανία", μόνο όταν ο υπουργός Σταύρος Σουμάκης δεσμευτεί γραπτώς ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών του ΚΕΣΕΝ αποτελούν ουσιαστικά την έναρξη ενός νέου κύκλου αγώνων των ναυτεργατών συνολικά, που προετοιμάζονται με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Πρώτος σταθμός σ' αυτούς τους αγώνες αποτελεί η πανναυτεργατική συγκέντρωση, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 30 του μήνα στις 10.30 το πρωί στο κτίριο που στεγάζονται τα σωματεία - μέλη της ΠΝΟ στην οδό Κολοκοτρώνη.

Την αγανάκτηση που κυριαρχεί ανάμεσα στους σπουδαστές ενίσχυσε και ο χτεσινός, νέος, εμπαιγμός σε βάρος τους από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το πρωί, λίγο πριν την έναρξη της γενικής συνέλευσης, στάλθηκε στο ΚΕΣΕΝ έγγραφο με τον τίτλο: "Διευκρινιστική Εγκύκλιος" ως δήθεν απάντηση στα αιτήματα των σπουδαστών. Στο έγγραφο δε γίνεται λόγος, έστω για ένα από τα αιτήματα αυτά και επιπλέον αντί την υπογραφή του υπουργού ή του γενικού γραμματέα του ΥΕΝ, φέρει την υπογραφή ενός... λιμενικού!

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για το έγγραφο από τον πρόεδρο της Συντονιστικής τους Επιτροπής Θανάση Τσικουράκη,ο οποίος στη συνέχεια επισήμανε: "Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, σε συνεργασία με την ΠΕΜΕΝ, μέχρι να συναντηθούμε με τον υπουργό και ο ίδιος να δώσει τη γραπτή του δέσμευση. Παράλληλα, με την αποχή θα ακολουθήσουμε και άλλες μορφές πάλης, όπως πορεία από το ΚΕΣΕΝ στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας".

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε το προεδρείο της ΠΕΜΕΝ, ενώ στο τέλος της συνέλευσης ο β γραμματέας Στ. Μαλαχίας,του σωματείου σχολίασε: "Η καθολική συμμετοχή των σπουδαστών μηχανικών του ΚΕΣΕΝ στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μέρες, δείχνει ότι υπάρχει έντονη αγωνιστική διάθεση για παραπέρα συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι σπουδαστές έδωσαν την απάντησή τους και στην κοροϊδία που άσκησε σε βάρος τους ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, βάζοντας έναν αναρμόδιο λιμενικό να υπογράψει ένα φαξ ως απάντηση στα αιτήματα των σπουδαστών".

Ερώτηση για τις απολύσεις στου Βαρδινογιάννη

Τη σφοδρή επίθεση που δέχονται στα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι στη "Γενική Εκδοτική Τύπου" του ομίλου Βαρδινογιάννη και την απόλυση έξι εργαζομένων απ' τα ταχυπιεστήρια μετά την επιστροφή τους απ' την καλοκαιρινή άδεια, επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης, για τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, οι απολύσεις έγιναν για λόγους αντεκδίκησης, επειδή στο συγκεκριμένο χώρο αναπτύχθηκαν αγώνες και επειδή οι εργαζόμενοι, μαζί με την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, όπου δεν υπάρχει καν τουαλέτα. Επισημαίνουν ότι η διοίκηση της επιχείρησης αρνείται να συναντηθεί με το κλαδικό σωματείο, δεν έχει ενημερώσει επίσημα για τις προθέσεις της, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για αγοραπωλησία της επιχείρησης. Σημειώνουν τέλος, ότι η εργοδοσία προτρέπει εργαζόμενους να απασχοληθούν σε άλλη επιχείρηση του ομίλου με άλλους όρους και χωρίς να υπολογίζονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και οι "υφιστάμενοι" εργατικοί νόμοι.

Οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς: Τι λόγους επικαλείται η επιχείρηση για τις απολύσεις και πώς αντιμετωπίστηκε απ' το υπουργείο η ενέργεια αυτή. Ποιες διαδικασίες ακολούθησε η Τοπική Επιθεώρηση Εργασίας για την επαναπρόσληψή τους και για τα εργασιακά δικαιώματα. Ποια είναι η νομική κάλυψη για την προτροπή στους εργαζόμενους να ασχοληθούν σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου με άλλους όρους. Τι μέτρα θα ληφθούν για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Σύσκεψη συνταξιούχων ΙΚΑ

Πλατιά σύσκεψη, που θα έχει ως θέμα την ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν και γι' αυτά που θα προκύψουν με την κατάθεση του "μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου", πραγματοποιεί τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στο 2ο όροφο του ΕΚΑ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων.Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και θα μιλήσει επί όλων των θεμάτων εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας και καλούνται να παραβρεθούν όλοι οι συνταξιούχοι του Συνδέσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ