ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Ενάντια στο Γ' Ψήφισμα του 1946

Από τους Νίκο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ και Βασίλη ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ,πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:

Με βάση τις αποφάσεις της 2ης Ολομέλειας της ΚΕ εντάθηκαν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, για τη συσπείρωση και την κοινή πάλη των δημοκρατικών δυνάμεων. Λίγες μέρες μετά την Ολομέλεια (1-8 Μάρτη 1946), πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 8ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, πήραν μέρος 1.800 αντιπρόσωποι, όπου η παράταξη του ΕΡΓΑΣ κατήγαγε συντριπτική νίκη. Γραμματέας της ΓΣΕΕ εκλέχτηκε ο Μήτσος Παπαρήγας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος.

Μετά τη λήξη του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, στις 10 Μάρτη 1946, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν τον "Παναθηναϊκό" παρά τη ραγδαία βροχή και διατράνωσαν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για ελεύθερες εκλογές, για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.

Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε και το πρώτο Πανελλαδικό Δημοκρατικό Συνέδριο που συνήλθε στην Αθήνα στις 15 Μάρτη. Πήραν μέρος 250 αντιπρόσωποι των δημοκρατικών συλλόγων όλης της χώρας. Στο ίδιο διάστημα έγιναν συγκεντρώσεις σ' όλες σχεδόν τις πόλεις με το σύνθημα "Δημοκρατία - Ανεξαρτησία".

Με πρόσκληση των Δημοκρατικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκαν σ' όλη τη χώρα ογκώδεις συγκεντρώσεις με τα συνθήματα: "Συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση - Πανδημοκρατικό Μέτωπο". Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έγιναν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 20 Γενάρη 1946.

Το Νταίηλυ Εξπρές έγραψε ότι στη συγκέντρωση που έγινε στον Παναθηναϊκό πήραν μέρος 300 χιλιάδες. Παρ' όλη την

  • τρομακτική δράση της δοσίλογης Δεξιάς, που επικρατούσε σ' όλη τη χώρα με τη βοήθεια των Αγγλοαμερικανών, το λαϊκό κίνημα, μετά τα πρώτα χτυπήματα, προχωρούσε στην ανασυγκρότηση των οργανώσεών του.

Η οργάνωση πάλευε σ' όλους τους τομείς με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις ενάντια στην τρομοκρατία. Με τις ομάδες αυτοάμυνας καταφέρναμε να αναχαιτίζουμε τις προσπάθειες που έκανε το κράτος των δοσίλογων για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση: Στην οδό Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, ήταν αδύνατο να περνά ή να κάθεται στα καφενεία αριστερός, ΕΑΜίτης κλπ. Οι συμμορίες των τραμπούκων, όπου έβρισκαν δημοκρατικούς, ιδιαίτερα κομμουνιστές, τους έσπαζαν στο ξύλο και είχαμε μέχρι και τραυματισμούς. Η Κομματική Οργάνωση Κυψέλης, αποφάσισε να ανατρέψει αυτή την τρομοκρατική δράση τους. Ετσι οργανώνουν μερικές ομάδες αυτοάμυνας που σε συγκεκριμένη ώρα θα δρούσαν ομαδικά ενάντια στους τρομοκράτες. Αυτό έγινε 2 - 3 φορές, με αποτέλεσμα να μην ξαναεμφανιστούν για κάμποσο καιρό. Ετσι η Φωκίωνος Νέγρη έγινε "ελεύθερη" περιοχή.

Τη σθεναρή αντίθεσή τους στη φασιστική τρομοκρατία και στα αντιλαϊκά σχέδια των αντιδραστικών δυνάμεων και Αγγλων ιμπεριαλιστών εκδήλωσαν οι γυναίκες, με το πρώτο πανελλαδικό συνέδριό τους, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα στα τέλη Μάη του 1946. Πήραν μέρος 450 αντιπρόσωποι από 200 γυναικείους συλλόγους όλης της χώρας.

Η αντιδραστική κυβέρνηση πήρε μέτρα για τη συντριβή του λαϊκοδημοκρατικού κινήματος. Στις 17 Ιούνη 1946 πέρασε από τη Βουλή το περιβόητο Γ ψήφισμα"Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημόσιαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους".

Την 1η Ιούλη, μπήκαν σε λειτουργία τα πρώτα 11 έκτακτα στρατοδικεία στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Κοζάνη, Λάρισα, Φλώρινα. Και στις 16 του ίδιου μήνα στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης έγιναν οι πρώτες εκτελέσεις, του Σαπρανίδη και του Κελέμη.

Θύελλα διαμαρτυριών προκάλεσε η ψήφιση του Γ ψηφίσματος. Στις 18 Ιούνη κηρύχτηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν την αντίθεση και τη διαμαρτυρία τους. Το ίδιο έκαναν με μαχητικές διαδηλώσεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι σ' όλη τη χώρα. Η 7η Αχτίδα του ΚΚΕ που καθοδηγούσε τις Κομματικές οργανώσεις Γαλατσίου, Πατησίων, Αχαρνών, Κυψέλης, Πολυγώνου, Περδικάρι κλπ., ανέλαβε να εκτελέσει μια σοβαρή αποστολή. Οι κομμουνιστές της Αχτίδας, την ημέρα της μεγάλης απεργίας πρωί - πρωί, φτάνοντας ένα τμήμα μας στην Ομόνοια, για να ελέγξουμε ποια κατάσταση επικρατούσε στο Κέντρο της Αθήνας, συναντηθήκαμε με το σ. Φάνη Μπαρτζιώκα. Μας ρώτησε πώς πάει η απεργία. Του μεταφέραμε την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή της Αχτίδας μας.

Την ίδια ώρα μπροστά μας, στη Γ Σεπτεμβρίου, πέρασε ένα τραμ με απεργοσπάστες οδηγό και εισπράκτορα. Τότε μας λέει ο Φάνης, για να έχουμε επιτυχία στην απεργία δεν πρέπει να κουνιέται ρόδα. Εμείς χωρίς να πούμε λέξη, φύγαμε. Φτάνοντας κοντά στην πλατεία Κολιάτσου, βλέπουμε να κινείται απεργοσπαστικό τραμ. Το σταματήσαμε, κατεβάσαμε κάτω τους επιβάτες και το εκτροχιάσαμε. Είχε τέτοια επιτυχία η πράξη μας αυτή, που το τραμ έφραξε τις δυο γραμμές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί τραμ και λεωφορείο όλη μέρα, σε όλες τις γραμμές της Αθήνας.

Το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, δυνάμωνε και ανέβαινε. Η κυβέρνηση, όμως, των αντιδραστικών δυνάμεων, με την καθοδήγηση και την υποστήριξη των Αγγλων, συνέχιζε και δυνάμωνε το αντιλαϊκό της έργο. Αλυσόδενε πιο σφικτά το λαό, καταλύοντας και τις πιο στοιχειώδεις ελευθερίες του. Ενα από τα φασιστικά μέτρα της, μετά την ψήφιση του Γ ψηφίσματος ήταν και ο αποκεφαλισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις νόμιμα εκλεγμένες διοικήσεις τους. Ετσι 30 Ιούνη του 1946 αστυνομικοί και δικαστικοί επέδραμαν στα γραφεία της ΓΣΕΕ και συνέλαβαν τους νόμιμους εκπροσώπους της, τους οποίους παρέπεμψαν σε δίκη. Στη θέση τους ο υπουργός εργασίας διόρισε μοναρχικούς και φασίστες. Το ίδιο έγινε και στα Εργατικά Κέντρα.

Η φασιστική αυτή επέμβαση ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών. Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης κήρυξαν στις 2 Αυγούστου 1946 24ωρη πανεργατική απεργία. Στην Αθήνα εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατέκλυσαν ξανά τον "Παναθηναϊκό" στις 11 Αυγούστου και με τα συνθήματα "Συμφιλίωση", "Ανεξαρτησία", "Ελευθερία", διαδήλωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν και σ' άλλες πόλεις της χώρας.

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις Σάββατο 26, Κυριακή 27-9-98 για να τιμηθούν οι 10 ΕΠΟΝίτες αγωνιστές που έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στις 24 Ιούλη 1944 στο σπιτάκι (Κάστρο) της οδού Μπιζανίου 10 στην Καλλιθέα.

- Αύριο Σάββατο 26-9-98 στις 5 μ.μ. θα κατατεθούν στεφάνια στους τόπους εκτέλεσης Καλλιθεατών πατριωτών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το ξεκίνημα θα γίνει από την οδό Δοϊράνης, στη συνέχεια η πορεία θα περάσει από την οδό Σπάρτης για να καταλήξει στην οδό Αγ. Ελεούσας.

- Την Κυριακή 27-9-98 στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη, για να ακολουθήσει πορεία προς το σπίτι της Μπιζανίου, όπου θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση.

  • Το Παράρτημα του ΒΥΡΩΝΑ της ΠΕΑΕΑ και η Δημοτική Αρχή της πόλης, την Κυριακή 27-9-98,διοργανώνουν εκδηλώσεις για την 54η επέτειο του Μπλόκου στο Βύρωνα, τιμώντας τη θυσία των παλικαριών που εκτελέστηκαν από τους ναζιστές κατακτητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο (πρώην Δημαρχείο), όπου θα μιλήσουν ο δήμαρχος και εκπρόσωπος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Καλείται ο λαός του Βύρωνα να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση.
  • Το Παράρτημα ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 27-9-98 στις 11 π.μ.,εκδήλωση τιμής και μνήμης - με την ευκαιρία των 57 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ - για την εκτελεσμένη 16χρονη ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου,καθώς και για όλα τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο που βρίσκεται το άγαλμα της ηρωίδας ΕΠΟΝίτισσας. Καλούνται Δημοτικές Αρχές, κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και ο λαός της πόλης να λάβουν μέρος στην εκδήλωση.
  • Ο νομάρχης ΡΕΘΥΜΝΗΣ (Κρήτη) και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 27-9-98 στις 10 π.μ.,γιορταστικές εκδηλώσεις για την 54η επέτειο της Μάχης των Ποταμών. Το πρόγραμμα θ' αρχίσει με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου στους Ποταμούς.

- Λεωφορείο θ' αναχωρήσει στις 9 π.μ. μπροστά από την Τράπεζα Ελλάδας και την Κοινότητα Λοχριάς. Τηλέφωνα: 29.726 και 23.810.

  • Η ΝΕ ΠΕΑΕΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ διοργανώνει την Κυριακή 27-9-98 στις 11 π.μ. εκδήλωση για τα 54 χρόνια απ' την ιστορική, νικηφόρα μάχη της Πετρομαγούλας Ζάρκου Μάρι που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του μνημείου των πεσόντων.
Σύσκεψη

Η ΔΕ του Παραρτήματος ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ καλεί τα μέλη της την Κυριακή 27-9-98 στις 10.30 π.μ. σε σύσκεψη, στα γραφεία του Παρ/τος, με θέμα: "Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".

57 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Ολοι στο Πεδίον του Αρεως τη Δευτέρα

Την ίδρυση - πριν 57 χρόνια στις 27 Σεπτέμβρη 1941 - του θρυλικού ΕΑΜ(Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου),θα γιορτάσουν και φέτος οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και όλοι οι προοδευτικοί πολίτες.

Το ΕΑΜ, ήταν γέννημα ιστορικής ανάγκης, σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις που περνούσε ο τόπος και ο λαός, κατά την περίοδο της φασιστικής γερμανικής κατοχής. Ηρθε να αναλάβει, να οργανώσει, να συνειδητοποιήσει, να δραστηριοποιήσει και να κατευθύνει τις αυθόρμητες εκδηλώσεις αντίστασης του λαού ενάντια στους κατακτητές.

Είναι πράξη που θα μείνει ως μια από τις σπουδαιότερες, στη νεότερη ιστορία του τόπου. Η πρωτοβουλία της ίδρυσης του ΕΑΜ, ανήκει στο ΚΚΕ, που στάθηκε ο εγκέφαλος και η ραχοκοκαλιά του παλλαϊκού αυτού συναγερμού.

Το πρόγραμμα του γιορτασμού

Και τη φετινή εκδήλωση της επετείου, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνουν από κοινού η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες ΕΑΜογενείς Ενώσεις ΕΑ,θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28-9-98, στις 6 μμ,στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς). Καλούνται όλα τα μέλη των παραπάνω Ενώσεων, οι φίλοι της Αντίστασης και όλοι οι Ελληνες πατριώτες να συμμετάσχουν στο γιορτασμό, για να τιμήσουν και αποτίσουν φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές.

- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανοίξει με απαγγελία ποιήματος από τον Βασίλη Κολοβό,θ' ακολουθήσουν χαιρετισμοί, κεντρική ομιλία και έγκριση ψηφίσματος.

- Το καλλιτεχνικό μέρος περιλαμβάνει τη Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων "Η Εύγερος" Κεφαλονιάς (Διεύθυνση: Παναγιώτης Μπαρμπάτης).

  • Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μέρος μαζικά στο γιορτασμό. Για το σκοπό αυτό δρομολογούν πούλμαν που θα ξεκινήσουν:

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ,από το χώρο του Δημαρχείου στις 5 μμ.

ΔΑΦΝΗΣ,από τα γραφεία του Παρ/τος (Ελ. Βενιζέλου 25) στις 5.30 μμ.

Κειμενολεζάντα

Σε φωτογραφικό στιγμιότυπο του Γ. Λιονάκη, ο Φοίβος Τσέκερης,γραμματέας του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ, στο βήμα, μιλά στους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση, που οργάνωσαν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ στο Μεζούρλο, την Κυριακή 20 - 9 - 98 (σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύσαμε πρόσφατα) για να τιμήσουν τη θυσία των εκτελεσμένων αγωνιστών από το μισαλλόδοξο μοναρχοφασιστικό κράτος, τιμώντας, ταυτόχρονα, την 52η επέτειο του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ