ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μπροστά στους αγώνες του λαού

Το αγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού παρουσίασε προχτές το βράδυ η ΝΑΣ

"Ψήφο - αντεπίθεση στην κυβερνητική πολιτική. Για μια Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού".Μ' αυτό το σύνθημα η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής παρουσίασε προχτές το βράδυ το πρόγραμμά της, καθώς και τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου της για τις εκλογές του Οκτώβρη, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου Ελευσίνας.

Κυρίαρχο στοιχείο του προγράμματος είναι η αγωνιστική κατεύθυνση κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα με τη συμμετοχή και τη δράση του κόσμου. Γεγονός που θα εκφραστεί και μέσα από το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.

"Πιστεύουμε ότι ο λαός σε αυτές τις εκλογές θα εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτή την πολιτική και θα στείλει μήνυμα αντίστασης", τόνισε ο Νίκος Αγγελόπουλος,από τη γραμματεία του συνδυασμού. Αναφερόμενος στα ονόματα που θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιο, ο Ν. Αγγελόπουλος τόνισε: "Κύριο χαρακτηριστικό των υποψηφίων είναι η ακούραστη δράση τους στην καθημερινή πάλη για τα προβλήματα του λαού και η αντεπίθεσή τους στα πολιτικά δρώμενα της κυρίαρχης τάξης και των υποστηρικτών της".

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής της ΝΑΣ Αντώνης Χοροζάνης παρουσίασε το πρόγραμμα του συνδυασμού και μεταξύ άλλων επισήμανε την πολιτική σημασία που έχουν αυτές οι εκλογές λέγοντας: "Οι εργαζόμενοι, η αγροτιά, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο με την ψήφο τους στις νομαρχιακές εκλογές να αποδοκιμάσουν την επιδρομή στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Εχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν διαφορετικά από αυτούς που ξέρουν να υπερασπίζονται μόνο τα κέρδη των βιομηχάνων, των τρωκτικών των δημοσίων έργων, καθώς και των κοινοτικών κονδυλίων".

"Μαύρος" απολογισμός

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στον "μαύρο" απολογισμό και το "έργο" της κυβερνητικής πολιτικής, στη Δυτική Αττική. "Τα ναυπηγεία ιδιωτικοποιήθηκαν, συρρικνώθηκαν οι θέσεις εργασίας, η "Χαλυβουργική" διαλύεται, τα "Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου" παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και της μείωσης των θέσεων εργασίας, βιομηχανίες κλείνουν. Ο δημόσιος τομέας ξεπουλιέται στο μεγάλο κεφάλαιο και αφελληνίζεται η οικονομία της χώρας. Η θέση των άλλων συνδυασμών ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού".

"Η ανεργία ξεπέρασε στην περιοχή μας το 17%" επισήμανε, ενώ αναφερόμενος στα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής σημείωσε: "Η ανάπτυξη γίνεται για να εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και όχι τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Η ανάπτυξη στη Δυτική Αττική και σε όλη τη χώρα πρέπει να στηριχτεί σε μια πολιτική που επίκεντρο θα έχει τον εργαζόμενο, την εθνική οικονομία και τις σύγχρονες ανάγκες, κόντρα σε αντιλήψεις και πρακτικές που εκφράζουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τους άλλους συνδυασμούς, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και της ΟΝΕ".

Για τα αντιπλημμυρικά έργα ο επικεφαλής της ΝΑΣ Δυτικής Αττικής είπε: "Προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, χωρίς συντονισμό και αποσπασματικά, όπως όταν έγινε πλημμύρα στην περιοχή των Ανω Λιοσίων, έγιναν φοβερές ζημιές στο Ζεφύρι. Για τα αντιπλημμυρικά έργα απαιτούνται δεκάδες δισ. και διατέθηκαν λιγότερα από δύο δισ. μέχρι τώρα".

"Ο νομάρχης παραπληροφορεί για το αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων, τα βιομηχανικά απόβλητα και τα βιοτεχνικά πάρκα, που παραμένουν στο στάδιο μελετών".

Τι προτείνει η ΝΑΣ

Το πρόγραμμα του συνδυασμού προτείνει: Την απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων, να παραμείνει σε ισχύ ο νόμος 84/84 που αφορά τις επεκτάσεις των βιομηχανιών, να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, όχι όμως αποσπασματικά, να κατασκευαστεί πλήρες αποχετευτικό δίκτυο σε όλους τους δήμους του νομού, να μη γιγαντωθεί το λιμάνι της Ελευσίνας, να απαγορευτεί η ίδρυση νέων λατομείων στη Δυτική Αττική.

Παράλληλα, η ΝΑΣ προτείνει να μπουν σε σχέδια πόλεων περιοχές που είναι ένα με τις πόλεις, καθώς και την όποια υποδομή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων να τη διαχειρίζονται οι δήμοι και η νομαρχία.

Για τους αγρότες η θέση του συνδυασμού είναι να στηριχτούν οι συνεταιρισμοί και οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Για τους επαγγελματοβιοτέχνες είναι να στηριχτούν με κίνητρα για την εγκατάστασή τους στα βιοτεχνικά πάρκα και να λυθούν τα προβλήματα στέγης. Προτάσεις έγιναν για την παιδεία, τη νεολαία, την υγεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

"Στις εκλογές και οι άλλοι συνδυασμοί θα καταγράψουν τα προβλήματα. Η διαφορά μας δε βρίσκεται στην καταγραφή, αλλά στη διαφορετική πολιτική που προτείνουμε για τη λύση των προβλημάτων. Μια υπόσχεση δίνουμε, στους αγώνες του λαού θα είμαστε μπροστά",κατέληξε ο Αντώνης Χοροζάνης.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Δεν έχουμε ανάγκη από "σωτήρες", αλλά από αγώνες

Η διακήρυξη της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης

"Τι Αυτοδιοίκηση έχουμε;", "Τι Αυτοδιοίκηση έχουν ανάγκη ο λαός και ο τόπος;". Τα ερωτήματα αυτά και όχι ανέξοδες εξαγγελίες μέτρων και έργων, έπρεπε στις εκλογές του 1994 και πρέπει - σύμφωνα με την "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση" (ΑΔΚ) Βριλησσίων και τον υποψήφιο δήμαρχο που στηρίζει, τον Φάνη Αρχιμανδρίτη - να βρίσκονται στο επίκεντρο της εκλογικής συζήτησης.

Γιατί, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Κίνηση στην εκλογική της διακήρυξη, και τότε και σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) καλείται να παίξει αποφασιστικό ρόλο σαν μηχανισμός της κυβέρνησης, παράλληλο κανάλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για φορολογική ληστεία του λαού. Για αρπαγή κοινωνικών κατακτήσεων, ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπή εργασιακών σχέσεων και άλλα.

Κόντρα στην παραπάνω λογική, η ΑΔΚ πιστεύει στην αγωνιστική και διεκδικητική φυσιογνωμία και στάση της Δημοτικής Αρχής. Στάση που δεν υιοθέτησαν η σημερινή διοίκηση (που πρόσκειται στη ΝΔ) και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς συναίνεσαν στην πολιτική μετατροπής των δήμων σε ιμάντα εφαρμογής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Αντίθετα, η ΑΔΚ - που εξαιτίας του απαράδεκτου εκλογικού συστήματος της υπερενισχυμένης αναλογικής δεν εκπροσωπήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο - πιστεύει σε μια Δημοτική Αρχή που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί τους πολίτες. Θα αξιώνει την απόδοση των παράνομα παρακρατημένων πόρων της ΤΑ. Θα αντιστέκεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταβληθούν οι δήμοι σε δεύτερη εφορία.

Αλλωστε τα προβλήματα των Βριλησσίων που ζητούν λύση είναι πολλά. Και η συμπόρευση της Δημοτικής Αρχής με την κυβερνητική πολιτική δεν έλυσε κανένα. Οπως τονίζει η ΑΔΚ στη διακήρυξή της, η κατάσταση των συγκοινωνιών είναι απαράδεκτη. Δεν αποδόθηκαν στους κατοίκους τα 50 στρέμματα του αδρανοποιημένου πρώην στρατοπέδου του ναυτικού στη Λ. Πεντέλης (Ναυτική βάση), όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Πόλης. Αντίθετα μεγαλώνει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε Γηροκομείο Αξιωματικών ή ΚΑΠΗ. Ιδιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το οικόπεδο ΤΥΠΕΤ. Οι δρόμοι εξακολουθούν να μετατρέπονται σε ποτάμια, με κάθε βροχή, λόγω έλλειψης αγωγών ομβρίων υδάτων. Επιμένουν στο να χαρατσώνουν, στην αδιαφορία για ζητήματα νεολαίας, για το σημαντικό πρόβλημα της Λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας.

"Δεν ερχόμαστε σα "σωτήρες", αλλά με αγωνιστική διάθεση να παλέψουμε για μια ΤΑ στο πλευρό του λαού", καταλήγει στη διακήρυξή της η ΑΔΚ Βριλησσίων.

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Τις προεκλογικές θέσεις της παράταξης "Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία" (ΔΗΠΙ) θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Τσουκαλάς,στο παλαιό δημαρχείο της πόλης (Λ. Ηρακλείου 228).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Σαλπέας της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης σήμερα Τετάρτη θα επισκεφτούν, στις 9 το πρωί, το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ. Αύριο, Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί, θα επισκεφτούν το αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο και τη Βιομηχανική Ζώνη, γύρω από του Κεράνη. Το απόγευμα θα περιοδεύσουν στα μαγαζιά της Καλλίπολης, της περιοχής πλατείας Πηγάδας.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Η "Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης" διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Πίνδου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Γιώγος, δήμαρχος Πετρούπολης και υποψήφιος δήμαρχος της Κίνησης.

ΡΕΝΤΗ: Το εκλογικό της κέντρο εγκαινιάζει η "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία" Ρέντη την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο επικεφαλής της ΠΑΣ και υποψήφιος δήμαρχος Ρέντη Βαγγέλης Κυριακού.Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ρέντη.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Το πρόγραμμα της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Περιστερίου", καθώς και οι υποψήφιοι θα παρουσιαστούν αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

"Τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής είναι μεγάλα και ασφυκτικά για το

"Τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής είναι μεγάλα και ασφυκτικά για το λαό και τους εργαζόμενους", τόνισε ο Α. Χοροζάνης

ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της "Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αγίου Παύλου - Ευαγγελίστριας", Θεσσαλονίκης, με υποψήφιο Δήμαρχο τονΜιχάλη Μοσχονά πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Μιχάλης Μοσχονάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατήγγειλε τη σημερινή Δημοτική Αρχή ότι ακολουθεί μια αποτυχημένη πολιτική, δηλαδή καταγγέλλει χωρίς να έχει να επιδείξει καμία δράση και υπόσχεται έργα, χωρίς να προϋπάρχουν σχεδιασμοί και φυσικά χωρίς να υπάρχει υλοποίηση. "Μια πολιτική που έφερε τον Δήμο Αγίου Παύλου χρόνια πίσω, μη ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καιρών. Μια δημοτική αρχή που διαμόρφωνε πολιτική αδιέξοδη μονοκομματικής συσπείρωσης, μια ακραία συμπεριφορά που είχε ως αποτέλεσμα να βλάψει ανεπανόρθωτα το δήμο", επισήμανε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Παύλου κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν δημοτική αρχή, που να είναι αξιόπιστη και προγραμματική, ώστε να προωθεί επιλέξιμες προτάσεις. Μια δημοτική αρχή σοβαρή στη διαχείριση των πόρων, διεκδικητική στην υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων και πρωτοβουλιών. Μια δημοτική αρχή ενωτική στη βάση της, όπου θα συνεισφέρουν όλοι οι πολίτες για ένα νέο δήμο.

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν οι εκλογείς οι οποίοι την ημέρα της ψηφοφορίας έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους εκλογείς, την 11η Οκτώβρη, θα διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν. Στην περίπτωση αυτή, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία Αθηνών, θα πρέπει την ημέρα των εκλογών να παρουσιαστούν στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με τη σχετική βεβαίωση. Τη βεβαίωση αυτή, μαζί με όμοια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, στην οποία θα φαίνεται η χιλιομετρική απόσταση του τόπου διαμονής από τον τόπο ψηφοφορίας, οφείλουν οι παραπάνω εκλογείς να την καταθέσουν μετά τις εκλογές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Οι εκλογείς που διαμένουν σε τόπο που κατά κοινή αντίληψη απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο ψηφοφορίας δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν καμία βεβαίωση.

Συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο

Παρουσιάστηκε προχτές ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου της ΝΑΣ, η κατάρτιση του οποίου θα γίνει τις επόμενες μέρες. Συμμετέχουν οι:

Νίκος Αγγελόπουλος συνδικαλιστής, Θέμης Ανδρεάδης εργάτης στα ναυπηγεία, Μαρία Βαρθαλίτη,Αρ. Γκιώνης συνδικαλιστής, Βαγγέλης Γράψας οικοδόμος, Δημήτρης Δροσάτος συνδικαλιστής, Γιώργος Θέος συνδικαλιστής,Χρήστος Κατσούλης,Θύμιος Κουμπούρης,Ιάκωβος Κονιτόπουλος,Αλέξης Λεβεντέρης πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ, Μ. Μανιάς,Τάσος Μοναχωλιάς καθηγητής, Γ. Παπαπαναής πρόεδρος συνταξιούχων, Επιστήμη Πλαταρά,Αμ. Πέππα δασκάλα, Γιώργος Σιφωνιός συνδικαλιστής, Αννα Τσαμπούκου πρόεδρος Σωματείου, Ελένη Τσοβλά ελεύθερος επαγγελματίας, Στέλιος Φραγκιαδάκης ελεύθερος επαγγελματίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ