ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζουμε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια

"Εμείς οι γυναίκες αγωνίστριες της ζωής θα "μπούμε" στα ψηφοδέλτια, που εκφράζουν θέληση για διεκδίκηση και σύγκρουση με τις πολιτικές που μας βάζουν στο περιθώριο της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης, θα αγωνιστούμε για Αυτοδιοίκηση που δε θα χρησιμοποιείται σαν πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η διακήρυξη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες και τις καλεί να παλέψουν "για μια Αυτοδιοίκηση που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες, σύγχρονες ανάγκες μας, να ενδιαφέρεται και να διεκδικεί λύσεις των πραγματικών προβλημάτων μας, που να στηρίζει και να στηρίζεται στην αγωνιστική γυναικεία παρουσία για όλα τα ζητήματα και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής".

"Σήμερα, συνεχίζεται στη διακήρυξη, τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Αυτό το γεγονός προσδίδει έναν πιο έντονο πολιτικό χαρακτήρα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η ψήφος, και ιδιαίτερα η γυναικεία ψήφος, σε αυτές τις εκλογές θα χρησιμοποιηθεί είτε για την επιβεβαίωση των πολιτικών επιλογών, που σπρώχνουν στο κοινωνικό περιθώριο μεγάλες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα τις γυναίκες και την υλοποίηση νέων αντιλαϊκών μέτρων με πρωταγωνιστές δημάρχους και νομάρχες, είτε για να εκφραστεί η λαϊκή θέληση για αντίσταση, για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές επιλογές".

Στη συνέχεια η ΟΓΕ αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι: Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που καταργούν εργατικά, ασφαλιστικά και άλλα κοινωνικά δικαιώματα. Τα προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας που θα παρέχονται πλέον με αδρή αμοιβή. Η θεσμοθέτηση του εθελοντισμού. Η κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Η αύξηση της φορολογίας. "Θεσμοί" για την ισότητα και άλλα.

Οσο για το κάλεσμα κάποιων συνδυασμών: "γυναίκες ψηφίστε γυναίκες", η ΟΓΕ τονίζει: "Οταν το κάλεσμα δε συνοδεύεται από αξιοκρατία, αγωνιστική διάθεση για ρήξη με τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, είναι κούφια λόγια, είναι συγκάλυψη των αντιλαϊκών πολιτικών, είναι αποπροσανατολισμός για τις πολιτικές επιλογές που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες".

Για τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα είναι γνωστό, υπογραμμίζει η ΟΓΕ, πως αποδέχονται ή συναινούν με κάθε μορφή αντιλαϊκής πολιτικής που κινείται στα πλαίσια της ΕΕ.

ΠΟΕ - ΟΤΑ
Αποχή από τις εκλογικές εργασίες

Απέχουν από σήμερα από οποιαδήποτε εργασία έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει στην άρνησή του να τους καταβληθεί εκλογική αποζημίωση για την πρόσθετη δουλιά ενόψει των εκλογών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες τα μέλη της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) επισήμαναν πως η εκλογική αποζημίωση, που δόθηκε πριν τέσσερα χρόνια, αντί αύξησης σε μηνιαία βάση, καταργήθηκε στα τέλη του 1996 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, για το μόνιμο προσωπικό, ενώ για το έκτακτο καταργήθηκε στα τέλη του 1997 με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Και απαίτησαν την καθιερωμένη αποζημίωση για πρόσθετες σχετικές εργασίες.

Παράλληλα, κατήγγειλαν τον υπουργό Εσωτερικών για εμπαιγμό των εργαζομένων. Ο υπουργός, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ή είναι λάθος ενημερωμένος ή μας εμπαίζει. Ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι οι ίδιοι δεν έχουν πρόθεση να σταθούν εμπόδιο στη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά ούτε και να εργαστούν χωρίς την αποζημίωση. "Την ευθύνη, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Λαμπρακάκης,δεν την έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά αυτοί που τους εμπαίζουν".

Στην προκλητική στάση του υπουργού απέναντι στους εργαζόμενους αναφέρθηκε, μιλώντας στο "Ρ", ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Μπάμπης Βορτελίνος,τονίζοντας ότι το επίδομα αυτό είχε και τη μορφή της οικονομικής ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που έχουν χαμηλό εισόδημα. "Η απόφαση όμως - πρόσθεσε - να μη χορηγηθεί σε αυτή την κατηγορία των εργαζομένων το επίδομα, δεν αποκλείεται να αποσκοπεί στην πληρωμή του από τους ίδιους τους ΟΤΑ, ή στο "πέρασμα" των σχετικών εκλογικών εργασιών σε ιδιώτες". Απειλή που είχε προβληθεί και στις εκλογές του '94.

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων της Ομοσπονδίας, χωρίς να αποκλείεται και η σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου του κλάδου προκειμένου να αποφασίσουν τη λήψη επιπλέον μέτρων για το θέμα. Τέλος, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας θα ζητήσουν συνάντηση και με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
"Φρένο" στις κατεδαφίσεις

Μετά την πίεση που άσκησαν τόσο δημοτικοί σύμβουλοι της Ηλιούπολης, όσο και η Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής, ο νομάρχης Αθηνών Δ. Ευσταθιάδης δεσμεύτηκε χτες να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης της Πολεοδομίας για κατεδάφιση 30 και πλέον κατοικιών σε εκτός σχεδίου περιοχή της Ηλιούπολης. Επίσης, δεσμεύτηκε να εκδώσει εγκύκλιο ώστε να μην προχωρήσει η Πολεοδομία σε άλλη παρόμοια ενέργεια.

Το θέμα συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Αθηνών με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και της Επιτροπής Κατοίκων. Πρόκειται για σπίτια που κτίστηκαν πριν 50 χρόνια, στους δρόμους Νεύτωνος και Αντιφώντος. Τα οικόπεδα είχαν αγοράσει οι σημερινοί ιδιοκτήτες από τους μεγαλοκαταπατητές Νασταίους. Εκτός από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των 30 κατοικιών που εξέδωσε η Πολεοδομία, οι ιδιοκτήτες απειλούνται και με πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων, σύμφωνα με το νέο νόμο περί αυθαιρέτων που ισχύει από τις 21 Αυγούστου.

Μετά τη σύσκεψη ο Κυριάκος Κανελλόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης, επικεφαλής της Συμπαράταξης "Δημοκρατική Ενότητα - Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης", δήλωσε ότι ο διασυρμός των κατοίκων ξεκίνησε με αφορμή τον εμπρησμό στο δάσος στις 22 Ιουλίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες. "Οι διαδικασίες αυτές - συνέχισε - έπεσαν στο κενό, διότι όλοι οι κάτοικοι είδαν την υπόθεση σαν ενιαίο πρόβλημα και όχι μεμονωμένα. Ετσι, αναγκάστηκε ο νομάρχης να δώσει εντολή στις υπηρεσίες να εξετάσουν τη νομιμότητα επίδοσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης".

Οσον αφορά, δε, το νέο νόμο περί αυθαιρέτων, ο Κ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι επιφυλάσσει εκπλήξεις εξαγοράς σπιτιού με σημερινές αξίες κατασκευής ενός αυθαιρέτου που μπορεί να είναι και παράπηγμα.

Η κ. Δαμανάκη έχει "τακτ"

Την περασμένη Τρίτη, η κ. Δαμανάκη παρουσίασε το πρόγραμμά της, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα. Στο ευχολόγιο, που περιλαμβάνεται σ' αυτό το πρόγραμμα, δε θα είχε νόημα να σταθεί κανείς, πολύ περισσότερο, σε ένα περιορισμένο σημείωμα. Εχει σημασία να επισημανθούν, ωστόσο, ορισμένες πλευρές της τοποθέτησης της κοινής υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που περιλαμβάνονται στο εισαγωγικό μέρος του προγράμματος που παρουσίασε. Εκ προοιμίου, πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα της κ. Δαμανάκη είναι το πιο ανέξοδο και το πλέον ...ευγενικό πρόγραμμα παγκοσμίως, ίσως, αφού όλα στην Αθήνα θα γίνουν ...αγνώριστα, χωρίς η κυβέρνηση να βγάλει ούτε μια δραχμή από τα ταμεία της και χωρίς, φυσικά, να της ζητείται κάτι τέτοιο από την κ. Δαμανάκη. Εκεί εντοπίζεται και η "ευγένεια"...

***

Κατά τα άλλα, στο εισαγωγικό μέρος του προγράμματος, η κυρία Δαμανάκη αναφέρει ότι η κατάσταση στην Αθήνα συνιστά "αποτυχία της 12χρονης συντηρητικής διαχείρισης του δήμου". Είναι προφανές ότι την προ 1986 κατάσταση στην Αθήνα, η κυρία Δαμανάκη την κατατάσσει στην "προοδευτική" διαχείριση. Ευνόητοι οι λόγοι, αν σκεφτεί κανείς ότι ο τότε δήμαρχος στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ. Περισσότερο ευνόητοι, αν συνυπολογιστεί, επίσης, ότι ο τότε δήμαρχος ήταν ο Δ. Μπέης, τις ψήφους του οποίου διεκδικεί η κ. Δαμανάκη στο δεύτερο γύρο των φετινών εκλογών. Εφόσον, βέβαια, περάσει ο συνδυασμός της στο δεύτερο γύρο. Το πόσο ανιδιοτελή και, κυρίως, το πόσο αδέσμευτα από κόμματα και πολιτικαντισμούς είναι τα κριτήρια, επί των οποίων "πατά" η κριτική της κ. Δαμανάκη, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές... Το άλλο ζήτημα, που ανακύπτει από τα λεχθέντα της κ. Δαμανάκη, είναι η πρωταρχική σημασία που αποδίδει στην ιδιότητα του "διαχειριστή". Το πρόβλημα είναι η "κακή διαχείριση", κατά την υποψήφια του ΠΑΣΟ και του ΣΥΝ, που προτάσσει για τον εαυτό της την ιδιότητα της "καλής διαχειρίστριας". Θα μπορούσε να το πει, πάντως, και διαφορετικά στους δημότες της Αθήνας η κ. Δαμανάκη: Θα μπορούσε να πει πως, όσα θα συνεχίσει να αρπάζει από την τσέπη σας ο δήμος, μέσω της υπερφορολόγησης, εγώ θα τα διαχειρίζομαι καλύτερα...

***

Φυσικά, δεν είναι "σικ" να πεις ωμά στους δημότες ότι "ζητώ την ψήφο σας, για να συνεχίσω να σας φορολογώ"... Και η κ. Δαμανάκη ποτέ δεν ξεχνά, ό,τι έχει να πει να το λέει με "τακτ"... Ως εκ τούτου και οι δημότες ας ρίξουν το "μαύρο" με τακτ στην κάλπη, αλλά και με αποφασιστικότητα ...Λέοντα.

Ν. Μπ.

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ"
Αγωνιστικός, διεκδικητικός συνδυασμός

Σε μεγάλη συγκέντρωση στη Νεάπολη ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλ. Ζεμπιλάς κάλεσε τους δημότες να ψηφίσουν τη "Δημοκρατική Συνεργασία",έτσι ώστε ο δήμος στις 12 Οκτώβρη να γίνει "σπίτι του λαού" κι όχι ένας "γυάλινος πύργος", όπως τον κατάντησε η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου, ο Φιλ. Ζεμπιλάς προέτρεψε τους δημότες να μη νομιμοποιήσουν την πολιτική που κάνει τους δημάρχους μάνατζερ διαχειριστές δήμων - επιχειρήσεων και ζήτησε να καταψηφίσουν τον σημερινό δήμαρχο, ο οποίος πιστά υπηρετεί και υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. "Ο δήμος μας - ανέφερε - έχει ένα προνόμιο. Επιβάλλει τη μεγαλύτερη φορολογία από όλους τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Οι Νεαπολίτες θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στους δύο ομογάλακτους συνδυασμούς του κυβερνώντος κόμματος, που είναι συνυπεύθυνοι τόσο για τα σοβαρότατα προβλήματα ποιότητας ζωής όσο και για τα ζητήματα τα σχετικά με τη διοίκηση και διαχείριση των οικονομικών του δήμου".

Οπως επισήμανε στη συνέχεια, έργα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας δίνονται σε ιδιώτες με απευθείας ανάθεση, ο δήμος είναι καταχρεωμένος, ενώ οι δημοτικές επιχειρήσεις προσφέρουν πανάκριβες υπηρεσίες και οι προσλήψεις σ' αυτές γίνονται με αδιαφανή κριτήρια.

"Η "Δημοκρατική Συνεργασία" λέει "όχι" στους δημοτικούς φόρους και τις έκτακτες εισφορές, ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να προσφέρεται δωρεάν. Επίσης ο συνδυασμός πιστεύει ότι χρειάζεται η συμμετοχή της ΤΑ και των δημοτών στη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής μεταρρύθμισης στην παιδεία, προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας και όχι των κερδοσκόπων της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα θα πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών και των παλιννοστούντων σε συνεργασία με τους κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς", δήλωσε ο Φ. Ζεμπίλας.

Μόνο ο αγωνιστικός, διεκδικητικός συνδυασμός της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" μπορεί να δώσει την προοπτική για μια αναβαθμισμένη Νεάπολη, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος και κάλεσε το λαό της περιοχής να την υπερψηφίσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ