ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Μήνυμα πάλης και αντίστασης

Συνάντηση του υποψήφιου δημάρχου Παναγιώτη Σαλπέα με τους εργαζόμενους του δήμου και περιοδεία στις γειτονιές του Καραβά και της Παλιάς Κοκκινιάς

Με τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά στην - πολύπαθη - καθαριότητα συναντήθηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Σαλπέας.Η έλλειψη οργάνωσης εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η οικονομική δυσπραγία, παρά το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη είναι ιδιαίτερα αυξημένα, αλλά και η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι μερικά από τα προβλήματα των εργαζομένων. Τα οχήματα αποκομιδής δεν επαρκούν και κυκλοφορούν μόνο, λόγω του ενδιαφέροντος των εργαζομένων. Κεκτημένα δικαιώματα όπως η παροχή ρουχισμού και γάλακτος παραβιάζονται. Την ίδια στιγμή, όπως κατήγγειλε ο Π. Σαλπέας, συνεχίζεται η ομηρία των εκτάκτων, οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να παρακαλούν για να πληρωθούν!

Η Δημοτική Αρχή προκαλεί τους εργαζόμενους, αφού δίνει εκατομμύρια σε εργολάβο για να μεταφέρει τα σκουπίδια σε "σταθμό μεταφόρτωσης", δημιουργώντας έτσι έναν σκουπιδότοπο χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας, δίπλα σε επιχειρήσεις και συνεργεία στα οποία απασχολούνται καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι. Πίσω από αυτόν τον σκουπιδότοπο - η δημοτική αρχή επιμένει να τον χαρακτηρίζει "σταθμό μεταφόρτωσης" - υπάρχει ακόμη ένα "επίτευγμα" του δημάρχου, το οποίο θέλει να ονομάζει... "εργοστάσιο ανακύκλωσης".

Πρόκειται για ένα ετοιμόρροπο κτίριο χωρίς οδική πρόσβαση - ακόμη και πεζός δυσκολεύεσαι να το προσεγγίσει - στο οποίο στεγάζεται μια λωρίδα επιλογής απορριμμάτων, ανίκανη, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι, να ικανοποιήσει έστω και ένα ελάχιστο μέρος των αναγκών μιας πόλης σαν τον Πειραιά. Τα εγκαίνια του εν λόγω "εργοστασίου" - κοροϊδία αναγγέλλονται κατά διαστήματα, αλλά προς το παρόν χρησιμεύει μόνο σαν προεκλογικό πυροτέχνημα.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή και όσοι τη στηρίζουν, επιθυμούν και προωθούν το ξεπούλημα των υπηρεσιών καθαριότητας στους ιδιώτες. Την κατηγόρησε δε, ότι κατάφερε να φέρει σε αντίθεση το λαό του Πειραιά και τους εργαζόμενους του δήμου. "Για να αγοράσετε ένα ανταλλακτικό βγαίνετε στη ζητιανιά ή το αγοράζετε πέντε φορές πάνω από την αξία του. Πάρα πολλές φορές κάνατε απεργίες, διαδηλώσεις, ήρθατε σε αντίθεση με αυτή την πολιτική. Με τον αέρα αυτής της καθαρής συνεργασίας που είχαμε σας μιλάμε και σήμερα. Δεν ήρθαμε εδώ να σας υποσχεθούμε τίποτα. Ολοι αυτοί που σήμερα αλλάξανε πολιτικό "κοστούμι" θα έρθουν αύριο να σας βρουν. Κοιτάξτε όμως τι κάνανε χτες. Πρέπει όλοι μας να πούμε "φτάνει πια"" είπε ο Παν. Σαλπέας.

"Μια ζωή ανηφόρα - κατηφόρα"

Αυτή ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν στην προχτεσινή περιοδεία του Π. Σαλπέα, στις γειτονιές του Καραβά και της Παλιάς Κοκκινιάς.

Μια φράση που δεν κυριολεκτεί μόνο - αφού οι δυο συνοικίες είναι χτισμένες σε λόφο - αλλά και που μεταφορικά, παραπέμπει στον σκληρό αγώνα για ζωή, αυτών των ανθρώπων. Εργατογειτονιές, με έντονο το προσφυγικό στοιχείο, οι δυο αυτές περιοχές του Πειραιά είναι ένα "ανάγλυφο" της ζωής που επιφύλαξε το μεταπολεμικό καθεστώς για την εργατική τάξη της χώρας. Τα χαλάσματα, οι παράγκες και τα οικόπεδα - σκουπιδότοποι, συνυπάρχουν - κάθε άλλο παρά αρμονικά - με πιο νέα χτίσματα, αποτελέσματα των κόπων μιας ζωής. Οι χιλιάδες κάτοικοι των δύο συνοικιών βιώνουν την εγκατάλειψη, αλλά αντιστέκονται με τον δικό τους τρόπο. Η παλιά γειτονιά, που τείνει να εξαφανιστεί από την Αθήνα, διατηρεί εκεί πάνω έναν από τους τελευταίους θύλακες ύπαρξης. Το σούρουπο βρίσκει τους γειτόνους μπροστά στις πόρτες και τα πιτσιρίκια στους δρόμους. Οι λιγοστές, περιποιημένες αυλές και τα πεντακάθαρα πεζοδρόμια, οι δεκάδες συζητήσεις των κατοίκων με το πολυπληθές κλιμάκιο της Κίνησης και η πραγματικά θερμότατη υποδοχή που επιφυλάχτηκε στον υποψήφιο δήμαρχο, αποδεικνύουν με τον δικό τους τρόπο την αξιοπρέπεια και τη θέληση για ζωή των ανθρώπων, που, ανεξάρτητα από κομματικές επιλογές, μπορούν να σε κοιτάνε στα μάτια γιατί ξέρουν πως τους χρωστούν πολλά, ενώ οι ίδιοι δε χρωστούν σε κανέναν.

"Δείτε τι έκανε ο καθένας από μας χτες. Οχι, τι σας λένε προεκλογικά. Αν σταθήκαμε στα προβλήματα δυνατά, αν είμαστε εκείνοι που παλέψαμε τη διαφθορά. Αν κάναμε προτάσεις συγκεκριμένες. Εχουν καταργήσει συνοικιακά και διαμερισματικά συμβούλια. Ο δήμος δεν ήρθε ποτέ να σας μαζέψει για τα προβλήματά σας. Από τηλεοράσεις τους βλέπετε όλους. Ελάτε κοντά μας, βοηθήστε μας, να κάνουμε έναν Πειραιά για τους δημότες".

Αυτά τα λόγια του Π. Σαλπέα ήταν και η ουσία της αγανάκτησης του κόσμου. Και οι κάτοικοι του Καραβά και της Π. Κοκκινιάς αντιμετωπίζουν σαν ζητούμενο, το στοιχειώδες: την αποκομιδή των σκουπιδιών!

"Εχει να περάσει χρόνια σκουπιδιάρης. Ούτε ένας κάδος",ακούσαμε πολλές φορές. Ο κόσμος θυμάται τις υποσχέσεις του νυν δημάρχου και αγανακτεί περισσότερο. "Δεν τολμάει να περάσει από δω", θα μας πουν. Την "Πειραιάς - Αναγέννηση", όμως τη γνωρίζουν. Οχι μόνο γιατί είναι και η παλιά γειτονιά του Π. Σαλπέα, αλλά γιατί σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, τα μέλη της "όργωσαν" την περιοχή.

"Εχουμε το δικαίωμα να σας κοιτάμε στα μάτια και να ζητάμε την ψήφο σας. Ξέρετε ότι αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και πρέπει να μας εμπιστευθείτε, γιατί έχουμε την ικανότητα να είμαστε στη δεύτερη Κυριακή".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Για τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον

Την αναγκαιότητα να ενθαρρύνει ο Δήμος την εξοικονόμηση και τη χρήση ήπιων μορφών ενέργειας στα δημόσια και δημοτικά κτίρια, όπως και τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, επισημαίνει στο πρόγραμμά της για τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον, η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", όπου δηλώνει, ταυτόχρονα, την κατηγορηματική αντίθεσή της στην κατασκευή ενεργοβόρων κτιρίων με γυάλινες προσόψεις.

Ειδικά μέτρα - τονίζει η Κίνηση - μπορούν να υπάρξουν και για την εξοικονόμηση νερού. Προτείνουμε την υποχρεωτική κατασκευή δεξαμενών στα καινούρια κτίρια για τη συγκέντρωση νερού της βροχής που μπορεί να χρησιμοποιείται για πλύσιμο, πότισμα και άλλα.

Αναφορικά με τους δρόμους του νερού,η Συμπαράταξη επισημαίνει: "Η πόλη μας έχει ακόμα ρέματα και ποτάμια που πρέπει να παραμένουν ανοιχτά, ώστε να κυκλοφορούν οι τόσο χρήσιμοι, για την ανανέωση του αέρα, άνεμοι. Ειδικότεραγια το ρέμα του Ποδονίφτη προτείνουμε να μετατραπεί σε ένα οικολογικό πάρκο σε ενότητα με το άλσος Προμπονά και να σταματήσει η τσιμεντοποίησή του".

Στόχος της "Συμπαράταξης" για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός προγράμματος προσδιορισμού της στάθμης θορύβου και των πηγών εκπομπής σε όλα τα κρίσιμα σημεία της πόλης και η λήψη τεχνικών και διοικητικών μέτρων για την καταπολέμησή του (δενδροφυτεύσεις κλπ.).

"Ο Δήμος πρέπει να καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του σεισμού, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και να πρωτοστατήσει σε μέτρα για τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης, όπως ο έλεγχος των αυθαίρετων μετατροπών των οικοδομών (κατεδαφίσεις μεσότοιχων, προσθήκες παταριών) και των τοίχων των όψεων των κτιρίων (διαφημιστικές επιγραφές, φωτιστικά σώματα κλπ.)", τονίζει στις προγραμματικές της θέσεις η "Συμπαράταξη". Και προτείνει, στην κατεύθυνση αυτή να αφαιρεθούν από τους δρόμους και τις πλατείες τα στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν παγίδες και να προκαλέσουν δυστυχήματα, σε περιπτώσεις μεγάλης ή μικρής έκτακτης ανάγκης (συνεχή κάγκελα χωρίς διόδους κλπ.).

Για δε τα νεκροταφεία η ,Συμπαράταξη" επισημαίνει την αναγκαιότητα να καταργηθούν τα Α και Β, που βρίσκονται μέσα σε χώρους κατοικίας. Το Α νεκροταφείο να αναβαθμιστεί και να μετατραπεί σε αισθητικό και ιστορικό χώρο. Ο δήμος να αξιώσει τις αναγκαίες πολιτειακές ρυθμίσεις, για να γίνει εφικτή η αποτέφρωση των λειψάνων, όσων την επιθυμούν.

Για το πράσινο

"Η πόλη που διεκδικούμε να ζούμε, η πρωτεύουσα με το 2,5% πρασίνου και το 5% δημοσίου ελεύθερου χώρου, έχει ανάγκη να ανασάνει", τονίζεται στο πρόγραμμα της "Συμπαράταξης". Ως ένα ελάχιστο πρόγραμμα, απέναντι στην κατάσταση ασφυξίας, διακηρύσσει:

  • Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο χώρου και πράσινου δεν πρέπει να διατεθεί για άλλη χρήση, είτε υπόγεια είτε υπέργεια. Γι' αυτό δεν πρέπει να κατασκευαστούν οι υπόγειοι σταθμοί αυτοκινήτων, που μετατρέπουν τις πλατείες σε πλακοστρωμένες ερήμους, όπως η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η Ευελπίδων κλπ.
  • Θεωρούμε όλες τις επιφάνειες της πόλης κομμάτι του περιβάλλοντος.
  • Παλεύουμε για τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας χώματος και πρασίνου, με απώτερο στόχο να φτάσει μέχρι το 20%, ακόμα κι αν χρειαστεί γι' αυτό να γκρεμιστούν κτίρια.
  • Ενα από τα πρώτα μέτρα που χρειάζονται είναι η καταγραφή όλων των μεγάλων ελεύθερων χώρων και η μετατροπή τους σε πάρκα.
  • Πρέπει να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, που χαρίζει ελεύθερους χώρους στους ιδιώτες και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, με πρόσχημα τον πολιτισμό (πάρκο Ελευθερίας, πάρκο Ρηγίλλης κ.ά.).
  • Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να τεθεί επικεφαλής μιας εκτεταμένης εκστρατείας για την αύξηση του πράσινου στην πόλη,σε όλες τις διαθέσιμες επιφάνειες: ταράτσες, πεζοδρόμια, νησίδες δρόμων, τοίχους, μικρά και μεγάλα πάρκα.

Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει στις προγραμματικές της θέσεις η "Συμπαράταξη", είναι: Να ενθαρρυνθεί η εθελοντική συνένωση των κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών και να αναβαθμιστούν οι δεντροστοιχίες που υπάρχουν.

ΑΥΡΙΟ: Η διαχείριση των απορριμμάτων

Ο αριθμός του λογαριασμού που έχει ανοίξει στην Εμπορική Τράπεζα για τη στήριξη της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" είναι: 45066827.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ