ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλα λόγια με αποδέκτες τους μαθητές

Το 4ο Λύκειο Γαλατσίου επισκέφτηκαν χτες πρωθυπουργός και ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για να προπαγανδίσουν την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση"

Συνεχίζοντας την προπαγάνδιση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τη διογκούμενη αντίδραση, αλλά και σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τις αλλαγές ως αντικείμενο "διαλόγου", ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επισκέφτηκαν χτες το 4ο Λύκειο Γαλατσίου.

Μιλώντας στους μαθητές, ο Κ. Σημίτης εμφάνισε τις εξετάσεις λιγότερες, με το νέο σύστημα. "Επειδή ακούτε πολλά περί "εξεταστικών μηχανισμών", οι εξετάσεις που θα δώσετε είναι λιγότερες απ' αυτές που υπέστησαν οι συμμαθητές σας πέρυσι", είπε χαρακτηριστικά. Ενας μαθητής τότε τού επισήμανε την αυξημένη ζήτηση σε φροντιστήρια και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι γονείς χάνουν τα λεφτά τους. Ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι "και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο σύστημα που έχουμε, επειδή πιστεύουμε στην αποκέντρωση, διαδραματίζει ένα ρόλο. Για να είναι το σχολείο ευπρεπισμένο, να υπάρχει σωστό περιβάλλον. Και με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι στο σχολείο σας γίνεται πολύ καλή δουλιά και υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Είναι, πάντως, γνωστό πως πίσω από τα λόγια αυτά κρύβεται η πολιτική εκείνη που θέλει την ευθύνη για τα σχολεία να μετατοπίζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να συνοδεύεται και με τους ανάλογους πόρους, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερα βάρη για τους δημότες.

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να κάνει τους μαθητές να συμβιβαστούν με την ιδέα της "αξιολόγησης", αναφέρθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "εξετάστηκαν άνθρωποι που είχαν τελειώσει το Πανεπιστήμιο και το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό ή εν πάση περίπτωση δεν ήταν ικανοποιητικό. Και αυτό, γιατί δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία (χρόνια πριν, αλλά και στο Πανεπιστήμιο) αυτοελέγχου και ελέγχου γνώσης του καθενός, αυτοσυνείδησης του τι είναι". Ο πρωθυπουργός συνέχισε την αναφορά στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι "παρήλθε η εποχή που όταν κάποιος έβγαζε το πανεπιστήμιο, μπορούσε να έχει τις ίδιες γνώσεις και απόψεις και μετά από δέκα - δεκαπέντε - είκοσι χρόνια, για να κάνει μια σωστή διδασκαλία".

Πάντως, τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί φορείς έχουν δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και έχουν επισημάνει την ταξικότητα του νέου συστήματος, ο πρωθυπουργός τόνιζε ότι "η παιδεία είναι για μας ο κατ' εξοχήν χώρος της ισότητας των ευκαιριών που χωρίς αυτή δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει ελευθερία, δεν έχουν νόημα τα ανθρώπινα δικαιώματα". Μάλιστα, ένταξε τα νέα συστήματα για την αξιολόγηση του μαθητή, τα οποία μέσα από τις εξουθενωτικές εξεταστικές διαδικασίες διώχνουν τα παιδιά από το λύκειο, στην κατεύθυνση της ισότητας των ευκαιριών (!).

ΔΣ ΟΛΜΕ
Αποφασίζει εισήγηση για τις γενικές συνελεύσεις

Αρχισε χτες η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για να διαμορφώσει εισήγηση προς τις τοπικές ΕΛΜΕ, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 26 Σεπτέμβρη.

Στην χτεσινή συνεδρίαση η ΔΕΕ σε ό,τι αφορά τον απολογισμό του ΔΣ της ΟΛΜΕ, επισήμανε ότι η παρέμβαση, οι στόχοι και κυρίως η δράση του ήταν πίσω από τις ανάγκες και τα προβλήματα της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού. Σε μια περίοδο, που θεσμοθετήθηκε μία από τις πιο ταξικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, που προωθούνται οι επιταγές της Λευκής Βίβλου, η πλειοψηφία του ΔΣ έκανε συνεχώς πίσω σε αιτήματα και στόχους (απεμπόλισε το αίτημα της επετηρίδας, η κατάργηση του Ν. 2525/97, έγινε "αναστολή" της εγκυκλίου κλπ.), τροφοδότησε τις χωριστές κινήσεις των αναπληρωτών και δεν ήθελε αγώνες με το στοιχείο της σύγκρουσης, αλλά ευκαιριακές - εκτονωτικές (δύο το χρόνο) 24ωρες απεργίες.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο δράσης, η ΔΕΕ προτάσσει την κατάργηση του Ν. 2525 με μπλοκάρισμα της αξιολόγησης μαθητών - εκπαιδευτικών (να πει η ΟΛΜΕ ξεκάθαρο "όχι" στις πανελλαδικές εξετάσεις), την αντίθεση στο Νόμο για τα ΤΕΕ και το αίτημα για μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 20, μέτρα για να σταματήσει η διαρροή μαθητών από το σχολείο και ενσωμάτωση των χρημάτων του ΕΠΕΑΕΚ στον κρατικό προϋπολογισμό αντί να τα λυμαίνονται ιδιώτες. Επίσης να καταδικαστεί ο νόμος για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να διεκδικήσει ο κλάδος τις απώλειες εισοδήματος και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η ΔΕΕ πρότεινε επίσης στις γενικές συνελεύσεις να προταθεί οπωσδήποτε απεργία ως άμεση αντίδραση τόσο στα άμεσα λειτουργικά προβλήματα (συμπτύξεις σχολείων, μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών) όσο και στην υλοποίηση του Νόμου 2525. Εξέφρασε τη διαφωνία της για την πραγματοποίηση νέα γενικής συνέλευσης προέδρων (Οργανωτική Ι) στις 14 Νοέμβρη και μέχρι τότε ο κλάδος να πορευτεί με συγκεντρώσεις - συζητήσεις. Η ΔΕΕ επισημαίνει ότι ταυτόχρονα με την ενημέρωση, απαιτείται να σηματοδοτήσει ο κλάδος την αντίθεσή του με απεργιακή παρέμβαση, κάτι που θα βοηθήσει και το μαθητικό κίνημα να συσπειρωθεί και να συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς στους δρόμους. Η συνεδρίαση διαμόρφωσης εισήγησης συνεχίζεται.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 24 Σεπτέμβρη

"Ενστολη" διαμαρτυρία στην Αθήνα για τις 24 του Σεπτέμβρη προγραμματίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών, μετά την άκαρπη συνάντηση εκπροσώπων της με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο.

Η ΠΟΑΣΥ ενημέρωσε χτες τον υπουργό για την απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων να διεκδικήσουν αγωνιστικά το εκλογικό επίδομα που δικαιούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός είχε συνάντηση χτες με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,αλλά... δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Οι συνδικαλιστές έφυγαν από το υπουργείο χωρίς καμιά υπουργική δέσμευση. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αρχές του μήνα στην Αθήνα τα σωματεία αποφάσισαν να διεκδικήσουν εκλογική αποζημίωση για όσους καθ' οιονδήποτε τρόπο εργαστούν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και μέχρι την επόμενη των εκλογών. Το ύψος του επιδόματος δεν έχει καθοριστεί, αν και οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι αυτό δεν πρέπει να είναι λιγότερο από αυτό που χορηγήθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι ενώσεις των υπαλλήλων του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς από το νόμο προβλέπεται η απασχόλησή τους σε μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των εκλογών. Από φέτος οι Ενοπλες Δυνάμεις αποδεσμεύονται από τη φύλαξη των εκλογικών τμημάτων και ο ρόλος αυτός ανατίθεται αποκλειστικά στα Σώματα Ασφαλείας.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους αστυνομικούς αυτήν την περίοδο είναι η απασχόλησή τους σε μέτρα τάξης, κυρίως στους ποδοσφαιρικούς αγώνες και στους αγώνες μπάσκετ. Η ΠΟΑΣΥ ζητά να ενισχύονται ετησίως από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα ασφαλιστικά τους ταμεία με το ποσό των 4 δισ. δραχμών, ενώ ισόποσο κονδύλι ζητούν να διανέμεται στους υπαλλήλους που θα απασχολούνται σε μέτρα τάξης για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Σημειώνεται ότι τα σωματεία δεν έχουν ενιαία θέση ως προς την αποδέσμευση ή μη της Αστυνομίας από την αστυνόμευση των γηπέδων. Οι κυριότερες διαφορές εντοπίζονται στην ανάθεση αστυνομικού έργου σε ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας, αλλά και γύρω από την αποζημίωση ενός εκάστου ξεχωριστά των αστυνομικών που θα καλούνται να υπηρετήσουν σε μέτρα τάξης.

Διαμαρτύρονται για τη διάλυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη διάλυση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, που προβλέπεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά το νέο οργανισμό του υπουργείου Γεωργίας, εκφράζει με υπόμνημα προς τον υπουργό Γεωργίας η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιατρικών Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ).

Οπως επισημαίνει η ΠΕΚΔΥ, η πρότασή της για την αναγκαιότητα διατήρησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής όχι μόνο δεν υιοθετήθηκε, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι από το νέο σχήμα οργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, απουσιάζουν πάνω από τα μισά Τμήματα του συνόλου των Τμημάτων της σημερινής Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Η παρακολούθηση, όμως, της υγείας των ζώων, τονίζει η ΠΕΚΔΥ, είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της υγείας τόσο των ίδιων, όσο και της δημόσιας υγείας, αφού δεν είναι δύο ξεχωριστά μεταξύ τους αντικείμενα. Πολύ περισσότερο για τη χώρα μας, που η γειτνίασή της με άλλες χώρες - στις οποίες ενδημούν επικίνδυνα νοσήματα για την υγεία των ζώων - επιβάλλει όχι απλά τη διατήρηση, αλλά την ισχυροποίηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε προσωπικό και σε μέσα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα παραρτήματα ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και ΔΑΦΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 10.30 πμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Φάρος) εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 114 εκτελεσμένους πατριώτες από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις 9 - 8 - 1944. Οι δήμαρχοι Ν. Σμύρνης και Δάφνης θα παραστούν, προσκεκλημένοι της ΠΕΑΕΑ και θα χαιρετίσουν στην εκδήλωση.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ ΛΑΡΙΣΑΣ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 11 πμ για τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν στο Λόφο του ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ την περίοδο 1946 - 1949. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο των εκτελέσεων.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την Πλ. Κάνιγγος στις 6.30 πμ.Τηλ.: 82.34.296, 82.22.952, 38.44.853.

  • Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ πραγματοποιεί την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 11.30 πμ,εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της νικηφόρας μάχης στη θέση ΛΑΜΠΟΥΣΑ, που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών στις 3 - 9 - 1944.
Γενική Συνέλευση
  • Το Παράρτημα ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 20 - 9 - 98 στις 10 πμ στη "Βίλα Στέλλα", Νέο Ηράκλειο, έκτακτη Γενική Συνέλευση για τρέχοντα θέματα.
Η πρωθυπουργική υποκρισία

Μην έχετε το άγχος των φροντιστηρίων. Δε χρειάζεται να χάνουν οι γονείς σας τα λεφτά τους. Αρκεί να παρακολουθήσετε τα μαθήματα στην τάξη και να έχετε καταλάβει το μάθημα. Αυτές ήταν οι πρωθυπουργικές συμβουλές χτες, προς τους μαθητές.

Πάλι καλά, που δεν τους είπε ότι αρκεί να μαθαίνουν τα πάντα στο σπίτι, οπότε δε θα χρειάζονται ούτε κι αυτά τα σχολεία.

Αλλά, τι να πει κανείς; Οταν ο Κ. Σημίτης δηλώνει στους μαθητές της Αθήνας, όπου ένα μεγάλο ποσοστό των σχολείων λειτουργεί με το απαράδεκτο καθεστώς της διπλοβάρδιας, ότι "η πρωινή βάρδια πρέπει να είναι κανόνας χωρίς εξαίρεση που να εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα", τότε μιλάμε για ολοφάνερη υποκρισία και κοροϊδία!

Το φαινόμενο της παραπαιδείας, κύριε πρωθυπουργέ, δεν εξορκίζεται. Μπορεί να αντιμετωπιστεί, αποκλειστικά και μόνο, με την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Η κυβέρνησή σας, όμως, κάθε άλλο παρά αυτό προωθεί. Απόδειξη αποτελεί και το γεγονός πως η περιβόητη κυβερνητική "μεταρρύθμιση" έχει, ήδη, προκαλέσει έκρηξη εγγραφών στα φροντιστήρια από τους μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου.

Ολα τ' άλλα είναι απλώς και μόνο λόγια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ