ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μαχητική συμμετοχή στην απεργία

Σήμερα θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", στις 11 π.μ.

Η απεργία των γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής παίρνει "καθολικά χαρακτηριστικά τόσο σε επίπεδο λειτουργιών όσο και επίπεδο συμμετοχής", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της ηΕνωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τη δεύτερη μέρα της τριήμερης απεργίας - η οποία λήγει σήμερα - στηνΑττική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, στα περισσότερα νοσοκομεία αναβλήθηκαν τα τακτικά χειρουργεία και δε λειτούργησαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Ενδεικτικά η ΕΙΝΑΠ αναφέρει τη συμμετοχή στα εξής νοσοκομεία: "Ευαγγελισμός" 75%. Κρατικό Νίκαιας 85%. "Σωτηρία" 80%. "Ασκληπιείο" 70%. Οφθαλμιατρείο 90%. "Αγιος Σάββας" 85%.

Οι γιατροί αποκρούουν τις περικοπές των εφημεριών γιατί, αν εφαρμοστούν τα πετσοκομμένα προγράμματα, τότε τα νοσοκομεία καθίστανται επικίνδυνα.

Σήμερα Τετάρτη και ώρα 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Εκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία". Λίγο πριν τη συνέλευση θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ για να διαμορφώσει την πρόταση προς τη συνέλευση.

Νέες υποσχέσειςεπανεξέτασης

Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, είχε χτες η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι δυο υπουργοί διατύπωσαν τις "εξής προτάσεις": Μέχρι 18.9.1998 να επανεξεταστούν όλα τα προγράμματα εφημερίας. Μετατρέπεται ο μηνιαίος προϋπολογισμός των εφημεριών σε ετήσιο. Θα γίνει εκκαθάριση μετά την έγκριση των εφημεριών. Μέχρι την 21.9.1998 θα εξεταστεί η τυχόν διαφορά μεταξύ των συνολικών αποδοχών της 31.12.1997 και της 1.1.1998 και σε περίπτωση αρνητικής διαφοράς θα επανεξεταστεί.

Επιτυχία στα Γιάννενα

Επιτυχία σημείωσε και χτες η - τελευταία - τετράωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ. - 12.30 μ.μ. ) των γιατρών της Ενωσης Ιατρικών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου στα δυο νοσοκομεία στα Γιάννενα (Πανεπιστημιακό και "Χατζηκώστα").

Εντονες προσπάθειες καταβάλλονται από ορισμένους κύκλους για τη δημιουργία κλίματος ηττοπάθειας αλλά και εκφοβισμού ανάμεσα στους γιατρούς. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η τηλεοπτική εμφάνιση του αντιπροέδρου του Νοσοκομείου "Χατζηκώστα" σε τοπικό κανάλι, που δήλωσε ότι μόνο 14 γιατροί συμμετέχουν στη στάση εργασίας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα χειρουργεία δε λειτούργησαν καθόλου κατά την ώρα των στάσεων, καθώς επίσης και δεν πραγματοποιήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Αντιμετωπίστηκαν τα βαριά περιστατικά και τα έκτακτα. Εντονες είναι οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί των γιατρών, που κατά τη διάρκεια των στάσεων μαζεύονταν στην πύλη ή στα τμήματα για ενημέρωση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και τα νέα από τις άλλες πόλεις, αλλά και για τον προγραμματισμό των επικείμενων αγώνων.

Καθολικήσυμμετοχή στη Χαλκίδα

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Χαλκίδας ξεκίνησαν τετράωρες στάσεις εργασίας απ' την περασμένη Παρασκευή. Η συμμετοχή είναι καθολική και οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο, που θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση. Οι γιατροί διεκδικούν την καταβολή, αναδρομικά, των τακτικών αποδοχών τους, την πληρωμή των δεδουλευμένων των εφημεριών από την 1.1.98 και την επίσπευση των διαδικασιών για τη βαθμολογική εξέλιξή τους. Εχουν γίνει οι αξιολογήσεις και οι ατομικές κρίσεις αλλά δεν εφαρμόζεται και ο νόμος 2519/97 για το θέμα αυτό.

Το Νοσοκομείο Χαλκίδας ανήκει στη Β Ζώνη - περιλαμβάνει 50 επαρχιακά νοσοκομεία - και το κονδύλι για τις εφημερίες του 1998 είναι 19,5 δισ. Ομως, δεν έχει γίνει ακόμα η κατανομή ανά νοσοκομείο και εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν και εδώ περικοπές καθώς το κονδύλι αυτό πρέπει να δοθεί σε 4.800 γιατρούς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Στάσεις εργασίας σε τρόλεϊ - ηλεκτρικό

Μόνο τα αστικά λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν σήμερα κανονικά στην Αθήνα. Τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα πράσινα λεωφορεία, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της κυκλοφορίας.

Οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και στους ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός και πράσινα λεωφορεία), συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών η Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ). Η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχτηκε μετά από σύσκεψη όλων των σωματείων στις αστικές συγκοινωνίες, για να εκφράσουν όλοι οι εργαζόμενοι την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, προβάλλοντας ταυτόχρονα το πάγιο και ομόφωνο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος από το 1992, για τη συγκρότηση ενιαίου και 100% δημόσιου συγκοινωνιακού φορέα. Το αίτημα αυτό υποστήριζε τότε και το ΠΑΣΟΚ και όλα τα στελέχη του που σήμερα κατέχουν υπουργικούς και βουλευτικούς θώκους (Χ. Πρωτόπαππας, Λ. Κανελλόπουλος κ. ά.).

Οι πλειοψηφίες στις ηγεσίες των συνδικάτων ΗΣΑΠ (ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ) και ΗΛΠΑΠ(ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), που έχουν απεμπολήσει τα τελευταία χρόνια το αίτημα αυτό, αποφάσισαν τις σημερινές στάσεις εργασίας, αντιδρώντας στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω των νέων κανονισμών εργασίας. Αντίθετα, η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο συνδικάτο ΕΘΕΛ, αν και στα λόγια τάσσεται υπέρ του ενιαίου και δημόσιου φορέα, με διάφορα προσχήματα και τερτίπια, αρνείται κάθε μορφή αγώνα.

Πάντως, εκείνο που ενδιαφέρει στην ουσία τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, είναι να περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Γι' αυτό, άλλωστε, αρνούνται τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων, που προτείνει η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ).

Με χτεσινή της απόφαση η Ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση. Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης αρνήθηκε την πρόταση της ΔΑΣ να αναλάβει το ΕΚΑ ευρύτερες πρωτοβουλίες για συντονισμό της πάλης των εργαζομένων ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο. Οπως, επίσης, αρνήθηκε επίμονα να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση η πρόταση της ΔΑΣ ότι θέση του ΕΚΑ είναι η συγκρότηση ενιαίου φορέα αστικών συγκοινωνιών με μια και μόνη μετοχή που θα ανήκει στο δημόσιο. Αν και το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών είναι γνωστό εδώ και μήνες, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΑ, στην ανακοίνωση, αντί να καταγγελθεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ζητείται να δοθεί το νομοσχέδιο και να αρχίσει ένας "ουσιαστικός δημοκρατικός διάλογος"...

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να δώσουν δυναμικό "παρών" στις σημερινές κινητοποιήσεις και στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στο θέατρο "Γκλόρια" (10.30 μ.μ.) και στην πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στέλνοντας μ' αυτό τον τρόπο αγωνιστικό μήνυμα ότι κεντρικός και αταλάντευτος στόχος του αγώνα τους είναι ο ενιαίος και 100% δημόσιος συγκοινωνιακός φορέας.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ
Αλλαγές χωρίς προϋποθέσεις

Την αντίθεσή της για τη μελετώμενη απ' την κυβέρνηση αλλαγή του τρόπου εφημερίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία(ΠΟΕΔΗΝ).

Η μελετώμενη απ' το υπουργείο Υγείας αλλαγή, πρόκειται να ισχύσει απ' την 1.11.1998 και όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ στις επιτροπέςπου συγκρότησε το υπουργείο, αγνοήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Την ίδια καταγγελία έκανε και προχτές η ΕΙΝΑΠ σημειώνοντας ότι όχι μόνο αγνοήθηκαν αλλά δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση των γιατρών.

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου έχει ταχτεί υπέρ της καθημερινής λειτουργίας των ΤΕΠ αλλά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά ως πεδίο αναφοράς έχει εκτός απ' τους οικογενειακούς γιατρούς τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν αυτοτελή ΤΕΠ ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μη ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα σε περίπτωση κάλυψης εκ των ενόντων να υποβαθμιστεί η λειτουργία των τμημάτων, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και σημειώνει ότι η περικοπή κατά 60% των δεδουλευμένων υπερωριών, νυχτερινών και αργιών, είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην αναγκαστική υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την ανάκληση της απόφασης για τα ΤΕΠ καθώς δεν ισχύει καμιά απ' τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Εκδοση αποτελεσμάτων

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ανακοίνωσε χτες την έκδοση των αποτελεσμάτων της 10/1997 Προκήρυξης (ΦΕΚ 52/2-12-1997, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ).

Στα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνεται η πλήρωση θέσεων μονίμου προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) διαφόρων κλάδων για Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, της Νομαρχίας Βοιωτίας,των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΥΕ της Νομαρχίας Κυκλάδων και της κατηγορίας ΔΕ της Νομαρχίας Δράμας.

Οι σχετικοί πίνακες θα αναρτηθούν στις κατά τόπους Νομαρχίες.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ομολογούν τα τεράστια κέρδη τους

Ακόμα και μέχρι 25,6% είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων τους οι φαρμακοβιομήχανοι, όταν πρόκειται για το συμφέρον τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, με τον πλέον επίσημο τρόπο, τα ιδιαίτερα σημαντικά περιθώρια κέρδους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Χτες, το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα μειώσεις τιμών σε έξι φάρμακα, προκειμένου να μπουν στη λίστα των ταμείων. Τα ποσοστά των μειώσεων σ' αυτά τα φάρμακα ανακοινώθηκε ότι είναι της τάξης του 5%-25,6%, ενώ ένα μειώνεται κατά 1,5%.

Επίσης, το υπουργείο ανακοίνωσε την αλλαγή της ονομασίας σε 23 φάρμακα, πράγμα το οποίο, με βάση και την εμπειρία προηγούμενων αλλαγών σε ονομασίες, δεν αποκλείεται να συνοδευτεί άμεσα και από αλλαγές στις τιμές τους.

Τέλος, ανακοινώθηκε παύση της κυκλοφορίας 103 σκευασμάτων.

Στα νοσοκομεία αντιμετωπίστηκαν τα επείγοντα περιστατικά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ