ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχοχρώματα Ελλήνων δεξιοτεχνών

Μια δημιουργική συνεύρεση καλλιτεχνών με σημαντική προσφορά στη μουσική μας. Ενα ορχηστρικό πανόραμα με συντελεστές μουσικούς, που έχουν αφιερώσει τις δυνάμεις τους στην εξέλιξη της φόρμας, της δομής, στην προβολή του ήχου. Αν και η αφετηρία τους είναι διαφορετική, ο "παρονομαστής" είναι κοινός: η αγάπη για τη μουσική, αυτή που δεν έχει σύνορα. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Ορχηστρικής Μουσικής,τη Συνάντηση Ελλήνων Δεξιοτεχνών,που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (23/9), στις 9μμ, στο "Κατράκειο" της Νίκαιας. Μια "διαδρομή" από τη δημοτική στη ροκ μουσική, με τη συμμετοχή επτά διαφορετικών μουσικών συνόλων, αντιπροσωπευτικών των σύγχρονων τάσεων της οργανικής μουσικής, θα είναι η φετινή, πρώτη συνάντηση. Φιλοδοξία, πάντως, των διοργανωτών, είναι να καθιερωθεί ετήσιο φεστιβάλ αφιερωμένο στα ορχηστρικά σχήματα, ανεξάρτητα της μουσικής τους (δημοτικά, τζαζ, φούζιον, κλασικά κ.ά.).

Ηπειρώτικες "αναπνοές"

Ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς,ο μουσικός που με το κλαρίνο του έχει φτάσει στα "άδυτα" της Ηπειρωτικής δημοτικής μουσικής κι έχει επανειλημμένα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας, θα βρεθεί στη σκηνή του "Κατράκειου". Μαζί με τους μουσικούς Ιωάννη Χαλκιά (ντέφι), Αχιλλέα Χαλκιά (βιολί) και Χρήστο Ζούπα (λαούτο) θα προσφέρουν μια εικοσιπεντάλεπτη μουσική ανάσα, ένα "ταξίδι" με δυνατές συγκινήσεις. Εικοσιπεντάλεπτα θα είναι τα προγράμματα, που θα παρουσιάσουν και τα άλλα σχήματα.

Τη σκυτάλη θα πάρει ο "Νότιος Ηχος",το ορχηστρικό μουσικό σύνολο, που πιστεύει στην άρρηκτη σχέση γεωγραφικού χώρου και παραγόμενου ήχου, προκειμένου τα συναισθήματα και οι μνήμες να είναι πρωτογενείς και όχι δανεικές και εισαγόμενες. Κύριο μέλημα του "Νότιου Ηχου" είναι η ομοιογένεια του υλικού, βάσει ιστορικών και τοπολογικών ιδιωμάτων, που ανάγουν στην ελληνική αισθητική, μακριά από φολκλορίζοντα στοιχεία και αγγλοσαξονικά "δάνεια". Στο σχήμα συμμετέχουν οι: Αχιλλέας Περσίδης (κιθάρα, λαούτο), Τσίκο (κρουστά), Ηλίας Τσαγκάρης (κρουστά), Πάνος Γκέκας (πιάνο, πλήκτρα) και Ρος Ντέιλι (κρητική λύρα).

Ενα από τα σημαντικότερα σχήματα της ελληνικής σκηνής, οι "Μοντ Πλαγκάλ" θα δώσουν δυναμικό "παρών" στην ίδια σκηνή. Συνδυάζοντας ελεύθερα τεχνοτροπίες της τζαζ με ένα ευρύ εκφραστικό πεδίο, που απλώνεται στο σύνολο της μουσικής μας παράδοσης, το συγκρότημα θα παρουσιάσει πλευρές της μελωδικής έθνικ ταυτότητάς του. Οι Κλέων Αντωνίου (κιθάρα), Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο), Αντώνης Μαράτος (μπάσο) και Τάκης Κανέλλος (ντραμς) θα ερμηνεύσουν κομμάτια από τον πρώτο τους δίσκο, αλλά και πολλές νέες ανέκδοτες συνθέσεις τους.

Γοητευτικά "ταξίδια"

Εμπνευσμένα κυρίως από το νησιώτικο "σεντούκι" της παραδοσιακής μας μουσικής είναι τα κομμάτια, που θα παρουσιάσει το "Δημοτικό Τρίο" των Γιάννη Ζευγώλη (βιολί), Κώστα Σιδέρη (λαούτο) και Χρήστου Ζώτου (λαούτο). Ενα οδοιπορικό, συστατικό στοιχείο του οποίου θα είναι και οι αυτοσχεδιασμοί.

Ηλεκτρικά φορτισμένος και πιο ροκ θα είναι ο ήχος των συνθέσεων, που θα παρουσιάσει στη "συνάντηση" ο Αντώνης Μιτζέλος (ηλεκτρική κιθάρα). Θα ερμηνεύσει ένα μέρος από τον ορχηστρικό του δίσκο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβρη με τίτλο "Μιστίριους Νασιονάλιτι" (ηχογραφήθηκε στη Ν. Υόρκη με τους "Σπύρο Γκύρα"). Στο κουαρτέτο, εκτός από τον ίδιο συμμετέχουν ακόμη οι Σωτήρης Λεμονίδης (πιάνο, κίμπορτς), Αντώνης Κουλούρης (τύμπανα) και Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο).

Διαφορετικό το "χρώμα" της μουσικής του "Τρίο Κρουστών" των Βαγγέλη Καρίπη, Ανδρέα Παππά και Πέτρου Κούρτη.Ηχοι κρουστοί, ήχοι ολόκληρης της γης, μα πάντα ιδιαίτερα οικείοι.

Στοιχεία της τζαζ, της ελληνικής και της ινδικής μουσικής συναντώνται στις μουσικές συνθέσεις, που θα παρουσιάσει το γκρουπ του Τάκη Μπαρμπέρη (κιθάρες). Μαζί του οι μουσικοί: Μάνος Σαριδάκης (κίμπορτς), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο) και Γιώργος Πολυχρονάκος (ντραμς). Θα παίξουν κομμάτια από την καινούρια δισκογραφική δουλιά τους "Naiva".

"Πρόθεσή μας, λέει ο Γιώργος Κοσμίδης, είναι να γίνει ένα ορχηστρικό φεστιβάλ, στη σκηνή του οποίου θα ανεβούν καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει στη μουσική μας, όπως ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς με την ορχήστρα του, ο "Νότιος Ηχος", το πολύ καλό "Τρίο Κρουστών", το "Δημοτικό Τρίο" με την πληθώρα αυτοσχεδιασμών, το κουαρτέτο του πρώην κιθαρίστα των "Τερμιτών" Γιάννη Μιτζέλου, οι καταπληκτικοί "Μοντ Πλαγκάλ" που παντρεύουν τη Θρακιώτικη μουσική με την τζαζ και τη ροκ, ο Τάκης Μπαρμπέρης και η παρέα του, ο οποίος ασχολείται εδώ και μια δεκαετία με την ορχηστρική μουσική. Επτά διαφορετικά γκρουπ, σαράντα μουσικοί συναντώνται στην ίδια σκηνή, σε μια γιορτή της μουσικής. Αν και η αφετηρία τους είναι διαφορετική, τους ενώνει η μουσική που δε γνωρίζει σύνορα. Ο καθένας παίζει αυτό που τον εκφράζει, καταθέτοντας την αγάπη του για την ορχηστρική μουσική, η οποία αφήνει τον ακροατή να ταξιδέψει, όπου αυτός θέλει".

Γενική είσοδος 3.000 δραχμές.

Ρ. Σ.

"Σίγησε" ο Σπ. Περιστέρης

Ο Σπύρος Περιστέρης,ο μαστορας της βυζαντινής ψαλτικής τέχνης, ο χοράρχης, δάσκαλος και ακάματος ερευνητής δεν υπάρχει πια. Πέθανε, προχτές, σε ηλικία 86 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 5 μμ, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου για πολλά χρόνια ήταν πρωτοψάλτης (από το 1950).

Γεννημένος το 1912 στη Ροδοδάφνη Αιγιαλείας, μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, ήρθε στην Αθήνα όπου σπούδασε μουσική. Εμαθε βιολί και βυζαντινή μουσική, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Από το 1954 ξεκίνησε να ασχολείται με μουσικολογικές μελέτες στο Κέντρο Ερευνών Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας. Με πολύ κόπο και επιτόπιες έρευνες και μελέτες, αποδελτίωσε και κατέταξε πάνω από χίλια δημοτικά τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Σε μια εποχή κατά την οποία η δημοτική μουσική θεωρούνταν ως μουσική των "άξεστων και αμαθών χωρικών" και η βυζαντινή μουσική των παπάδων και θρησκόληπτων, ο Σπ. Περιστέρης αγωνίστηκε ν' αποδείξει ότι τα δύο αυτά είδη μουσικής είναι από τα βασικότερα πολιτισμικά μας στοιχεία. Ως καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, ο Σπ. Περιστέρης δίδαξε τον ορθό τρόπο έκφρασης του βυζαντινού μέλους. Για τη σημαντική προσφορά του, πριν δύο χρόνια, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

"Αγαπημένη Πολιτεία"

Μνήμες και πόθοι, αγάπες, όνειρα και αγώνες, που σημάδεψαν την ιστορία ενός ολόκληρου λαού, ζωντανεύουν στη δισκογραφική έκδοση, με τίτλο "Αγαπημένη Πολιτεία",στην οποία ο λόγος δέκα Ιωνιωτών ποιητών συναντάται με τη μουσική γραφή του συνθέτη Στέφανου Ψαραδάκου.Η ποίηση των Τάκη Σινόπουλου, Αγγελου Σημηριώτη, Σαράντη Αλιβιζάτου, Απόστολου Δασούλα, Γιάννη Πλαχούρη, Βάσου Βογιατζόγλου, Χρήστου Ρουμελιωτάκη, Χάρη Σαπουντζάκη, Γιώργου Υφαντή και του συνθέτη γίνεται τραγούδι, ερμηνευμένο από τους Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη, Στέφανο Ψαραδάκο, Μαριάννα Ζορμπά, Γιάννη Θωμόπουλο, Γιώτα Νέγκα, Γιάννη Λάρδη, Σοφία Νικολαϊδου και Εύα Κυριαζοπούλου.Η έκδοση του διπλού CD από το Πνευματικό Κέντρο Ν. Ιωνίας έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 15 χρόνων λειτουργίας του Μουσικού Συγκροτήματος Νέας Ιωνίας. Είκοσι εφτά μουσικοί, τριάντα χορωδοί, εννέα τραγουδιστές και τρεις ηθοποιοί (Κώστας Καζάκος, Βασίλης Κολοβός, Ντενίζ Μπαλτσαβιά) συμπράττουν σε αυτή τη δουλιά, που προσφέρει ένα "ταξίδι" από τη Μικρασία μέχρι τις μέρες μας. H "Αγαπημένη Πολιτεία" παρουσιάστηκε χτες το βράδυ, σε εκδήλωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Παναιτώλιο" (Αλσούπολη).

"Οι μουσικές φόρμες", λέει ο Στ. Ψαραδάκος, "που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικές, ανάλογα με τη θεματολογία των ποιημάτων". Το "Μικρασιάτικο μουσικό ύφος" "χρωματίζει" την "Πόλη" του Αγγελου Σημηριώτη, ενώ το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου "Η Ελλάδα ταξιδεύει" συναντάται με το "έντεχνο λαϊκό". Απαγγελίες και ορχηστρικά μέρη "δένουν" στίχους και εποχές, σε μια δισκογραφική δουλιά, που μιλά για "τη ζωή ενός κόσμου", μα και "ολόκληρης της Ελλάδας".

Βραδιά Κάλλας

Δύο νέες Ελληνίδες σολίστ, η πιανίστα Στέλλα Περράκη και η ομποϊστα Ελένη Σαββανή θα εμφανιστούν στην καθιερωμένη συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας,που διοργανώνει το "Αττενέουμ", σήμερα (8.30μμ), στο Ηρώδειο. Στη συναυλία, που γίνεται ανήμερα της επετείου του θανάτου της, συμμετέχει η Ορχήστρα Μπαρόκ του "Αττενέουμ".Σε διεύθυνση της αρχιμουσικού Λ. Ψυχούλη θα παρουσιάσει τη συμφωνία "Χάφνερ" του Μότσαρτ, το κοντσέρτο για όμποε και ορχήστρα εγχόρδων, σε λα ελάσσονα, του Βιβάλντι και το κοντσέρτο αρ. 3 του Μπετόβεν.

Ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς

Οι "Μοντ Πλαγκάλ"

  • "Ο μουσικός Θεοδωράκης. Κείμενα - Εργογραφία - Κριτικές (1937-1996)" είναι ο τίτλος του βιβλίου του Αστέρη Κούτουλα,που εκδόθηκε από τα "Νέα Σύνορα" και θα παρουσιαστεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41). Θα ακολουθήσει ρεσιτάλ της Μαρίας Φαραντούρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ