ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
"Θεμέλιος λίθος" στο σκάνδαλο της μονάδας στη Φλώρινα

Η υπουργός Ανάπτυξης, προσπαθώντας να συσπειρώσει τις δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, εγκαινίασε έργα της ΔΕΗ στη Β. Ελλάδα, που έχουν σχεδιαστεί πριν δύο δεκαετίες

Σε χορό εγκαινίων ενεργειακών έργων, που μετράνε σχεδόν 2 δεκαετίες από τον αρχικό σχεδιασμό τους - έργα που στην πλειοψηφία τους καταγράφηκαν, ακόμη και από την αποκαλούμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, ως σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων - κατέφυγε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

Η στιγμή που επιλέχτηκε για να γίνουν τα εγκαίνια των συγκεκριμένων έργων, δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια της κυβέρνησης να συσπειρώσει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτώβρη.

Ετσι, στη διήμερη περιοδεία στους Νομούς Φλώρινας, Δράμας και Ροδόπης, περιοχές όπου έχουν ξεφυτρώσει αρκετοί "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, η Β. Παπανδρέου εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες συρρίκνωσης της απασχόλησης και της παραγωγής σε όλους τους τομείς, υποσχέθηκε έργα και ανάπτυξη.

Πρώτος σταθμός στη λίστα του προγράμματος δημιουργίας κλίματος ευφορίας και αισιοδοξίας, αλλά και βελτίωσης του κυβερνητικού προφίλ στους κατοίκους της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ήταν η Φλώρινα. Εκεί και συγκεκριμένα στο χωριό Μελίτη η Β. Παπανδρέου θεμελίωσε την επίμαχη, ως προς το τίμημα, λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ. Στο ίδιο μέρος μόλις 6 μήνες νωρίτερα η Β. Παπανδρέου είχε "εγκαινιάσει" την υπογραφή της σκανδαλώδους σύμβασης ανάθεσης του έργου, που αναφέρεται σε υπερτίμηση τουλάχιστον κατά 50 δισ. δρχ. και συμβολαιοποιημένο τίμημα 180 δισ. δρχ., τα οποία αναμένεται μετά την ολοκλήρωση να ξεπεράσουν τα 300 δισ. δραχμές!

Παρουσία τοπικών παραγόντων, φορέων και εκπροσώπων των εργολάβων του έργου, η Β. Παπανδρέου, υποσχέθηκε 5.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού και 350 θέσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Ωστόσο, στο αίτημα των κατοίκων περί κριτηρίου εντοπιότητας στην απασχόληση, απέφυγε να δεσμευτεί και περιορίστηκε στο να καλέσει τους εργολάβους των πολυεθνικών να λάβουν υπόψη τους το αίτημα των κατοίκων.

Η όλη παρουσία της υπουργού Ανάπτυξης στη Φλώρινα, πάντως, συνδυάζεται με τη δυνατότητα επανεκλογής του νομάρχη Τραϊανού Πετκάνη,που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Στην κατεύθυνση αυτή η Β. Παπανδρέου στην ομιλία της κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής σε ενότητα και συσπείρωση γύρω από τους τοπικούς άρχοντες και θεσμούς για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, καταφεύγοντας σε ασυγκράτητη δημαγωγία.

Στη συνέχεια η Β. Παπανδρέου, αφού επισκέφτηκε τη Δράμα, όπου επίσης είχε συναντήσεις με τοπικούς κομματικούς παράγοντες προς επίλυση αντίστοιχων εσωκομματικών προβλημάτων, εγκαινίασε στο Νέστο ένα μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ που είχε εγκαινιάσει πέρυσι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης! Το εν λόγω έργο είχε σχεδιαστεί από το 1978 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1999, ημερομηνία που προσφέρεται για να γίνουν μια ακόμη φορά εγκαίνια ενόψει των ευρωεκλογών.

Στην Κομοτηνή, επίσης σε κλίμα εγκαινίων, η υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη σύμβαση ανάθεσης κατασκευής Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου της ΔΕΗ σε κοινοπραξία που έχει συστήσει η πολυεθνική ΑΒΒ, εταιρία που αποτελεί το βασικό συνέταιρο του Κοπελούζου, στον οποίο έχει ανατεθεί και η κατασκευή της Μονάδας της Φλώρινας.

Στη συνέχεια η Β. Παπανδρέου εγκαινίασε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής 3 βιομηχανικά έργα μεταξύ των οποίων και τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής φιλμ πολυπροπυλενίου του ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια". Και στην Κομοτηνή η κούρσα εγκαινίων της Β. Παπανδρέου αποσκοπούσε στη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς στους 4 από τους 6 δήμους του Ν. Ροδόπης κατεβαίνουν ως υποψήφιοι "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διευρυμένη Νομαρχία Εβρου - Ροδόπης δε θεωρείται εξασφαλισμένη για το κυβερνών κόμμα.

Στην τελική ευθεία η προκήρυξη για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής

Σε νέες περιπέτειες, φαίνεται ότι μπαίνει από αύριο και πάλι η Ιονική Τράπεζα, καθώς η κυβέρνηση βιάζεται να ξεπουλήσει το 51% των μετοχών της σε ιδιώτες, θεωρώντας την υπόθεση αυτής της ιδιωτικοποίησης - της τρίτης μεγαλύτερης σε μέγεθος ελληνικής τράπεζας - σαν δείγμα "φερεγγυότητας" απέναντι στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Ο νέος δεύτερος κύκλος, για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, με τις δηλώσεις που πρόκειται να κάνει ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Κ. Γεωργουτσάκος.Ο πρόεδρος της Ιονικής έχει καλέσει για σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τους οικονομικούς συντάκτες, όπου αναμένεται να αναφερθεί στους βασικούς όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη δεύτερη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, προσηλωμένη τυφλά, από τη μία, στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και εγκλωβισμένη, από την άλλη, στη δίνη της συνεχιζόμενης διεθνούς χρηματιστηριακής κρίσης, που προδικάζει μία ενδεχόμενη δεύτερη αποτυχία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, εξετάζει τη δυνατότητα η πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής να γίνει όχι μέσω Χρηματιστηρίου - όπως την πρώτη φορά - αλλά εξωχρηματιστηριακά με υποβολή ανοιχτών προσφορών. Στην ίδια κατεύθυνση, πληροφορίες φέρουν το διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο JP Morgan να αναλαμβάνει το ρόλο του συμβούλου ιδιωτικοποίησης της Ιονικής κατά το δεύτερο διαγωνισμό.

Η όψη της ασυδοσίας με 19 θανατηφόρα ατυχήματα

Στον αντίποδα της αναπτυξιακής πορείας των ενεργειακών έργων που εμφάνισε η Β. Παπανδρέου, βρίσκονται οι "μόνιμοι" εργολάβοι του ελληνικού δημοσίου. Τα μεγάλα έργα της ΔΕΗ, από τον Αγ. Δημήτριο και το Μεγάλο Λαύριο που ολοκληρώθηκαν μέχρι και το σταθμό του Νέστου που βρίσκεται σε εξέλιξη και των μονάδων της Φλώρινας και της Κομοτηνής που μόλις ξεκινάνε, την "πίτα" των δισ. δραχμών της ΔΕΗ μοιράζονται μεταξύ τους και με όρους που αυτοί επιβάλλουν, εργολάβοι, πολυεθνικοί και ντόπιοι που μετρούνται στα δάχτυλα.

Τα συγκεκριμένα συμφέροντα φαίνεται να έχουν λόγο ακόμη και για το σχεδιασμό των έργων, ενώ από την ανάθεση και μετά τελούν σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις.

Η περίπτωση του υδροηλεκτρικού σταθμού του Νέστου, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει στη ΔΕΗ πάνω από 200 δισ. δρχ., είναι ενδεικτική ως προς τα παραπάνω. Αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, μέχρι στιγμής, στην κατασκευή του έργου έχουν χάσει τη ζωή τους 19 άτομα, εκ των οποίων τα 3 τον τελευταίο 1,5 μήνα.Οπως προκύπτει από μαρτυρίες των εμφανώς τρομοκρατημένων εργαζομένων που απασχολούνται στο έργο, οι σχέσεις εργασίας που επιβάλλουν οι εργολάβοι είναι δουλοκτητικού τύπου. Δεν υπάρχουν συμβάσεις εργασίας, η αμοιβή αλλά και η ίδια η απασχόληση συναρτώνται από την αποδοτικότητα του κάθε εργαζόμενου, όπως βέβαια την κατανοούν οι εργολάβοι και το ερώτημα που προκύπτει είναι η στάση της ΔΕΗ, αλλά και της κυβέρνησης, που κατά τ' άλλα περιδιαβαίνουν τα έργα και διοργανώνουν φιέστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ