ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ! *** Θ

ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ!
ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΤΑΝ "ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ" ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.- ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.- Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ "ΔΕΛΤΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ" ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Το χθεσινό δελτίο πληροφοριών της αγγλικής πρεσβείας αναφέρει επί λέξει τα εξής σχετικά με την παραμονή των αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα:

"Το γεγονός ότι έγινε το ελληνικό δημοψήφισμα δεν έχει μεγαλύτερη άμεση σχέση με το χρονικό διάστημα που τα αγγλικά στρατεύματα θα εξακολουθήσουν να σταθμεύουν στην Ελλάδα, απ' όση είχαν οι γενικές εκλογές της 31 του Μάρτη.

Τα αγγλικά στρατεύματα παραμένουν στην Ελλάδα ύστερα από αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Μπέβιν δήλωσε σαφώς ότι θα φύγουν από την Ελλάδα όσο το δυνατόν ταχύτερα και όταν το έργο τους συμπληρωθεί. Για το έργο αυτό ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο δήλωσε εξ ονόματος της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο Φεβρουάριο ότι "συμβάλει σαν σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της δημοσίας τάξεως, της ειρήνης και ασφαλείας και ίσων δικαιωμάτων για όλους".

Οταν τελείωσε ο πόλεμος ο ελληνικός στρατός και η χωροφυλακή έπρεπε να ξαναγίνουν σχεδόν από την αρχή. Τα αγγλικά στρατεύματα που μπήκαν στην Ελλάδα για να διώξουν τους Γερμανούς έμειναν εκεί έπειτα από αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, πράγμα που ο πρεσβευτής της Ελλάδος στην ίδια ευκαιρία (σ."Ρ": δηλαδή στο Συμβούλιο Ασφαλείας) χαρακτήρισε "συνεργασία στην εξασφάλιση της ανασυγκρότησης της χώρας, ύστερα από την αποσύνθεση που είχε για συνέπεια ο πόλεμος και η εχθρική κατοχή".

Το Φεβρουάριο η τότε ελληνική κυβέρνηση δήλωσε με τον πρεσβευτή της στο Λονδίνο ότι η εξακολούθηση της παρουσίας των αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα ήταν απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν τη στιγμή αυτή ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το έργο των αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα συμπληρώθηκε. Από την άλλη μεριά κάθε βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο της ελληνικής ανασυγκρότησης και κάθε εξέλιξη που συντελεί σε μεγαλύτερη σταθερότητα φέρει πλησιέστερα την ημέρα που θ' αποσυρθούν τα αγγλικά στρατεύματα. Δεν υπάρχει αγγλική επιθυμία για την διατήρηση στην Ελλάδα στρατευμάτων ούτε μια μέρα περισσότερο απ' ό,τι χρειάζεται.

Ταυτόχρονα και ανεξάρτητα από τα γεγονότα στην Ελλάδα συντελείται τώρα ανασυγκρότηση των βρετανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή. Η ανασυγκρότηση αυτή συνεπάγεται τον τεμαχισμό μιας μεραρχίας στην Ελλάδα. Η ανασυγκρότηση αυτή αποτελεί μέρος των κινήσεων που γίνονται συνεχώς. Δεν έχει σχέση ούτε με το ελληνικό δημοψήφισμα, ούτε με την ουκρανική προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και εναντίον της αγγλικής κυβέρνησης, που, όπως ισχυρίσθηκε η ουκρανική κυβέρνηση, συνέβαλε στην πολιτική αυτή, διατηρώντας στρατεύματα στην Ελλάδα. Κάθε ανασυγκρότηση στρατευμάτων πρέπει να σχεδιάζεται καλά προκαταβολικά. Η τωρινή ανασυγκρότηση σχεδιάσθηκε πραγματικά πριν γίνει το ελληνικό δημοψήφισμα και πολύ πριν προβάλει η ουκρανική κυβέρνηση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας". ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ Κ. ΓΟΝΑΤΑ

Ο προεδρεύων κ. Γονατάς προέβη χθες το μεσημέρι στις παρακάτω δηλώσεις:

"Ο ενταύθα πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας κατά την χθεσινήν μας συνάντησιν μου ανεκοίνωσε πρόθεσιν απομακρύνσεως της εν Αθήναις μονάδος του βρετανικού στρατού διά λόγους ασχέτους προς οιανδήποτε πολιτικής έννοιαν. Αυτό είχε αποφασισθή προ καιρού παρά του στρατηγείου Μ. Ανατολής. Εναρξις μετακινήσεως θα γίνη από της 15ης τρέχοντος και η μετακίνησις θα εξακολουθήση με βραδύν ρυθμόν μέχρι συμπληρώσεως. Αυτό διευκολύνει την εκκένωσιν πλησίων οικημάτων κατεχομένων υπό της εν λόγω μονάδος εις Αθήνας, Εκάλην και την φαληρικήν ακτήν".

Ο κ. Γονατάς απέφυγε να διευκρινίσει αν η "απομάκρυνσις" της βρετανικής μονάδας θα γίνει απλώς από την Αθήνα σε άλλη ελληνική περιφέρεια ή έξω από το έδαφός μας. Αρμόδιοι όμως βρετανικοί κύκλοι έδωσαν την πληροφορία ότι πρόκειται για αποχώρηση των τμημάτων αυτών "εξ Ελλάδος".

Από ορισμένες μεταβολές που έγιναν ήδη προκύπτει ότι η δύναμη των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ελαττωθεί κατά το ποσοστό που αντιπροσωπεύει η δύναμη της υπό μετακίνηση μονάδας. Δηλαδή οι μισοί και παραπάνω από τους άνδρες της αγγλικής μονάδας εντάσσονται ήδη σε υπηρεσίες που δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από την Ελλάδα, επί του παρόντος τουλάχιστον.


ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ 'Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΗ;

Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΗ;

*** ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ

Η Βρετανική πρεσβεία έβγαλε χθες "πληροφοριακή" ανακοίνωση. Αισθάνθηκε την ανάγκη να μας... καθησυχάσει μην τύχει και νομίσουμε ότι θα φύγουν καμιά φορά οι Αγγλοι από την Ελλάδα. Μας διαβεβαιώνει ότι "οι ελληνικές κυβερνήσεις" ζήτησαν νάρθουν και να μείνουν ως τώρα τα βρετανικά στρατεύματα - αλλά δε μας λέει ότι οι Αγγλοι διόρισαν οι ίδιοι όλες αυτές τις "ελληνικές" κυβερνήσεις ακριβώς για να τους καλούν και να τους παρακαλούν να μείνουν. Ο καημένος ο κ. Τσαλδάρης μάλιστα έχει ξεγοφιαστεί να υποκλίνεται: "να καθήσουν όσο θέλουν!". Και κήρυξε με ανοικτή καρδιά την Ελλάδα προτεκτοράτο της Μεγ. Βρετανίας (οι διαταγές του κ. Μπέβιν που είνε "συνταγματικά θέσμια δι' ημάς"), αγγλοσαξονικό "προπύργιον εις τη Μέσην Ανατολήν" και επειδή δεν έφταναν αυτά έχωσε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα στα πλαίσια της Μεγ. Βρετανίας και μετέφερε τα ελληνικά σύνορα στο Αφγανιστάν.

Πώς να γίνει κουβέντα λοιπόν να φύγουν ποτέ οι Αγγλοι από την Ελλάδα; Αυτοί ακριβώς για να μη φύγουν επιδόθηκαν εδώ σ' ένα πρωτοφανές - ακόμα και γι' αυτή την πάμπλουτη σε βρωμιές και αμαρτίες ιστορία του Φόρεϊν Οφφις - όργιο επεμβασιών και αυθαιρεσιών. Μοίρασαν ρόλους, τύλιξαν νήματα, έστησαν παγίδες και καταπακτές, έπαιξαν, ταυτοχρόνως, πολλά χαρτιά με μοναδικό σκοπό να μπλέξουν έτσι στα δίχτυα τους τον πολιτικό κόσμο της Δεξιάς και του Κέντρου (δεν έλειψαν οι προσπάθειες και προς τα αριστερά), ώστε να έχουν πάντα τα πράγματα στα χέρια τους. Εστησαν μια ντουζίνα δήθεν αλληλομαχόμενα ανδρείκελα πρωθυπουργικά στη μεταδεκεμβριανή περίοδο μ' ένα σατανικό, φιλόδοξο ιερωμένο από πάνω - και σκοπός ολωνώνε τους ήταν να "καλούν" τους Αγγλους να μείνουν. Οργάνωσαν τις περιβόητες εκλογές της 31 Μαρτίου μη διστάζοντας να εξευτελίσουν στο πρόσωπο της κουκουβάγιας των αξιοθρήνητων "παρατηρητών" κάθε αγγλοσαξονικό γόητρο, μόνο και μόνο, για να νομιμοποιήσουν την επέμβασή τους και την άνομη κατάσταση που επέβαλαν στην Ελλάδα. Δε δίστασαν ακόμα να τυλίξουν το γηραιό αρχηγό των Φιλελευθέρων, βεβαιώνοντάς τον ότι θα κάνουν δημοψήφισμα στα 1948 και το έκαναν ραγδαία μέσα σε ελάχιστους μήνες, ψεύτικο, πρόστυχο, ματωμένο και με καταλόγους που είχαν βγάλει ψεύτικους οι ίδιοι ανεκδιήγητοι "παρατηρηταί" τους. Φέρνουν πίσω έναν βασιλέα που δεν τον θέλει ο πληθυσμός των πόλεων και που ούτε καν ρωτήθηκε αν τον θέλει ο πληθυσμός της υπαίθρου - γι' αυτόν ψήφισαν οι μοναρχικοί λήσταρχοι, που κουρελιάζουν κάθε έννοια κράτους και σπαράσσουν σαν όρνια τις σάρκες της επαρχίας. Κι όλα αυτά για να μείνουν! Για να έχουν μια Ελλάδα δική τους, με αρχιστράτηγο το Ρόλινκς, με αρχιαστυνόμο το Γουίκαμ, με αρχιναύαρχο τον Τατλ, με αρχιοικονόμο τον Κλαρκ - και με πολιτικό καθοδηγητή του Σούρλα το δήμιο "Τζωρτζ", που το όνομά του συνδεμένο με το όνομα του μάρτυρα Βιδάλη έφτασε στην αίθουσα του Λουξεμβούργου στο Παρίσι και του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη.

"Δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνησις θεωρεί τερματισθέν το έργο του βρετανικού στρατού εν Ελλάδι", καταλήγει χθες η βρετανική πρεσβεία.

Και ο καημένος ο κ. Τσαλδάρης ξεγοφιάζεται: "να μείνουν όσο θέλουν!".

Τι σημασία έχει αν θυσιάζει και Κύπρο και ιταλικές αποζημιώσεις και Ανατολική Θράκη και δε βγάζει άχνα, όταν τα αφεντικά του τον διατάζουν να μη μιλήσει ούτε για Βόρειο Ηπειρο!

Αλλά, γιατί πήραν τόσο από έρωτα τη μικρή μας χώρα οι Αγγλοι και κάνουν τόσες θυσίες γοήτρου για να μείνουν με το στανιό; Γιατί επιμένουν - με πλήρη συμφωνία των Αμερικανών είναι αλήθεια - να συνεχίζουν μια κατοχή συμμαχική, αδικαιολόγητη και άνομη; Τη στιγμή που συμμαχικά στρατεύματα δε βρίσκονται σε καμιά χώρα του κόσμου αλλά μόνο στις τέως φασιστικές δορυφόρες του φασισμού χώρες;

Παίζει, βέβαια, ο οικονομικός λόγος έναν ορισμένο ρόλο. Ο βρετανικός λέων βγήκε μουφλούζης από τον πόλεμο, μαδημένος και υποδουλωμένος στους πέραν του Ατλαντικού Γιάνκηδες. Κι έτσι προσπαθεί να βγάλει κι απ' τη μύγα ξύγκι και έχει αρπάξει από το λαιμό την κουρελιασμένη και πληγιασμένη Ελλάδα ("οικονομική αποστολή" του σερ Κλαρκ). Θέλουμε δε θέλουμε έχουμε μπει στη φάκα του μπλοκ της στερλίνας και είμαστε... δανειστές της Μεγ. Βρετανίας. Και ανοικοδόμηση μηδέν!

Αλλά, ο οικονομικός λόγος όσο κι αν έχει τρομερές συνέπειες για τον ελληνικό λαό δεν είνε ο βασικός. Οι Αγγλοι μένουν εδώ για να μεταβάλουν την Ελλάδα για λογαριασμό τους και για λογαριασμό των Αμερικανών, σε νεοφασιστική εστία πολεμικών μηχανορραφιών και προκλήσεων. Χύνουν με το τσουβάλι την μπαρούτη στη βασανισμένη τούτη γωνιά και το τελευταίο που τους μέλλει είνε αν ο ελληνικός λαός πρώτος θα τιναχθεί στον αέρα, αν τα καταφέρουν να σπρώξουν τα πράγματα ως τη σύγκρουση.

Τις τελευταίες εβδομάδες συσσωρεύτηκαν άγρια σύννεφα πάνω από τη χώρα μας. Προκλητικά επεισόδια στα ελληνοαλβανικά σύνορα, που κάνουν πιο αισθητή την αχαλίνωτη (κατά αγγλοσαξονική παραγγελία) αντιαλβανική προπαγάνδα. Οχι λιγότερο αχαλίνωτη αντιγιουγκοσλάβικη προπαγάνδα που κατέληξε στην αποχώρηση του Γιουγκοσλάβου πρεσβευτή. Αναγγελία των Αγγλων ότι θα κάνουν μεγάλα γυμνάσια στα ελληνικά ύδατα, σάμπως να χάθηκε η θάλασσα σε ολόκληρη την υπόλοιπη υδρόγειο σφαίρα... Προκλητική άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που για τραγική ειρωνεία φέρνει το όνομα του Φραγκλίνου Ρούσβελτ και μόλις χθες ματαιώθηκε η "επίδειξη" των αεροπλάνων του πάνω από το Λυκαβηττό και την Ακρόπολη.

Από προχθές δεν έλειψαν και συνταρακτικά κωμικοτραγικά "γεγονότα" που συγκλόνισαν τις στήλες των ξενόδουλων εφημερίδων. Ετσι πληροφορηθήκαμε ότι οι "Σλάβοι" ήταν έτοιμοι προχθές να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη με πραξικόπημα και να φέρουν τους αγγλοσάξονες προ τετελεσμένου γεγονότος "κατά του οποίου η αντίδρασις θα ωδηγήση εις γενικοτέραν σύρραξιν". Η "Καθημερινή" που ελάνσαρε κυρίως αυτή την καταπληκτική "μπαρούφα", δε μας εξήγησε πως οι "Σλάβοι" περιφρονούν τόσο πολύ την ατομική βόμβα (τον άγιο του κ. ΓΑΒ) ώστε να ριψοκινδυνεύουν τόσο εύκολα ολόκληρο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά έγιναν επί της γης. Στους ουρανούς της Ελλάδας έγιναν χειρότερα. Αρχισαν να κατεβαίνουν "από Βορρά" διάφοροι ιπτάμενοι πύραυλοι που πέρασαν από πάνω από τη Θεσσαλονίκη και από όλη τη Μακεδονία. Δεν τους είδε κανένας χριστιανός στη Θεσσαλονίκη και Μακεδονία αλλά τους είδαν "οι Ελληνες και Βρετανοί Μέραρχοι". Σηκώθηκε μάλιστα κι ένα ελληνικό αεροπλάνο και πολυβόλησε τον πύραυλο! Οι πύραυλοι είχαν "ουράν κομήτου" μας λέει το "Εμπρός" και - αυτό το λένε αυτοί που τους είδαν - "είνε όμοιοι με τους πυραύλους που έπεσαν στη Σουηδία" (φαίνεται τους είδαν κι αυτούς). Οχι άλλος από τον κ. Τσαλδάρη, στο Λονδίνο, κάνει τις δηλώσεις αυτές για τους πυραύλους και όχι άλλο πρακτορείο από το βρετανικό Ρόιτερ τις μεταδίδει... Ωστόσο πολύ χαμηλότερα από τους πυραύλους του αρχιψεύτη βαρόνου Μυγχάουζεν πετάνε αντίστροφα ("από νότου προς βορράν") άλλα πιο ευκολοαπόδεικτα πράγματα. "Διετάχθησαν και επραγματοποιήθησαν σειραί μετακινήσεων προς βορράν σημαντικών αγγλικών αεροπορικών δυνάμεων" (χθεσινοί "Νέοι Χρόνοι"). Εξ άλλου ένα ελληνικό αεροπλάνο πετούσε πάνω από γιουγκοσλαβικό έδαφος και αν πιστέψουμε τις πληροφορίες που δόθηκαν από το υπουργείο Αεροπορίας "ηναγκάσθη να προσγειωθή ανωμάλως" στο σερβικό έδαφος. Οι ίδιες πληροφορίες μάς λένε ότι ήταν πρωτόπειρος ο ανθυποσμηναγός, ότι ήταν κακοκαιρία και ότι "λόγω αδέξιου χειρισμού" πέρασε στη γιουγκοσλαβική επικράτεια. Περιμένουμε τη συνέχεια.

Αυτά και ποιος ξέρει τι άλλα ακόμα θα έχουμε με τους Αγγλους και με τους κακούς Ελληνες που έχουν μπει στην υπηρεσία τους. Αλλά και με τους μεν και με τους δε έχει ανοίξει το λογαριασμό του ο ελληνικός λαός και θα τον κλείσει αυτόν το λογαριασμό ό,τι κι αν του στοιχίσει!

Κ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ