ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ετοιμοι για νέους αγώνες

Συνδιάσκεψη συνταξιουχικών οργανώσεων Μακεδονίας. Προσκλητήριο για δράση, καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και υπερψήφιση αγωνιστών δημάρχων - νομαρχών στις επικείμενες εκλογές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την έντονη αγανάκτησή τους για την αντικοινωνική και αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης "που την εγκρίνουν μόνο η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία", εκφράζουν με ψήφισμά τους τα ΔΣ των συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που συνήλθαν χτες στο ΕΚ Θεσσαλονίκης και καλούν τους συνταξιούχους σε μαχητικές συγκεντρώσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Επίσης, τους καλούν να καταψηφίσουν εκείνους τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους, που "με το μυαλό και το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δε ζουν την αγωνία του ελληνικού λαού" και να αναδείξουν νομάρχες και δημάρχους που θα αγωνιστούν για τα λαϊκά συμφέροντα και θα είναι στο πλευρό τους σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση.

"Η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Σημίτη, καθώς και της ΝΔ, μας υποχρεώνει να καταγγείλουμε τη μεθοδολογία βιολογικής εξόντωσής μας, με την αδυναμία κάλυψης των εξόδων συντήρησής μας και των στοιχειωδών αναγκών. Καταγγέλλουμε όσους συνέργησαν στην κατάργηση του 8ωρου των εργαζομένων, που κατακτήθηκε με αίμα", τονίζεται στο ψήφισμα.

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Γ. Ραφαηλίδης,υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι θα βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, ενώ ζήτησε να καταψηφιστούν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που ποτέ δεν παρουσιάστηκαν να δηλώσουν έστω και φραστικά τη συμπαράστασή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων μίλησε ο Αγγ. Αναστασίου,ο οποίος αφού ανέλυσε τα τελευταία αντεργατικά νομοθετήματα και τα αντισυνταξιουχικά σχέδια της κυβέρνησης, ζήτησε να σταλεί στις δημοτικές εκλογές εκ μέρους των συνταξιούχων μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Τέλος, χαιρετίζοντας εκ μέρους των συνταξιούχων του ΤΣΑ ο Ν. Σδούκος,καταδίκασε την ακολουθούμενη μέχρι τώρα πολιτική εκμετάλλευσης των αποθεματικών των Ταμείων και προανήγγειλε ότι οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται τους αμέσως επόμενους μήνες να κατέβουν σε αγώνες διεκδικώντας τα δίκαιά τους, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα αυτών των κινητοποιήσεων θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη βδομάδα.

Αγωνία στου ΜΙΜΙΚΟΥ

Προσφορά πορτογαλικής εταιρίας φέρεται να προκρίνει η ΑΤΕ για την πώληση της εταιρίας. Σε πλήρη αβεβαιότητα 750 εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εν αναμονή των αποφάσεων της Αγροτικής Τράπεζας για την πώληση της μεγαλύτερης καθετοποιημένης επιχείρησης λευκού κρέατος στη χώρα μας, της εταιρίας "ΜΙΜΙΚΟΣ",βρίσκονται οι 750 εργαζόμενοι, οι οποίοι δε γνωρίζουν "τι θα ξημερώσει η μέρα" γι' αυτούς. Η ΑΤΕ από τότε που ανέλαβε - πριν ένα χρόνο - τη διοίκηση της "ΜΙΜΙΚΟΣ" έχει ξοδέψει 6 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου (χρήματα του ελληνικού λαού) για την εξυγίανσή της και στη συνέχεια την πώλησή της. Στο διάστημα αυτό προχώρησε στη συρρίκνωση του προσωπικού κατά 100 άτομα περίπου και στην καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων μέχρι και 3 μήνες. Προχτές μάλιστα ο διοικητής της ΑΤΕ, επικαλούμενος "μη συμβατότητα" με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρνήθηκε την πρόταση που διατύπωσε σε συνάντηση μαζί του η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,"να αναλάβει την επιχείρηση ("Μιμίκος") η ΑΤΕ με τους συνεταιρισμούς της περιοχής που θα δημιουργήσουν οι συνεργαζόμενοι με τη μονάδα πτηνοτρόφοι".

Με τη στάση του αυτή ο διοικητής της ΑΤΕ, στην ουσία, αρνήθηκε την εξασφάλιση του μέλλοντος της πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας στη χώρας μας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον κλάδο και εμφανίστηκε σε ρόλο μεσάζοντα για το ξεπούλημα και τον αφελληνισμό του κλάδου του λευκού κρέατος. Παράλληλα έδειξε ότι δεν τον πειράζει - τον ίδιο και την κυβέρνηση - αν η "ελεύθερη αγορά" εξαφανίσει έναν ολόκληρο κλάδο και ρίξει στην ανεργία πάνω από 2.000 εργαζόμενους και απασχολούμενους.

Οι προσφορές που έχουν κατατεθεί για την εξαγορά της εταιρίας "ΜΙΜΙΚΟΣ" και η αξιολόγηση που έγινε από την αρμόδια επιτροπή της ΑΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, φωτογραφίζουν... τον αφελληνισμό της επιχείρησης και την προσπάθεια παράδοσής της στην πορτογαλική εταιρία "Μπαλούρο" που έχει προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα (10-15 δισεκατομμύρια δραχμές) από την κοινοπραξία "ΠΙΝΔΟΣ - Νητσιάννος", που είχε καταθέσει προσφορά μικρότερη συνοδευόμενη από εγγυητική επιστολή 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Αποχή από τα "θρανία"

Διήμερη αποχή ξεκίνησαν οι σπουδαστές μηχανικοί, οι οποίοι διεκδικούν αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης

Διήμερη αποχή από τα μαθήματα ξεκίνησαν από χτες οι σπουδαστές μηχανικοί στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), δίνοντας τη δική τους πρώτη απάντηση στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της οποίας μέρος αποτελεί και η υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με την επιβολή μιας σειράς νέων κανονισμών. Οι σπουδαστές με την καθολική τους αποχή από τα μαθήματα, άναψαν ταυτόχρονα και "πράσινο φως" στη Συντονιστική τους Επιτροπή να δώσει το σύνθημα για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων. Η κινητοποίηση των σπουδαστών αποτελεί τμήμα των ναυτεργατικών αγώνων που προετοιμάζονται αυτή την περίοδο, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",των οποίων την έναρξη θα σημάνει η πανναυτεργατική συγκέντρωση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 30 του μήνα, στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,στην οδό Κολοκοτρώνη.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της αποχής, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει Γενική Συνέλευση των σπουδαστών προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Η αποφασιστικότητα των σπουδαστών "κινητοποίησε" και τους μηχανισμούς του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.Χτες ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ, Θανάσης Τσουροπλής,επισκέφθηκε το ΚΕΣΕΝ καλώντας τους σπουδαστές σε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο. Ομως, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις των λιμενικών, που αποτελούν τη διοίκηση της σχολής, στο αμφιθέατρο παραβρέθηκαν μόνο λιγοστοί πλοίαρχοι για να ακούσουν, όπως στο τέλος οι ίδιοι σχολίασαν, μερικά ακόμα "θα"...

Οι σπουδαστές διεκδικούν, ανάμεσα σε άλλα, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2000 να συνεχίσει να ισχύει ο κανονισμός του ΚΕΣΕΝ, ο οποίος άλλαξε πριν από μερικούς μήνες, να αυξηθούν τα εργαστηριακά μαθήματα με παράλληλη μείωση των θεωρητικών, να αυξηθεί το επίδομα φοίτησης στο 80% του βασικού μισθού, να είναι δωρεάν η παραμονή των σπουδαστών σε Εστία Ναυτικών, να κατοχυρωθεί η ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της ξηράς. Επίσης, να ενταχθεί η ναυτική εκπαίδευση στο υπουργείο Παιδείας και να καταργηθούν οι ωρομίσθιοι καθηγητές, να κατοχυρωθεί η εκπροσώπηση της ΠΕΜΕΝ και της Συντονιστικής Επιτροπής ΚΕΣΕΝ στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο και παράλληλα να αποκλειστούν οι λιμενικοί.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των σπουδαστών μηχανικών, Θανάσης Τσικουράκης,μας τόνισε σχετικά: "Σαν επαγγελματίες ναυτικοί και οικογενειάρχες, καταρτισμένοι πλήρως από διάφορα σχολεία, τα οποία κατά καιρούς μας επιβάλλει το ΥΕΝ να παρακολουθήσουμε, και λόγω της συχνής αλλαγής των κανονισμών που επίσης μας επιβάλλουν, διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αιτημάτων, τα οποία βάζουν την κατάσταση σε μια σειρά και αναβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση. Τα αιτήματά μας τα έχουμε θέσει επανειλημμένα στο ΥΕΝ χωρίς να πάρουμε απάντηση. Ετσι, οι σπουδαστές μηχανικοί, σε συνεργασία με την ΠΕΜΕΝ και μετά από Γενική Συνέλευση, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι να μας δοθεί γραπτή δέσμευση από το υπουργείο ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Η διήμερη αποχή μας είναι προειδοποιητική".

Δέσμευση για τα δεδουλευμένα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Υποχώρησε από την αδιαλλαξία της η διοίκηση της επιχείρησης λευκού κρέατος "Κελαϊδίτης",στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, μπροστά στη σθεναρή και ανυποχώρητη στάση του σωματείου και της συσπείρωσης των εργαζομένων και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει άμεσα μέρος των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλει (Ιούλη και Αυγούστου) και τα υπόλοιπα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι η μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων απασχολεί τους εργαζόμενους εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα πρόσφατα η εταιρία είχε απειλήσει ότι δεν πρόκειται να τους δώσει δραχμή αν δεν πάρει το δάνειο που διεκδικούσε από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ προχώρησε και σε δύο απολύσεις, τις οποίες αναγκάστηκε να ανακαλέσει.

Το επιχειρησιακό σωματείο προειδοποιεί ότι αν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση της επιχείρησης, την ερχόμενη Παρασκευή θα υλοποιήσει την απόφασή τους για 4ωρη στάση εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
"Οχι" στη διάλυση και το ξεπούλημα

Να σταματήσει η διάλυση και το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ,να χρηματοδοτηθεί άμεσα η εταιρία με ευθύνη της κυβέρνησης και να υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία όλου του εργοστασίου, αποφάσισε χτες να διεκδικήσει η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κάτω από την έντονη πίεση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ.

Επίσης, το ΔΣ αποφάσισε να επιστραφούν στην κυβέρνηση ως απαράδεκτα τα μέτρα "κοινωνικής προστασίας", καθώς και να καλέσει όλους τους φορείς να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ.

Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ από προχτές υφίστανται νέο κύκλο εκβιασμού και εμπαιγμού και εκεί που ζητούσαν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση ώστε να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της, τώρα καλούνται από την αρμόδια για το θέμα υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου να υποβάλουν 400 αιτήσεις για "οικειοθελή αποχώρηση"! Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε η υφυπουργός, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.

Οσο για το θέμα της περιβόητης ιδιωτικοποίησης, αύριο λήγει η προθεσμία διαπραγματεύσεων με την αμερικανική κοινοπραξία "Λόκριτς",ενώ από τη Δευτέρα - σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης - θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την άλλη ενδιαφερόμενη εταιρία "Φορθ Τζέιμς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ