ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΚΤΕ - ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Σοβαρό πλήγμα στο θεσμό της λαϊκής στέγης

Υπογράφτηκε χτες η σύμβαση απορρόφησης της ΕΚΤΕ από την Εθνική Τράπεζα. Με ανοιχτή επιστολή του, ο παραιτηθείς πρόεδρος του Συμβουλίου Διευθυντών της ΕΚΤΕ Δ. Τσοπέλας χαρακτηρίζει "έγκλημα" την κυβερνητική απόφαση για εξαφάνιση της Εθνικής Κτηματικής

Τις σοβαρές αρνητικές παρενέργειες που θα έχει στον τομέα της λαϊκής στέγης (χορήγηση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με κοινωνικά κριτήρια) η κυβερνητική απόφαση για την απορρόφηση της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΚΤΕ) από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ), επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διευθυντών και διευθυντής της Διεύθυνσης Περιουσίας και Διοικητικής Μέριμνας της ΕΚΤΕ Δ. Τσοπέλας.Η απόφαση αυτή πάρθηκε εντελώς ξαφνικά και χωρίς κανένα σχεδιασμό τον περασμένο Απρίλη (ανακοινώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη) και επικυρώθηκε χτες με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τους διοικητές της Εθνικής Θ. Καρατζά και της ΕΚΤΕ Β. Ράπανο.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕ αναφέρεται ότι με τη συγχώνευση των δυο τραπεζών προκύπτουν εκτός των άλλων και... "μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης από τη μεταφορά των πλεονεκτημάτων των στεγαστικών τραπεζών που αφορούν στα επιδοτούμενα δάνεια". Στην ουσία, η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα ευνοήσει σημαντικά την ιδιωτική τράπεζα ΑΣΠΙΣ, που είναι και η μόνη εξειδικευμένη στεγαστική τράπεζα, η οποία λειτουργεί στην ελληνική αγορά.

Με "ανοιχτή επιστολή", που απευθύνει στην τελευταία διοίκηση της ΕΚΤΕ, ο παραιτηθείς διευθυντής της ΕΚΤΕ Δ. Τσοπέλας χαρακτηρίζει "έγκλημα" και "ανοσιούργημα" την κυβερνητική απόφαση για την απορρόφηση της Κτηματικής από την Εθνική. Εκφράζοντας την αντίδρασή του στην κυβερνητική απόφαση για τη συγχώνευση της ΕΚΤΕ με την ΕΤΕ, ο Δ. Τσοπέλας έδωσε στη δημοσιότητα "ανοιχτή επιστολή προς τη Διοίκηση της Κτηματικής και κάθε αρμόδια αρχή", με τον τίτλο "Η εξαφάνιση της Κτηματικής Τράπεζας", με την οποία:

  • Θεωρεί τη συγχώνευση της ΕΚΤΕ με την ΕΤΕ "έγκλημα" σε βάρος της ΕΚΤΕ, η οποία "με την υπερεβδομηντάχρονη κοινωνική της προσφορά έκανε πραγματικότητα το όνειρο εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών για απόκτηση στέγης".
  • Κατηγορεί την τελευταία διοίκηση της ΕΚΤΕ, επειδή έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη συγχώνευσή της Τράπεζας με την Εθνική, σημειώνοντας: "Αυτή την Τράπεζα, εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητα, κάποιος νεαρός ανέλαβε - με την απόλυτη συγκάλυψη των δύο εταίρων συνδιοικούντων, στο όνομα της "εκσυγχρονιστικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης" (!!) και της εφησυχασμένης σοσιαλιστικής συνείδησής τους - να την οδηγήσει στον αφανισμό, το δε πανάξιο εργατικό δυναμικό της στο χάος και την αβεβαιότητα".
  • Δηλώνει ότι "μη αντέχοντας τα τεκταινόμενα από τους κρατούντες σήμερα και μη υπάρχοντος άλλου τρόπου αντίδρασης", αναγκάζεται "με μεγάλη απογοήτευση, πίκρα και αγανάκτηση να υποβάλει την παραίτησή του", μετά από 30 χρόνια συνδικαλιστικών αγώνων μέσα και έξω από την Κτηματική Τράπεζα. Σαν "πρώτος τη τάξει" διευθυντής της ΕΚΤΕ, ο Δ. Τσοπέλας χαρακτηρίζει τη συγχώνευση των δύο τραπεζών "ανοσιούργημα", γιατί, όπως εξηγεί, "εξαφάνισαν σε μια νύχτα το μοναδικό φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο σημαντικότερο τομέα της στέγασης του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα μια δραχμή όφελος για το Δημόσιο", σε αντίθεση με τη σχεδιαζόμενη πώληση της Ιονικής από την οποία "ευελπιστούν ότι θα έχουν κάποια έσοδα".
  • Μέμφεται προσωπικά την τριάδα της διοίκησης της ΕΚΤΕ (τον καθηγητή και τελευταίο διοικητή της Τράπεζας Β. Ράπανο και τους δύο υποδιοικητές Ν. Μπέρτσο και Ταμβακάκη) για τη στάση τους και σημειώνει πως "αν και όταν συνειδητοποιήσουν τι έπραξαν, θα είναι πια πολύ αργά" και θέτει το ερώτημα: "Ως τι, άραγε" εισέπραξαν ο διοικητής και οι δύο υποδιοικητές της ΕΚΤΕ, την "αποζημίωση των 15.000.000 δραχμών, αφορολόγητα ο καθένας"; Επίσης, σημειώνει το γεγονός ότι η τελευταία διοίκηση της ΕΚΤΕ "σπατάλησε" 130 εκατ. δραχμές για την εκπόνηση πενταετούς σχεδίου ανάπτυξής της, αφού αντί για ανάπτυξη της Τράπεζας, η ίδια διοίκηση οδήγησε την ΕΚΤΕ σε "εξαφάνιση".
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μηχανογραφικές αΤΑΧΙες

Σημαντική καθυστέρηση - που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά - παρατηρείται στις διαδικασίες και το χρόνο ολοκλήρωσης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος "TAXIS) του υπουργείου Οικονομικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ένταξης των εφοριών της χώρας στο σύστημα. Συγκεκριμένα, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε αρχικά θέσει ως στόχο την ένταξη 150 εφοριών (σε σύνολο 322 στο σύνολο της χώρας) στο "TAXIS" μέχρι το τέλος του χρόνου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε μέχρι στιγμής μόνο σε 22 εφορίες. Με τα δεδομένα αυτά εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης σε περισσότερες από 100 ΔΟΥ.

Ως ένας από τους λόγους της καθυστέρησης, που σημειώνεται στις διαδικασίες ένταξης των εφοριών στο σύστημα, εμφανίζεται η υστέρηση που υπάρχει στη στελέχωση των ΔΟΥ με το αναγκαίο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η διαδικασία επιμόρφωσης των υπαλλήλων για την εφαρμογή του προγράμματος.

Αδιαμφισβήτητο είναι πάντως ότι έχουν πλέον ξεπεραστεί όλα τα χρονικά όρια ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου "TAXIS" από τον όμιλο Κόκκαλη, τόσο εκείνα που προέβλεπε η αρχική σύμβαση του 1992 όσο και τα προβλεπόμενα από τις αναθεωρημένες συμβάσεις του 1994 και 1996. Στα πλαίσια αυτά να υπενθυμίσουμε ότι στη λεγόμενη πιλοτική εφαρμογή του "TAXIS" στη ΔΟΥ Μοσχάτου, που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη άνοιξη, είχαν παραληφθεί μόνο 7 εφαρμογές του προγράμματος σε σύνολο 17 που ήταν προγραμματισμένο να παραδοθούν. Και αυτή τη στιγμή - αν και από το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχουν παραδοθεί συνολικά 15 εφαρμογές - στις 22 ΔΟΥ που έχουν σταδιακά εισαχθεί έως τώρα στο σύστημα "TAXIS" βρίσκονται σε λειτουργία μόνο οι αρχικές 7.

Ολα τα παραπάνω δεδομένα συνιστούν αποτυχία τόσο του συγκεκριμένου έργου "TAXIS", μια και η πέρα από κάθε όριο χρονική καθυστέρηση που σημειώθηκε θα δημιουργήσει στο μέλλον σειρά νέων προβλημάτων, που γεννιούνται από τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξέλιξης της τεχνολογίας στο χώρο της πληροφορικής, όσο και της λογικής εκχώρησης δραστηριοτήτων πάσης φύσεως στον ιδιωτικό τομέα που διαπνέει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την επικρατούσα αυτή λογική στους κυβερνώντες, άλλωστε, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο όμιλος των επιχειρήσεων Κόκκαλη, ο οποίος, στο διάστημα που μεσολάβησε από την αρχική ανάληψη του έργου "TAXIS" μέχρι σήμερα, εξελίχθηκε σε βασικό παράγοντα των τεχνολογικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στα οικονομικά υπουργεία, με το "αζημίωτο" φυσικά.

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Παραμένει ο "πονοκέφαλος" για τις τιμές

Εκκλήσεις προς τους εκπροσώπους των βιομηχάνων και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ απευθύνει η κυβέρνηση, στηριζόμενη στα κέρδη που τους έχει εξασφαλίσει με την πολιτική της απελευθέρωσης της διαμόρφωσης των τιμών. Ετσι, κατά τη διάρκεια χτεσινής κοινής συνάντησης του υφυπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη με εκπροσώπους των βιομηχάνων και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, ο πρώτος ζήτησε από τους βιομήχανους να παγώσουν τις τιμές για τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση να εμφανίσει συγκράτηση στο δείκτη τιμών καταναλωτή, που την "καίει" λόγω κριτηρίων "σύγκλισης" - πράγμα το οποίο, βεβαίως, δεν ταυτίζεται και με πραγματική άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και καμία σχέση δεν έχει με την αύξηση των εισοδημάτων τους. Από τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ζήτησε να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους για παροχές και εκπτώσεις από τη βιομηχανία. Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης, μη έχοντας κανένα νομοθετημένο περιθώριο σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, ώστε να παρέμβει ουσιαστικά στη διαμόρφωση των τιμών, επιχείρησε να επικαλεστεί τα τεράστια κέρδη που αυτό το καθεστώς έχει εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι αμελητέες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής σε ό,τι αφορά τιμολόγια ΔΕΚΟ και μισθούς εργατικού προσωπικού επιτρέπουν πάγωμα των τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης που μεταφέρουν "θετικό" κλίμα, οι βιομήχανοι από τη μεριά τους απάντησαν στον υφυπουργό ότι δε θα κάνουν αυξήσεις στο βαθμό που δεν αυξηθούν τα κοστολογικά στοιχεία των επιχειρήσεών τους, με ό,τι αυτό αυτονόητα συνεπάγεται. Ας σημειωθεί πάντως ότι, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, στόχος της πολιτικής ηγεσίας, η οποία βρίσκεται μπροστά σε αγωνιώδεις προσπάθειες να πετύχει η πολιτική της, είναι, παίζοντας το χαρτί του "παγώματος", να πετύχει αυξήσεις που τουλάχιστον να μην ξεπερνούν το 2,5%. Τέλος, παράγοντες του υπουργείου αξιοποιώντας τη χτεσινή συνάντηση κάνουν λόγο για επίτευξη "συμφωνίας κυρίων για πάγωμα των τιμών" μεταξύ υπουργείου και επιχειρηματιών.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην "Ελλάδα του 2000"

Καταδικασμένοι σε συνθήκες ζωής προβιομηχανικού τύπου, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, βρίσκονται οι κάτοικοι τριών οικισμών της Κοινότητας Κερκίνης Σερρών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κατά τα άλλα "εκσυγχρονίζει" τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, έχει ως εξής:

"Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην "Ελλάδα του 2000" είναι οι πρώην οικισμοί Καρυφοδίου, Δαφνούσας και Μικροκύμης της Κοινότητας Κερκίνης του Νομού Σερρών. Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια οι πενήντα περίπου κάτοικοί του, στην πλειοψηφία τους νέοι αγρότες - μεταξύ των οποίων και πέντε οικογένειες πολυτέκνων (μια με τρία, δύο με τέσσερα και δύο με πέντε παιδιά) - ν' αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.

  • Στερούνται το πόσιμο νερό, καθώς και το νερό για το πότισμα των ζώων τους, δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχειωδών σύγχρονων μέσων του πολιτισμού, όπως ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα, ζεστό νερό κλπ.
  • Οι μαθητές, που καθημερινά μεταφέρονται με τρία ΤΑΧΙ στο δημοτικό σχολείο της Κερκίνης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη μελέτη των μαθημάτων τους, γιατί στερούνται το ηλεκτρικό φως.
  • Δεν μπορούν να αρδευτούν τα 1.500 περίπου στρέμματα της περιοχής, που βρίσκονται εκτός αρδευτικού δικτύου και αναδασμού της Κερκίνης - Λιβαδιάς, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει γεώτρηση.
  • Οι 14 παλιές και νέες σταβλικές εγκαταστάσεις με ανάλογο αριθμό μικρών και μεγάλων ζώων στερούνται τη δυνατότητα εκμηχάνισης της παραγωγής (αμελκτικές μηχανές, ψυκτικές λεκάνες για το γάλα), με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητα της εργασίας και να υποβαθμίζεται η ποιότητα των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με μελέτη της ΔΕΗ, το κόστος ηλεκτροδότησης των οικισμών ανέρχεται σε 22,5 εκατομ. δρχ., η πολιτεία όμως δεν αναλαμβάνει τη χρηματοδότησή του. Ως κτηνοτροφικό ρεύμα η δαπάνη περιορίζεται στα 4,5 εκατομ. δρχ., ποσό που αδυνατούν να επωμιστούν οι κάτοικοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός:

  • Για ποιο λόγο δεν ηλεκτροδοτούνται οι οικισμοί Κορυφοδίου, Δαφνούσας και Μικροκύμης της Κοινότητας Κερκίνης Νομού Σερρών;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση και πότε ν' αναλάβει τη χρηματοδότηση της ηλεκτροδότησης των παραπάνω οικισμών;
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Καταγγελίες για το θεαθήναι

Σε καταγγελίες, για το θεαθήναι και μόνο, καταφεύγει η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, προκειμένου να δικαιολογήσει το ρόλο της ως εκπροσώπου των εργαζομένων της ΔΕΗ, μπροστά στα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια που η κυβέρνηση δρομολογεί. Αφού έχει συναινέσει με την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς με την οποία ταυτίζεται, με την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, με χτεσινή ανακοίνωσή της εγκαλεί, υποτίθεται, την κυβέρνηση για την επικείμενη αύξηση των τιμολογίων και τη συρρίκνωση της απασχόλησης και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και προτείνει "ασφαλιστικές δικλείδες για τα συμφέροντα της επιχείρησης και των μικρών και μεσαίων καταναλωτών".

Η ανάγκη της ΓΕΝΟΠ για μια τέτοια ανακοίνωση ξεκινάει από τις αποκαλυπτικές ομολογίες παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και του προέδρου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ότι η απελευθέρωση της αγοράς προϋποθέτει την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Μόνο που η ΓΕΝΟΠ για να γίνει πιο πειστική για τα συμφέροντα που θέλει να εμφανίζεται ότι υπερασπίζει, θα έπρεπε αυτό να το γνωρίζει, και σίγουρα το γνώριζε και όταν συναίνεσε στην πολιτική της απελευθέρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ