ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλημμύρισαν και πάλι συνοικίες της Πάτρας

Μια ολιγόλεπτη νεροποντή ήταν αρκετή για να ξεχειλίσει ο χείμαρρος Καραβάς και να γεμίσουν μπάζα και σκουπίδια εργατοσυνοικίες της Πάτρας. Οι αρμόδιοι θα πάρουν την απάντησή μας στις εκλογές, ήταν το μήνυμα των αγανακτισμένων κατοίκων

Μια μεσημεριανή βροχή μικρής διάρκειας κατέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η Πάτρα, παρά τα όσα συνέβησαν πέρυσι, παραμένει μια ανοχύρωτη πόλη, απογυμνώνοντας τους "υπεύθυνους" φορείς (νομαρχία και δήμος), οι οποίοι μέχρι πριν λίγες μέρες διαβεβαίωναν πως "πήραν όλες τις προφυλάξεις" για την αποτροπή της. Τα νερά πλημμύρισαν ολόκληρες περιοχές και έθεσαν σε συναγερμό τους κατοίκους αρκετών εργατικών συνοικιών της Πάτρας, ανάμεσά τους αυτές του Αγίου Νεκταρίου και Συνόρων. Από τις βροχές πλημμύρισε ο χείμαρρος Καραβάς, ο οποίος κατεβαίνει από το χώρο της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή της Ξερόλακκας και βρίσκεται κοντά σε περιοχές που αποψιλώθηκαν από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Ο χείμαρρος κατέστρεψε προστατευτικά τοιχία, παρέσυρε χώματα, πέτρες και σκουπίδια από τον παρακείμενο χώρο ταφής των σκουπιδιών και τα μετέφερε μέσα σε δρόμους και κατοικημένες περιοχές στα Συχαινά.

Χρειάστηκε μια βροχόπτωση που δε διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, για να ξαναζήσουν οι κάτοικοι των εργατικών συνοικιών τον περσινό εφιάλτη. Στη συνοικία του Αγ. Νεκταρίου, τα νερά της βροχής πέρασαν μέσα από τα "αποχετευτικά" δίκτυα - τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, δεν έχουν ακόμα καθαριστεί από τα μπαζώματα που τους προξένησαν οι περσινές πλημμύρες - και γέμισαν τα σπίτια. Απελπισμένοι και αγανακτισμένοι οι κάτοικοι των συνοικών αυτών βγήκαν στους δρόμους και η αγανάκτηση μετατράπηκε σε οργή κατά των υπευθύνων. Εκλεισαν την οδό Καλαβρύτων, απαιτώντας να εμφανιστούν ο νομάρχης και ο δήμαρχος για να δώσουν εξηγήσεις για την καταστροφή και να πάρουν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποτροπή νέων. Οι αστυνομικές αρχές επενέβησαν για να πείσουν τους αγανακτισμένους πολίτες να σταματήσουν "να παρακωλύουν τη συγκοινωνία". Οι υπεύθυνοι, όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να απολογηθούν για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, αλλά με θράσος προκαλούσαν τους πληγέντες. Ο μεν δήμαρχος Πάτρας Α. Καράβολας, με ύφος Πόντιου Πιλάτου, δήλωνε "μην ανησυχείτε, δεν πάθατε και τίποτα", ευχαριστημένος προφανώς που η έκταση της φετινής καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο πριν ένα χρόνο. Ο νομάρχης Αχαϊας Στ. Αθανασόπουλος - Σερέτης ήταν ακόμα πιο κυνικός. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον πόνο των κατοίκων και να εξαγοράσει την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές, δηλώνοντας ότι "μόλις προχτές" υπέγραψε για να δοθούν την ερχόμενη Παρασκευή οι αποζημιώσεις από τις περσινές πλημμύρες. Φυσικά, αυτές οι συμπεριφορές προκάλεσαν την οργή των κατοίκων, οι οποίοι τους αποδοκίμασαν έντονα και δήλωσαν πως σε τέτοιους "υπεύθυνους" αρμόζει μόνο μια τιμωρία, αυτή που τους πονά περισσότερο: "Το μαύρισμα στις εκλογές".

Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και οι κάτοικοι των Συχαινών, οι οποίοι είδαν, μέσα σε λίγα λεπτά, το χείμαρρο Καραβά να σπάζει τοιχία και να εναποθέτει "στα πόδια τους" μπάζα και σκουπίδια από τον κοντινό σκουπιδότοπο. Αιτία όλων αυτών ήταν η ολιγωρία της δημοτικής αρχής να καθαρίσει την κοίτη του ποταμού. Ετσι, οι κάτοικοι, μόλις η καταιγίδα κόπασε, βγήκαν στον δρόμο - από τον οποίο περνούν τα σκουπιδιάρικα για να μεταφέρουν τα σκουπίδια στη χωματερή - και τον απέκλεισαν, απαιτώντας να μην ανοίξει, αν πρώτα δεν καθαριστεί η κοίτη του ποταμού, να αποσυρθούν άμεσα από τις κατοικημένες περιοχές τα σκουπίδια πριν προκαλέσουν επιδημίες. Σε σχέση με τους ομοιοπαθείς τους από τον Αγ. Νεκτάριο, οι κάτοικοι των Συχαινών δεν είχαν την "τύχη" να δουν από κοντά κανέναν "υπεύθυνο".

Μέχρι αργά χτες ήταν έντονη η ανησυχία των Πατρινών για νέες βροχοπτώσεις - καθώς ο καιρός δεν προμήνυε ύφεση - και για πιθανές νέες καταστροφές, καθώς είναι διάχυτη η πεποίθηση και ο φόβος πως "τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα".

Κοντά στους πληγέντες, από τις πρώτες ώρες βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Τους πληγέντες επισκέφθηκε κλιμάκιο του δημοτικού συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι" και κλιμάκιο της ΝΑΣ Αχαϊας. Σε δηλώσεις τους, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι" Α. Αντωνόπουλος και Χρ. Κορδάς επισήμαναν την ανάγκη να πάρει ο λαός της Πάτρας την υπόθεση στα χέρια του, να μαυρίσει στις ερχόμενες εκλογές τον κυβερνητικό υποψήφιο και να αναδείξει δήμαρχο της Πάτρας τον Παναγιώτη Κοσιώνη, στέλνοντας έτσι μήνυμα καταδίκης στην αντιλαϊκή και επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική. Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Αχαϊας Ανδρέας Αθανασόπουλος σημείωσε πως "ο περήφανος λαός της Αχαϊας θα επιστρέψει τα αργύρια, με τα οποία ο κυβερνητικός νομάρχης προσπάθησε να εξαγοράσει τον πόνο του, δίνοντας αποφασιστικά ψήφο καταδίκης στις 11 Οκτώβρη, υπερψηφίζοντας τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αχαϊας"".

Κλιμακώνεται η υπονόμευση της ΣΟΦΤΕΞ

Την ώρα που τα περιθώρια της επιχείρησης στενεύουν όλο και περισσότερο, οι κυβερνώντες συνεχίζουν τις... διαπραγματεύσεις για το ξεπούλημά της σε πολυεθνικές

Σταθερά προσανατολισμένη στο ρόλο του υπονομευτή της ΣΟΦΤΕΞ παραμένει η κυβέρνηση, που αντί να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για το ξεπούλημά της στην αμερικανική κοινοπραξία ΛΟΚΡΙΤΣ. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι διαπραγματεύσεις, που άρχισαν χτες και δεν ολοκληρώθηκαν, θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη "Φορθ Τζέιμς" της οποίας η εγγυητική επιστολή λήγει σήμερα, κι όλα αυτά αδιαφορώντας παντελώς για το μέλλον της επιχείρησης και αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να... "ξεφορτωθεί" με οποιοδήποτε τρόπο και την επιχείρηση και τους 1.600 εργαζόμενους.

Το σίγουρο πάντως είναι και έχει ανακοινωθεί επίσημα από την κυβέρνηση ότι τις αμέσως επόμενες μέρες πρέπει να φύγουν από τη ΣΟΦΤΕΞ "οικειοθελώς" ή μη, 400 εργαζόμενοι (αφού έτσι απαιτεί η "Λόκριτς"), αριθμός που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν η κυβέρνηση υποκύψει σε πιέσεις των υποψηφίων αγοραστών, που πιθανά να εκβιάσουν μεγαλύτερη μείωση.

Με το δεδομένο όμως ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση της οποίας οι πρώτες ύλες αρκούν για λίγες μέρες λειτουργίας, αλλά και με σκεπτικό ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τη "Λόκριτς" και οι νέες που θα ξεκινήσουν με τη "Φορθ Τζέιμς" διαρκέσουν όσο και αυτές με τη "Λόκριτς", το σίγουρο είναι ότι δε θα υπάρχει ΣΟΦΤΕΞ και είναι πιθανό, να επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι αμέσως μετά τις εκλογές η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.

ΑΘΗΝΑ
Κυκλοφοριακό έμφραγμα από ένα πρωτοβρόχι...

Περισσότερα από 110 τροχαία σε πέντε μόνο ώρες. Τα δύο θανατηφόρα

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία δημιούργησαν στην Αθήνα τα χτεσινά πρωτοβρόχια. Τις ώρες του κυκλοφοριακού φόρτου το "κλεινόν άστυ" ήταν μια πόλη με έμφραγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πέντε το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι σημειώθηκαν 118 τροχαία. Από αυτά τα δυο ήταν θανατηφόρα, στα 15 προκλήθηκαν τραυματισμοί και τα 101 ήταν συγκρούσεις με υλικές ζημιές.

Στις 5.15 τα πρωί αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 63χρονος Αριστ. Πιρετζίδης ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός. Στις 8.50 το πρωί μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο Σύριος Σάλχα Μαλέμ, 32 χρόνων, συγκρούστηκε με ΙΧ φορτηγό που οδηγούσε ο Κ. Κουβέλης, 35 χρόνων. Σκοτώθηκε ο οδηγός του δίκυκλου.

Στις έξι το πρωί στη λεωφόρο Κηφισιάς (πρώτη είσοδος Φιλοθέης) έγινε καραμπόλα δώδεκα αυτοκινήτων. Υλικές ζημιές στα οχήματα και κυκλοφοριακό κομφούζιο ήταν τα αποτέλεσμα του τροχαίου, στο οποίο, ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα.

Επίσης στις 15.20 λεωφορείο του ΟΑΣΑ συγκρούστηκε με ΙΧ φορτηγό στο 19ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Λαυρίου. Τραυματίστηκαν ελαφρά εφτά επιβάτες του αστικού και δύο επιβάτες του ΙΧ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στον "Ευαγγελισμό" και στην κλινική Παπαδημητρίου.

Μέτρα για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη - μείωση των τροχαίων, συζητήθηκαν χτες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να καταστεί αυστηρότερο το πόιντ σύστεμ όσον αφορά τις παραβάσεις και τα μόρια, αλλά να γίνεται επανεκπαίδευση και επανεξέταση οδηγών των οποίων αφαιρείται η άδεια οδήγησης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των αλκοτέστ, κυρίως τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, των ελέγχων τήρησης των κανόνων της παθητικής ασφάλειας (κράνη, ζώνες ασφαλείας, λάστιχα αυτοκινήτων κ.ά.), η χρήση τεχνολογικών μέσων (κάμερες κινητές και ακίνητες) για τη βεβαίωση παραβάσεων του ΚΟΚ, η διενέργεια ελέγχων σε επαγγελματίες οδηγούς για τον εντοπισμό κατανάλωσης οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών και η ενεργοποίηση του έκτακτου τεχνικού ελέγχου των οχημάτων με μεικτά συνεργεία των υπουργείων Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης. Επίσης η επέκταση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου, η προώθηση νομοσχεδίου για την έναρξη του τεχνικού ελέγχου των δικύκλων και οι συνεχείς καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα ταχύτητας, παραβίασης προτεραιότητας, χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, μέθης, επίδρασης ορισμένων φαρμάκων στην οδήγηση, τήρησης κανόνων οδικής ασφάλειας κ.ά.

Στη σύσκεψη εκτός από τον πρωθυπουργό, πήραν μέρος οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης και οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Χ. Βερελής, Μεταφορών Μ. Λουκάκης καθώς και ο ειδικός σύμβουλος του Κ. Σημίτη Α. Αγγελίδης και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης.

Η φωτογραφία από την περσινή πλημμύρα στην Πάτρα
Διακοπή νερού

Πτώση της πίεσης ή και πλήρης διακοπή της παροχής νερού θα παρουσιαστεί από τις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης ως τις 9 το πρωί της Παρασκευής στο δίκτυο ύδρευσης των περιοχών Χαϊδαρίου, Σχιστού Κορυδαλλού, Νεάπολης, Αμφιάλης και Περάματος.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, η διακοπή της παροχής νερού θα γίνει λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών για την επισκευή βλάβης σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό.

Πήραν το δάσος χάρισμα!

Δασική έκταση 620 στρεμμάτων στην περιοχή Αιξωνή Βούλας Αττικής, που η αξία της υπερβαίνει, κατά τις εκτιμήσεις της Εφορίας, το ποσό των 22 δισ. δρχ., πουλήθηκε το 1995 σε δύο Κύπριους επιχειρηματίες, μόνιμους κατοίκους Λονδίνου, αντί 110 εκατ. δραχμών! Η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση ερευνάται ήδη από ειδικό ανακριτή της Αθήνας, αλλά και από το ΣΔΟΕ, αφού οι αγοραστές δεν κατέβαλαν ούτε τους αντίστοιχους φόρους στο ελληνικό κράτος, προσκομίζοντας πιστοποιητικά ότι πλήρωσαν με συνάλλαγμα που έφεραν από το εξωτερικό.

Πρόκειται για τους Κωνστ. Γεωργίου και Τζων Κωνσταντινίδη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της χρήσης πλαστών εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος. Το ίδιο αδίκημα αποδίδεται και στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη και πωλητή της έκτασης Αναστ. Βασιλείου, ενώ η συμβολαιογράφος Δέσποινα Σεχιώτη διώκεται για παράβαση καθήκοντος και έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του Δημοσίου. Τέλος, ο τότε δασάρχης Πεντέλης κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατ' εξακολούθηση. Σε όλους τους κατηγορουμένους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα με εισαγγελική διάταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ