ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Σολωμός και η Ευρώπη

Συνάντηση με θέμα "Ο Σολωμός και η Ευρώπη" οργανώνει στις 2 και 3 Οκτωβρίου στους Δελφούς, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών,με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννηση του Εθνικού μας ποιητή. Συμμετέχουν Ευρωπαίοι επιστήμονες, μελετητές του έργου του Δ. Σολωμού, οι οποίοι θα εξετάσουν τη σχέση του ποιητικού έργου του Σολωμού με την ευρωπαϊκή ποίηση και συνολικά με τη λογοτεχνική παράδοση.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου "Στόχος της συνάντησης είναι κυρίως να τιμήσει τη 200ή επέτειο από τη γέννηση του εθνικού ποιητή και όχι να προσκομίσει μια νέα θεωρητική προσέγγιση στο σολωμικό έργο. Οι θεματικοί άξονες της συνάντησης είναι: Σολωμικό έργο και Ευρώπη. Σολωμικές σπουδές και μελέτες. Ευρωπαϊκές επιρροές - πλην Ιταλίας - στο έργο του Σολωμού. Σχέσεις Σολωμού με τις ξένες αρχές των Ιονίων νήσων".

Εξάλλου, στις 3 Οκτωβρίου (7.30μ.μ.), εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του ΕΠΚεΔ η θεματική έκθεση του Αλέκου Φασιανού.Τίτλος της "Ανθρωποκεντρική ζωγραφική, 1960 - 1998".Εκτίθενται 43 έργα από "αθέατες" και δημοσιοποιημένες ιδιωτικές συλλογές, που παρουσιάζουν τη δημιουργική πορεία του καλλιτέχνη κατά την τελευταία τριακονταπενταετία. Μεταξύ των έργων που εκτίθενται, συμπεριλαμβάνονται ορισμένα "μνημειακών" διαστάσεων, τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Αλ. Φασιανός θα παρουσιάσει το νέο του έργο, εμπνευσμένο από τους Δελφούς, με τίτλο "Ο θησαυρός των Αθηναίων στους Δελφούς".Την έκθεση επιμελήθηκε οΤάκης Μαυρωτάς.

Νέες εξαγγελίες

Σε ένα νέο θεσμό, που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από το Δεκέμβρη, αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον σύμβουλο Κινηματογραφίας Γ. Μπακογιαννόπουλο και τον διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Μ. Δημόπουλο.

Πρόκειται για ένα πολύμηνο εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα για τον κινηματογράφο, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΠΘ, που θα εφαρμοστεί στα Γυμνάσια και στην Α Λυκείου (εξαιρούνται η Β και Γ Λυκείου, λόγω του αυξημένου εξεταστικού φόρτου των μαθητών στις τάξεις αυτές). Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, το πρόγραμμα, υπό τον τίτλο "Πάμε σινεμά", φιλοδοξεί να περιλάβει πάνω από 400 σχολεία. Σκοπός, η επαφή των μαθητών με την κινηματογραφική τέχνη, με προβολές ταινιών εν ώρα μαθήματος, αλλά και εκτός των ωρών διδασκαλίας, η εξοικείωσή τους με τη γλώσσα και τους κώδικες της αφήγησης, η επαφή τους με έργα που μπορούν να διαμορφώσουν κριτήρια διαφορετικά από αυτά της τηλεθέασης.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το ΚΘΒΕ, η Σχολή Κινηματογράφου "Παράλλαξη" και η ΕΤ-3. Υπεύθυνοι του προγράμματος θα είναι οι εκπαιδευτικοί - κριτικοί Θωμάς Λιναράς για τη Θεσσαλονίκη και Μένης Θεοδωρίδης για την Αθήνα. Διαπιστώθηκε, πάντως, μια ασάφεια ως προς το περιεχόμενο και τη λειτουργία του προγράμματος, καθώς και ως προς τις διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν μια ελκυστική σχέση ανάμεσα στους μαθητές και στο σινεμά. Αφού τα όρια της σχέσης αυτής μπορούν να κινούνται από τον ερωτικό ορισμό που περιέχεται σε μια ταινία, όπως το "Σινεμά ο Παράδεισος" έως καταναγκαστικές εφαρμογές, σαν την κατασταλτική χρήση του κινηματογράφου, που περιγράφεται σε φιλμ, όπως το "Κουρδιστό πορτοκάλι".

Ανάλογους συνειρμούς ως προς το περιεχόμενο του προγράμματος δημιουργεί και ο, μάλλον αθλητικών προδιαγραφών, τίτλος "Σκυταλοδρομία ανάγνωσης" για ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΥΠΠΟ, που σύντομα θα εξαγγελθεί.

Κατά τα άλλα, ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εμπορική αξιοποίηση των κινηματογράφων του ΥΠΠΟ, που πρόκειται να συνδεθούν με το κύκλωμα της κινηματογραφικής διανομής - με ποιοτικό έλεγχο των ταινιών που θα προβάλουν - όπως ειπώθηκε.

Αναφορά έγινε, επίσης, στους όρους που θα διασφαλίσουν τη σύμβαση του αδιάβλητου κατά την απονομή των κρατικών βραβείων ποιότητας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 23/11. Τέλος, ο Ε. Βενιζέλος απέφυγε να τοποθετηθεί στην άρνηση των ιδιοκτητών της τηλεόρασης να εφαρμόσουν τη νομιμότητα, στην περίπτωση του 1,5% των εσόδων τους, που υποχρεούνται να καταβάλλουν στην κινηματογραφική παραγωγή. Ποσό, που, φυσικά, δεν έχει καν δεσμευτεί κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από την ψήφιση του σχετικού νόμου έως σήμερα. Ο υπουργός αντιπαρήλθε το θέμα, αναφερόμενος στις προσπάθειες (!) της κυβέρνησης για είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων, που τον τελευταίο καιρό αποτελεί σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της αμερικάνικης πρεσβείας και των πολυεθνικών που πρακτορεύουν τα δικαιώματα των δημιουργών, εισπράττοντας ποσοστά...

ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Το ΚΑΣ προτείνει, επιτροπή αποφασίζει

"Δωρεά κατά τρόπο" ή απευθείας δωρεά; Με ποιον τρόπο και τι όρους χαρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τη συλλογή του στο Ελληνικό Δημόσιο; "Δωρεά κατά τρόπο" απάντησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ε. Γιαννακόπουλος, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, εννοώντας ότι το ΥΠΠΟ προτείνει το χώρο της έκθεσης των αντικειμένων και ο συλλέκτης, διά τριμελούς επιτροπής, που ο ίδιος επέλεξε, θα αποφασίσει αν η πρόταση συμφωνεί με τους όρους που έθεσαν δηλαδή την ασφαλή φύλαξη και έκθεση σε κατάλληλο μέρος.

Ο υπουργός Πολιτισμού είχε κατ' αρχήν προτείνει η συλλογή των 1.000 και πλέον αντικειμένων να στεγαστεί είτε στα Νεώρια των Χανίων, είτε στην παλιά Καθολική Εκκλησία. Η αρμόδια Εφορεία αντιπρότεινε τις αποθήκες που βρίσκονται παραπλεύρως του Μουσείου, οι οποίες θα μεταφερθούν στα Νεώρια. Ο χώρος των αποθηκών φτάνει τα 100 τ.μ. περίπου και επ' αυτού εκφράστηκαν επιφυλάξεις. Ετσι η απόφαση συμπληρώθηκε με το ενδεχόμενο τελικά η συλλογή να εκτεθεί σε τμήμα των Νεωρίων, εάν οι αποθήκες αποδειχθούν μικρές.

Αλλά μεγαλύτερες επιφυλάξεις εκφράστηκαν, από μέλη του Συμβουλίου για το ποιος θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο, το υπουργείο ή ο συλλέκτης που σε αυτή την περίπτωση η επιθυμία του θα εκφραστεί μέσω τριμελούς επιτροπής που θα ελέγξει το χώρο. Η επιτροπή απαρτίζεται από την προϊσταμένη της ΚΑ ΕΠΚΑ, Μ. Βλαζάκη, το διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Αγγ. Δεληβοριά και εκπρόσωπο του Μουσείου Γουλανδρή.

"Κι αν ο χώρος των παλιών αποθηκών δε γίνει δεκτός, τότε τι γίνεται με τη συλλογή; Γιατί δε ζητήσαμε από το συλλέκτη μια κατ' αρχήν αποδοχή των προτάσεων του υπουργού Πολιτισμού", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ, Γ. Σαβαλάνος.

Πάντως παρά τις επιφυλάξεις, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ των διπλανών αποθηκών στο Μουσείο και αναμένεται η γνώμη της επιτροπής. Ολα αυτά λίγο πριν συζητηθεί στο ΚΑΣ το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο οποίο θα προβλεφτεί ιδιαίτερη αίθουσα για τη δωρεά Μητσοτάκη.

Κωμωδία "υψηλής τάσης"

Στο διώροφο θέατρο "Πειραιώς 131",στον πρώτο όροφο, μπαίνει και δεύτερη χρονιά, από αύριο, ο υπουργός. Ποιος υπουργός; Του Ερικ Αϊντλ σε απόδοσηΘανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.Πρόκειται για την κωμωδία "υψηλής τάσης" με τίτλο "Βγάλ' τον υπουργό απ' την πρίζα",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα,σκηνικά Μάριου Βουτσινά,κοστούμια Εβελύνας Σιούπη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μίνα Αδαμάκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Τζόϋς Ευείδη, Ντίνα Κώνστα, Μιχάλης Ρέππας, Γιώργος Κωνσταντής και Δημήτρης Μαυρόπουλος.

Ο συγγραφέας με απλό τρόπο αλλά πάντα μέσα από το γνωστό διεισδυτικό χιούμορ της διάσημης ομάδας των Μόντι Πάιθονς σαρκάζει όλους αυτούς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την εξουσία αλλά και όλους αυτούς, που "αντιπολιτευόμενοι" και κρυμμένοι πίσω από λαϊκίστικα συνθήματα, κατ' ουσίαν στηρίζουν την εξουσία που δήθεν αντιστρατεύονται. Το έργο του Αϊντλ δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις, ούτε και να εμβαθύνει στο περίπλοκο πρόβλημα της δημοκρατίας. Τα όπλα του κωμωδιογράφου δεν είναι θεωρητικά. Το μόνο αληθινό του όπλο είναι η δυσπιστία.

Στο ισόγειο του θεάτρου "Πειραιώς 131", δημιουργήθηκε και μια δεύτερη σκηνή που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Δεκέμβρη παράλληλα με τον "υπουργό".

Σεμινάριο μάσκας - έκφρασης

Ο Μάνος Ποντικάκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος "Δεσμοί" οργανώνει ειδικό σεμινάριο κατασκευής μάσκας από 12/10 μέχρι 11/11 (30 ώρες μαθημάτων). Κατά τη διάρκεια των 30 ωρών οι μαθητές θα μάθουν μεθόδους κατασκευής και θα δουλέψουν με πολλά υλικά. Μπορεί κάποιος να φτιάξει μια μάσκα χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία στα υλικά και στην οργάνωση εργαστηρίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 9027.469 και 7251.173.

  • Θεατρικά σεμινάρια για ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών παραδίδει από τις 12 Οκτωβρίου, ο Αντόν Χουάν,με θέμα "ο ήχος και η κίνηση ως εργαλείο της υποκριτικής τέχνης", στο θέατρο "Χώρα" (Αμοργού 18, Κυψέλη). Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί πιστοποιητικό. Οι εγγραφές αρχίζουν την 1η Οκτωβρίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 8673.945 και 094 311.702 και ώρες 10 π.μ - 2 μμ.
Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης επαναλειτουργεί

Η πρώτη ευχάριστη είδηση είναι ότι επιτέλους το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα επαναλειτουργήσει μετά από κάποια προβλήματα που αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό. Η δεύτερη είδηση αφορά στην επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο Κωστής Καπελώνης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ο οποίος επιλέχτηκε ομόφωνα από το ΔΣ του θεάτρου. Ο Κωστής Καπελώνης είναι Ρεθύμνιος, πτυχιούχος της φυσικομαθηματικής σχολής και της δραματικής σχολής του "Θεάτρου Τέχνης" του Κ. Κουν.Από το 1981 εργάζεται συνεχώς στο Θέατρο Τέχνης, ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής της σχολής. Ασχολείται με τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία.

Φεστιβάλ θεάτρου κούκλας και σκιών

Μερικούς από τους πιο δημοφιλείς θιάσους και σχήματα θεάτρου κούκλας και σκιών, θα φιλοξενήσει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας και Σκιών,που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 13 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου). Παραστάσεις από θέατρα μαριονέτας, μιμικής με κούκλες και μάσκες, μοντέρνο θέατρο σκιών, μουσική κουκλοπαράσταση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, αλλά και το Ελληνικό Θέατρο Σκιών, είναι μερικά μόνο από τα "πράματα και θάματα" του Φεστιβάλ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οργανώνεται στο φουαγιέ του θεάτρου, έκθεση με σπάνιες ελληνικές και ξένες φιγούρες, που μερικές από αυτές έχουν ηλικία μέχρι και 130 χρόνων. Φιγούρες του Κινέζικου Θεάτρου Σκιών παρέα με άλλες από την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, αλλά και του θεάτρου που αναπτύχθηκε στη Μεσόγειο, από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Κάστρα της Μεσογείου

Την προώθηση ενός προγράμματος ανάδειξης των Ενετικών Κάστρων της Μεσογείου παρουσίασε ο Δήμος Βενετίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στη Βενετία και στην οποία είχε προσκληθεί και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων με αφορμή το πρόγραμμα για τα ελληνικά κάστρα με τίτλο "Κάστρων Περίπλους".

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε έκθεση ανέκδοτου υλικού χαρτών και σχεδίων από τα αρχεία της Βενετίας. Στο ΤΑΠΑ διατέθηκε ο χώρος της Μεσαιωνικής Εκκλησίας του Σαν Λεονάρντο προκειμένου να εκτεθεί υλικό από το πρόγραμμα "Κάστρων Περίπλους".

Η συνάντηση εγκαινιάζει τη συνεργασία σε θέματα βενετικής φρουριακής αρχιτεκτονικής και αρχειακής έρευνας, ενώ το υλικό που παρουσιάστηκε αποτέλεσε μία ολοκληρωμένη διαδρομή στα φρουριακά μνημεία της Μεσογείου και της Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ