ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Αντίσταση στην παραγωγική υποβάθμιση

Η πολιτική που θέλει τη Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων, οδηγεί στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων της πόλης. Κυρίαρχο ζήτημα, η αντίσταση σ' αυτή την πολιτική, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο "Ρ", ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης

Η ανάγκη μιας διαφορετικής πορείας της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δράσης του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Αντεπίθεση Τώρα". Το μοντέλο που προωθούν τα μεγάλα συμφέροντα και στηρίζουν οι άλλοι συνδυασμοί, ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη παροχής υπηρεσιών γιατί αυτό αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, δείχνει έναν ιδιότυπο ραγιαδισμό που άρχισε να εκφράζεται με όλο και καθαρότερο τρόπο καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές. Ενάντια σ' αυτό αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ο Αγάπιος Σαχίνης.

- Πώς κρίνετε τις θέσεις και τις προτάσεις των άλλων παρατάξεων για το κυρίαρχο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, το παραγωγικό μοντέλο, την ανάπτυξη και την ανεργία.

- Λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές αυτό που διαμορφώνεται είναι μια ομοφωνία των συνυποψηφίων μου για το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλονίκης, η επικίνδυνη διάσταση του απόλυτου που υποστηρίζει ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη παροχής υπηρεσιών γιατί αυτό αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. "Αυτό θα συμβεί θέλετε δε θέλετε", μας λένε. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο ραγιαδισμό που άρχισε να εκφράζεται με όλο και καθαρότερο τρόπο καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές. Ο ένας υποψήφιος, ο Θρ. Λαζαρίδης "θέλει, ξέρει και μπορεί" να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πόλη παροχής υπηρεσιών. Μάλιστα υποστηρίζει ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα από όλους τους άλλους. Ο έτερος, ο Β. Παπαγεωργόπουλος δηλώνει ότι θα κάνει μια επανάσταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, προκειμένου αυτή να γίνει μέσα από τη δική του επαναστατική διαδικασία, πόλη παροχής υπηρεσιών. Και ο τρίτος, ο Σπ. Βούγιας είναι έτοιμος να διαχειριστεί τα πράγματα της πόλης στη βάση όμως της λογικής ότι θα πρόκειται για μία πόλη παροχής υπηρεσιών. Ολοι οι παραπάνω μιλάνε για μια πόλη που πρέπει να έχει καθαρά πεζοδρόμια, θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων και καλά πάρκα. Θα έχει όμως παράλληλα, σύμφωνα με το παραγωγικό μοντέλο που προβάλλουν, τους κατοίκους άνεργους, τους δημότες σε απόγνωση, τη νεολαία με πτυχία αλλά χωρίς δουλιά, τα ναρκωτικά να "σαρώνουν", τα εργοστάσια να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τα αδιέξοδα να πολλαπλασιάζονται.

Για μια διαφορετική πορεία ανάπτυξης

Ολο το πρόβλημα από εδώ και πέρα εστιάζεται στο να μην αποδεχτεί αυτή την τραγικότητα ο πολίτης. Τόσο ο κυβερνητικός υποψήφιος, ο οποίος διαλαλεί αυτό το εμπόρευμα, αλλά και οι άλλοι υποψήφιοι που το αποδέχονται, πιστεύω ότι έχουν ισχυρές τις πλάτες για την επιβολή αυτού του μοντέλου από τα κόμματά τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το λαό της Θεσσαλονίκης αυτές οι θέσεις. Από μια πρώτη ματιά ο αγώνας φαντάζει άνισος. Παρακολουθώντας όμως πώς σκέπτονται οι δημότες, αισιοδοξούμε και πιστεύουμε ότι μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να μην υλοποιηθεί αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, αλλά να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη της εργασίας, της δημιουργίας, και όχι "μητρόπολη των Βαλκανίων", όπως πομπώδικα διακηρύσσεται. Μια πόλη που θα έχει επίκεντρο τον εργαζόμενο και τα προβλήματά του, μια πόλη που θα υπερασπιστεί τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους του πολιτισμού, που θα αρνηθεί την υποβάθμιση στην εκπαίδευση, που θα αρνηθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και που βεβαίως θα αγωνιστεί για καθαρούς δρόμους, για πάρκα, για ρύθμιση του κυκλοφοριακού, με την προϋπόθεση πάντα ότι όλα αυτά δε θα γίνονται με την εφαρμογή μιας ακόμη φορομπηχτικής πολιτικής σε βάρος του δημότη. Ενεργοποιώντας το δημότη στο χώρο της εργασίας, στο χώρο της κατοικίας, μπορούμε να ανακόψουμε αυτό το μονόδρομο στον οποίο θέλουν να μας οδηγήσουν. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και η ανάδειξη του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" σε μια σημαντική δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι αποφασιστικής σημασίας ζήτημα για όλα τα παραπάνω.

Κόντρα στα συμφέροντα εργολάβων και εταιριών

- Υπάρχει ωστόσο μια επικαιρότητα στα άμεσα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημότης.

- Ακριβώς. Μπορεί το πρώτο πρόβλημα να είναι η ανάπτυξη της περιοχής και το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλονίκης, όμως αυτό δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι το αντιπαραθέτουμε στα άλλα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Ετσι υποστηρίζουμε ότι μπορούν να υπάρχουν μέτρα παρέμβασης, καθαριότητα, συγκοινωνιακό. Υπάρχει ανάγκη για το μετρό, δεν είμαστε αντίθετοι κι ούτε το αντιπαραθέτουμε στο τραμ, στη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, στον περιαστικό σιδηρόδρομο. Αυτά η πολιτεία φυσικά θα πρέπει να τα κάνει. Λένε ότι η μοναδική ευκαιρία να γίνουν είναι με το τρίτο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Προσπαθούν μάλιστα ορισμένοι με έναν ιδιότυπο πολιτικό εκβιασμό να υποστηρίξουν ότι μοναδική διέξοδος για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι η εναπόθεση της λύσης των προβλημάτων στα κονδύλια της ΕΕ. Τα χρήματα αυτά που είναι χρήματα του ελληνικού λαού, βεβαίως και πρέπει να τα πάρουμε, αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν πρέπει να δοθούν για εκμετάλλευση σε εργολάβους και να υποθηκευτεί το μέλλον των παιδιών μας. Γι' αυτό και υποστηρίζουμε ότι αυτό που πάει να γίνει με το μετρό της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα ακόμη σκάνδαλο στις πλάτες του λαού της Θεσσαλονίκης. Δίνεται το έργο στην εταιρία που είχε τις χειρότερες προϋποθέσεις, γιατί ακριβώς η κυβέρνηση ακολούθησε την πολιτική των αντιπαροχών που κατά κόρο χρησιμοποιεί στην ανάθεση των έργων. Οι επιλογές της στο σημείο αυτό δεν έχουν να κάνουν καθόλου με τις ανάγκες που έχει η πόλη, αλλά με τα συμφέροντα των εταιριών και των εργολάβων.

Ανοσιούργημα η "Πολιτιστική"

- Η "Πολιτιστική" ήταν το κυρίαρχο θέμα την περασμένη τετραετία, και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο προεκλογικά υπάρχει σιωπή γύρω από το θέμα.

- Βεβαίως κάποιοι αυτή την περίοδο προσπαθούν να ξεχάσουν μερικά πράγματα. Οτι για παράδειγμα οι συνδυασμοί έχουν ένα παρελθόν, ότι έχουν μια συγκεκριμένη δράση. Προσπαθούν να ξεχάσουν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Στη Θεσσαλονίκη την περασμένη χρονιά διατέθηκαν 100 δισ. και κανείς δε λέει τι έγιναν αυτά τα χρήματα. Γιατί δεν προχώρησαν στις επιλογές που είχε ανάγκη αυτή η πόλη, από ποιους αποφασίστηκαν αυτά που έγιναν; Υπήρχαν εποπτεύοντες υπουργοί, υπήρχαν Διοικητικά Συμβούλια, μέλη των οποίων σήμερα διεκδικούν την ψήφο των δημοτών και ζητούν αυτή την ψήφο για να επιβεβαιώσουν, να επιβραβεύσουν την αποτυχία τους. Υπήρχαν υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι συναίνεσαν σ' αυτό το ανοσιούργημα που λέγεται "Πολιτιστική" κι όμως χωρίς συναίσθηση ευθύνης επιχειρούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους σαν πετυχημένο, σαν άνθρωπο που υπερασπίζεται τις ανάγκες της πόλης. Κι όταν λέμε πόλη, είμαστε συγκεκριμένοι, δεν είμαστε καθόλου αόριστοι. Η πόλη έχει μια συγκεκριμένη διαστρωμάτωση, υπάρχουν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, νέοι, συνταξιούχοι κλπ. Κάνουν λοιπόν ό,τι περνάει από το χέρι τους οι δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ προκειμένου να κουκουλώσουν το αμαρτωλό παρελθόν της "Πολιτιστικής" και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν ορισμένοι από τους συγκεκριμένους αυτούς χώρους. Οι Θεσσαλονικείς όμως δε θα ξεχάσουν και θα τιμωρήσουν τους υπεύθυνους της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και της πραγματοποίησης έργων τα οποία δεν ήταν στις προτεραιότητες και στις ανάγκες της πόλης. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι ο μεγάλος αγώνας που κάναμε ως συνδυασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω από αυτό, θα εκτιμηθεί από τους δημότες, και ελπίζουμε να μας τιμήσουν με την ψήφο τους. Η δημοτική μας κίνηση με συνέπεια πρότεινε, συζήτησε, αποκάλυψε και βέβαια όταν ήρθε η στιγμή κατάγγειλε τα απαράδεκτα φαινόμενα που έζησε όλη η Θεσσαλονίκη με την "Πολιτιστική".

Θέλω τέλος να σημειώσω ότι και για άλλα προβλήματα όπως η καθαριότητα, η στάθμευση, ελεύθεροι χώροι, όλα τα λαϊκά προβλήματα, απαιτούν λύση και σε ό,τι αφορά το συνδυασμό μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ενεργοποίηση των εργαζομένων, ως το μόνο δρόμο για την αντιμετώπισή τους.

Α. Α.

ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να τολμήσει ο λαός

Συνέντευξη με τον υποψήφιο νομάρχη Μιχάλη Σπυριδάκη

"Το ουσιαστικότερο ζήτημα είναι ο λαός να τολμήσει, να γυρίσει αποφασιστικά σελίδα και τη δύναμη που έχει να την εμπιστευτεί στην παράταξή μας, να συμπαραταχτεί μαζί μας. Τότε μπορεί να ελπίζει σε μια ριζική αλλαγή των πραγμάτων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την υπεράσπιση των συμφερόντων του". Αυτά τονίζε,ι στη συνέντευξή του στο "Ρ", ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σπυριδάκης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη της αντίστασης και από τη νομαρχία στις επιλογές της κυρίαρχης πολιτικής, προκειμένου ο λαός του νομού να ανοίξει δρόμους για την επίλυση των προβλημάτων του.

- Οι περισσότεροι σήμερα παραδέχονται ότι αυτές οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτική σημασία των εκλογών ιδιαίτερα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη;

- Από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών θα κριθεί η πορεία των πραγμάτων στη χώρα μας και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στη ζωή των πολιτών.

Θα κρίνουν αν η κυβερνητική πολιτική θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια ή μεγαλύτερη αγριότητα στην κατεύθυνση των προσταγμάτων της ΕΕ, ή θα μπει φρένο στην εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής. Δε θα συμφωνήσουμε με τη γενική άποψη για την τοπική σημασία των εκλογών, δεδομένου ότι οι πρωτοβουλίες και οι ρυθμίσεις της κεντρικής εξουσίας περιορίζουν το θεσμό της ΤΑ σε ρόλο αντιλαϊκό, γραφειοκρατικό και συμπληρωματικό με βασική επιδίωξη την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η γνώμη μας είναι ότι τα τοπικά προβλήματα συνδέονται άμεσα με τη γενική πολιτική της χώρας και εξαρτώνται άμεσα από την κυβερνητική πολιτική και τις νομοθετικές και άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Το μεγάλο ερώτημα

Επομένως πρέπει, με βάση τη δεδομένη σημασία των εκλογών, οι πολίτες να τις αντιμετωπίσουν με πολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τις τοπικές ιδιομορφίες ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποψηφίων ή συγγενικές και φιλικές επιρροές. Να κρίνουν δηλαδή με βάση κυρίως την πολιτική θέση των υποψηφίων στο μεγάλο πρόβλημα τι πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Ποιο διέξοδο δίνει ο κάθε υποψήφιος στα λαϊκά προβλήματα, τι εγγυήσεις παρέχει ότι θα αγωνιστεί για να υπερασπίσει αναφαίρετα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και να εργαστεί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

- Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πολιτική και της κυβέρνησης και του νομάρχη και τη στάση τους απέναντι στο ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης;- Η κυβέρνηση είναι καθαρό ότι παρεμβαίνει για να εκτρέψει την ΤΑ από την αποστολή και το ρόλο της για προσφορά υπηρεσιών και καλύτερη ποιότητα ζωής στο λαό. Αυτό το κάνει νομοθετικά, με συγκεκριμένη πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης, με εκβιασμούς για τον εξαναγκασμό της να κινηθεί σε μια κατεύθυνση φορομπηχτικής πολιτικής.

Η νομαρχιακή πλειοψηφία και ο νομάρχης στη δική μας περίπτωση δε διεκδίκησε ουσιαστικά ούτε πόρους ούτε τις αρμοδιότητες εκείνες που αποτελούν δικαίωμα και είναι σε όφελος του λαού να έχει η Νομαρχία. Κινήθηκε εντελώς διαχειριστικά, ενήργησε σε πολλές περιπτώσεις σαν κυβερνητικός υπάλληλος και εντολοδόχος της κυβέρνησης.

Μάλιστα επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στη φορομπηχτική δραστηριότητα, επιβάλλοντας ανταποδοτικά τέλη και δυσβάσταχτους φόρους, που μόνο για την περίοδο των δυο χρόνων, 1997 και 1998, ανήλθαν στο ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων.

- Ποια στάση κράτησαν απέναντι σ' αυτή την πολιτική οι υπόλοιπες παρατάξεις;

- Πρέπει να πω ότι για τη Θεσσαλονίκη που εμείς βιώνουμε η εμπειρία μας από τη ΝΑ ήταν ότι κυριαρχικό στοιχείο υπήρξε η σαφής εναρμόνιση και συναίνεση της αντιπολίτευσης με την ακολουθούμενη πολιτική και η πλήρης ενσωμάτωσή της σ' αυτήν.

Κατά συνέπεια, η ευθύνη της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης, που την αποτελούσαν οι 12 σύμβουλοι της ΝΔ, καθώς και οι σύμβουλοι της ΠΟΛ. ΑΝ., που ήταν η δεύτερη δύναμη, είναι μεγάλη για την κατάσταση αδιεξόδου και χρεοκοπίας του θεσμού.

Επομένως κανένας πολίτης δεν πρέπει να παγιδευτεί στο δίλημμα να ψηφίσει τον κυβερνητικό νομάρχη ή τις παρατάξεις της δήθεν αντιπολίτευσης, αφού είχαμε στην ουσία μια ενιαία στάση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και μόνο μικρές διαφοροποιήσεις σε ζητήματα τακτικής.

- Ο Νομός Θεσσαλονίκης υποβαθμίζεται, παραγωγικά εργοστάσια κλείνουν, η γεωργία και η κτηνοτροφία φθίνουν. Νομίζετε ότι μια διαφορετική πλειοψηφία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο μπορεί ν' αλλάξει την κατάσταση και να βάλει το νομό σε μια διαφορετική πορεία;

- Πράγματι ο Νομός Θεσσαλονίκης με το ένα εκατομμύριο του πληθυσμού του έχει ένα δυναμισμό και μια δυναμική που μπορεί να αξιοποιηθεί από τη νομαρχιακή πλειοψηφία σε διεκδικητική κατεύθυνση, προκειμένου να κατακτά αυτά που δικαιούται ο λαός και για τα οποία πληρώνει υπέρμετρα σε άμεση και έμμεση φορολογία.

Θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να ζητήσουμε την επιστροφή μεγάλου μέρους από αυτό το ποσό που καταβάλλει σε φόρους ο πληθυσμός του νομού και την αξιοποίησή του για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης σε παραγωγικές μονάδες, σε στήριξη της αγροτικής οικονομίας και αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και σε στήριξη της υπανάπτυκτης και υποβαθμισμένης περιοχής της επαρχίας Λαγκαδά, που σε σχέση με τη γενική κατάσταση του νομού είναι σε αναλογία 3 προς 1 εις βάρος της και συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Καταστροφικό μοντέλο

Μπορεί ασφαλώς να παρέμβει η ΝΑ, να συντονίσει όλους τους φορείς στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις και φορείς ώστε να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο πάλης, που θα αντιπαραταχθεί στο μοντέλο που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό και καταστροφικό για την οικονομία συνολικά της περιοχής. Να επιβάλει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης σε ρήξη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση.

Γι' αυτό χρειάζεται ριζική πολιτική αντιπαράθεση και πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, για να μπορέσουμε να καθορίσουμε και να επιβάλουμε την πολιτική που έχει ανάγκη ο νομός. Σ' αυτό μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό, καθοριστικό, αποφασιστικό και συντονιστικό ρόλο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

- Ο Νομός της Θεσσαλονίκης είναι στην ουσία ακριτικός νομός, σε μια περιοχή όπου πυκνώνουν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και απειλείται επέκταση του πολέμου. Είναι επίσης διακηρυγμένη η θέληση της κυβέρνησης να τη μετατρέψει σε ορμητήριο επεμβάσεων ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Ποια καθήκοντα βάζει αυτή η κατάσταση μπροστά στην ΤΑ και τη ΝΑ και στο λαό του νομού γενικά;

- Ασφαλώς και δεν μπορεί και δεν πρέπει η ΤΑ Α και Β βαθμού να ασχολείται μόνο με θέματα της καθημερινής ζωής του πολίτη, όσο σοβαρά κι αν είναι αυτά. Δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με το ψωμί, μόνο με την εργασία των πολιτών, που αποτελεί βασικό δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζει το κράτος.

Νομίζουμε ότι εκτός από το ψωμί, τη δουλιά, την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη γενικά της περιοχής, η ΝΑ πρέπει να ενδιαφέρεται και να παρεμβαίνει και για τα ζητήματα της ειρήνης και των επεμβάσεων στην πολιτική ζωή της χώρας, που επιχειρούν οι ιμπεριαλιστές, με τις καταστροφικές πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση συνθηκών ειρηνικής ζωής του λαού μας, που επιτρέπουν και την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια και διεκδίκηση. Να συμβάλει με τη δράση της, αντιστεκόμενη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στη διασφάλιση της περιοχής από τους κινδύνους μιας πολεμικής ανάφλεξης, από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στις επιλογές των σχέσεων της χώρας μας με τους γειτονικούς λαούς.

Επομένως, το πρώτο ενδιαφέρον και απασχόληση της ΤΑ πρέπει να είναι τα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, εθνικής κυριαρχίας και η υπόθεση της ανάπτυξης φιλικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τους γειτονικούς λαούς και χώρες. Να είναι η καλλιέργεια της ειρηνικής συνείδησης στο λαό μας και η ενημέρωση και ενεργοποίησή του για να αποκρουστούν τα επιθετικά σχέδια και σενάρια που προωθεί ο ιμπεριαλισμός, οι δήθεν φίλοι και σύμμαχοι που έχουν επιφυλάξει στο λαό μας μόνο ταπεινώσεις, προσβολές, περιπέτειες και κινδύνους. Γι' αυτά όλα έχει σοβαρό ρόλο να παίξει η ΝΑ.

Για όλα αυτά, το ουσιαστικότερο ζήτημα είναι ο λαός να τολμήσει, να γυρίσει αποφασιστικά σελίδα και τη δύναμη που έχει να την εμπιστευτεί στην παράταξή μας, να συμπαραταχτεί μαζί μας. Τότε μπορεί να ελπίζει σε μια ριζική αλλαγή των πραγμάτων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την υπεράσπιση των συμφερόντων του.

Σ. Μ.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Από περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Αγάπιου Σαχίνη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ