ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δυο πράσινα μάτια

Μια από τις ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο, μια γυναίκα που ο τρίτος άνδρας, ο Φρανκ Σινάτρα, την αποκάλεσε το "ομορφότερο ζώο", η Αβα Γκάρντερ που πέρασε στην ιστορία της 7ης Τέχνης, όχι για τις εκπληκτικές ερμηνείες της, αλλά για τα πελώρια πράσινα μάτια της, θα "εμφανιστεί" την Τρίτη στη ΝΕΤ, στις 22.00. Το ντοκιμαντέρ αφιερώνεται στην υπέροχη φυσιογνωμία της και μας μιλά για τη ζωή, τις ταινίες της και, φυσικά, για τους έρωτές της. Η Γκάρντνερ πέρασε τα πρώτα της χρόνια δουλεύοντας σε φυτείες καπνού και συντηρούσε το αμερικανικό όνειρο, το όνειρο της τόλμης, της γοητείας και του Χόλιγουντ. Και το όνειρο δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα. Οταν στα 17 της μόλις χρόνια επισκέφτηκε την αδελφή της που ζούσε με τον άνδρα της στη Νέα Υόρκη, εκείνος φωτογράφισε τη νεαρή κουνιάδα του και αυτή η φωτογραφία έφτασε μέχρι τα γραφεία της MGM και τα αναστάτωσε. Ο πρώτος της γάμος μάλλον ήταν γάμος συμφέροντος, γιατί διάλεξε για σύζυγο τον μικροσκοπικό Μίκι Ρούνεϊ, από τον οποίον χώρισε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Επειτα "γνώρισε" τον Χάουαρντ Χιουζ και μετά παντρεύτηκε τον Αρτι Σόου. Η Αβα Γκάρντερ δεν ήταν ευτυχισμένη στο Χόλιγουντ. παρόλη τη συνεχή ανοδική επαγγελματική της πορεία. Το 1955 εγκαθίσταται στην Ισπανία και γνωρίζει τον Χέμινγουεϊ. Η Μέκκα των ΗΠΑ είναι πια μια σαπουνόπερα που έσβησε. Εσβησε για να ανάψουν νέα πάθη στη φλογερή ψυχή της Γκάρντερ, πάθος για το αλκοόλ, για την ταυρομαχία και για τους ταυρομάχους! Πέθανε το 1990.

Στην Ανδρο

Το σύνολο χάλκινων πνευστών "Melos", που δημιουργήθηκε το 1989, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, έδωσαν μια συναυλία στην Ανδρο, που τη σκηνοθέτησε ο Γιώργος Δάμπασης και θα την παρουσιάσει η ΝΕΤ τη Δευτέρα στις 22.00. Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν μια αξιόλογη παρουσία στο μουσικό χώρο και μεγάλη δραστηριότητα ιδιαίτερα στη μουσική δωματίου για χάλκινα πνευστά μέσα από συναυλίες σε όλην την Ελλάδα. Είναι, επίσης, μέλη Ελληνικών Συμφωνικών Ορχηστρών και με την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα βοηθούν στην ανοδική πορεία που έχουν αυτά τα όργανα στη χώρα μας. Αξιόλογοι Ελληνες συνθέτες έχουν γράψει έργα, ειδικά για το συγκρότημα, το οποίο με επιτυχία έχει δώσει συναυλίες, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια. Παίζουν οι: Σωκράτης Ανθής (τρομπέτα), Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα), Αντώνης Λάγος (κόρνο), Σπύρος Φαρουγγιάς (τρομπόνι) και Νίκος Ζερβόπουλος, (τούμπα).

Ο αγώνας

Ενα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με θαυμάσιες εικόνες που μας γνωρίζει τις άγνωστες πτυχές της ζωής του ζωικού βασιλείου, μια ταινία γυρισμένη με αγάπη, χιούμορ και σεβασμό για πλάσματα της φύσης που συνεχώς αγωνίζονται, θα παρουσιάσει η ΝΕΤ τη Δευτέρα στις 12.01. Πρόκειται για μια προσεγμένη παραγωγή του BBC, με τίτλο "Η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας",που θα μας μεταφέρει στο Νότιο Ατλαντικό, στα δάση της Μαλαισίας και στην Αρκτική, για να μας δείξει τους θαυμαστούς τρόπους, με τους οποίους τα διάφορα είδη ζώων λύνουν καθημερινά τα προβλήματα της επιβίωσής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ