ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ο τζίρος πέφτει, αλλά να συνεχιστεί η ίδια πολιτική!

Με πτώση του τζίρου, έληξαν φέτος οι θερινές εκπτώσεις για την πλειοψηφία (67%) των εμπόρων. Περιορισμό της διάρκειας των εκπτώσεων σε 1 μήνα, ζητά η ηγεσία των εμπόρων

Πτώση του τζίρου τους είχαν οι περισσότεροι έμποροι κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων. Αιτία, το γεγονός ότι οι καταναλωτές δε διαθέτουν τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά διαφόρων καταναλωτικών ειδών (κυρίως είδη ένδυσης, υπόδησης, υφάσματα και ηλεκτρικές συσκευές), καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους το ξοδεύουν για την κάλυψη βασικών αναγκών. Η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου των καταστημάτων - και σε περίοδο εκπτώσεων - οδήγησε τη συνδικαλιστική ηγεσία των εμπόρων να προτείνουν τον περιορισμό της διάρκειας των θερινών και χειμερινών εκπτώσεων, από 2 μήνες σε έναν και να παταχτεί το φαινόμενο των διαρκών εκπτώσεων με τη μορφή προσφορών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε δείγμα 150 εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, με αντικείμενο τα αποτελέσματα των τελευταίων εκπτώσεων, την οποία παρουσίασε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Φώλιας.Κατά τη διενέργεια της έρευνας οι εντυπώσεις που καταγράφτηκαν συνοψίζονται στο ότι, ενώ οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές, το κοινό δεν έδειξε την ανάλογη ανταπόκριση και ότι ήταν σαν να μην έγιναν αντιληπτές από το καταναλωτικό κοινό.

Συγκεκριμένα, το 67% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για πτώση του τζίρου τους κατά 20% μέχρι και 30%. Το 20% δήλωσε ότι ο τζίρος κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, ενώ μόλις το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πήγε καλύτερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και οι έμποροι εκείνοι, οι οποίοι απάντησαν πως ο τζίρος των καταστημάτων τους δεν παρουσίασε διακυμάνσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έκαναν λόγο για "αγκύλωση" στην κατανάλωση, τονίζοντας ότι ακόμα και οι καταναλωτές που πραγματοποίησαν αγορές, το έκαναν με μεγάλη δυσκολία.

Μπροστά στα παραπάνω ατράνταχτα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο όνομα της ΟΝΕ, της πολιτικής της συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων με άμεσες συνέπειες στον τζίρο των μαγαζιών, αυτό που είχε να πει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ήταν ουσιαστικά ότι πρέπει να συνεχιστεί η ίδια ακριβώς πολιτική και να ενταθεί. Σ' αυτά τα πλαίσια ο ίδιος αντί να κάνει λόγο για ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων, που είναι πρωταρχική προϋπόθεση για την αναθέρμανση της αγοράς, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στις ιδιωτικοποιήσεις, ζήτησε εντατικοποίηση των ρυθμών με τους οποίους ιδιωτικοποιούνται πρωτίστως κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, σαν άλλος εκπρόσωπος του ΣΕΒ, δεν παρέλειψε αναφερθεί στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, από τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να απαλλαγεί το κράτος, αλλά και στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων γενικώς. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των ΔΕΚΟ, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ και σε κάποια προϊόντα του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, ο Χρ. Φώλιας εξήρε τις περίφημες "συμφωνίες κυρίων" μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και βιομηχάνων, οι οποίες, όπως είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ ενισχύουν την άποψη ότι μόνο με τον "καλόπιστο διάλογο" και όχι με διοικητικές παρεμβάσεις που έχουν ξεπεραστεί μπορούν να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και για την οικονομία και για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές, υποστηρίζοντας ότι από τη μεριά τους τα μέλη της ΕΣΕΕ έχουν ήδη κάνει προσπάθειες συγκράτησης των τιμών εδώ και καιρό.Ερωτηθείς για το πού βασίζει την αισιοδοξία του ότι οι "συμφωνίες" για μειώσεις τιμών θα εφαρμοστούν κιόλας στην πράξη απάντησε πως εγγύηση αποτελεί το ότι έγινε μεταξύ... "κυρίων"!

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ ΕΣΕΕ και Εθνικού Ιδρύματος Εργασίας στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά έρευνες που αφορούν την απασχόληση στο εμπόριο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ολοκληρώνεται η αποστολή των εκκαθαριστικών

Ολοκληρώθηκε η ενδέκατη εκκαθάριση 278.018 φορολογικών δηλώσεων από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) και τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα προωθούνται στους φορολογούμενους. Οπως διευκρινίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, για τους φορολογούμενους για τους οποίους προκύπτει χρεωστικό ποσό καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης δόσης είναι η 30ή Οκτώβρη 1998. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η εξόφληση θα γίνει μέσω των τραπεζών που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Μαζί με την 11η παρτίδα, που άρχισε ήδη να αποστέλλεται στους φορολογούμενους, ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση και η αποστολή του συνόλου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία ανέρχονται περίπου στον αριθμό των 4.275.746,εκτός ορισμένων περιπτώσεων όπου εντοπίστηκαν λάθη και αναμένεται να καθυστερήσουν για κάποιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το σύνολο των 4.275.746 εκκαθαριστικών σημειωμάτων:

  • Τα 1.869.709 είναι χρεωστικά και απαιτούν την καταβολή πρόσθετου φόρου συνολικού ύψους 622,338 δισ. δρχ., προκύπτει δηλαδή πρόσθετος κατά κεφαλήν φόρος της τάξης των 332.800 δραχμών.
  • Τα 1.405.857 είναι πιστωτικά και επιστρέφουν φόρο συνολικού ύψους 110,671 δισ. δρχ., δηλαδή προκύπτει μέσος όρος επιστροφής της τάξης των 78.713 δραχμών.
  • Τα 1.000.180 είναι μηδενικά.
  • Το δημόσιο θα εισπράξει από την παραπάνω διαφορά ποσό ύψους 511,666 δισ. δρχ.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι μόνο από την 11η παρτίδα 278.018 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα 129.595 είναι χρεωστικά και απαιτούν πρόσθετη καταβολή φόρου ύψους 75,247 δισ. δρχ., τα 74.552 είναι πιστωτικά και επιστρέφουν φόρο ύψους 7,591 δισ. δρχ., ενώ τα υπόλοιπα 73.871 είναι μηδενικά. Η καθαρή θέση του δημοσίου ανέρχεται στα 67,656 δισ. δρχ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1998
Εκτός στόχων οι δαπάνες

Στα 6,2 τρισ. δραχμές ανέρχονται οι εισπράξεις εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, το οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 15,3% ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 1997, όταν οι εισπράξεις είχαν φτάσει τα 5,4 τρισ. δραχμές. Οι εισπράξεις από ΦΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος φόρος, ανήλθαν στο 1,8 τρισ. δραχμές έναντι 1,6 τρισ. το 1997. Την ίδια περίοδο στο σκέλος των δαπανών σαφώς υπάρχει υπέρβαση των κυβερνητικών προβλέψεων. Οι πρωτογενείς δαπάνες (οι δαπάνες χωρίς τους τόκους) ανήλθαν σε 4,44 τρισ. δραχμές, παρουσιάζοντας αύξηση 9,1% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 1997, καθώς είχαν φτάσει τα 4,1 τρισ. δραχμές. Οι δαπάνες τόκων αυξήθηκαν κατά 7% ως προς το 1997, από 1,9 τρισ. δραχμές αυξήθηκαν σε 2,04 τρισ. δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ