ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 12 Οχτώβρη 1998
Σελ. /27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Νέος "γύρος" για τρωκτικά

Πιστοποιήθηκαν τα ΚΕΚ που θα υλοποιήσουν τα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

Ενας νέος "γύρος" της επαγγελματικής κατάρτισης αρχίζει, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης των Κέντρων που θα υλοποιούν τα σχετικά προγράμματα, ύστερα από πολλές "περιπέτειες", που είχαν να κάνουν με την προηγούμενη διαδικασία πιστοποίησης.

Η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τους ρυθμούς τους προκειμένου να επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα, να υλοποιήσει δηλαδή όλες τις εντολές και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, επιδίωξε - με σημαία της τη "διά βίου μάθηση" - να καθορίσει νέες διαδικασίες πιστοποίησης των Κέντρων.

Χιλιάδες "τρωκτικά" είχαν σπεύσει να αναλάβουν τα προηγούμενα χρόνια την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, συνεχιζόμενης και αρχικής όπως τις λένε, για να κατασπαράξουν τα δισεκατομμύρια του πρώτου και δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Χρήματα άρχισαν να μοιράζονται και εκπαιδευτικά κέντρα "μαϊμούδες" μπήκαν σε λειτουργία, ενώ από κάθε γωνιά της χώρας έρχονταν καταγγελίες για εκμετάλλευση των νέων άνεργων και "βόλεμα" ημετέρων.

Η λεηλασία έγινε τόσο εξόφθαλμη, που προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που "πάγωσε" τη ροή των σχετικών κονδυλίων, ενώ έστειλε και ελεγκτές, από τους οποίους δεν ξέφυγε και ο τρόπος πιστοποίησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που η κυβέρνηση υποστήριζε ότι ήταν απόλυτα αξιόπιστος, αδιάβλητος και διαφανής!

Τώρα, η κυβέρνηση επανήλθε με ένα νέο Κέντρο Πιστοποίησης, με νέους όρους και διαδικασίες, που για άλλη μια φορά χαρακτηρίζει απόλυτα αξιόπιστους. Το"Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης" και "Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών", πιστοποίησε 241 νέα ή και παλιά ΚΕΚ, πολλά από τα οποία λειτουργούν υπό την αιγίδα Πανεπιστημίων και άλλων φορέων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αξιόλογο μέρος των νέων κονδυλίων για την επαγγελματική κατάρτιση θα διοχετευτεί ξανά σε ιδιωτικά κέντρα, τα οποία θα "συνεργάζονται" με τα ΚΕΚ που θα υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης, θα αναλαμβάνουν δηλαδή ουσιαστικά την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, ενώ στο προσκήνιο θα εμφανίζεται ο αρχικός φορέας!

Η τελευταία πιστοποίηση αφορά τρεις κατηγορίες κέντρων κατάρτισης. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν 133 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία έχουν 261 κτίρια σε όλη τη χώρα. Τα κέντρα αυτά, όπως σημείωνε η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, πιστοποιήθηκαν συμπληρωματικά για την κατάρτιση ανέργων.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν 61 "Κέντρα Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών", τα οποία έχουν 86 κτίρια σε όλη τη χώρα και τα οποία υποτίθεται ότι "παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και προώθησης της απασχόλησης".

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν 47 "Εξειδικευμένα Κέντρα", με 61 κτίρια σε όλη τη χώρα. Οπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, "τα κέντρα αυτά παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση και υποστηρικτικές υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες, πρώην χρήστες και χρήστριες ναρκωτικών ουσιών και άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προτεραιότητα στη μείωση της έντασης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Πρόεδος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει κατά προτεραιότητα, στις επαφές που θα έχει με τα Ηνωμένα Εθνη, το θέμα της μείωσης της έντασης. Σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική πορεία των κατοίκων της περιοχής Μόρφου στο χωριό Αστρομερίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό.

Στο χαιρετισμό του, που διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι "ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία διερεύνησης των θέσεων της κάθε πλευράς επί των βασικών πτυχών". Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι "στο μεταξύ, συνεχίζουμε την πολιτική ενίσχυσης της άμυνάς μας, με κάθε αμυντικό όπλο που εμείς θεωρούμε ότι μεγιστοποιεί την ασφάλειά μας", προσθέτοντας ότι "αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας".

Ανέφερε ότι "παράλληλα, συνεχίζουμε την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να έχει "μια πιο αποφασιστική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της τουρκικής πλευράς", προσθέτοντας ότι πρέπει και η τουρκική πλευρά να αποκτήσει "την πολιτική βούληση για λύση, την οποία δε διαθέτει, όπως επίσημα έχουν διαπιστώσει τα Ηνωμένα Εθνη". Στην πορεία των Μορφιτών συμμετέχουν και ξένοι βουλευτές.

Επίσκεψη της φιλανδέζας ΥΠΕΞ

Εφτασε χτες το απόγευμα για τριήμερη επίσκεψη η Φιλανδή υπουργός Εξωτερικών, Τάρτζα Χάλονεν η οποία θα γίνει σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού. Η Τ. Χάλονεν θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Ιωάννη Κασουλίδη, και ακολούθως αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παρακαθήσουν σε επίσημες συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το απόγευμα, η Φιλανδή υπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργο Βασιλείου, ενώ αργότερα θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο με θέμα "Φιλανδία στην ΕΕ - Ενταξη από την άποψη μιας μικρής χώρας".

Αρχίζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στην Αττάλεια

Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αρχίζει σήμερα στην Αττάλεια, στη Νότια Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο θα συζητηθεί και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η παρουσία του Προέδρου Μιλόσεβιτς δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, 24 ώρες πριν από τη σύνοδο, στην οποία επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς.

Στη σύνοδο, που θα διαρκέσει δύο μέρες, θα λάβουν μέρος οι πρωθυπουργοί, οι αρχηγοί κρατών των Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας, ενώ θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο παρατηρητών η Βοσνία και η Κροατία.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και του Ελληνα ομολόγου του Κωνσταντίνου Σημίτη, είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη του 1997 στην Κρήτη.

Τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου της Αττάλειας θα είναι η περιφερειακή συνεργασία, η ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η οικονομική συνεργασία στην περιοχή. Το Κοσσυφοπέδιο, θέμα κοινού ενδιαφέροντος για τις χώρες που θα συμμετάσχουν, θα συμπεριληφθεί στο θέμα "η ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο "αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας" (Σερβία - Μαυροβούνιο).

Αλχημείες με το δημόσιο χρέος

Τι είναι αυτό, που τη μια το εμφανίζουν μειωμένο και την άλλη φουσκωμένο; Ποιο μέγεθος της ελληνικής οικονομίας είναι αυτό που στα επίσημα στοιχεία άλλοτε εμφανίζεται μεγαλύτερο και άλλοτε μικρότερο;

Τα μεγέθη που θα μπορούσατε να αναφέρετε, είναι πολλά. Πάντως, εμείς εννοούμε το δημόσιο χρέος. Ενώ φέτος, το προϋπολόγιζαν να κλείσει στα 42,3 τρισ. δραχμές, με τον προϋπολογισμό του 1999, θα εκτιμήσουν ότι το ύψος του δημόσιου χρέους θα κλείσει το 1998 γύρω στα 42 τρισ. δραχμές, δηλαδή περίπου 300 δισ. μικρότερο.

Αν πέρασε από το μυαλό σας, ότι η μείωση του δημόσιου χρέους οφείλεται στο "νοικοκύρεμα" που κατάφερε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σημίτη στα δημόσια οικονομικά, πέσατε έξω. Μακάρι να ήταν πραγματική η μείωσή του γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε προϋπόθεση, για μείωση της φορολογίας τα επόμενα χρόνια.

Η αλήθεια, δυστυχώς, είναι διαφορετική. Η δήθεν μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους - σε σχέση με εκείνη που είχε προϋπολογιστεί - είναι πλασματική, καθώς δίπλα στο φανερό χρέος (που μειώνεται με ταχύτερους ρυθμούς) υπάρχει και το κρυφό χρέος του δημοσίου στις τράπεζες (που αυξάνεται αντίστοιχα με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς) με τις κεφαλαιοποιήσεις των τόκων κλπ.

Βλέπετε, οι "εκσυγχρονιστές" υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ, δεν απέφυγαν τον πειρασμό ν' αντιγράψουν τις αλχημείες που έκαναν και προκάτοχοί τους υπουργοί και υφυπουργοί των κυβερνήσεων του "παλιού" ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!

Νέο προϊόν δανείου από την Ιονική

Δάνεια για τρέχουσες ανάγκες, μέχρι και 1 εκατομμύριο δραχμές, θα χορηγεί η Ιονική Τράπεζα σε όσους έχουν μεγάλη έλλειψη χρημάτων. Αξιοποιώντας τα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά η σφιχτή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η διοίκηση της Ιονικής ανακοίνωσε την απόφασή της να καθιερώσει το "ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΟΝΟΔΑΝΕΙΟ". Πρόκειται για ένα νέο προϊόν, που λειτουργεί σαν μια ανοιχτή πίστωση ενός εκατομμυρίου δραχμών, (1.000.000) από την οποία ο δικαιούχος, κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες του, μπορεί να λαμβάνει χρήματα μέχρι το ύψος του εγκεκριμένου πιστωτικού ορίου, το οποίο φτάνει μέχρι 1.000.000 δραχμές.

Ο δικαιούχος μπορεί να εκταμιεύσει όλο το ποσό ή να κάνει τμηματικές αναλήψεις (αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει για τα καταναλωτικά δάνεια άλλης μορφής). Το επιτόκιο του ΙΟΝΟΔΑΝΕΙΟΥ ορίστηκε σε 21,25%,κυμαινόμενο και προσαυξάνεται με την εκάστοτε ισχύουσα εισφορά του νόμου 128/75 και ΕΦΤΕ, οι τόκοι καταβάλλονται κάθε ημερολογιακό τρίμηνο και η αποπληρωμή του δανείου γίνεται με μηνιαίες δόσεις σε τακτή ημερομηνία, με το ύψος της κάθε δόσης να υπολογίζεται στο 5% του χρεωστικού υπολοίπου του αμέσως προηγούμενου μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ