ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 12 Οχτώβρη 1998
Σελ. /27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Πολιτική νίκη της "Συμπαράταξης"

"Σοβαρή πολιτική νίκη", χαρακτήρισε ο Λεων. Αυδής το αποτέλεσμα των εκλογών για την "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", στη δήλωσή του από το Ζάππειο, όταν έγινε γνωστό το ποσοστό του Συνδυασμού. Η δήλωση του Λεων. Αυδή είναι η εξής:

"Η μεγάλη νίκη της Συμπαράταξης είναι η ίδια η συγκρότησή της και ο τρόπος της λειτουργίας της, δηλαδή το ποιοτικό στοιχείο που εισέφερε στην εκλογική αναμέτρηση και που θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί την επόμενη περίοδο.

Αυτό το ποιοτικό στοιχείο είχε και ποσοτική αντιστοιχία στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ενας σοβαρός αριθμός δημοτών επιδοκίμασε τις θέσεις μας και αποδοκίμασε την κυρίαρχη πολιτική. Πιστεύουμε ότι έχουμε καταγάγει μια σοβαρή πολιτική νίκη. Είναι μια νίκη της Συμπαράταξης, δηλαδή των παρατάξεων που τη συγκρότησαν και των προσώπων που έλαβαν μέρος και συμπαρατάχτηκαν στη διαδήλωσή μας. Τα κόμματα που στήριξαν τη Συμπαράταξη - το ΚΚΕ, η ΑΚΟΑ και η Πράσινη Πολιτική - συγκαταλέγονται στους νικητές γιατί στήριξαν τη Συμπαράταξη, το πρόγραμμά της και το ποιοτικό στοιχείο που οικοδομεί η Συμπαράταξη.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι πίστεψαν στην προσπάθειά μας και μας στήριξαν, δηλαδή αυτούς που κατανόησαν ότι η Συμπαράταξη εισφέρει κάτι παραπάνω από το στοιχείο του καθαρού πολιτικού λόγου, δηλαδή την ελπίδα και την ανάταση που η κυρίαρχη αντίληψη και πρακτική προσπαθεί να σκλαβώσει".Τώρα ξεκινά η προσπάθεια

Το αισιόδοξο κλίμα είχε φανεί απ' το πρωί. Από την υποδοχή που επιφύλαξαν οι ψηφοφόροι στον Λεων. Αυδή, στα εκλογικά τμήματα που επισκέφτηκε. Και τα λόγια όλων είχαν μια κοινή συνισταμένη "Συνεχίστε. Αυτός ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί. Αρκεί να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε και να παρακινήσουμε κι άλλους. Γιατί όσα έγιναν ως τώρα δεν είναι αρκετά. Το υψηλό ποσοστό του Δ. Αβραμόπουλου στο Δήμο της Αθήνας δεν είναι μια ήττα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι νίκη της συντηρητικής πολιτικής και του δικομματισμού".

Και για την "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" τώρα ξεκινάει η προσπάθεια. Ο αγώνας, που όπως είχε πει ο επικεφαλής του συνδυασμού, δε θα τελείωνε με την Κυριακή των εκλογών και που ξεκινά από σήμερα, με μεγαλύτερη ένταση. Με τον Λεων. Αυδή και τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγει η Συμπαράταξη στο Δήμο της Αθήνας. Με τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της Συμπαράταξης, αυτούς που μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά κατάλαβαν και συμφώνησαν πως "δεν πάει άλλο".Και οι εκλογές είναι η ευκαιρία για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση του συνδυασμού, τη διαδήλωση που αποτελεί "προϊόν" κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών αγώνων.

Το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε την "εκλεκτή" των "εκσυγχρονιστών", το άλλο πρόσωπο της πρότασης Αβραμόπουλου για το Δήμο της Αθήνας, δεν κατάφερε όμως να ξεπεράσει τον ίδιο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, την κυριαρχία της εικόνας έναντι του πολιτικού λόγου, που ο δήμαρχος Αθήνας συνειδητά και με μεθοδικές κινήσεις επέβαλε, με την πλήρη υποστήριξη, τέσσερα χρόνια τώρα, της κυβέρνησης - την πολιτική της οποίας εξυπηρετούσε - με τη συμβολή της υποτιθέμενης αντιπάλου του.

Χτες, καταγράφηκε πιο ξεκάθαρα ο ρόλος του Δημήτρη Μπέη σ' αυτές τις εκλογές, αφού επιβεβαιώθηκε ότι η υποψηφιότητά του χρησιμοποιήθηκε μόνο για να λειτουργήσει ως "ανάχωμα" στην "απειλή" που αποτελούσε για τους κυρίαρχους κύκλους και τα σχέδιά τους για την πόλη, η δυναμική "Συμπαράταξη για την Αθήνα", που όμως δεν το έβαλε κάτω... Το "ανάχωμα" δε λειτούργησε όσο αποτελεσματικά υπολόγιζαν οι εμπνευστές του και, όπως έλεγε χαρακτηριστικά χτες το βράδυ ένας απ' τους πολλούς φίλους της Συμπαράταξης που συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό εκλογικό της περίπτερο, "πήραν κι αυτοί τα μέτρα τους, αλλά δε μέτρησαν τι ήθελαν οι κάτοικοι της πόλης".

ΠΕΡΑΜΑ
Περήφανη νίκη του λαού

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης, αλλά και αντεπίθεσης στην κυβερνητική πολιτική έστειλαν χτες οι Περαματιώτες, υπερψηφίζοντας το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Κίνησης "Πέραμα Σύγχρονη Πόλη",με επικεφαλής τον σημερινό και υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο. Η ανάδειξη των αγωνιστικών δυνάμεων αποδεικνύει την απόφαση των Περαματιωτών να βάλουν την ερχόμενη Κυριακή πρόσω ολοταχώς για νέους αγώνες, για μια ανθρώπινη πόλη, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους.

Οι ψηφοφόροι, από νωρίς το πρωί, προσέρχονταν στα εκλογικά τμήματα, ενώ η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά. Τα πρώτα αποτελέσματα κατέφτασαν στα εκλογικά κέντρα γύρω στις 8.30 μ.μ. Συγκεκριμένα από τα 50 εκλογικά τμήματα του Δήμου Περάματος τα πρώτα επτά έδειχναν ότι οι Περαματιώτες είχαν ανταποκριθεί στο αγωνιστικό κάλεσμα, δίνοντας στον Γ. Πατσιλινάκο ποσοστό 41%. Ακολούθησε ο συνδυασμός που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 25%.

Τα πρώτα αποτελέσματα στάθηκαν αρκετά να μετατρέψουν τα εκλογικά κέντρα του αγωνιστικού συνδυασμού σε χώρους γιορτής. Ο Γ. Πατσιλινάκος με δήλωσή του στο "Ρ" σχολίασε σχετικά: "Πρόκειται για μια περήφανη νίκη του περαμαϊκού λαού, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια συσπειρώθηκε γύρω από αυτή τη δημοτική αρχή αγωνίστηκε, για να επιλυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, για να μην μπει λουκέτο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, για να μην περάσει συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης. Ο περαμαϊκός λαός αποτελεί παράδειγμα αντίστασης και μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε την πάλη μας. Ανάλογο θα είναι το μήνυμα της επόμενης Κυριακής".

ΒΥΡΩΝΑΣ
Νίκησε το ψηφοδέλτιο του αγώνα

"Προχωράμε μαζί με το λαό του Βύρωνα, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη του δήμου". Με τη φράση αυτή ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος, κάλεσε τους δημότες που είχαν κατακλύσει το εκλογικό κέντρο της "Ενωτικής Παμβυρωνιώτικης Δημοτικής Κίνησης", να ενισχύσουν την παράταξη και έτσι την επόμενη Κυριακή να επικυρωθεί το νικηφόρο ποσοστό του 41%.

Εξω από το κατάμεστο εκλογικό κέντρο ο δήμαρχος μίλησε στους δημότες, που από τα πρώτα αποτελέσματα είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν. Η γιορτινή ατμόσφαιρα είχε αρχίσει από νωρίς το απόγευμα και το εκλογικό κέντρο της παράταξης, αλλά και το δημαρχείο, γέμιζαν συνεχώς με κόσμο.

"Το νικηφόρο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι ένα δυναμικό αποτέλεσμα, που επαληθεύει την παρέμβαση του δήμου, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το ποσοστό μάς γεμίζει αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής θα είναι πολύ μεγάλο και θα διατρανώσει ακόμα περισσότερο την ενότητα του λαού του Βύρωνα, που για μας είναι και το μεγάλο ζητούμενο". Αυτά τόνισε ο δήμαρχος στην ομιλία του προς το λαό του Βύρωνα και καταλήγοντας κάλεσε τους δημότες να"υπερψηφίσουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο την επόμενη Κυριακή, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη του δήμου".

Μέχρι αργά χτες το βράδυ είχε καταμετρηθεί το 50% των εκλογικών τμημάτων του Βύρωνα, στα οποία η "Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Ενωτική Κίνηση", με επικεφαλής τον Νίκο Ρογκάκο, βρισκόταν πρώτη με ποσοστό 41%. Ακολουθούσε η "Εποχή Δημιουργίας", με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά και ποσοστό 31%, τρίτη η "Δημοκρατική Συνεργασία - Νέα Πορεία" με επικεφαλής τον Παναγιώτη Τριγάζη και τελευταία η "Αριστερή Παρέμβαση" με ποσοστό 2%.

Για νέα τετραετία στην Πετρούπολη

"Η "Δημοκρατική Συνεργασία" και ο δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος θα περπατήσουν για άλλη μια τετραετία στο δρόμο που έχουν χαράξει μαζί με το λαό της Πετρούπολης. Το δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης". Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες χιλιάδες Πετροπουλιώτες, οι οποίοι με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό υποδέχονταν τα νικηφόρα αποτελέσματα έξω από το εκλογικό κέντρο της παράταξης.

Ο δήμαρχος της Πετρούπολης, Γιώργος Γιώγος, τόνισε: "Η "Δημοκρατική Συνεργασία" είναι ο συνδυασμός της νίκης. Ο λαός της Πετρούπολης γνωρίζει και τιμά τη δημοτική αρχή που αγωνίζεται για το κοινωνικά χρήσιμο και ωφέλιμο. Ο λαός της Πετρούπολης είναι και πάλι ο νικητής και σ' αυτή τη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Η δημοτική αρχή παραμένει σε δημοκρατικά χέρια. Ο αγώνας μας και τη δεύτερη Κυριακή θα συνεχιστεί με νέες δυνάμεις στο πλευρό μας", επισήμανε ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Συνεργασίας". "Η δημιουργική και δημοκρατική πορεία του δήμου μας - σημείωσε - θα συνεχιστεί. Ο λαός μας μίλησε, μαζί συνεχίζουμε, μαζί θα ολοκληρώσουμε τη νίκη μας".

Ο Γιάννης Πατσιλινάκος

Ο Νίκος Ρογκάκος

Ο Γιώργος Γιώγος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ