ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάλι χαμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί
  • Νέα, σοβαρή μείωση του εισοδήματος φέτος, λόγω του υπέρογκου προστίμου στην ΕΕ, ως τιμωρία για την αναμενόμενη αυξημένη παραγωγή
  • Αντιδράσεις των αγροτών και προετοιμασία για νέους αγώνες

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για τους βαμβακοπαραγωγούς να μην πάρουν δραχμή εξόφληση από την επιδότηση στο βαμβάκι, ή στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν πίσω μερικά δίφραγκα. Η φετινή παραγωγή στο βαμβάκι πηγαίνει μέχρι τώρα πολύ καλά, ευνοούμενη από τις καλές καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα από πέρσι και όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την εκτίμηση του 1.150.000 τόνων, που έδωσε αρχικά ο Οργανισμός Βάμβακος στην ΕΕ. Εκτιμήσεις για το ύψος της παραγωγής από παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση, κάνουν λόγο ότι η φετινή παραγωγή μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει, συνολικά, τους 1.322.000 τόνους που υπολογίζει η ΕΕ, προσαυξάνοντας κατά 15%, την ποσότητα των 1.150.000.

Στην περίπτωση που ισχύσει το τελευταίο και η παραγωγή φτάσει και ξεπεράσει τους 1.322.000 τόνους, πράγμα που δεν είναι απίθανο, τότε το "μαντάτο" για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι ότι: το πρόστιμο συνυπευθυνότητας λόγω υπέρβασης του πλαφόν που επιβάλλει ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ, θα ξεπεράσει τις 124 δραχμές κατά κιλό που έχει υπολογιστεί αρχικά ως προσωρινό πρόστιμο. Το αποτέλεσμα θα είναι, οι βαμβακοπαραγωγοί να χάσουν πάνω από 40 δραχμές το κιλό σε σχέση με την περσινή τιμή του προϊόντος. Συνολικά, οι βαμβακοπαραγωγοί όλης της χώρας, υπολογίζεται ότι θα χάσουν κοντά στα 53 δισ. δραχμές. Και βέβαια με όλα αυτά πάει περίπατο και το "παραμύθι" της κυβέρνησης για δεύτερη προκαταβολή μετά το Δεκέμβρη.

Πέρσι η παραγωγή βαμβακιού ήταν πολύ χαμηλότερη και το προσωρινό πρόστιμο συνυπευθυνότητας είχε υπολογιστεί στις 102,49 δραχμές, αλλά, τελικά, "έπεσε" στις 50 δραχμές το κιλό περίπου και επιστράφηκαν στους παραγωγούς 52,5 δραχμές περίπου από την παρακρατηθείσα συνυπευθυνότητα, βεβαίως μετά την παρέλευση σχεδόν ενός χρόνου από την παράδοση του προϊόντος. Η τιμή που τελικά πήρε ο βαμβακοπαραγωγός πέρσι κυμάνθηκε, κατά μέσο όρο, από τις 280 - 290 δραχμές το κιλό, (230 - 240 ως προκαταβολή και 50 δραχμές η επιστροφή της συνυπευθυνότητας).

Φέτος, αν η παραγωγή αυξηθεί στους 1.322.000 τόνους, ο παραγωγός δε θα πάρει δραχμή ως επιστροφή. Αυτό "μεταφράζεται" σε απώλεια γύρω στις 40 δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρσι, καθώς η τιμή που πληρώνονται οι παραγωγοί κυμαίνεται, τώρα, στις 230 - 240 δραχμές το κιλό και αυτή θα είναι και η τελική τιμή. Ο υπολογισμός της φετινής "καθαρής" τιμής γίνεται με την αφαίρεση των 124,434 δραχμών του προστίμου της συνυπευθυνότητας, που αντιστοιχεί σε ποσότητα παραγωγής 1.322.000 τόνων, από τις 364,434 δραχμές το κιλό που είναι η τιμή στόχου του προϊόντος. Επίσης, από τις 240 δραχμές το κιλό, κατά μέσο όρο, που μένουν, θα πρέπει ν' αφαιρεθεί και το 3% που παρακρατείται από τον παραγωγό για λογαριασμό του ΕΛΓΑ.

Να σημειωθεί, ότι ακόμα κι αν η φετινή παραγωγή κυμανθεί στους 1.150.000 τόνους που εκτίμησε ο Οργανισμός Βάμβακος - αν και αυτό φαίνεται σχεδόν αδύνατο - πάλι οι βαμβακοπαραγωγοί θα χάσουν, σε σχέση με πέρσι, 10 δραχμές το κιλό τουλάχιστον, αφού η επιστροφή συνυπευθυνότητας θα είναι 40 δραχμές το κιλό περίπου κι όχι 50, όπως πέρσι. Από εκεί και πέρα ανάλογα με την αύξηση της παραγωγής μέχρι το όριο των 1.322.000 τόνων θα μειώνεται και η επιστροφή της επιδότησης.

Ανησυχούν και οι εκκοκκιστές...

Η εκτίμηση ότι η φετινή παραγωγή είναι σχεδόν αδύνατο να κυμανθεί στα επίπεδα που υπολόγισε ο Οργανισμός Βάμβακος, δε γίνεται μόνο από τους παραγωγούς, αλλά και από τους εκκοκκιστές που έχουν πιο συνολική εικόνα. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ενωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγών Βάμβακος,με έγγραφό της που έστειλε στα μέλη της εκφράζει φόβους ότι η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το όριο των 1.322.000 τόνων που έθεσε η ΕΕ και επισημαίνει ότι "σ' αυτή την περίπτωση η τελική συνυπευθυνότητα θα είναι μεγαλύτερη της προσωρινής και θα χρειαστεί να επιστρέψουμε ένα μέρος της προκαταβολής της επιδότησης που έχουμε ήδη λάβει και έχουμε αποδώσει ήδη στους παραγωγούς". Αλλά, επειδή οι εκκοκκιστές γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ζητήσουν πίσω μέρος της προκαταβολής που έδωσαν στους παραγωγούς, ζητούν - όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Ενωσής τους - από εξειδικευμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικηγορικό γραφείο "να διερευνήσει κατ' αρχήν, τη νομική βάση του ζητήματος και να προβεί εν συνεχεία, εάν υπάρχει νομικό έρεισμα, στις απαραίτητες ενέργειες προς την Κοινότητα και τον Οργανισμό Βάμβακος, ώστε να μην αναλάβουμε εμείς την ενδεχόμενη διαφορά της συνυπευθυνότητας". Και βέβαια σε αυτή την περίπτωση τίθεται πάλι το ζήτημα ότι τα "σπασμένα" από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και της κερδοσκοπικής τακτικής των εκκοκκιστών, δεν πρέπει να τα πληρώσουν πάλι οι βαμβακοπαραγωγοί.

Αντιδράσεις

Η νέα μείωση της τιμής του βαμβακιού, ως απόρροια του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών, που δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν νέους αγώνες για την ανατροπή αυτού του καταστροφικού για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια κανονισμού και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτό το κλίμα διαμαρτυριών και αγωνιστικών προετοιμασιών φαίνεται ν' ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,δεν τόλμησε να πάει προχτές στη Λάρισα - όπου θα στήριζε τους κυβερνητικούς υποψηφίους στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, όπως έχει "χρεωθεί" από το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ - αναλογιζόμενος την "υποδοχή" που θα έβρισκε από τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής. Πολύ περισσότερο που, με απόφαση του Οργανισμού Βάμβακος, τα εκκοκκιστήρια της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας έκλεισαν για 10 και πλέον μέρες, - με πρόσχημα τον έλεγχο στην εκκόκκιση του βαμβακιού - μ' αποτέλεσμα "ν' αλωνίζουν" οι ιδιώτες εκκοκκιστές, χωρίς τον ανταγωνισμό της Ενωσης, εκβιάζοντας τους παραγωγούς να πουλήσουν σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές....

Ευρωπρόστιμο 3 δισ. στους παραγωγούς καλαμποκιού

Πρόστιμο συνυπευθυνότητας ύψους 3 δισ. δραχμών επιβάλλει φέτος η ΕΕ στους παραγωγούς καλαμποκιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω μείωση τους εισοδήματός τους, αφού και οι εμπορικές τιμές κινούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Λόγω της υπέρβασης της ποσόστωσης, οι παραγωγοί καλαμποκιού που είναι στην 1η περιφέρεια με πλαφόν 2.180.020 στρέμματα (εδώ βρίσκεται και η συντριπτική πλειοψηφία των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν με καλαμπόκι στη χώρα, αφού το πλαφόν για τη 2η περιφέρεια είναι μόλις 40.570 στρέμματα) θα χάσουν περίπου 1.250 δραχμές επιδότηση ανά στρέμμα. Τόσο "κοστολογείται" το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που βάζει η ΕΕ, επειδή καλλιεργήθηκαν 2.451.720 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι πέρσι λόγω επιβολής συνυπευθυνότητας οι παραγωγοί καλαμποκιού έχασαν 700 δραχμές επιδότηση το στρέμμα.

Το κακό για τους παραγωγούς καλαμποκιού δε σταματά στη μείωση της επιδότησης, αφού οι εμπορικές τιμές κατρακυλούν και ειδικότερα στην Αν. Μακεδονία οι έμποροι δίνουν τιμές κάτω και από αυτήν την εξευτελιστική τιμή παρέμβασης (που είναι 41 δραχμές το κιλό). Για παράδειγμα στην Αν. Μακεδονία - Θράκη ενώ πέρσι τέτοιο καιρό είχαν ξεκινήσει οι αγοραπωλησίες, φέτος δεν κουνιέται φύλλο. Μπρος στην κατάσταση αυτή στο υπουργείο Γεωργίας γίνεται γενικώς και αορίστως συζήτηση για να ανοίξει η παρέμβαση, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος. Σχετικά με το τελευταίο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρέμβαση αν τελικά θα ανοίξει, θα είναι για μικρές ποσότητες καλαμποκιού και βέβαια το σίγουρο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα που υπάρχει.

Η άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται και στο καλαμπόκι, συνδυάζεται άμεσα με την πολιτική που επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και η κυβέρνηση, η οποία είναι σε βάρος των παραγωγών και σε όφελος των εμπόρων - βιομηχάνων και των πολυεθνικών. Και το μέλλον για τους παραγωγούς καλαμποκιού - όπως και για όλους τους αγρότες που παράγουν δημητριακά - προδιαγράφεται εφιαλτικό, αφού στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" προτείνεται η μείωση των τιμών κατά 30%, η κατάργηση της τιμής παρέμβασης, καθώς και η περικοπή των αντισταθμίσεων.

"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
Συζητούν το εφιαλτικό μέλλον των αγροτών

Το πώς θα διαμορφωθεί εφιαλτικό μέλλον, που θα δημιουργήσουν οι προτάσεις της "Ατζέντας 2000" για τους αγρότες, πρόκειται να... συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναμόρφωση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς σε σιτηρά, βοδινό κρέας και γάλα, στα πλαίσια των καταστροφικών προτάσεων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Παράλληλα, στα πλαίσια πάντα των συνολικών καταστροφικών προτάσεων της "Ατζέντας 2000" θα συζητηθούν: Η αναμόρφωση των ρυθμίσεων για τις αγροτικές διαρθρώσεις και η αναμόρφωση του κανονισμού χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου (ΦΕΟΓΚΑ). Σχετικά με τα δύο τελευταία, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των προτάσεων της Κομισιόν, αν κρίνει κανείς από τα σχέδια των επιτελείων των Βρυξελλών, μπορεί να υποπτευθεί ότι σχετίζονται με τη δραστική μείωση των κονδυλίων που μεθοδεύει η ΕΕ για τη γεωργία και μείωση της στήριξης των αγροτικών προϊόντων.

Οι όποιες αποφάσεις παρθούν στη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο θα στρώσουν το έδαφος για τη λήψη νέων πιο σκληρών αντιαγροτικών μέτρων, που θα εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει το Δεκέμβρη στη Βιέννη.

Ολα τα παραπάνω, πάντως, έρχονται να "δέσουν" και με τα όσα αναφέρουν μελέτες που έγιναν για λογαριασμό της Κομισιόν για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των προτάσεων της "Ατζέντας 2000" στις βόρειες χώρες της ΕΕ, τις οποίες παρουσίασε προχτές στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές στο διάστημα 2000 - 2005 το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί από 6% έως 8% και οι αγροτικές τιμές από 4,32% έως 6,43% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την περίοδο 1992 - 1996. Φαίνεται όμως ότι για τους αγρότες των μεσογειακών χωρών τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα και η μείωση του εισοδήματός τους θα είναι πιο μεγάλη, αφού εκτός των άλλων αναμένεται να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα από την ΕΕ για μεσογειακά αγροτικά προϊόντα.

Κυβερνητική κοροϊδία!

Αρμοδιότητα της κυβέρνησης είναι η χορήγηση όποιας βοήθειας - ενίσχυσης στους αγρότες που οι καλλιέργειές τους καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές ή άλλες θεομηνίες, διευκρινίζει με απάντησή του σε Ερώτηση ευρωβουλευτή ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας Φρ. Φίσλερ.

Μ' αυτόν τον τρόπο, ο κοινοτικός επίτροπος δεν αποκαλύπτει μόνον την αντιαγροτική πρακτική των Βρυξελλών που μένει ανάλγητη απέναντι στους δεινοπαθούντες αγρότες, αλλά, ταυτόχρονα, ξεσκεπάζει και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης Σημίτη και προσωπικά του υπουργού Γεωργίας. Ο τελευταίος, παρ' όλο που γνωρίζει πως είναι ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης η ενίσχυση των πυρόπληκτων αγροτών, εν τούτοις παραπέμπει το ζήτημα αυτό στις Βρυξέλλες και κοροϊδεύει τους αγρότες πως, τάχα ενδιαφέρεται και έχει απευθυνθεί στις Βρυξέλλες για ενισχύσεις. Ετσι, προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τους κατεστραμμένους από τις πυρκαγιές και την κυβερνητική πολιτική της πυρκαγιάς.

Οι πυρόπληκτοι αγρότες έχουν, λοιπόν, μια ακόμα ευκαιρία αύριο στις επαναληπτικές εκλογές να "πληρώσουν" την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό που υφίστανται, καταψηφίζοντας τους κυβερνητικούς υποψηφίους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, υπερψηφίζοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που συμμετέχουν στο β' γύρο των εκλογών.

"Κακό πράγμα"

"Κακό πράγμα" η καλή σοδειά για την ΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ