ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 19 Οχτώβρη 1998
Σελ. /16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανάξιος δημιουργός

Οι αγώνες για την ελευθερία, την ειρήνη την πρόοδο υπήρξαν πηγή έμπνευσης των συνθέσεων του Αλέκου Ξένου.Του συνθέτη, που υπήρξε υμνωδός της Εθνικής Αντίστασης, και στη διάρκεια της πολύμοχθης ζωής του, δημιούργησε μεγάλο και πολύμορφο έργο (συμφωνικά ποιήματα, τραγούδια σε ποίηση αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, μουσική για χορόδραμα και μπαλέτο, καθώς και για θεατρικά έργα). Σε αυτόν τον δημιουργό, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (21/10), στις 8.30μ.μ., στο Σπίτι της Κύπρου(Ηρακλείτου 10). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1964 ο Αλ. Ξένος είχε συνθέσει ένα συμφωνικό ποίημα, αφιερωμένο στο μαρτυρικό νησί, με τίτλο "Κύπρος Ελλάδα μας".

Για το έργο του συνθέτη θα μιλήσουν οι Στέφανος Βασιλειάδης,συνθέτης - διευθυντής του ΚΣΥΜΕ, Νίκος Λούντζης,λογοτέχνης - ερευνητής, Χάρης Ξανθουδάκης,συνθέτης - καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και Σταύρος Χουλιαράς,συνθέτης - μουσικολόγος. Θ' ακολουθήσει το μουσικό μέρος της βραδιάς, με την παρουσίαση έργων του συνθέτη από το συγκρότημα ξύλινων πνευστών "Ταλ Κούιντετ".Οι Νίκος Νικολόπουλος (φλάουτο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε), Σταμάτης Δελλαπόρτας (κλαρινέτο), Κώστας Σίσκος (κόρνο) και Εντυ Καλογερόπουλος (φαγκότο), που αποτελούν το μουσικό σχήμα, θα ερμηνεύσουν "Επτά κομμάτια από τα τραγούδια αγάπης" ("Κύπρος", "Θάλασσα", "Χορός - Τραγούδι", "Τραγουδάκι", "Εωθινό", "Χορευτικό", "Στη Βρύση"). Η επιμέλεια της εκδήλωσης είναι της Μύρνας Αγρότου.

Θεσμός ... που "μεγαλώνει"

Βραβεία της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

Εργο της κριτικής δεν είναι μόνο να κρίνει, αλλά και να επιβραβεύει με το δικαιότερο και αντικειμενικότερο τρόπο, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη ώθηση στην τέχνη και τον πολιτισμό. Με αυτή την αρχή συνεχίζεται και φέτος ο θεσμός των Βραβείων της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών,που θα απονεμηθούν το Νοέμβρη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Η γραμματεία ανακοίνωσε τα ονόματα των μελών των φετινών επιτροπών κρίσεως και της οργανωτικής επιτροπής, που είναι: Επιτροπή Θεάτρου: Γιάννης Βαρβέρης, Αριστούλα Ελληνούδη, Γιώργος Κάρτερ, Νίνος Μικελίδης, Βαγγέλης Ψυρράκης, Ελένη Βαροπούλου (ως ειδική εισηγήτρια του βραβείου "Θέσπις"). Επιτροπή Μουσικής: Νίκος Δοντάς, Λίλη Δράκου, Κυρ. Λουκάκος, Κ. Ρωμανού, Κ. Χαραλαμπίδης.Οργανωτική Επιτροπή: Ελένη Βαροπούλου, Φροίξος Ηλιάδης, Λέανδρος Πολενάκης, Μ. Πράτσικα, Κ. Χαραλαμπίδης.

Από το δεύτερο κιόλας χρόνο τα βραβεία διευρύνθηκαν προς δύο ακόμη κατευθύνσεις, απονέμοντας τιμητικές διακρίσεις σε δύο οργανισμούς της περιφέρειας, που με την πολύχρονη δραστηριότητά τους υπηρέτησαν το θέατρο και τη μουσική, καθώς και δύο διακρίσεις σε ταλαντούχους νέους (όχι οπωσδήποτε ηλικιακά) δημιουργούς ή ερμηνευτές του θεάτρου και της μουσικής, οι οποίοι με την πρόσφατη δουλιά τους δίνουν μεγάλες ελπίδες για το μέλλον. Οι νέες διακρίσεις αποδεικνύουν την ανάγκη για πολιτιστική αποκέντρωση και την ενθάρρυνση και νέων δημιουργών. Τα βραβεία, ένα στον τομέα του θεάτρου και ένα στης μουσικής, δεν είναι χρηματικά, αλλά αποτελούνται από ένα επιχρυσωμένο χάλκινο στεφάνι, ακριβές αντίγραφοχρυσού στεφανιού από βασιλικό τάφο της Αττικής, Ελληνιστικής Εποχής, προσφορά του Μουσείου Μπενάκη. Τα βραβεία συνοδεύονται και με δερματόδετο δίπλωμα.

Φέτος, όμως ο Δήμος Αθηναίων και η Ενωση Κριτικών επεκτείνουν το θεσμό προς τρεις ακόμη τομείς απονέμοντας: Διεθνές Βραβείο θεάτρου "Θέσπις" σε προσωπικότητα διεθνούς κύρους, τρία Βραβεία "Καρόλου Κουν" (σκηνοθεσίας, υποκριτικής, και σε συγγραφέα). Επίσης, τιμητικές διακρίσεις σε σύγγραμμα Ελληνα θεατρολόγου, μουσικολόγου και σε δίσκο Ελλήνων Εκτελεστών Κλασικής κυρίως μουσικής.

Η παράσταση αρχίζει

"Τα Ολύμπια" του Πιέτρο Μεταστάζιο,στη μετάφραση του Ρήγα Βελεστινλή,θα παρουσιάσει, για πέντε μόνο παραστάσεις (21 - 25 Οκτώβρη), το "Αμφι-Θέατρο" του Σπύρου Ευαγγελάτου,ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Ζιάκα και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.Παίζουν: Σπύρος Μαβίδης, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Γιώργος Κροντήρης, Αννα Βυθούλκα, Νίνα Μιχαλοπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς κ.ά. Στη συνέχεια, το "Αμφι-Θέατρο" θα επαναλάβει για ένα μόνο μήνα, από τις 30 Οκτώβρη, το έργο του Πιραντέλλο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" και θα ακολουθήσει το θέαμα "Σολωμός",με κείμενα του μεγάλου ποιητή, αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τη γέννησή του.

  • Μέχρι τις 25 Οκτώβρη θα παίζεται, στον Ανω Οροφο του "Από μηχανής Θεάτρου",το έργο του Μαριβό "Το νησί των σκλάβων",που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα "Σμίλη",σε μετάφραση Ζωής Σαμαρά,σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού,σκηνικά - κοστούμια Ντένης Βαχλιώτη και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη.Παίζουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Κωστής Δαμάκης, Απόστολος Πελεκάνος, Σουλτάνα Νικολαϊδου, Σοφία Λιάκου.Η παράσταση, που παίζεται καθημερινά, εκτός Τρίτης, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βάιου Παγκουρέλη.
  • Για το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί, στο θέατρο "Βασίλης Αυλωνίτης",η πρεμιέρα του έργου "Ιστορίες αιδοίου" της Ιβ Ενσλερ.Γεμάτοι ευαισθησία και χιούμορ, πίκρα, οργή και ειρωνεία, οι μονόλογοι που συνθέτουν το κείμενο, βασίζονται σε αυθεντικές μαρτυρίες που η συγγραφέας συνέλεξε μιλώντας με περισσότερες από 200 γυναίκες. Η απόδοση και σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη,η επιμέλεια των κειμένων της Κατερίνας Χριστοδούλου,τα σκηνικά - κοστούμια της Εύας Νάθενα και η μουσική επιμέλεια της Μαρτίν Κριθαρά.Παίζουν: Ελένη Καστάνη, Αννέτα Παπαθανασίου, Αλεξάνδρα Παυλίδου και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.Στις παραστάσεις θα συμμετέχει και το κοινό. Κάθε πρόγραμμα θα περιέχει ένα ένθετο ερωτηματολόγιο - διαφορετικό για γυναίκες και άντρες - το οποίο θα καλούνται οι θεατές να συμπληρώσουν πριν μπούνε στην αίθουσα. Οι πιο χαρακτηριστικές απαντήσεις θα εντάσσονται στην παράσταση.
Διαγωνισμός Ποίησης

Στη μνήμη του λογοτέχνη - γιατρού Ζαφείρη Γκολάντα ο Πνευματικός Σύλλογος "Αλκης Ροδινός" προκηρύσσει τον 8ο Ροδίνειο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης.

Οι διαγωνιζόμενοι μέχρι 31 Οκτώβρη θα πρέπει να αποστείλουν, με ψευδώνυμο, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα από δύο ανέκδοτα ποιήματά τους με σαράντα στίχους το καθένα ως ανώτατο όριο.

Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στο διαγωνισμό σε όσους έχουν διακριθεί την τελευταία πενταετία με πρώτο βραβείο ποίησης από το Σύλλογο "Αλκης Ροδινός", καθώς και σε όσους έχουν διακριθεί για τα ίδια ποιήματα σε άλλο διαγωνισμό, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Θα απονεμηθούν τρία χρηματικά βραβεία των 50.000, 30.000 και 20.000 δραχμών και τρεις έπαινοι.Η τελετή της απονομής θα γίνει στη Λάρισα. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 041 - 287893 (2 - 3μ.μ.).

Ιστορίες γυναικών στο Θέατρο "Β. Αυλωνίτης"

"Η ταυτότητα του ανθρώπου" είναι το θεματικό πλαίσιο των δίωρων μαθημάτων - ομιλιών, που οργανώνει το Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μ. Αυρηλίου 5, πλ. Αέρηδων, Πλάκα). Στα πλαίσιά τους τη Δευτέρα θα μιλήσει ο Στέλιος Ράμφος.

Η περιοχή της Νότιας Εύβοιας έχει το προνόμιο της ύπαρξης των μοναδικών υπολειμμάτων ενός πανάρχαιου πολιτισμού. Δείγματα αυτού του πολιτισμού είναι τα κυκλώπεια κτίσματα που ονομάζονται Δρακόσπιτα."Στα σέντια των δράκων" ονομάζεται το φωτογραφικό λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ε. Τζαφέρη και παρουσιάζεται σήμερα (8μμ) στη "Στοά του Βιβλίου" (Πεσμαζόγλου 5). Το λεύκωμα περιέχει 50 μαυρόασπρες φωτογραφίες, κείμενο και οδοιπορικό σε τρεις γλώσσες. Παράλληλα με την εκδήλωση, στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται έως τις 24 του Οκτώβρη οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα.

Συνεχίζεται, αύριο (8.30μμ), στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης "104" ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο "Τεχνέπολις".Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η συνάντηση ανθρώπων έργων και ιδεών από διαφορετικούς χώρους της τέχνης, της επιστήμης και γενικότερα του πολιτισμού. Την επιμέλεια έχει ο ψυχίατρος και ιστορικός Νίκος Σιδέρης.

Η συνάντηση της Τρίτης έχει ως θέμα "Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος;".Με τον Νίκο Σιδέρη συζητούν ο ψυχίατρος και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικηφόρος Αγγελόπουλος και ο νευρολόγος - ψυχοπαθολόγος, Ιάκωβος Κλέωπας.

Ελληνες συγγραφείς στη Λυών

Ολοκληρώθηκε, χτες, στη Λυών της Γαλλίας η "Γιορτή του Βιβλίου".Την Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνογαλλικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Δευκαλίων" εκπροσώπησαν οι συγγραφείς Αλκη Ζέη,Θανάσης Βαλτινός και Τάκης Θεοδωρόπουλος.Το Σάββατο, οι Ελληνες συγγραφείς υπέγραψαν βιβλία τους, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη "Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία και οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκοί", όπου διαβάστηκαν αποσπάσματα από έργα τους.

Εξάλλου, τις ημέρες της "Γιορτής του Βιβλίου" οι βιτρίνες του κεντρικού βιβλιοπωλείου "Librairie des Nouvautes" γέμισαν από βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, που έχουν μεταφραστεί στη γαλλική γλώσσα.

Αφίσες Κινηματογραφικής Μνήμης

Περισσότερες από 50 αφίσες του ελληνικού κινηματογράφου, αφίσες από ξένες ταινίες που φιλοτέχνησαν Ελληνες καλλιτέχνες και παλιά προγράμματα από το αρχείο του ΕΛΙΑ, παρουσιάζονται στην έκθεση "Αφίσες του Ελληνικού Κινηματογράφου" που εγκαινιάστηκε, χτες, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, στην Πάτρα, με τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας.

Το υλικό της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι 5 του Νοέμβρη, προέρχεται από το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού "Αναδρομή στον Ελληνικό Κινηματογράφο μέσα από τις διαφημιστικές αφίσες" και "Η συντήρηση της ιστορικής μνήμης μέσω του κινηματογράφου". Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδας Θ. Αδαμόπουλος και ακολούθησε προβολή της ταινίας του Φώτου Λαμπρινού "Γλέντι Γενεθλίων ή "Μια βουβή βαλκανική ιστορία".

Στο πλαίσιο της έκθεσης, αύριο, στον κινηματογράφο "Πάνθεον" θα προβληθούν οι ταινίες: "Οι περιπέτειες του Βιλλάρ" του Ζόζεφ Χεπ, "Κοινωνική Σαπίλα" του Στέλιου Τατασσόπουλου και "1922" του Νίκου Κούνδουρου. Την Κυριακή 25 του Οκτώβρη θα προβληθούν οι ταινίες: "Μαρία η Πενταγιώτισσα" του Αχιλλέα Μαρδά, "Η πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης" άγνωστου σκηνοθέτη και "Αναπαράσταση" του Θόδωρου Αγγελόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ