ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κάθε πέρυσι και καλύτερα...

Σε ακόμα πιο τραγική θέση θα βρεθούν φέτος οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, αφού θα "γευτούν" με μεγαλύτερη ένταση τα δεινά της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, της εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, καθώς και την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης και τους εκβιασμούς των εμπόρων - εξαγωγέων και των βιομηχάνων - μεταποιητών.

Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έσπευσε να προκαταλάβει τη δραματική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, ανακοινώνοντας ότι φέτος θα υποστούν μείωση του εισοδήματός τους, επικαλούμενη για λόγους αποπροσανατολισμού και αποφυγής των ευθυνών της ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών εσπεριδοειδών. Το υπουργείο Γεωργίας βέβαια, σκοπίμως δεν ανέφερε ότι οι παραγωγοί θα υποστούν φέτος νέα πρόσθετη μείωση του εισοδήματος που έρχεται σε συνέχεια της δραστικής μείωσης των τιμών παραγωγού τα δύο προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της εφαρμογής της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ - που επιβάλλει ανάμεσα σε άλλα τη δραστική μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων - και του νέου κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, καθώς και της παντελούς έλλειψης πολιτικής στήριξης της παραγωγής και των εξαγωγών. Ούτε επίσης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές εσπεριδοειδών προς τις χώρες της ΕΕ (δηλαδή τα 300.000.000 καταναλωτές που επικαλούνταν αυτοί που έβαζαν την Ελλάδα στην ΕΟΚ), έπεσαν κατακόρυφα και ότι στη χώρα μας γίνονται εισαγωγές πορτοκαλιών από χώρες της ΕΕ, ενώ, στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, γίνονται και εισαγωγές κατεψυγμένων χυμών από τρίτες χώρες.

Ετσι φέτος όλα δείχνουν ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών θα εισπράξουν ακόμα πιο μειωμένες τιμές και το σίγουρο είναι ότι θα υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20% με 30% σε σύγκριση με πέρυσι (όπως εκτιμούν στο υπουργείο Γεωργίας), λόγω των καταστροφών που προκάλεσε την άνοιξη ο παγετός. Σε αυτό συνηγορούν όλες οι ενδείξεις και οι διαθέσεις των εμπόρων - βιομηχάνων λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα εμπορική περίοδος. Πέρυσι οι παραγωγοί επιτραπέζιων πορτοκαλιών έφτασαν να πωλούν και κάτω από 25 δραχμές το κιλό, ενώ πρόπερσι οι τιμές κινήθηκαν πάνω από 35 δραχμές. Τιμές βέβαια που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Ακόμα πιο χειρότερα ήταν τα πράγματα τη χρονιά που πέρασε για τους παραγωγούς χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών οι οποίοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές, από μερικές δεκάρες μέχρι και 4 δραχμές το κιλό. Με την αλλαγή του κοινοτικού καθεστώτος για τους χυμούς, οι βιομήχανοι - μεταποιητές ξεκίνησαν έναν πρωτόγνωρο εκβιασμό στους παραγωγούς, οι οποίοι αν δεν πουλούσαν τη σοδειά τους θα έχαναν την επιδότηση (περίπου 40 δραχμές το κιλό). Το αποτέλεσμα ήταν οι βιομήχανοι να κερδοσκοπήσουν ασύστολα αφού οι διεθνείς τιμές στους χυμούς σχεδόν διπλασιάστηκαν και οι παραγωγοί να χάνουν σχεδόν το μισό της επιδότησης λόγω υπέρβασης του κοινοτικού πλαφόν (1.189.000).

Και η κατάσταση έχει διαμορφωθεί πλέον έτσι που ακόμα και αυτή η εξευτελιστική τιμή απόσυρσης στα εσπεριδοειδή, να είναι καλύτερη από τις εμπορικές τιμές που διαμορφώνουν οι έμποροι - βιομήχανοι. Ομως ούτε στην απόσυρση βρίσκεται η λύση, αφού εκτός των άλλων ο κοινοτικός κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά επιτρέπει, για φέτος, να αποσύρεται μόνο το 1/4 των ποσοτήτων που πουλήθηκαν. Αν μείνει απούλητη η παραγωγή, δεν μπορεί να πάει ούτε στην απόσυρση.

Κι ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, αναμένεται να πραγματοποιήσει και φέτος - όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι - μερικές συσκέψεις αποπροσανατολισμού, χωρίς να λάβει κανένα συγκεκριμένο μέτρο.

ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Σταθερά σε προδιαγραμμένη πορεία αφανισμού

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει φέτος η νέα εμπορική περίοδος για τους καπνοπαραγωγούς, αφού οι καπνέμποροι δίνουν εκβιαστικά ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, οι καπνοπαραγωγοί θα έρθουν αντιμέτωποι από το 1999 με τα νέα καταστροφικά μέτρα που προβλέπει ο καινούριος κοινοτικός κανονισμός που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού στις Βρυξέλλες.

Ηδη με το ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου οι καπνέμποροι έδειξαν τις εκβιαστικές διαθέσεις τους. Στις πρώτες αγοραπωλησίες που έγιναν τη βδομάδα που πέρασε σε Αιτωλοακαρνανία και Καρδίτσα έδωσαν τιμές για τα "Βιρτζίνια" μέχρι και 150 δραχμές χαμηλότερες από πέρσι. Η μείωση των εμπορικών τιμών παρατηρείται συνέχεια τα τελευταία χρόνια. Και το γεγονός ότι η φετινή σοδειά είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας και οι παραγωγοί δικαιούνται πολύ καλύτερες τιμές, καθόλου δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση... Τη μείωση των εμπορικών τιμών οι καπνέμποροι την πετυχαίνουν εκβιαστικά, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της καταστρατήγησης των συμβολαίων καλλιέργειας και της αλλοίωσης των ποιοτικών συνθέσεων των καπνών. Αυτό σημαίνει ότι με την ανοχή της κυβέρνησης οι καπνοπαραγωγοί οδηγούνται και φέτος σε νέα δραστική μείωση του εισοδήματός τους, αφού οι εμπορικές τιμές πέφτουν και το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατά πολύ.

Τα χειρότερα έρχονται με την εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα καπνά, που τα επιτελεία των Βρυξελλών μεθοδεύουν να τον κάνουν ακόμα πιο καταστροφικό μέσω των εφαρμοστικών κανονισμών που πρόκειται να ψηφιστούν μέσα στο Νοέμβρη. Στο πλαίσιο αυτό, τα επιτελεία των Βρυξελλών μεθοδεύουν να φτάσει η μεταβλητή επιδότηση στα καπνά μέχρι και 45%,στο όνομα δήθεν της ενίσχυσης και προώθησης της καλύτερης ποιότητας των καπνών. Ομως η κοροϊδία της υπόθεσης φαίνεται από το γεγονός ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών δε θα δίνουν τη μεταβλητή επιδότηση με βάση την πραγματική ποιότητα των καπνών, αλλά με βάση τις εμπορικές τιμές που θα πληρώνουν οι καπνέμποροι. Αυτό ευνοεί τους εμπόρους και καπνοβιομηχάνους να εντείνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των καπνοπαραγωγών, αφού οι τελευταίοι θα εξαρτώνται από το τι εμπορικές τιμές θα τους γράφουν στα χαρτιά, ενώ στο χέρι θα παίρνουν "ψίχουλα". Την ασυδοσία των καπνεμπόρων φρόντισε να "ενισχύσει" η κυβέρνηση ψηφίζοντας νόμο για την κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει πράξη προς τα μέσα του 1999.

Η χαριστική βολή, πάντως, στην καπνοκαλλιέργεια θα δοθεί μέσω της διαδικασίας "απόσυρσης" των καπνοπαραγωγών που προβλέπει ο νέος κανονισμός. Με την παροχή χρηματικών κινήτρων, ενδέχεται χιλιάδες καπνοπαραγωγοί που έχουν αγανακτήσει από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων και την ασυδοσία των καπνεμπόρων, να τα "βροντήξουν" προκειμένου να εισπράξουν τα "ψίχουλα". Ακόμα δεν αποκλείεται, η ΕΕ να επιβάλλει την παύση καλλιέργειας ορισμένων ποικιλιών καπνού που έχει χαρακτηρίσει "κακές" (π.χ., "τσεμπέλια") κόβοντας εντελώς την πριμοδότηση και να εξωθήσει έτσι σε αναγκαστική απόσυρση χιλιάδες καπνοπαραγωγούς. Ολα αυτά θα σημάνουν τον αφανισμό της καπνοκαλλιέργειας και τη δημιουργία σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων για χιλιάδες οικογένειες, ενώ η ΕΕ θα εξοικονομήσει κι άλλα ποσά για να "ενισχύσει" τα κέρδη των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων.

Απούλητα τα σιτηρά

Με την ανοχή - αν όχι με τη συμφωνία της κυβέρνησης - η ΕΕ επέβαλε, στα πλαίσια της ποσόστωσης, δραματική μείωση των στρεμμάτων για τη σιτοκαλλιέργεια. Συγκεκριμένα, το πλαφόν στο σκληρό σιτάρι μειώθηκε από 9.000.000 στρέμματα στα 6.170.000.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή στη χώρα μας και, επομένως, το εισόδημα των σιτοπαραγωγών. Επιπλέον, η μείωση κατά 1/3 περίπου του εθνικού "πλαφόν", σε συνδυασμό με την κατάργηση, φέτος, των αδειών καλλιέργειας, που λειτουργούσαν, ως ένα βαθμό, σαν τροχοπέδη στην τάση αύξησης της στρεμματικής καλλιέργειας, θα έχει ως αποτέλεσμα να σπαρθούν από τον ερχόμενο Νοέμβρη περισσότερα στρέμματα και να πληρώσουν και οι σιτοπαραγωγοί πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Φέτος η τιμή του σταριού είναι ακόμα μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και κυμαίνεται στις 41 δραχμές το κιλό - στο ύψος, δηλαδή, της παρέμβασης, η οποία έχει πλέον εκφυλιστεί - ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος, μ' αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να παραμένουν απούλητες στις αποθήκες, για τις οποίες οι αγρότες πληρώνουν και τα αποθήκευτρα.

Και γι' αυτό το προϊόν τα μελλούμενα είναι χειρότερα των παρόντων, αφού με τη μείωση της τιμής παρέμβασης, που προβλέπεται με την "Ατζέντα 2000", οι παραγωγοί θα καλούνται να πουλούν στην τιμή των 32 δραχμών το κιλό και ενδεχομένως ακόμα χαμηλότερα, μη βγάζοντας ούτε τα μισά από τα έξοδά τους.

Η μόνη "απάντηση" της κυβέρνησης σ' αυτή την προοπτική - όπως και για το ρύζι - είναι να "περιφερειοποιήσει" την εθνική ποσόστωση στο σκληρό σιτάρι, ορίζοντας δυο περιφέρειες και κάνοντας την κατανομή ανά νομό, πράγμα που αντί να λύνει, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αβέβαιο το μέλλον

Η ποσόστωση των 319.000 τόνων ζάχαρης για τη χώρα μας που έχει θέσει η ΕΕ, έχει ήδη προκαλέσει, εδώ και χρόνια, μεγάλα προβλήματα στους τευτλοπαραγωγούς. Η ποσόστωση αυτή έχει μειώσει και τις στρεμματικές καλλιέργειες και την τιμή των τεύτλων (για την προηγούμενη παραγωγή οι τευτλοπαραγωγοί πλήρωσαν 25.000 το στρέμμα πρόστιμο,επειδή υπήρξε υπέρβαση του εθνικού πλαφόν), με αποτέλεσμα κι αυτή η καλλιέργεια - η οποία έδινε ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους αγρότες - να έχει καταστεί προβληματική έως μη συμφέρουσα. Στο τελευταίο συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο όνομα των περικοπών του κόστους λειτουργίας της προχώρησε στη μείωση της τιμής παραγωγού κατά 13%.

Εκτός αυτών η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί την πώληση της ΕΒΖ σε πολυεθνικές - στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων των πάντων που ακολουθεί, εναρμονιζόμενη με τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ - με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα μας να χάσει παντελώς την ποσόστωση ζάχαρης, οι τευτλοπαραγωγοί ν' αναγκαστούν να φύγουν απ' αυτή την καλλιέργεια, ενώ και χιλιάδες εργαζόμενοι στα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ