ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Προς πανελλαδική κινητοποίηση στις 4 Νοέμβρη

Κάτω από την πίεση της βάσης και ύστερα από μακρά περίοδο απραξίας, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε τελικά κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, οι καθηγητές προγραμματίζουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας και στις κατά τόπους Νομαρχίες, με αίτημα την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και τη λήψη μέτρων για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων. Η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει για εκείνη τη μέρα τρίωρη στάση εργασίας.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε επίσης να γίνουν συγκεντρώσεις των ΕΛΜΕ με γονείς και μαθητές σε όλη τη χώρα με στόχο την ενημέρωση για τα νέα μέτρα και συσκέψεις με 15μελή μαθητικά συμβούλια. Επίσης, να γίνει πανελλαδική εξόρμηση στα σχολεία την ερχόμενη βδομάδα (2 με 6 Νοέμβρη) από τις τοπικές ΕΛΜΕ, στο πλαίσιο της οποίας οι μαθητές θα ενημερώνονται για τα νέα μέτρα πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΟΛΜΕ, σύσκεψη φορέων με στόχο το συντονισμό και την από κοινού διεκδίκηση λύσεων των προβλημάτων ενώ η ΟΛΜΕ θα καλέσει τις επιστημονικές ενώσεις σε σύσκεψη προκειμένου να αναδειχτεί η αντιπαιδαγωγική διάσταση του περιεχομένου της νέας διδακτέας ύλης.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" τονίζει ότι το ΔΣ της ΟΛΜΕ προχώρησε στις αποφάσεις αυτές μετά από τη διάχυτη δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε στον κλάδο για τη μέχρι τώρα απραξία της πλειοψηφίας στο ΔΣ και καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης να δουλέψουν ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να πάρουν μαζικό χαρακτήρα και να προετοιμάσουν την ένταση των αγώνων μπροστά στην "Οργανωτική Ι" γενική συνέλευση του κλάδου.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαράδεκτη η κατάσταση στα σχολεία

Το Τομεακό Γραφείο Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ καταγγέλλει την κατάσταση, που έχει δημιουργήσει στα σχολεία του νομού η εφαρμογή της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης"

Για απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία της Λάρισας κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωσή του το Τομεακό Γραφείο Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ,τονίζοντας ότι μαθητές, καθηγητές και γονείς πρέπει να αντισταθούν στην πολιτική συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Οι Κνίτες μαθητές της Λάρισας καταθέτουν μια σειρά από διαπιστώσεις από την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης", όπως αυτοί τη βιώνουν και καταγγέλλουν ανάμεσα σε άλλα ότι, λόγω της έλλειψης βιβλίων, καθυστερεί η διδασκαλία της διδακτέας ύλης, δεν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα και τμήματα, ενώ ανάμεσα στους μαθητές υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Μεγάλο χαρακτηρίζεται το πρόβλημα με τα μαθήματα επιλογής στο ενιαίο λύκειο καθώς, όπως τονίζουν, μαθητές δήλωσαν να ενταχθούν σε τμήματα μαθημάτων επιλογής, αλλά αυτά τα τμήματα δε λειτούργησαν, λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής, "με ενδεικτικό παράδειγμα το μάθημα της πληροφορικής, το οποίο προτείνεται να διδαχθεί μόνο από βιβλίο".

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΕ, το Τομεακό Γραφείο Μαθητών της ΚΝΕ τονίζει ότι "αυτά υπολειτουργούν με ελλιπές πρόγραμμα" και ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι τα μαθήματα ειδικότητας γίνονται χωρίς αναλυτικό πρόγραμμα και χωρίς βιβλία. "Αποδεικνύεται ότι τα ΤΕΕ είναι μια υποβαθμισμένη μορφή παιδείας και δυστυχώς σ' αυτή κατευθύνονται όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό παιδιά φτωχών οικογενειών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πολυέξοδη φροντιστηριακή εκπαίδευση που απαιτεί το ενιαίο λύκειο".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της παραπαιδείας καθώς, όπως επισημαίνεται, "ενώ το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα θα μειωθούν τα φροντιστήρια, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Το σύνολο σχεδόν των μαθητών ιδιαίτερα της Α και Β Λυκείου παρακολουθεί φροντιστήρια και μάλιστα πολύ ακριβά, με αποτέλεσμα οι γονείς να υφίστανται μεγάλη οικονομική αφαίμαξη. Ταυτόχρονα, οι μαθητές μετατρέπονται σε ρομπότ, αφού μετά από ένα εξαντλητικό εξάωρο στο σχολείο ακολουθεί ένα άλλο εξαντλητικό ωράριο στα φροντιστήρια, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο ελεύθερος χρόνος που ιδιαίτερα σ' αυτή την ηλικία θεωρείται ανάγκη".

"Οι μαθητές, οι καθηγητές, οι γονείς πρέπει και μπορούν να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική καταρράκωσης της δημόσιας παιδείας και ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας γενικότερα. Η μόνη λύση είναι ο συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η δημόσια παιδεία δεν είναι υπόθεση μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά ολόκληρου του λαού μας, που πρέπει να την πάρει στα χέρια του", καταλήγουν οι μαθητές.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στα κρυφά συνεδριάζει η Σύγκλητος!

Ενταση επικρατεί αυτές τις μέρες στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μετά την παράνομη συνεδρίαση της Συγκλήτου με ειδική σύνθεση, η οποία έγινε με απόλυτη μυστικότητα σε ξενοδοχείο έξω από τα Χανιά, χωρίς να υπάρχει νόμιμη εκπροσώπηση από τα μέλη ΔΕΠ και τους φορείς του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να συνεδριάσει η Σύγκλητος με ειδική σύνθεση, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι φοιτητών από τα ΠΣΕ, ενώ αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι από τους διοικητικούς υπαλλήλους και από το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των φοιτητών. Φοιτητές και εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο, μόλις πληροφορήθηκαν την παράνομη σύγκληση, προσπάθησαν να την παρεμποδίσουν. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με φοιτητές των ΠΣΕ, οι οποίοι περιφρουρούσαν τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια και να αναβληθεί προσωρινά η συνεδρίαση της Συγκλήτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 το βράδυ σε ξενοδοχείο έξω από Χανιά. Το μόνο που ανακοίνωσαν οι πρυτανικές αρχές όσον αφορά το περιεχόμενο της συνεδρίασης, ήταν ότι αποφασίστηκε η έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, χωρίς να γίνει καμία αναφορά στα ΠΣΕ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει και νέα συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο Γιώργος Ντακουνάκης,γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, επισήμανε ότι τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Πολυτεχνείο, δεν είναι παρά ένα πείραμα εκ μέρους της κυβέρνησης να εφαρμόσει την αντιμεταρρύθμιση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία ΠΣΕ, ένας θεσμός, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτή τη στιγμή δίνει τις εξετάσεις του. "Τα όσα γίνονται σήμερα στο Πολυτεχνείο είναι αποτέλεσμα της εμμονής της κυβέρνησης, η οποία αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη πρυτανική αρχή προσπαθεί με κάθε τρόπο να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας", τόνισε.

Συμφέρουσα άποψη για λίγους

Δεν παίζεται... Μας έχει συνηθίσει, είναι η αλήθεια, ο Δ. Αβραμόπουλος, σε τακτικές εκμετάλλευσης, για ίδιον όφελος πάντα, καταστάσεων ή γεγονότων που "αγγίζουν" ή που σημάδεψαν, θετικά ή αρνητικά, τον τόπο και το λαό του. Σε σημείο που η προστυχιά λίγο να απέχει από την επικινδυνότητα... του εθνικισμού και του φασισμού.

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το αίσθημα πατριωτισμού των Ελλήνων, ο δήμαρχος Αθηναίων προέβη, χτες, μέσω του Γραφείου Τύπου του, σε έκκληση προς όλους τους Αθηναίους να αναρτήσουν την ελληνική σημαία παντού. Για να τιμήσουν, λέει, έτσι, την επέτειο της 28ης Οκτώβρη. Για να αντιταχθούν, λέει, στη φθορά των αξιών που όλο και πιο απειλητικά ορθώνεται. Και αφού, "ντύσουμε την πόλη μας στα γαλανόλευκα"... να ενωθούμε όλοι "για μια Ελλάδα πιο ισχυρή", καταλήγει ο δήμαρχος.

***

Ο καθένας τιμά σήμερα και κάθε μέρα την επέτειο της 28ης Οκτώβρη με τη στάση του, με την τοποθέτησή του στη μια ή την άλλη πλευρά της όχθης. Η όχθη του εθνικισμού και της προβολής του στόχου για μια "ισχυρή Ελλάδα", που στέκεται ο δήμαρχος, δε συναντάται με την... άλλη της φιλίας των λαών. Την άλλη που απορρίπτει το άλλοθι των "ενωμένων Ελλήνων" για να υπηρετηθούν οι λίγοι.

***

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ζητά απ' όλους τους Αθηναίους να αναρτήσουν τη σημαία παντού και υπενθυμίζει τα σημεία που πρέπει να γίνει η ανάρτηση: Μπαλκόνι, παράθυρο, προθήκες καταστημάτων.

Ξέχασε όμως αυτούς που ζουν στα υπόγεια και τους άστεγους. Οι πρώτοι μπορούν, ίσως, να απλώσουν τη σημαία στο πεζοδρόμιο. Οσο για τους άστεγους, μπορούν να ζητήσουν μέρος από τα 8 εκατομμύρια δραχμές που... θα τους δώσει ως αντίτιμο της προεκλογικής του καμπάνιας, για να πάρουν κι αυτοί μια σημαία.

Συμβολική κίνηση για μια Ελλάδα, "με ενωμένους, κάτω από τη σημαία μας, όλους τους Ελληνες", εξηγεί ο δήμαρχος. Αλήθεια, τι συμφέρουσα άποψη για τους λίγους που υπηρετεί;

Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε αγρότες

Στα οξυμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους αγρότες η συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία απαρέγκλιτα υλοποιεί η κυβέρνηση, οδηγώντας τους σε σημείο οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας.

"Οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων από τη μια και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής από την άλλη, αλλά και η ετεροχρονισμένη κατά πολύ είσπραξη των χρημάτων τους δεν επιτρέπουν στους αγρότες να φανούν συνεπείς σε δαπάνες καλλιέργειας όπως π.χ. λογαριασμούς ΔΕΗ", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο βουλευτές.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω - επισημαίνουν - είναι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, με εντολή της διοίκησης, να πραγματοποιούν από χτες διακοπές στην παροχή ρεύματος, γεγονός που σε θερινή περίοδο θα δημιουργούσε εκρηκτικά προβλήματα, ενώ αυτή την περίοδο ίσως δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις (κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια κ.α.).

"Η αναστολή αυτής της απόφασης πρέπει να είναι άμεση, γιατί η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος δε θα εξυπηρετήσει το στόχο της ΔΕΗ για είσπραξη των χρημάτων της και το κυριότερο δεν αντιμετωπίζονται με αυταρχικό τρόπο και διοικητικά μέτρα τα αγροτικά χρέη που είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Γι' αυτό πρέπει να βρεθεί τρόπος ρύθμισης των χρεών στα πλαίσια εξασφάλισης της επιβίωσης των χρεοκοπημένων αγροτικών νοικοκυριών", αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Και ζητούν να μάθουν απ' τους υπουργούς Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και Γεωργίας Στ. Τζουμάκα τι μέτρα θα παρθούν για τη λύση του παραπάνω προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ