ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχισε η κατασκευή ναυτικής βάσης στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου,αποκάλυψε ότι έχουν αρχίσει προκαταρκτικά έργα για την κατασκευή ναυτικής βάσης, με σχέδια που βρίσκονται ήδη στο υπουργείο του.

Ο Γ. Ομήρου είπε ότι το ζητούμενο είναι να διατίθενται συνεχώς μεγαλύτερες πιστώσεις για να υλοποιηθούν τα σχέδια για το πολυδάπανο αυτό έργο.

Ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη συμμετοχή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κύπρο, το οποίο για πρώτη φορά πήρε μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος" κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας, ο Γ. Ομήρου είπε ότι οι προσπάθειες της Αγκυρας να αποτύχει η συνδυασμένη άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης" κατέρρευσαν.

Τα ελληνικά μαχητικά, πρόσθεσε ο Γ. Ομήρου, βρίσκονταν στην Κύπρο με ακρίβεια δευτερολέπτων σε όλες τις φάσεις της άσκησης.

Ο Γ. Ομήρου ανέφερε ότι μελετάται το θέμα της μόνιμης στάθμευσης ελληνικών μαχητικών στη βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο, ωστόσο δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία διαπραγματεύεται την αγορά οπλικών συστημάτων σε διακρατικό επίπεδο και όχι μέσω εμπόρων και μεσαζόντων.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει προχτεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο προμήθειες 64 εκατομμυρίων δολαρίων για τους "S-300" "φαγώθηκαν" από άλλους εκτός από την ορισθείσα ως νόμιμη αποκλειστική αντιπρόσωπο των ρωσικών πολεμικών βιομηχανιών εταιρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρία έχει κινήσει για το λόγο αυτό αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο Γ. Ομήρου τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι πολύ ορθά έπραξε η κυπριακή κυβέρνηση και διαπραγματεύτηκε απευθείας, είτε με τα εργοστάσια παραγωγής, είτε με τις κυβερνήσεις, την αγορά των πυραύλων "S-300", εγκαταλείποντας τους μεσάζοντες.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης

Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, δήλωσε ότι πάγια οδηγία είναι να μη χρησιμοποιούνται μεσάζοντες στις αγορές οπλικών συστημάτων και ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού της Ρωσίας για να εξασφαλιστούν οι "S-300" στην τιμή που τους αγόρασε η Κύπρος.

Σε δήλωσή του, που ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι στην περίπτωση των "S-300" η κυβέρνηση δε χρησιμοποίησε μεσάζοντα, για να αποφύγει ποσοστά μεσιτικών που συνήθως προστίθενται στην αξία της αγοράς.

Οι διαπραγματεύσεις, προσθέτει, έγιναν από τους υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας και στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας και αρχικά κατέληξαν σε αδιέξοδο, λόγω διαφορών στην τιμή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι παρακλήθηκε, τότε, τηλεφωνικά και από τους κυρίους Κυπριανού και Λυσσαρίδη να επέμβει για να μη ναυαγήσει η αγορά των "S-300". Επικοινώνησε τότε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας και υπήρξε περαιτέρω μείωση στην τιμή.

Στη συνέχεια, καταλήγει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το σχετικό συμβόλαιο τέθηκε ενώπιον της Βουλής και επικυρώθηκε ομόφωνα.

Βρετανική υποστήριξη στην Αν Χέρκους

Διαβεβαιώσεις ότι η Βρετανία υποστηρίζει πλήρως την αποστολή της Αν Χέρκους, έδωσε χτες στον Πρόεδρο Κληρίδη ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο Ντ. Μάντεν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η αποστολή της αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο θα ευλογηθεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με επιτυχία.

Σε ερώτηση γιατί τώρα εκφράζει την υποστήριξη στην αποστολή της Αν Χέρκους, ο Ντ. Μάντεν είπε ότι δεν είχε προηγουμένως την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και επανέλαβε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει την αποστολή της Αν Χέρκους με πρακτικούς τρόπους.

Ο Ντ. Μάντεν διευκρίνισε ότι με αυτό εννοεί ότι η Αν Χέρκους, όταν αισθάνεται πως έχει ανάγκη της βρετανικής υποστήριξης, μπορεί να απευθύνεται στη χώρα του και αυτή θα ενεργεί ανάλογα.

Παράλληλα, ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο εξέφρασε τη λύπη του για οποιαδήποτε ενέργεια η οποία αυξάνει την ένταση στην Κύπρο, σχολιάζοντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τα τουρκικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της άσκησης "Νικηφόρος - Τοξότης".

Ο Ντ. Μάντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στόχος της χώρας του είναι να επιτύχει μείωση της έντασης στην Κύπρο.

Σε ερώτηση τι θεωρεί ότι μπορεί να αυξήσει την ένταση απέφυγε να απαντήσει.

Ωστόσο, σε άλλη ερώτηση κατά πόσον θεωρεί τη στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος" ως αυξάνουσα την ένταση, ο Ντ. Μάντεν είπε ότι είναι γεγονός πως όταν πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις παρουσιάζονται και τα περισσότερα προβλήματα.

Σε επαφή με την Αν Χέρκους και η Ρωσία

Ο πρέσβης της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ ανέφερε χτες ότι βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με την αναπληρωτή ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αν Χέρκους.

Ο Γκ. Μουράτοφ απέφυγε να σχολιάσει τις μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη, επισημαίνοντας ότι όλες τις απαντήσεις τις έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η στάση της Μόσχας έναντι τη δραστηριότητας της Τουρκίας, η οποία απειλεί τη Συρία, προκαλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, ο Γκ. Μουράτοφ ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει να εξελίσσονταιόλα ειρηνικά και όλα τα θέματα να λύνονται με πολιτικά μέσα, ώστε να μην υπάρχουν ούτε απειλές, ούτε εντάσεις.

Ερωτηθείς τέλος ποια είναι η θέση της Ρωσίας για το θέμα της προσφυγής στη Γενική Συνέλευση, ο Ρώσος πρεσβευτής απάντησε ότι αυτό είναι θέμα που αφορά την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να πάρει τη μια ή την άλλη απόφαση.

Η "απάντηση" της Τουρκίας

Η Τουρκία σχεδιάζει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, τον επόμενο μήνα, ως απάντηση στις ασκήσεις που έγιναν από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι η Αγκυρα θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη σύντομα σε τουρκοκυπριακή αεροπορική βάση για τη διεξαγωγή ασκήσεων.

Η Τουρκία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη στην κατεχόμενη Κύπρο τον περασμένο χρόνο μετά την επίσκεψη ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στην Πάφο.

Καταστολή για ποιον;

Η ελληνική κοινωνία τους τελευταίους μήνες βιώνει καταστάσεις πρωτοφανούς βίας και εγκληματικότητας. Πρωταγωνιστές γίνονται δυστυχώς, και οι ίδιοι οι διώκτες της παρανομίας, μπλεγμένοι στα κυκλώματα του εγκλήματος. Τα κρούσματα διαφθοράς που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Το πρόβλημα της διαφθοράς στην αστυνομία τροφοδοτήθηκε σε τέτοια έκταση για πολλούς και διάφορους λόγους. Οπως για πολλούς και διάφορους λόγους εμφανίζεται μέχρι σήμερα η Ελληνική Αστυνομία να "πέφτει" από γκάφα σε γκάφα, όταν βεβαίως έχει να κάνει με τη δίωξη του εγκλήματος. Διότι είναι γνωστό, ότι όταν απέναντί της έχει το λαϊκό κίνημα, τα καταφέρνει μια χαρά και παίρνει άριστα σε όλες τις δοκιμασίες...

Τα προβλήματα στο χώρο της αστυνομίας ήταν και είναι γνωστά σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της τα τελευταία χρόνια. Γνώριζαν για το ρουσφετολογικό σύστημα των προσλήψεων, αντιλαμβάνονταν ότι με πελατειακές σχέσεις και όχι αξιοκρατικές προαγωγές δεν οργανώνεται αστυνομία. Γνώριζαν, επίσης, πού οδηγεί το ξεπερασμένο σύστημα εκπαίδευσης, αλλά και ο μέχρι τώρα προσανατολισμός, κυρίως ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Στην αδυναμία, αντιμετώπισης της εγκληματικότητας ή σε φαινόμενα δράσης με στιλ "Ράμπο" ενάντια σε αθώους πολίτες. Η δολοφονία του Σέρβου μαθητή στη Θεσσαλονίκη είναι απτό παράδειγμα της ανικανότητάς τους. Αναπόφευκτα τα πράγματα οδήγησαν σε μια αστυνομία που όχι μόνο δεν είναι ικανή στις περισσότερες των περιπτώσεων να αναμετρηθεί με το οργανωμένο έγκλημα, άλλωστε δεν είναι σαφώς προσανατολισμένη σ' αυτό, αλλά να υπάρχουν και αστυνομικοί μπλεγμένοι μαζί του.

Τώρα πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να ασχοληθούν με τα κακώς κείμενα της αστυνομίας, διότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και τι κάνουν; Εξαγγέλλουν αναδιαρθρώσεις και εξοπλιστικά προγράμματα, κάνουν λόγο για ίδρυση αρχηγείου, χωρίς να ομολογούν το αυτονόητο. Οτι η Ελληνική Αστυνομία πρέπει επιτέλους να επαναπροσανατολιστεί και να επανεκπαιδευτεί. Να δημιουργήσει δηλαδή όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σε όλους τους τομείς. Με πρακτικά μέτρα και όχι με εξαγγελίες που αντέχουν στις ανάγκες του τηλεοπτικού και μόνον χρόνου. Με μέτρα εκδημοκρατισμού και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ίδιων των αστυνομικών υπαλλήλων.

Οσο δε λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα από την κυβέρνηση και δεν ακολουθείται ανάλογη πολιτική, τα ζητήματα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας από την αστυνομία και διαφθοράς στην αστυνομία, θα παραμένουν ευχές. Το δε πρόβλημα θα συνεχίσει να γίνεται πεδίο αναμέτρησης των πρώην και νυν πολιτικών ηγεσιών, ενώ είναι φανερό ότι οι όποιες αλλαγές, θα στοχεύουν και πάλι στην ενίσχυση ενός μηχανισμού καταστολής, ο οποίος θα επιδεικνύει "επιτυχίες" περιστασιακά μεν στον τομέα του εγκλήματος, πάντα, όμως όταν πρόκειται για τους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και όποιου άλλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που δε συμφωνεί και αντιστέκεται στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προειδοποίηση προς Τουρκία

Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία, ότι αν δε μεταβάλει τη συμπεριφορά της τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότησή της από τα κοινοτικά ταμεία, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χιλ Ρόμπλες.

Σε συνέντευξή που έδωσε σε τουρκική εφημερίδα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αυστρία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποσαφήνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Επιτροπής, αν η Τουρκία δεν αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

"902 TV"
Συζήτηση για τη Σύνοδο Κορυφής

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902" στις 9.30 μ.μ. στην εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο" τη συζήτηση με θέμα: "Σύνοδος Κορυφής των "15" στην Αυστρία".Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με την Διαμάντω Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ