ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται ο καυγάς για την πλατεία Συντάγματος

Συνεχίζεται ο καυγάς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για το ποιο από τα δύο κόμματα θα στήσει το εκλογικό του κέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Αφού ξεμπέρδεψαν με τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα, επιβάλλοντας σημαντικούς περιορισμούς στην προβολή τους και αποδεικνύοντας έτσι τις... δημοκρατικές τους ευαισθησίες, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού διαξιφίζονται σχετικά με το ποιος δικαιούται την εν λόγω πλατεία - λόγω μετρό και κίνησης.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως λόγοι... ισοτιμίας επιβάλλουν να δοθεί στο ΠΑΣΟΚ, που έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Από την πλευρά της ΝΔ, σημειώνεται πως πρέπει να γίνει αποδεκτή η απόφαση του Δήμου Αθηναίων, που παραχωρεί την πλατεία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση το εθιμικό δίκαιο. Μάλιστα, χτες η ΝΔ κατέθεσε στο ΣτΕ παρέμβαση υπέρ της απόφασης του δημάρχου.

Χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, καταφέρθηκε εναντίον της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, η οποία προχτές έδωσε στη δημοσιότητα υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η έκταση των χώρων που παραχωρούνται στα κόμματα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη δύναμη που έχουν στη Βουλή. Απόφαση που επιχειρεί να βάλει φρένο στην υλοποίηση της αντίστοιχης του Δήμου Αθηναίων.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση του αποφασίζουμε και διατάζουμε» και «διατάζει να υπάρξει υποταγή στο ΠΑΣΟΚ». Απαντώντας η αρμόδια υπουργός, κάλεσε τον Κ. Καραμανλή «να στρέψει την προσοχή του στη συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων της χώρας κι όχι να εξαντλείται σε εντυπωσιασμούς που αφορούν διαδικαστικά θέματα».

Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο αφορά και τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλιώς το ΠΑΣΟΚ δε θα έκανε τόση φασαρία πια... Πως τελικά αμφότερα τα κόμματα επιδίδονται σε εντυπωσιασμούς - γι' αυτό και επιθυμούν σφόδρα την πλατεία Συντάγματος - ευελπιστώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων για τις αντιλαϊκές πολιτικές που πρεσβεύουν.

Πάντως, η όλη υπόθεση της πλατείας αναμένεται να επιλυθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου πρέπει να προσέλθουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις 15 του Μάρτη, για να καταβάλουν τη σχετική αίτηση. Το αστυνομικό τμήμα θα δώσει τη σχετική άδεια ίδρυσης εκλογικού κέντρου.

  • Στην τροπολογία που κατέθεσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης, προστίθεται διάταξη που υποχρεώνει τους υποψήφιους, πριν τις 14 του Μάρτη να αφαιρέσουν αφίσες, πανό ή αεροπανό και γενικά διαφημιστικό υλικό, που έχουν αναρτήσει η επικολλήσει σε εξωτερικούς χώρους. Αλλιώς τιμωρούνται με πρόστιμο που φτάνει μέχρι και το 100% της εκλογικής τους αποζημίωσης. Την προσθήκη καταψήφισε το ΚΚΕ, διά του βουλευτή Μπ. Αγγουράκη, ο οποίος σημείωσε ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα.

Η πορεία του χρηματιστηρίου, λέει η κυβέρνηση, αποτελεί δείκτη ανάπτυξης μιας οικονομίας. Είναι έτσι τα πράγματα;

Ηπορεία εξέλιξης των τιμών στις μετοχές, αν πιστέψει κανείς τα εγχειρίδια, αλλά και την πρακτική εμπειρία, εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. Ανάμεσα σ' αυτούς συγκαταλέγονται - και αναφέρονται ως κυριότεροι - εκείνοι που συνδέονται με: Τις εκτιμήσεις για την ετήσια κερδοφορία μιας μετοχικής εταιρίας, Τις όποιες προοπτικές και προσδοκίες υπάρχουν για πορεία της κάθε συγκεκριμένης επιχείρησης. Την κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο. Το λεγόμενο επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνεται στη βάση της εφαρμοζόμενης πολιτικής και πόσο αυτή ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη του. Την ψυχολογία που υπάρχει, κατά καιρούς, στις αγορές αξιών. Τα παιχνίδια που κάνουν οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές κ.ο.κ. Οπως κι αν εξεταστούν οι παραπάνω παράγοντες, ακόμα και σε αγορές που λειτουργούν - όπως λένε οι θιασώτες των ναών του χρήματος - ...χωρίς στρεβλώσεις, εύκολα διαπιστώνεται πως η πορεία των μετοχών εξαρτάται κύρια από τις προοπτικές που υπάρχουν για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου να βελτιώσουν τη θέση τους και την κερδοφορία τους στα πλαίσια της οικονομίας.

Ομως, όπως έχει ειπωθεί και αποδειχθεί και από αυτή τη στήλη επανειλημμένα, η εμφανιζόμενη - ακόμα και θεαματική πολλές φορές - άνοδος που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα διαφόρων επιχειρήσεων, δε συνδέεται κατ' ανάγκη με την όποια ανάπτυξη της οικονομίας. Πολύ περισσότερο, που στο χώρο των χρηματιστηρίων οι επιδιώξεις των λεγόμενων «θεσμικών επενδυτών», που διαχειρίζονται πολλά τρισεκατομμύρια δραχμές και μπορούν να επιδρούν (θετικά και αρνητικά) στην πορεία των τιμών, έχουν χαρακτηριστικά απροκάλυπτου τζόγου.

***

Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ακόμα δυο-τρία ζητήματα:

  • Το πρώτο - και ιδιαίτερα ενδιαφέρον - είναι ότι η ανάλυση της πορείας των μετοχών και η διεξαγωγή συμπερασμάτων δεν μπορεί να γίνεται στη βάση διακυμάνσεων που παρουσιάζονται στη διάρκεια κάποιων ημερών, βδομάδων ή και λίγων μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους 10-12 μήνες δεκάδες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου δεκαπλασίασαν τις τιμές τους και στη συνέχεια ακολούθησαν μια πτωτική πορεία, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και ξεπερνά το 60 και 70%. Το γεγονός ότι πέρσι οι κυβερνώντες συνέδεαν το δείκτη του χρηματιστηρίου, όταν ήταν στις 6.500 μονάδες, με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της πολιτικής τους, δεν είχε καμιά αντικειμενική βάση, αλλά γινόταν για λόγους αισχρής μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Γι' αυτό άλλωστε τώρα, που ο δείκτης υπολείπεται από εκείνες τις μέρες περίπου 25%, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και δε βγάζουν τσιμουδιά.
  • Το δεύτερο ζήτημα, για τη σχέση πορείας του χρηματιστηρίου και βιομηχανικής ανάπτυξης, προκύπτει από τα οριστικά για το 1999 στοιχεία για τη μεταβολή του Γενικού Δείκτη και της βιομηχανικής παραγωγής. Ο μεν δείκτης του Χρηματιστηρίου αυξήθηκε κατά 90%, η δε μεταποίηση 0,5%. Αν μάλιστα δούμε την αντίστοιχη εξέλιξη την τελευταία πενταετία, θα δούμε ότι την περίοδο 1995-'99 η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 3,9%, ενώ οι μετοχές του βιομηχανικού δείκτη στο ΧΑΑ 386%!

***

Τέλος, κι αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για τον απλό κόσμο, τον οποίο οι κυβερνώντες - και όχι μόνο - «σπρώχνουν» στο χρηματιστηριακό τζόγο, είναι το ποιοι κερδίζουν από αυτόν. Αν λοιπόν πιστέψουμε τα όσα γράφονται στις διάφορες εφημερίδες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν για άλλους 300.000 και για άλλους 500.000 «εγκλωβισμένοι» πολίτες στην οδό Σοφοκλέους. Ανθρωποι, δηλαδή, που πίστεψαν στην προπαγάνδα της περασμένης χρονιάς, έριξαν τις αποταμιεύσεις τους σε μετοχές και τώρα χάνουν από το κεφάλαιό τους. Κι όμως. Κατά το 1999, μόλις 171 τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες «ρούφηξαν» με τη μέθοδο της εισαγωγής μετοχών ή με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 4,7 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Κέντρο γκάλοπ αντί ενημέρωσης

Σε εταιρία δημοσκοπήσεων και εργαλείο δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος, που θα διευκολύνει την επιβολή των κυβερνητικών επιλογών, μετατρέπεται η νεοσύστατη εταιρία ενημέρωσης του κοινού που απαντά στο 1464. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της η υπηρεσία αυτή, εκτός από το να ενημερώνει το κοινό, πραγματοποίησε γκάλοπ απευθύνοντας το ερώτημα «πιστεύετε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν και το απόγευμα;»(!). Τα αποτελέσματα... της πρωτότυπης αυτής δημοσκόπησης (το 89% απάντησαν ναι και μάλλον ναι) είναι προφανές ότι χρησιμοποιούνται από την κυβερνητική προπαγάνδα για την επιβολή της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και τα απογεύματα.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση αποφεύγει να αποσαφηνίσει αν η απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών θα γίνει με «σπαστό» ή όχι ωράριο για τους εργαζόμενους. Γεγονός που δεν είναι τυχαίο, αφού οι πληροφορίες που υπάρχουν συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλει στους εργαζόμενους να δουλεύουν ορισμένες ώρες το πρωί και τις υπόλοιπες το απόγευμα, ανατρέποντας έτσι κατακτήσεις των εργαζομένων, αφού ουσιαστικά θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Την πρώτη μέρα λειτουργίας του το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (1464), το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, δέχτηκε 2.023 κλήσεις, από τις οποίες ένα 15% αφορούσαν παράπονα και καταγγελίες, ενώ η πλειοψηφία αφορούσε ενημέρωση για θέματα φορολογίας, έκδοσης πιστοποιητικών και βιβλιαρίων, άδειες οχημάτων κ. ά. Στο 63% των κλήσεων δόθηκε άμεσα πληροφόρηση, ενώ στο 30% των κλήσεων που αφορούσαν παράπονα και καταγγελίες τούς υποσχέθηκαν ότι θα τους απαντήσουν σε δύο ημέρες...

Εκπτωση 30% στους ετεροδημότες και τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα ταξιδέψουν με τον ΟΣΕ για την άσκηση των εκλογικών τους καθηκόντων, θα ισχύσει το διάστημα 4 - 14 Απρίλη 2000.

Αυτό ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, με την προσθήκη ότι έχει ζητηθεί ανάλογη έκπτωση από τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ