ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«QUEEN ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ»
Συνεχίζει με «μαύρη εργασία»

Οι αρμόδιες αρχές καλύπτουν ανασφάλιστη εργασία σε επισκευές πλοίου, παρά τις καταγγελίες

Η χρησιμοποίηση ανασφάλιστων Ελλήνων και αλλοδαπών σε επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο «QUEEN Κωνσταντίνα» (πρώην «QUEEN ΕΛΕΝΗ») καλά κρατεί! Τη συμπαιγνία μεταξύ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της ναυτιλιακής εταιρίας του κ. Τροχίδη και των δικαστικών αρχών, καθώς παρά το γεγονός ότι η παρανομία έχει αποκαλυφθεί εδώ και 1,5 περίπου μήνα δεν έχει γίνει τίποτα, καταγγέλλουν, με κοινή τους ανακοίνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που σήμερα στις 10 το πρωί θα παρέμβουν αγωνιστικά για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις 13 Γενάρη δόθηκε για πρώτη φορά διακοπή εργασιών από την 5μελή Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου Κερατσινίου για παράνομη και ανασφάλιστη απασχόληση Ουκρανών και Ρουμάνων, σε εργασίες επισκευών. Το ίδιο επαναλήφθηκε στις 11, αλλά και στις 15 Φλεβάρη. «Αυτό από μόνο του - υπογραμμίζεται - αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΝ, αλλά και των διωκτικών αρχών, που τους επιτρέπουν να παραβιάζουν τις αποφάσεις της 5μελούς Επιτροπής».

Στις 6 Μάρτη εκδικαζόταν η υπόθεση υποβολής μήνυσης για την παράνομη απασχόληση, με κατηγορούμενο τον καπετάνιο του πλοίου, εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρίας. Οι δικαστικές αρχές έδωσαν αναβολή επ' αόριστον, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο να διαιωνιστεί στο συγκεκριμένο πλοίο το δουλεμπόριο, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνεργοι στη Ζώνη στερούνται το μεροκάματο και τους πόρους διαβίωσης.

Να σημειωθεί ότι στις 14 Φλεβάρη τα σωματεία πραγματοποίησαν από κοινού συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλοίο και κάτω από την αγωνιστική παρέμβασή τους, συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους της εταιρίας να σταματήσει η απασχόληση του αλλοδαπού πληρώματος στην επισκευή, να προσληφθούν άνεργοι και να ανατεθεί η εκτέλεση των εργασιών στο συνεργείο.

«Η συμφωνία αυτή - καταγγέλλουν, τέλος, τα σωματεία - με ευθύνη τους δεν υλοποιείται. Η κοροϊδία και η ασυδοσία δε θα περάσουν, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Η πολιτική της ανεργίας, του δουλεμπορίου και της ασυδοσίας δε θα περάσει».

«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Σχεδιάζει μετεγκατάσταση

Ανακοινώθηκε η δημιουργία  νέας  γραμμής κοπής στο Αγρίνιο, φόβοι για το μέλλον των εργαζομένων

Μετά τη διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» που ανακοίνωσε μετεγκατάσταση του εργοστασίου, σειρά πήρε και η διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος»! Ετσι, λίγες μέρες πριν, η διοίκηση με γραπτή της ανακοίνωση, έκανε γνωστό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο στις 23 του Φλεβάρη ενέκρινε την αγορά και εγκατάσταση στο Ζαπάντι Αγρινίου μιας νέας γραμμής Κοπής (επεξεργασία καπνού).

Αυτή τη στιγμή στην καπνοβιομηχανία απασχολούνται 1.036 εργαζόμενοι. Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο εργοστάσιο, όπου το σωματείο κατήγγειλε τον τεμαχισμό του εργοστασίου, που σαν συνέπεια θα έχει τη μείωση προσωπικού. Παράλληλα, εκφράστηκαν φόβοι για μεταφορά όλου του εργοστασίου, με τρομακτικές συνέπειες για τον Πειραιά, που θα φιλοξενήσει και άλλους άνεργους στις ήδη μεγάλες λίστες ανέργων.

Στο μεταξύ η διοίκηση αρνείται συστηματικά, όπως καταγγέλθηκε, να ενημερώσει τους συνδικαλιστές για τα σχέδιά της, ενώ αντίθετα με διάφορους τρόπους, προσπαθεί να απομακρύνει τους εργαζόμενους από το σωματείο για να περάσει πιο εύκολα τα σχέδιά της. Στη συνέλευση από όλους τους εργαζόμενους εκφράστηκε η ανάγκη της συσπείρωσης, ενώ εξουσιοδότησαν το σωματείο να ζητήσει επίσημη συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας, προκειμένου να ενημερωθεί ακριβώς για τις προθέσεις της εταιρίας.

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το σωματείο τονίζεται: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στον τεμαχισμό του εργοστασίου που σαν συνέπεια θα έχει τη μείωση του προσωπικού». Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που είναι στα σχέδια της εταιρίας, φαίνεται και από την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι κατά τον τελευταίο χρόνο «δε σημειώθηκε πρόοδος στη μείωση των εξόδων μας (σταθερών ή μεταβλητών)». Το σωματείο στην ανακοίνωσή του θέτει μια σειρά από ερωτήματα, όπως: «Πώς θα μειωθούν τα έξοδα; Περιλαμβάνει το εργατικό κόστος; Δηλαδή, τις εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο, περικοπές σ' αυτά που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι;».

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΛΙΜΕΝΤΑ»
ΟΧΙ στην άδικη απόλυση

Εμποροϋπάλληλοι διαμαρτυρήθηκαν χτες έξω από το σούπερ μάρκετ

Την απαίτηση να επαναπροσληφθεί ο άδικα απολυμένος υπάλληλος του σούπερ μάρκετ «ΑΛΙΜΕΝΤΑ» στην Ανω Κυψέλη Α. Ραφτόπουλος, εξέφρασε χτες με παρέμβασή της, η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, εμποροϋπάλληλοι μοίρασαν ανακοινώσεις στους καταναλωτές που έμπαιναν στο σούπερ μάρκετ, ενημερώνοντάς τους για τις συνθήκες απόλυσης του εργαζόμενου και το αίτημα επαναπρόσληψής του. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του μέχρι να αρθεί η απόλυση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εργαζόμενος είχε χτυπηθεί από σφαίρα, όταν πριν δυο χρόνια είχε διακινδυνεύσει τη ζωή του για να προστατεύσει την περιουσία του εργοδότη του, σε απόπειρα ληστείας. Σήμερα, για ανταμοιβή τον πέταξαν στον δρόμο αναίτια.

Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, η επιχείρηση των σούπερ μάρκετ «ΑΛΙΜΕΝΤΑ» προσλαμβάνει εργαζόμενους με συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη και τους απασχολεί σαν υπαλλήλους, αφαιρώντας τους βασικά υπαλληλικά δικαιώματα και δίνοντάς τους μικρότερες αποδοχές. Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος έχει ζητήσει την παρέμβαση τού υπουργείου Εργασίας προκειμένου να διορθωθεί η αδικία που έχει γίνει σε βάρος του υπαλλήλου. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ - όπως και σε άλλα - ζουν σε εργασιακό μεσαίωνα, καθώς είναι καθημερινό φαινόμενο οι απολύσεις, η τρομοκρατία, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η μη καταβολή υπερωριών.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Κυβερνητική κοροΐδία χωρίς όρια!

Υπεκφυγές από τον υφυπουργό μπροστά στα αιτήματα για την ανάπτυξή της

Πολιτική κοροϊδία «προσέφερε» στους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την ανάπτυξη της Ζώνης, αποτελούμενη από συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης, τον δημάρχο Περάματος Γ. Πατσιλινάκο και φορείς της περιοχής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ζαφειρόπουλος, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προσπάθησε να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει το υπουργείο, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση. Στα ζητήματα που του έθεσε η επιτροπή για το μητρώο των επιχειρήσεων και την έκδοση των υπουργικών διαταγμάτων που εκκρεμούν, το τεράστιο ζήτημα των κατασκευών, την υποδομή της Ζώνης, τα καζάνια που ακόμα παραμένουν στο Πέραμα και γενικότερα την υποβάθμιση της περιοχής, ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα έπρεπε να είναι ο πρωθυπουργός για να μπορέσει να απαντήσει.

Το μέγεθος της κοροϊδίας φάνηκε και από το γεγονός πως σ' ό,τι αφορά την έκδοση των ΠΔ, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δυο και υπολείπονται έξι, ωστόσο και αυτά τα δυο δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δε βγουν τα υπόλοιπα! Μάλιστα, η επιτροπή που είχε συσταθεί από τα συναρμόδια υπουργεία για να τα φτιάξει, τα έχει παραδώσει στα υπουργεία από το Φλεβάρη του 1999 και ακόμα δεν έχουν προωθηθεί! Τώρα ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν προλαβαίνουν να προωθηθούν πριν τις εκλογές. Οι εκπρόσωποι ξεκαθάρισαν ότι μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να εκδοθεί το ΠΔ για τη χωροθέτηση της Ζώνης, την κατοχύρωση της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι το 2030, αλλά και συνολικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης

Το δικό τους μήνυμα αγανάκτησης για τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης να ακολουθήσει τις προδιαγραφές της ΕΕ για το ασφαλιστικό, δίνουν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την 21η του Μάρτη οι συνταξιούχοι της Βόρειας Ελλάδας.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των συνταξιουχικών σωματείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οπως διαπίστωσαν οι αντιπρόσωποι, την τελευταία δεκαετία η κατάσταση των συνταξιούχων οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Η επαναφορά των 20 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη ως κατώτερο όριο σύνταξης, η αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εξακολουθούν να αποτελούν τα πάγια αιτήματα των συνταξιούχων.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Αγγελος Αναστασίου, αναφερόμενος στις προοπτικές της νέας ασφαλιστικής πολιτικής, διέγραψε ζοφερό και δυσοίωνο το μέλλον για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα στη μετα-ΟΝΕ εποχή για τη χώρα μας, ανάγκασε την κυβέρνηση να καταφύγει στις πρόωρες εκλογές.

Επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Γ. Ραφαηλίδης, τόνισε ότι η «υπερπρωθυπουργός» Α. Διαμαντοπούλου μετέφερε ξεκάθαρα τις εντολές τους και του πολυεθνικού κεφαλαίου. Αυτές είναι, πρόσθεσε, η περικοπή μισθών, συντάξεων, αλλαγή στα όρια της συνταξιοδότησης, το κλείσιμο νοσοκομείων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. «Εχουμε παιδιά, εγγόνια, θα τα εγκαταλείψουμε απροστάτευτα στην αχόρταγη πλουτοκρατία; Νιώθουμε την υποχρέωση να τους αφήσουμε περισσότερες εργατικές κατακτήσεις, πιο ανθρώπινο κοινωνικό σύστημα», επισήμανε ο Γ.Ραφαηλίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ