ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΝΑΠ
Τα νοσοκομεία πρέπει να μείνουν δημόσια

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη από το Χαϊδάρι

Χαιρετούρες του Κ. Σημίτη από το Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι...
Χαιρετούρες του Κ. Σημίτη από το Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι...
Το Νοσοκομείο του Χαϊδαρίου ως Πανεπιστημιακό δε θα ανήκει εξ ολοκλήρου στον λαό της Δυτικής Αττικής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καλεί τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων. «Δεν έπρεπε να περιποιεί τιμή η ελλιπής λειτουργία του "Θριασίου" Νοσοκομείου μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας του, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αφού σκοπός βασικός ενός νοσοκομείου είναι να εφημερεύει όλο το 24ωρο και το "Θριάσειο" δεν εφημερεύει».

Οι δυτικές συνοικίες της Αθήνας, τονίζει η ΕΙΝΑΠ, έχουν εγκαταλειφθεί από άποψη κρατικής υγειονομικής φροντίδας. Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν Μονάδες, ούτε Πρωτοβάθμιας (Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου) ούτε Δευτεροβάθμιας ή Τριτοβάθμιας φροντίδας.

Υπήρχαν δύο μικρά νοσοκομεία και μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου αχρηστεύτηκε το ένα, το «Αγιοι Ανάργυροι».

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής αυτό που κυρίαρχα έχουν ανάγκη, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, είναι η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου Χαϊδαρίου, όταν τελικά λειτουργήσει, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας και προγραμματισμένης προσέλευσης, όσο όμως και στην περίπτωση του επείγοντος.

«Εμείς πιστεύουμε, τονίζει η ΕΙΝΑΠ, ότι η δυνατότητα αυτής της απρόσκοπτης πρόσβασης εξασφαλίζεται μόνο από νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι από Πανεπιστημιακό που στην πράξη δε θα ανήκει εξ ολοκλήρου στον κόσμο της Δυτικής Αθήνας».

Η ΕΙΝΑΠ προβλέπει ότι το Νοσοκομείο δε θα λειτουργήσει πριν περάσουν 3-4 ακόμη χρόνια και τονίζει ότι τα νοσοκομεία πρέπει να παραμείνουν δημόσια με τη σημερινή τους νομική μορφή.

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Διαφήμιση αντί μεταρρύθμισης

Τη συρρίκνωση της φροντίδας που θα παρέχει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και την παράλληλη δημιουργία μικρών διάσπαρτων ασύλων, ανακοίνωσε ουσιαστικά η πρόεδρος του ΔΣ του ΨΝΑ Κατερίνα Αποστόλου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία επιχείρησε να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο για την αποασυλοποίηση των 1.050 χρόνιων ψυχασθενών του ψυχιατρείου.

Η Κ. Αποστόλου είπε ότι στόχος είναι μέχρι το 2006 να έχουν αποϊδρυματοποιηθεί οι χρόνιοι ασθενείς και το Δαφνί να λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, δυναμικότητας 500 περίπου κλινών για νοσηλεία αμιγώς ψυχιατρικών ασθενών από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Οι ασθενείς θα παραμένουν στο ψυχιατρείο για νοσηλεία 30 - 40 ημέρες. Κάτι που με δεδομένη την έλλειψη δικτύου παροχής υπηρεσιών ψυχιατρικής φροντίδας, αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες ψυχασθενείς, καθώς η νοσηλεία 30 ημερών δε λύνει το ψυχοκοινωνικό πρόβλημα των ψυχικά ασθενών οι οποίοι χρειάζονται εφ' όρου ζωής υποστήριξη.

Στη συνέχεια η Κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα προγράμματα αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υγεία - Πρόνοια» και ανέφερε ότι στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών έχουν ξεκινήσει δράσεις για 300 περίπου ασθενείς. Στην πραγματικότητα τα κοινοτικά προγράμματα προέβλεπαν την εξεύρεση 12 ξενώνων μέχρι τον Οκτώβρη του 1999. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πέντε ξενώνες με πρωτοβουλία των εργαζομένων του ΨΝΑ, οι 200 λειτουργοί της ψυχικής υγείας που έχουν προσληφθεί για τα προγράμματα αυτά είναι ανενεργοί καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί οι δομές για τις οποίες προσελήφθησαν, ενώ εκφράζονται και φόβοι για το μέλλον των εξωνοσοκομειακών αυτών δομών όταν σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Κατά τα άλλα, πέντε μήνες μετά το σεισμό του Σεπτέμβρη, 811 ψυχασθενείς μένουν στοιβαγμένοι στα εναπομείναντα κτίρια του ΨΝΑ, ενώ 232 ασθενείς μένουν σε δύο καγκελοφραγμένα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας («Ριζολί», «Κρυστάλ») τα οποία είναι νοικιασμένα για τρία χρόνια και σε έναν ξενώνα στο Πικέρμι. Πενήντα περίπου ασθενείς έχουν μεταφερθεί στην Πέτρα Ολύμπου και στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Τρίπολης, όπου και νοσηλεύονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Το ΨΝΑ εξακολουθεί να μη συμμετέχει στην ψυχιατρική εφημερία του Λεκανοπεδίου με αποτέλεσμα όλο το βάρος της ψυχιατρικής περίθαλψης του Λεκανοπεδίου να πέφτει στο «Δρομοκαΐτειο», το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά. Στην ερώτηση για το πότε θα ξαναμπεί σε εφημερία το ΨΝΑ, η Κ. Αποστόλου είπε ότι το ζήτημα συζητιέται από τους επιστήμονες του νοσοκομείου και πως το ΨΝΑ θα ξαναμπεί στην ψυχιατρική εφημερία μετά την επισκευή των κτιρίων του και την εγκατάσταση στο χώρο προκατασκευασμένων κτιρίων.

Τέλος, το μοναδικό στην Ελλάδα τμήμα ψυχολογικής απεξάρτησης αλκοολικών χωρίς υποκατάστατα που λειτουργούσε στο ΨΝΑ, εξακολουθεί να συστεγάζεται με τα βιολογικού τύπου προγράμματα θεραπείας του αλκοολισμού, με αποτέλεσμα να έχουν καταργηθεί στην πράξη και τα δύο προγράμματα.

Διώκονται ποινικά γιατροί του «Θριάσιου»

Ποινική δίωξη για «ανθρωποκτονία από αμέλεια, ψευδή βεβαίωση, νόθευση εγγράφων κατ' εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος» ασκήθηκε χτες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εναντίον γιατρών του Θριάσιου Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ελευσίνας, που φέρονται ως υπαίτιοι του θανάτου μιας 35χρονης γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το τραγικό περιστατικό συνέβη την 1-12-1999 με θύμα την Κλημεντίνη Μακρή, μητέρα δύο παιδιών 15 και 16 χρόνων και του βρέφους, που έμελλε να μην τη γνωρίσει ποτέ.

Στις 3 Μάρτη ο Ευστράτιος Μακρής, σύζυγος της άτυχης Κλημεντίνης, κατέθεσε μήνυση εις βάρος των Μιχ. Αβατάγγελου, επιμελητή Α` του «Θριάσιου» και γυναικολόγου, Ανδρ. Σερέτη, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας «Θριάσιου», Βασ. Μπαρδή, διοικητικού διευθυντή του νοσοκομείου, Ιω. Ζουγκανάρου, νοσηλευτή, Ανδρονίκης Κάτσιου, μαίας και Θεοδώρας Τιρεκίδου, μαίας.

Τους κατηγορούσε ότι δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να σωθεί η σύζυγός του, παρότι είχε διαπιστωθεί έγκαιρα ότι ο ομφάλιος λώρος ήταν τυλιγμένος γύρω από το έμβρυο και συνεπώς χρειαζόταν να γίνει καισαρική τομή. Αντί γι' αυτό, οι γιατροί της χορήγησαν φάρμακα, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν υπερβολικές συσπάσεις στη μήτρα, ρήξη και ακατάσχετη αιμορραγία, από την οποία προήλθε ο θάνατος.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε ΕΔΕ, το πόρισμα της οποίας γνωστοποιήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ετσι, η τελευταία με βάση τη μήνυση και την ΕΔΕ προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των παραπάνω και ανέθεσε την προανάκριση στον πταισματοδίκη Ελευσίνας. Παράλληλα, διατάχθηκε από την Εισαγγελία η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να εξακριβωθεί αν ήταν ή όχι ενδεδειγμένη η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης, δόθηκε εντολή για την επανάληψη της ιστολογικής εξέτασης και τη βεβαίωση από ιατροδικαστή των ακριβών αιτίων θανάτου της νέας γυναίκας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΕΝΑΕ
«Μοναδική» λύση ο ... διάλογος

Οριστικά πίσω στις κινητοποιήσεις, που είχαν εξαγγείλει πριν τρεις βδομάδες έκαναν χτες οι Νομάρχες της χώρας, δηλώνοντας ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του πρωθυπουργού... πως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει διάλογος για τις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), η αφαίρεση των οποίων ήταν το επίμαχο ζήτημα διεκδίκησης.

Τη.. δέσμευση έλαβε χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), από τον Κ. Σημίτη και την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, σε μια συνάντηση χωρίς περιεχόμενο, αφού οι αρμοδιότητες σε θέματα εκπαίδευσης είχαν ήδη αφαιρεθεί από τις Νομαρχίες, ενώ η αντίστοιχη της έκδοσης διαβατηρίων ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα μεταφερθεί στην Ελληνική Αστυνομία (λόγω αμερικανικών απαιτήσεων). Οι διατήρηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων ήταν και τα κύρια αιτήματα της ΕΝΑΕ.

Παρότι δεν ικανοποιήθηκε καν αυτό το περιορισμένο διεκδικητικό πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΕΝΑΕ που συνεδρίασε αμέσως μετά, αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις που ποτέ δεν άρχισε, δηλώνοντας ικανοποιημένο από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του για συνάντηση και μόνον... Κυρίαρχο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή έπαιξαν οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ νομάρχες, οι οποίοι ήδη από το προηγούμενο διάστημα είχαν ταχθεί κατά των κινητοποιήσεων,... λόγω κοινής γνώμης. Οι λιγοστές φωνές που έλεγαν πως ο Κ. Σημίτης δέχτηκε να τους δεχτεί, εξαιτίας των εκλογών, δεν είχαν πρακτικό αντίκρισμα. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε να συναντήσει την ΕΝΑΕ τώρα, 15 μήνες από σχετικό αίτημά της...

Κατά τα άλλα, η υπουργός Εσωτερικών προσπέρασε χθες κάποια οικονομικά ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος - όπως η απόδοση στη ΝΑ του 1% επί του ΦΠΑ και η οικονομική ανέχεια του θεσμού, αφού οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι δεν αρκούν καν για να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες. Το μόνο που δεσμεύτηκε είναι πως κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος θα κατοχυρωθεί συνταγματικά και η ΝΑ.

Οι νομάρχες έφυγαν από του Μαξίμου με προεκλογικές δεσμεύσεις για διάλογο χωρίς αντίκρισμα και επαναβεβαίωσαν την απροθυμία τους να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική που τους καταδικάζει σε «απλούς ταχυδρόμους της κεντρικής διοίκησης» - όπως παραδέχτηκε και ο Θ. Κατριβάνος. Φαίνεται όμως πως η παραδοχή από την πράξη απέχει πολύ...

Ερήμην 12 μήνες στον Μ. Ρασούλη

Ποινή 12μηνης φυλάκισης επιβλήθηκε ερήμην χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον μουσικοσυνθέτη Μανώλη Ρασούλη, που ήταν κατηγορούμενος για «συκοφαντική δυσφήμιση» εις βάρος του τραγουδιστή Γ. Νταλάρα. Ο δεύτερος είχε μηνύσει τον πρώτο με αφορμή δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εξουσία» τον Απρίλη του 1998, στις οποίες τον χαρακτήριζε «αριβίστα» και αμφισβητούσε ότι είχε δώσει αφιλοκερδώς τη συναυλία του στην Κύπρο. Το δικαστήριο απάλλαξε τους υπεύθυνους της εφημερίδας για το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Ο Μ. Ρασούλης έφυγε για την Ισπανία την παραμονή της δίκης του, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα είναι καταδικαστική η απόφαση του δικαστηρίου. Επίσης έκανε λόγο για πολιτική του δίωξη και αναγκαστική πολιτική προσφυγιά.

Περιμένουν τον παιδικό σταθμό

Να επαναλειτουργήσει άμεσα σε κοντινό κτίριο, ο 26ος Παιδικός Σταθμός του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σταθμού. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου για ολιγωρία στην επισκευή του σταθμού, καθώς μόλις πριν από μία βδομάδα αποφάσισε να διαλύσει παλιά σύμβαση για την επισκευή των ζημιών (επειδή δεν ανταποκρινόταν στις βλάβες που έχει το κτίριο στον φέροντα οργανισμό) και να συνάψει νέα.

Η ολιγωρία της διοίκησης του δήμου αποδείχτηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο Σύλλογος Γονέων εξέφρασε τα προβλήματα που έχουν προκύψει, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς, από τη μεταφορά τους σε άλλους παιδικούς σταθμούς μακρινούς. Προβλήματα που η αρμόδια αντιδήμαρχος, Μ. Αδαμοπούλου, θεώρησε πως έχουν λυθεί με τα πούλμαν που έχει δρομολογήσει ο δήμος για τη μεταφορά των παιδιών. Τα δρομολόγια, όμως, όπως σημείωσαν οι γονείς, δε βολεύουν, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, στην ανακοίνωσή του, επαναφέρει το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία του σταθμού στο χώρο κατοικίας τους, με τη δέσμευση από τη διοίκηση του Βρεφοκομείου συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος επαναλειτουργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ