ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ηθοποιός δεν είναι πιόνι κανενός

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους είναι οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, μετά από το ναυάγιο και της προχτεσινής συνάντησης του ΔΣ του ΣΕΗ με την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΚΘΒΕ για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ηθοποιών, που επί μήνες εκκρεμεί με ευθύνη του ΚΘΒΕ.

Στη Γενική Συνέλευσή τους, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, με στάσεις εργασίας σήμερα, αύριο και την Παρασκευή (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 8 μ.μ. - 11 μ.μ.), όπως αυτές είχαν προκηρυχτεί την προηγούμενη βδομάδα από το ΣΕΗ, κρίνοντας πως επί της ουσίας η διοίκηση του θεάτρου δεν έχει κάνει καμία παραχώρηση στις διεκδικήσεις των καλλιτεχνών. Οπως επισημαίνουν. δε δίνονται λύσεις στα πάγια αιτήματά τους, όπως είναι η καθιέρωση των πολυετιών, η προσαύξηση 75% για την κυριακάτικη εργασία, τις αργίες κλπ.

Σε χθεσινή συνεδρίασήτου, το ΔΣ του ΣΕΗ αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και την επόμενη βδομάδα, τις ίδιες μέρες και ώρες.

Αναφερόμενος στα αιτήματά τους, ο Δ. Αραμπατζόγλου, ηθοποιός του ΚΘΒΕ, σημειώνει: «Η λέξη - κλειδί για μας είναι η αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια πρώτα από όλα, ανθρώπινη και καλλιτεχνική. Η λέξη αξιοπρέπεια πιάνει και τα θεσμικά και τα οικονομικά. Θα πω παραδείγματα συγκεκριμένα συναδέλφων, που έχουν 30 χρόνια ενεργούς υπηρεσίας στο θέατρο, 40 άλλος, είναι έτοιμος να βγει στη σύνταξη και τον έχει το θέατρο να παίρνει το βασικό μισθό εδώ και έξι χρόνια. Εξι χρόνια παίρνει τον ίδιο μισθό, χωρίς ούτε μία δραχμή αύξηση. Πρέπει να υπάρχει και από την πλευρά της διεύθυνσης μια αντίστοιχη ευαισθησία, να αμειφθεί αυτός ο κόπος για να μπορέσει ο καλλιτέχνης να παράγει τη φαντασία, να παράγει το αίσθημα, τη συγκίνηση. Αυτό είναι θέατρο».

Χθες, εξάλλου, το ΔΣ του ΣΕΗ απέστειλε επιστολή προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ με κοινοποίηση προς την υπουργό Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη και τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην επιστολή: «Πρέπει να γίνει κατανοητό και σεβαστό πως ο ηθοποιός δεν είναι πιόνι στα χέρια κανενός. Δε ζητάει. Απαιτεί. Απαιτεί εργασιακή αξιοπρέπεια. Και απαιτεί καλύτερες συνθήκες δουλιάς για να μπορεί να παράγει καλύτερο θέατρο. Απαντήστε, λοιπόν, στα ερωτήματα: Ναι ή όχι στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Ναι ή όχι σε αξιοπρεπείς μισθούς; Ναι ή όχι στις αποζημιώσεις για εργασία εκτός έδρας; Να προσμετράνε ή όχι τα χρόνια υπηρεσίας; Ενας ηθοποιός μετά από πέντε χρόνια στο θέατρο πρέπει να ξεφεύγει από το βασικό μισθό, ναι ή όχι;».

«Αρωμα» κινηματογράφου στη Λάρισα

Το 8ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών φιλοξενείται και φέτος στην Λάρισα, στο «Χατζηγιάννειο», από τις 24 μέχρι τις 26 Μάρτη και με πολύπλευρες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις από τις 20 μέχρι τις 23 Μάρτη. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 22 ταινίες από 9 χώρες και στο Πανόραμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος 15 ταινίες από 14 χώρες. Ολες οι ταινίες είναι μικρού μήκους.

Στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Τίτου Βανδή «Κουβέντα με τους φίλους μου» (20/3, 9 μμ), θα απονεμηθεί ο «Χρυσός Ιππος» στον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη με προβολή της ταινίας του «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (23/3) και θα προβληθούν οι ταινίες «Ροζέτα» των Λυκ και Ζαν - Πιερ Νταρντέν, «Ο ανθός της λίμνης» του Σταμάτη Τσαρουχά και «Ο άνεμος θα μας πάρει» του Αμπάς Κιαροστάμι.

Φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και συζητήσιμες πολιτιστικές «συνευρέσεις», όπως η μεταμεσονύχτια παράσταση της Ζωζώς Σαπουντζάκη, η παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ από την Βίκυ Κουλιανού, καθώς και η προβολή σε αβάν πρεμιέρ της επανέκδοσης της ταινίας του Τζορτζ Ντάνινγκ «Κίτρινο υποβρύχιο» με μουσική των Μπιτλς... μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Οσον αφορά στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα από τις 22 ταινίες οι 10 (!) είναι γαλλικές ή συμπαραγωγές της Γαλλίας με πρώην αποικίες της, όπως η Σενεγάλη και η Τυνησία. Πρωτοκαθεδρία, που εξηγήθηκε από την Στέλλα Μπελέση, που παρουσίασε το πρόγραμμα, ως φυσική συνέπεια της μεγάλης γαλλικής παραγωγής ταινιών μικρού μήκους, περίπου 400 το χρόνο. Παραγωγή ενίοτε εξαπλάσια (!) των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος του φεστιβάλ θα είναι περίπου 40 εκατομμύρια δραχμές. Στο περσινό φεστιβάλ η συμμετοχή του ΥΠΠΟ δεν ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια με ίδιο περίπου κόστος, τα οποία ακόμη δε δόθηκαν...

Νοσταλγία της μνήμης

Σε γιορτινή συνάντηση με πολλές δεκάδες φίλων, συναγωνιστών και συναδέλφων του από το θέατρο, κυρίως από τα παλιά..., αλλά και με φίλους και συναδέλφους των τελευταίων χρόνων, μεταβλήθηκε η προχτεσινή παρουσίαση του καινούργου βιβλίου του Περικλή Κοροβέση «Νοσταλγία Μνήμης» (εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»). Πρόκειται για αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, διαρθρωμένο σε 24 κεφάλαια, το οποίο άρχισε να γράφεται το 1990 και τέλειωσε πέρσι, και του οποίου κεφάλαια δημοσιεύονταν σε συνέχειες (Γενάρης - Αύγουστος 1991) στο περιοδικό «Βαβέλ». Το βιβλίο γραμμένο «σε δέκα χρόνια μοναξιάς», είναι μια εξομολόγηση, μια αυτοψυχογράφηση μέσω της μνήμης. Της αλήθειας των βιωμάτων του, από τα παιδικά και νεανικά χρόνια, των ιδεών που τον «έταξαν» στις γραμμές της Αριστεράς. Μνήμες από την πολιτική δράση του, τη σύλληψή του από τη χούντα, τη φυγή, δράση και τη ζωή του στο εξωτερικό. Αλλά και μνήμες από αγαπημένα πρόσωπα. Γυναίκες, φίλους - συναδέλφους του ηθοποιούς που χάθηκαν, όταν εκείνος ήταν στο εξωτερικό και που τους έκλαψε «με όλη την ψυχή του» - και τους οποίους εγκαθιστά μέσα στο «χλοερό τόπο» της καρδιάς του, με το 24ο κεφάλαιο του μυθιστορήματος. Κεφάλαιο που συμβολικά τιτλοφορείται «Νυκταλωπία».

Το βιβλίο παρουσίασαν με εγκαρδιότητα τέσσερις φίλοι του συγγραφέα. Ο δημοσιογράφος Δήμος Μαυρομάτης τόνισε ότι ο συγγραφέας «πόθησε τον πεπερασμένο χρόνο του εραστή και επαναστάτη, που ήταν ανέστιος και πένης» κι ο αναγνώστης «μπορεί να δει την "ψυχή" του έρωτα και της επανάστασης, των προσώπων και πραγμάτων της παλιοπαρέας του Κοροβέση». Ο συγγραφέας Τάσος Γουδέλης επισήμανε ότι το βιβλίο «είναι βιωμένη λογοτεχνία. Νοσταλγία της μνήμης με το δικαίωμα στο ελλείπον που έχουμε μέσα μας. Ενα "ταξίδι", μέσω μιας "ύπνωσης", με την οποία ο Κοροβέσης συναντιέται με νεκρούς φίλους, ξαναβρίσκοντας τον εαυτό του». «Ταξίδι στη μνήμη με οδηγό τη νοσταλγία για να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας, αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά» χαρακτήρισε το βιβλίο και ο δημοσιογράφος Θανάσης Γιαλκέτσης. Ο ποιητής Τάσος Καρπενάρος υπογράμμισε ότι «η εξομολόγηση της περιπετειώδους πολιτικής δράσης του είναι ο μόνος δρόμος για να φτάσει ο συγγραφέας στα πρόσωπα που αγάπησε και τα οποία αναφέρει με το πραγματικό τους όνομα».

Κύπριοι χαράκτες

Εργο του Χαμπή Τσαγγάρη
Εργο του Χαμπή Τσαγγάρη
Εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 το βράδυ, στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης (Πειραιώς 51), έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Οκτώ Κύπριοι Χαράκτες». Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα έκθεση, η οποία πραγματοποιείται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας. Περιλαμβάνει 88 χαρακτικά σημαντικών Κυπρίων καλλιτεχνών. Εργα των: Κώστα Αβερκίου, Τηλέμαχου Κάνθου, Στέλλας Λάντσια, Ευγενίας Βασιλούδη, Παναγιώτη Λάρκου, Κώστα Οικονόμου, Χαμπή Τσαγγάρη και Λευτέρη Οικονόμου. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι και αξιόλογοι ζωγράφοι παράλληλα, ωστόσο η συγκεκριμένη έκθεση αναλαμβάνει να καταδείξει, αρκετά αντιπροσωπευτικά, το εύρος, τις ανησυχίες και τα επιτεύγματα της Κυπριακής Χαρακτικής δημιουργίας τα τελευταία 40 χρόνια.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «τα θεματικά εναύσματα των έργων προέρχονται από το τοπίο της ιδιαίτερης πατρίδας τους, την καθημερινότητα αλλά και τις οδυνηρές πτυχές της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου».

Η παρουσίαση της Κυπριακής Χαρακτικής με τις παλαιότερες και σύγχρονες εκφάνσεις της αποτελεί την ανταπόκριση της Δημοτικής Πινακοθήκης στις εκθέσεις που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει εκεί η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Την επιμέλεια της παρουσίασης της έκθεσης έχει η έφορος Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Κυριαζή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 του Απρίλη.

Τέχνη της Εθνικής Αντίστασης

Εκδήλωση προς τιμήν της στρατευμένης τέχνης, ιδιαίτερα αυτής που αποτυπώνει τις ιδέες και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, διοργανώνει ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, σήμερα, 6 μ.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3). Θα μιλήσει ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Γεωργόπουλος και θα τιμηθούν η ποιήτρια Σοφία Κωνσταντινίδου - Σπάλα, οι συγγραφείς Σούλα Καρανίκα και Ολυμπία Παπαδούκα, η χορωδία της ΠΕΑΕΑ και ο φωτογράφος Γιώργος Λιονάκης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν καλλιτεχνικά η χορωδία της ΠΕΑΕΑ, μουσικό πρόγραμμα με τον Κώστα Λάβαρη και απαγγελίες από τους ηθοποιούς Δήμητρα Γεωργοπούλου και Χρήστο Νάτσιο.

Ο «Δον Κιχώτης»... μετακομίζει

Από την Κυριακή 12 του Μάρτη μέχρι και την Κυριακή των Βαϊων ο «Δον Κιχώτης» της « Παιδικής Αυλαίας», μετακομίζει από το «Αλίκη», στο θέατρο «Βεάκη». Οι συντελεστές της παράστασης ζητούν την κατανόηση των μικρών και μεγάλων φίλων, ενώ ευχαριστούν το διαχειριστή του θεάτρου «Αλίκη», που τους στέγασε τρία χρόνια, τον Κώστα Βουτσά για την άψογη «συγκατοίκηση» και τη Νινέτα Μεμπέση που τους προσφέρει το θέατρο «Βεάκη» στη δύσκολη αυτή στιγμή. Ευχαριστούν επίσης προκαταβολικά και όσους φίλους της «Παιδικής Αυλαίας» ανταποκριθούν στο κάλεσμα να στηρίξουν την προσπάθειά τους, ώστε να έχουν επιτέλους από τον Οκτώβρη τη δική τους στέγη, για να συνεχίσουν πιο αποτελεσματικά το έργο τους.

Θυμίζουμε ότι η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κοτζιά και μουσική Δημήτρη Λέκκα. Παίζουν: Μ. Δεστούνης, Κ. Βαρσάμη, Χ. Παπαδοπούλου, Θ. Παπαδόπουλος, Α. Ρεμούνδος, Ε. Μακρή, Δ. Λυκομήτρου, Γ. Καλατζόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ