ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΡΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΕΦ ΠΕΙΡΑΙΑ,ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΚΣ
Δύναμή μας η συντονισμένη δράση

- Χτες οι σύλλογοι σπουδαστών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Πειραιά πραγματοποίησαν παράσταση στο υπουργείο Παιδείας. Ποια ήταν τα θέματα της κινητοποίησης; - Εδώ και ένα μήνα τα ΤΕΙ του Πειραιά είναι κυριολεκτικά σε αναβρασμό. Εχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γενικές συνελεύσεις, τρεις καταλήψεις στη διοίκηση του ΤΕΙ, παραστάσεις στη συνέλευση του ΤΕΙ κ.ά. Αφορμή ήταν η οδηγία του υπουργείου για ίδρυση νέων τμημάτων, στα πλαίσια της οποίας εναρμονίστηκε η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά. Με τα νέα τμήματα εντείνεται ο "καταρτησιακός" χαρακτήρας των ΤΕΙ και υποβαθμίζονται ακόμη παραπέρα οι σπουδές. Δρομολογείται η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος και η κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, η πλήρης υποταγή της στους σχεδιασμούς της ΕΕ, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Αφορμή επίσης, ήταν και η ίδρυση ΠΣΕ στο ΤΕΙ Πειραιά.

Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν όλα τα βασικά προβλήματα των ΤΕΙ και των σπουδαστών, (προγράμματα σπουδών στραμμένα στην κατάρτιση, εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς ακαδημαϊκά προσόντα, επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων). Σε τελική ανάλυση, στην επιφάνεια βγαίνει η ίδια η φυσιογνωμία των ΤΕΙ, ο διαχωρισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ΑΕΙ από τη μια και ΤΕΙ από την άλλη. Στην επιφάνεια βγαίνει ότι είτε θα συνεχιστούν και θα ενταθούν παραπέρα όλα τα βασικά προβλήματα των ΤΕΙ, είτε με τον αγώνα μας θα επιβάλλουμε την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

- Τι απαντήσεις σας έδωσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στη συνάντηση που είχατε χτες;

- Πολύ χαρακτηριστικά ανέφεραν: "Αν θέλετε να κλείσετε τους δρόμους, κάντε ό,τι θέλετε, δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω". Δε συζητάνε καν για τα ΠΣΕ και για την υλοποίηση της "ελεύθερης πρόσβασης". Οταν είπαμε ότι αυτή η πολιτική της αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα σημαίνει ανεργία, μας απάντησαν "ναι", χωρίς ίχνος ντροπής. Οταν θέσαμε το αίτημα των σπουδαστών για την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ιδρυμάτων, μας απάντησαν ότι η αξιοποίησή τους θα γίνει απαρέγκλιτα για την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του 2525/97. Οταν απαιτήσαμε αύξηση των δαπανών για την παιδεία μας απάντησαν: "Μην ελπίζετε, δεν υπάρχει περίπτωση".

- Από δω και μπρος πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε;

- Ηδη, κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων, το ΤΕΙ του Πειραιά αποφάσισε τελικά να μην ιδρύσει νέα τμήματα. Το πρόβλημα φυσικά δε λύνεται, καθώς η πολιτική της "ελεύθερης πρόσβασης" θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν το ΤΕΙ Πειραιά υποχώρησε. Στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης θα αντιτάξουμε την ενότητα των σπουδαστών και τον αγώνα. Αλλωστε η πρόσφατη εμπειρία των μαθητών στη Γαλλία δείχνει το δρόμο για να σπάσει η αδιαλλαξία των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η δύναμή μας είναι στο συντονισμό με τους υπόλοιπους συλλόγους των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα (κάτι τέτοιο είναι σήμερα απαραίτητο όσο ποτέ, καθώς δεν υπάρχει ΚΣ της ΕΦΕΕ) με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό.

Κ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ