ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
"Στην πυρά" 400 έφηβοι

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ. -

Εξήντα δύο έφηβοι και νέα παιδιά που μόλις εγκατέλειψαν την εφηβική ηλικία νεκροί και 192 συνομήλικοί τους τραυματίες είναι ο απολογισμός της καταστροφικής μανίας της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε σε θέατρο και επεκτάθηκε με εκρηκτική ταχύτητα, πιθανά από χέρι ή χέρια που κινήθηκαν από το ρατσιστικό τους μένος και μίσος. Ενα γεγονός καταδικαστέο, αλλά και πρωτόγνωρο για αυτή τη χώρα του Βορρά, που δεν έχει δώσει παρόμοια βδελυρά δείγματα στο παρελθόν.

Ενα από τα τραγικότερα δυστυχήματα στην ιστορία της Σουηδίας έγινε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αίθουσαόπου νεαροί γιόρταζαν το αμερικανικό έθιμο Χαλουίν. Το θέατρο, που χρησιμοποιείται ευρύτατα ως ντισκοτέκ - στο Γκέτεμποργκ, στις δυτικές ακτές της Σουηδίας - στεγαζόταν το πολιτιστικό κέντρο μεταναστών από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) - έγινε παρανάλωμα μέσα σε λίγα λεπτά, παγιδεύοντας τους περίπου 400 νέους που βρίσκονταν μέσα. Η πυροσβεστική υπηρεσία που κατέφθασε στον τόπο της τραγωδίας κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά μετά από πολλές ώρες, ενώ τα περίπου 30 ασθενοφόρα παρέμεναν μέχρι αργά χθες το πρωί στον τόπο της τραγωδίας, όπου επικρατούσε χαώδης κατάσταση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας οι τραυματίες είναι από ηλικίας από 14 έως 17 ετών και εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί νέοι που έχασαν τη ζωή τους είναι Σουηδοί και οι άλλοι μισοί μετανάστες. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και δύο δεκαεξάχρονοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, ελληνικής καταγωγής και δεν είναι ακόμα βέβαιο αν οι δύο νέοι είναι τα μόνα ελληνικής καταγωγής θύματα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα πρακτορεία.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον εξέφρασε χτες τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από την πυρκαγιά, που κατέστρεψε ολοσχερώς τη ντισκοτέκ στο Γκέτεμποργκ. "Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των νέων αυτών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ιδιαίτερα τραγικές συνθήκες", δήλωσε ο Πέρσον, μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι άρχισαν ήδη έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας. Νωρίτερα ο επικεφαλής των συνεργείων διάσωσης, Λέναρν Ολίν,είχε δηλώσει ότι "υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού", εκφράζοντας υπόνοιες ότι η τραγωδία οφείλεται σε ρατσιστική επίθεση. Παρ' όλα αυτά, οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ρατσιστική επίθεση δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, δηλώνουν τώρα οι επίσημες πηγές και εξακολουθούν να μιλούν επισήμως για αίτια άγνωστα και αδιευκρίνιστα. Πάντως, ένας από τους θαμώνες της ντισκοτέκ την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ο 15χρονος Τζαμάλ Φαούζ, δήλωσε ότι "η πυρκαγιά ξεκίνησε από την οροφή και μετά από λίγο τα φωτορυθμικά και τα ηχεία άρχισαν να πέφτουν πάνω μας"."Επικράτησε το απόλυτο χάος. Ολοι προσπαθούσαν να βγουν έξω. Στις εξόδους ο ένας ποδοπατούσε τον άλλον" περιγράφει ο νεαρός που κατάφερε να βγει ζωντανός από τη ντισκοτέκ.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Εν αναμονή αποφάσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΙΛΑΝΟ.-

"Το τελευταίο χαρτί δεν έχει παιχτεί ακόμα" δήλωνε πριν από δύο μέρες η κόρη του Σαλβαδόρ Αλιέντε, Ιζαμπέλ... Παρ' όλα αυτά ο πρώην Χιλιανός δικτάτορας και δολοφόνος του πατέρα της, Αουγκούστο Πινοτσέτ, αναμένει να επιστρέψει εντός των ημερών πίσω στη χώρα του, απρόσκοπτα.

Φρουρούμενος σε ψυχιατρική κλινική του Λονδίνου, ο Πινοτσέτ πέρασε τη μέρα του γνωρίζοντας πλέον ότι βρίσκεται υπό περιορισμό και αναμένοντας δύο χωριστές δικαστικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του. Η μία υπόθεση εκδικαζόταν στη Μαδρίτη, όπου το εθνικό δικαστήριο της Ισπανίας συνεδρίαζε για να αποφασίσει για το "εάν και κατά πόσο" ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν,ο δικαστής ο οποίος υπέβαλε την αίτηση εκδόσεως του Πινοτσέτ προς τις βρετανικές αρχές προκαλώντας τη σύλληψή του, είναι αρμόδιος να διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχτηκαν στη Χιλή.

Οσον αφορά αυτή την απόφαση - μετά από πεντάωρη συνεδρίαση του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της Ισπανίας - χτες το απόγευμα η ισπανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι είναι αρμόδια να δικάσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις δικτατορίες της Χιλής και της Αργεντινής, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας που έχει αρχίσει ο δικαστής Γκαρθόν για την έκδοση του Αουγκούστο Πινοτσέτ.Οι ένδεκα δικαστές του επικύρωσαν τη νομιμότητα των ερευνών που διεξάγει ο δικαστής Γκαρθόν, με ένταλμα του οποίου συνελήφθη ο Πινοτσέτ στο Λονδίνο στις 16 Οκτώβρη. Συνεπώς, μετά την απόφαση, ο δικαστής Γκαρθόν μπορεί να συνεχίσει τις έρευνες που διεξάγει εδώ και δύο χρόνια και να ζητήσει επισήμως την έκδοση στην Ισπανία του Πινοτσέτ για να δικαστεί με τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των βασανισμών και της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε χτες την υπό όρους και με εγγύηση απελευθέρωση του Πινοτσέτ. Ο δικαστής Στέφαν Ρίτσαρντς αποφάνθηκε παράλληλα ότι ο 82χρονος στρατηγός θα πρέπει να παραμείνει σε νοσοκομείο του βόρειου Λονδίνου όπου νοσηλεύεται υπό αστυνομική φρούρηση όλο το χρονικό διάστημα της παραμονής του στη Βρετανία. Η εν λόγω απόφαση ήρθε μετά την υποβολή αίτησης των συνηγόρων του για απελευθέρωσή του με αναστολή. Την περασμένη Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου είχε κρίνει ότι η σύλληψη του Πινοτσέτ δεν είναι σύννομη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το σχετικό σκεπτικό, ως πρώην αρχηγός κράτους χαίρει ασυλίας, ενώ αναμένεται η οριστική και τελεσίδικη απόφαση για την απελευθέρωση ή μη του Πινοτσέτ βάσει της λογικής αυτής να εκδοθεί την ερχόμενη βδομάδα από την ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, των δικαστών της Βουλής των Λόρδων.

  • "Την οδύνη και τον αποτροπιασμό της" για την ειρηνική διαδήλωση που μετατράπηκε σε κόλαση στην επέτειο των 25 χρόνων από το αιματηρό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ, εκφράζει με ανακοίνωσή της Η "Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά". Ενώ η ανακοίνωση καταλήγει ότι "οι συνταξιούχοι του Πειραιά έχοντας την ευαισθησία των δημοκρατικών ελευθεριών, παρακολουθούμε από κοντά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Χιλή και εκφράζουμε την ευχή να υπάρξει δικαιοσύνη προς τα θύματα".
ΓΑΛΛΙΑ
Βομβιστική επίθεση σε δημαρχείο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, το δημαρχείο της πόλης Μπελφόρ στην Ανατολική Γαλλία. Την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχαν άνθρωποι στο κτίριο και η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους ήταν περιορισμένη, οπότε οι συνέπειες περιορίστηκαν στις υλικές ζημιές. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, η εισαγγελέας Κριστιάν Κορέ, που έσπευσε στο χώρο της έκρηξης, υποστήριξε ότι οφείλεται σε βομβιστική επίθεση, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια κατεύθυνση στρέφονται οι υποψίες και οι έρευνες των αστυνομικών αρχών. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι επί σειρά ετών δήμαρχος στο Μπελφόρ εκλεγόταν ο, προσφάτως ανανήψας από το κώμα, υπουργός Εσωτερικών Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, ο οποίος σήμερα είναι αντιδήμαρχος στην πόλη αυτή μετά από σχετική απόφαση του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση εξουσιών σε λίγα πρόσωπα. Ο Σεβενεμάν έχει στο ενεργητικό του πολλές διώξεις παράνομων κορσικανικών οργανώσεων και εξτρεμιστών ισλαμιστών, χωρίς, όμως, να είναι σίγουρο κατά πόσο αυτό το στοιχείο συνδέεται με τη χτεσινή βομβιστική επίθεση.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σκέψεις για άρση ασυλίας βουλευτών;

ΚΙΕΒΟ.-

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα απείλησε χτες ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και για τη μείωση των άλλων προνομίων των οποίων απολαμβάνουν οι Ουκρανοί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. "Ορισμένοι βουλευτές θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή και όχι στο Κοινοβούλιο", δήλωσε ο Κούτσμα. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η απειλή αυτή στρέφεται κυρίως κατά του πρώην πρωθυπουργού, Πάβλο Λαζαρένκο, ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης "Χρομάντα". Ο Λαζαρένκο διώκεται από τη δικαιοσύνη για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και για παράνομους τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό. Τέλος, ο Κούτσμα, αναφερόμενος στην τυχόν μείωση και άλλων προνομίων των βουλευτών, σημείωσε ειδικότερα το θέμα της αμοιβής τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο δικός του μισθός, που δεν ξεπερνά τις χίλιες χρίβνιες (περίπου 300 δολάρια), είναι "μικρότερος από αυτόν του κάθε βουλευτή".

Από τις προσπάθειες διάσωσης μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ