ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ
Συνέχεια στα αμερικάνικα δικαστήρια

Με το τελευταίο χτύπημα του σφυριού το χειρόγραφο του Αρχιμήδη κατοχυρώθηκε σε Αμερικανό δισεκατομμυριούχο (ίσως είναι ο Μπιλ Γκέητς), που εκπροσωπήθηκε από τον Αγγλο βιβλιοπώλη Σίμον Φιντς. Αν οι φήμες αληθεύουν πρόκειται για άνθρωπο που επενδύει σε τέτοια κειμήλια με εκδόσεις cd - rom κ. ά. Ο Ε. Βενιζέλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι θα συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας. Επόμενα ο οίκος Κρίστις, που δεν αποκάλυψε το όνομα του νέου κατόχου, υποχρεούται τώρα να το γνωστοποιήσει στις δικαστικές αρχές.

Ο Αμερικανός συλλέκτης απόκτησε το χειρόγραφο με 2,2 εκατ. δολάρια (800 εκατ. δρχ.) συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας του οίκου δημοπρασιών. Η Ελλάδα που εκπροσωπήθηκε από τον πρόξενο, Χάρη Μάνεση,"χτύπησε" μέχρι το 1,9 εκατ. δολ. (περίπου 600 εκατ. δρχ. ). Και ενώ βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με την Ελλάδα, "κόπηκε" η γραμμή. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κ. Μάνεσης "σωστά" δεν ανέβασε κι άλλο την τιμή, αφού θα ήταν υπερβολικό και μη ορθολογικό να διατεθούν παραπάνω από 600 εκατ. δρχ., "συνεκτιμώντας τα προβλήματα του ΥΠΠΟ στον τομέα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς". Και συνέχισε: "το Υπουργείο δε θα έμπαινε στη θέση να ανταγωνιστεί έναν Αμερικάνο πλούσιο. Σε ανταγωνισμό, ο οποίος δεν έχει καμία επιστημονική ή ορθολογική βάση, αλλά έχει βάση αμιγώς συμβολική".Επιπλέον η κακή κατάσταση διατήρησης του κώδικα, καθιστά αμφίβολο αν θα διαβαστεί το κείμενο ακόμα και με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Για του λόγου το αληθές δόθηκε στη δημοσιότητα σχετική αναφορά της καθηγήτριας, Σοφίας Κοτσάμπαση,η οποία περιγράφει τις φθορές του χειρογράφου και αναφέρει ανεπιτυχή πειράματα ψηφιακής φωτογράφισης άλλων κωδίκων. Εξάλλου τα 2 εκατ. δολάρια ήταν και το όριο των χορηγών. Οσο για το ποσό που τελικά συγκεντρώθηκε, ο Ε. Βενιζέλος θα στείλει επιστολή στους χορηγούς προκειμένου να το διαθέσουν για τη συντήρηση των χειρογράφων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Από την πλευρά του Πατριαρχείου υπάρχουν στοιχεία ώστε να συνεχιστεί η νομική διεκδίκηση. Επίσης η σύμβαση που υπέγραψε ο Αμερικανός αγοραστής είναι κατά το αμερικανικό δίκαιο, γεγονός που μπορεί να ευνοεί τη διεκδίκηση.

Για μικρούς και μεγάλους

Η πασίγνωστη, αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους, ιστορία του Λιούις Κάρολ "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" ζωντανεύει από σήμερα (3μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου), από το "Θέατρο Νέων".Θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Δημήτρη Σεϊτάνη,σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή,μουσική Νίκου Κυπουργού,χορογραφίες Εφης Καρακώστα,κινηματογραφική σκηνοθεσία Νίκου Αναγνωστόπουλου,κινούμενα σχέδια Δημήτρη Γεωργιάδη.Παίζουν: Μ. Αμοργιανού, Θ. Ανδρούτσου, Β. Ασλανίδης, Γρ. Γαλάτης, Δ. Δεγαϊτης, Χρ. Σαπουντζής, Αρ. Τσαμπαλίκας, Ε. Ψαλτίδου.Για να αποδοθεί πληρέστερα ο θαυμάσιος κόσμος του βιβλίου στην παράσταση, έχουν ενταχθεί κινηματογραφικές εικόνες, κινούμενο σχέδιο, θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο.

Κάθε βδομάδα θα δίνονται οκτώ παραστάσεις. Κάθε Σάββατο (3μ.μ.) και Κυριακή (11π.μ. και 3μ.μ.).

  • Το παραμύθι του Οσκαρ Ουάιλντ "Το Αστερόπαιδο" επαναλαμβάνει από αύριο (3μ.μ.) η παιδική σκηνή "Κιβωτός",στο Θέατρο "Καλουτά" (Πατησίων 240). Σκηνοθεσία - διασκευή Γιώργου Φρατζεσκάκη,σκηνικά - κοστούμια Σάββα Πασχαλίδη,μουσική Κώστα Χαριτάτου.Παίζουν: Νίκος Μπάστας, Τζένη Στεφανάκου, Ελενα Λαρίου, Νατάσα Παπαϊωάννου και Εύη Τζανάκη. Παραστάσεις κάθε Κυριακή (11.30π.μ.) και (3μ.μ.).
  • "Τανγκό για πέντε" από σήμερα στο Θέατρο "Μινώα" (Πατησίων 91), όπου παρουσιάζεται η αγγλική κωμωδία των Αντ. Μάριοτ και Μπ. Γκραντ, σε μετάφραση - σκηνοθεσία του Βασίλη Τσιβιλίκα.Παίζουν: Β. Τσιβιλίκας, Γ. Μιχαλόπουλος, Θ. Καληώρας, Κ. Μιχαήλ, Η. Μουκίου, Μ. Χαραλαμπίδου, Β. Τσακίρη.
"Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" από το "Θέατρο Νέων"
"Μνήμη" Χρ. Τσούντα

Αφιερωμένες στον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει (1 - 2/11) στην Ερμούπολη της Σύρου η ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων,σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή τα 100 χρόνια από τότε που ο Χρ. Τσούντας ανέσκαψε τη Χαλανδριανή, το Καστρί και τον Αγιο Λουκά στη Σύρο. Αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ και καθηγητές θα μιλήσουν για τον Χρ. Τσούντα, το έργο του και την προσφορά του στην κυκλαδική αρχαιολογία. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου θα φιλοξενηθεί έκθεση με θέμα: "Ο Χρήστος Τσούντας και η Σύρος" και ημερίδα για την "Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στις Κυκλάδες υπό το φως των πρόσφατων ερευνών σε οικισμούς". Τέλος, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον πρωτοκυκλαδικό οικισμό του Καστριού.

Χορωδιακό Φεστιβάλ

Σαράντα χορωδίες, με 2.000 χορωδούς από 17 χώρες, θα συμμετέχουν στο "7ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών",που θα πραγματοποιηθεί στο "Παλλάς", από τις 4-8/11. Συμμετέχουν φωνητικά συγκροτήματα από Αργεντινή, Βραζιλία, Βουλγαρία, Εκουαντόρ, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Μ. Βρετανία, Ν. Αφρική, Νορβηγία, Ουκρανία, Ρωσία, Τσεχία και Φινλανδία, αλλά και χορωδίες από Αθήνα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ν. Σμύρνη, Νίκαια, Πάτρα, Πρέβεζα, Ρόδο και Τρίπολη.

Το Φεστιβάλ θα έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα, καθώς διεθνής επιτροπή θα αξιολογήσει τα καλύτερα συγκροτήματα, στα οποία θ' απονεμηθούν χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Ειδικό βραβείο θα δοθεί στην καλύτερη ελληνική χορωδία. Το ανώτατο βραβείο της πόλης των Αθηνών, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, θ' απονεμηθεί στην καλύτερη χορωδία. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει και ο δεύτερος διαγωνισμός σολίστ λυρικού τραγουδιού, που αφορά σε νέους μονωδούς, οι οποίοι φιλοδοξούν να σταδιοδρομήσουν στο χώρο του μελοδράματος.

Η Σύρος για τον Ψαθά

Αφιερωμένο στον αξέχαστο Δημήτρη Ψαθά είναι το διήμερο που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στη Σύρο ο Θεατρικός Πολιτιστικός Ομιλος Σύρου "Απόλλων", με την πρεμιέρα του έργου του "Φον Δημητράκης",στο ιστορικό θέατρο "Απόλλων" (αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου), εγκαινιάζοντας την επαναλειτουργία του, ύστερα από πολύχρονες εργασίες αποκατάστασής του. Την παράσταση, που δίνεται στο πλαίσιο της 11ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, θα προλογίσουν ο δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας και η Μαρία Ψαθά, κόρη του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του. Τον Φον Δημητράκη ερμηνεύει ο Μάρκος Φρέρης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Πάχος και τα σκηνικά ο Δημήτρης Βαμβακούσης. Την Κυριακή (10πμ), ο θεατρικός κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης για την προσφορά του Δημήτρη Ψαθά στο νεοελληνικό θέατρο και θ' αναλύσει το έργο.

  • Τη Δευτέρα (7.30μμ) στο Θέατρο "Τζένη Καρέζη", το Σωματείο για την ίδρυση Ιστορικού Αρχείου του Αντιδικτατορικού Κινήματος Νεολαίας 1967-74 διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Κινηματογράφος και δικτατορία - από τότε μέχρι σήμερα".Θα μιλήσουν οι: Αννα Βαγενά, Σωτήρης Δημητρίου, Νίκος Κολοβός, Τάκης Παπαγιαννίδης, Χρήστος Χριστοδούλου.
Θεωρία και πράξη

Μια νέα δραστηριότητα εγκαινιάζει, φέτος, το "Ανοιχτό Θέατρο" του Γιώργου Μιχαηλίδη,οργανώνοντας ένα χώρο έρευνας και μελέτης του θεατρικού φαινομένου και ως θεωρία και ως πράξη, ορίζοντας το θεατρολογικό ιστορικό, κοινωνικό και εικαστικό πλαίσιο της εποχής και του ρεύματος. Μια ομάδα θεατρολόγων, ιστορικών, κοινωνιολόγων, θεατρικών συγγραφέων και ιστορικών τέχνης, με μαθήματα και διαλέξεις, θα μελετά σταθμούς και ρεύματα του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Παράλληλα θα υπάρχει και πρακτική εφαρμογή με έργα όπως "Στο βυθό" του Γκόρκι, "Υφάντες" του Χάουπτμαν,κ. ά. Ο χώρος είναι ανοιχτός σε μαθητές δραματικών σχολών, φοιτητές, ηθοποιούς, θεατρόφιλους. Την περίοδο '98-'99 αντικείμενο μελέτης θα αποτελέσει: "Ο νατουραλισμός και ο ρεαλισμός στο Ευρωπαϊκό Θέατρο",που θα ολοκληρωθεί σε δυο τριμηνιαίους κύκλους. Διδάσκουν: Ελένη Βαροπούλου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μ. Λαμπράκη - Πλάκα, Πέτρος Μάρκαρης, Πλάτων Μαυρομούστακος, Αλέκα Μπουτζουβή, Βάλτερ Πούχνερ, Γιώργος Μιχαηλίδης, Πολύκαρπος Πολυκάρπου.Τα υλικά των μαθημάτων και του συνεδρίου (θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο) θα κυκλοφορήσουν σε βιβλίο, εμπλουτισμένο με ντοκουμέντα, γκραβούρες, φωτογραφίες.

Εναρξη στις 18/11, με δικαίωμα συμμετοχής 40.000 το μήνα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6460.660 (10πμ-4μμ) και 8535.168 (5μμ-8μμ).

"Γενέθλια" λέσχης

Τα 20χρονά της γιορτάζει φέτος η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας με σειρά εκδηλώσεων: Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας και τη συμπαράσταση του ΥΠΠΟ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας Πάτρας (πλ. Γεωργίου) φιλοξενείται (μέχρι 5/11) έκθεση κινηματογραφικής αφίσας,από τις συλλογές της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαογραφικού Ιστορικού Αρχείου. Στις 2 και 3/11 στο Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" πραγματοποιείται η παράσταση "Τρέλες γυναικών".Θα προβληθεί η ομώνυμη βουβή ταινία του Εριχ Στροχάιμ (1921) με ζωντανή μουσική συνοδεία από τους Σάκη Παπαδημητρίου (πιάνο) και Γεωργία Συλλαίου (φωνή). Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Στράτου Κερσανίδη.Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις. Επίσης, κάθε Πέμπτη πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες προβολές στο "Πάνθεον" με 24 συνολικά ταινίες της πρόσφατης παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής. Τέλος, σε ειδικό λεύκωμα παρουσιάζονται συνοπτικά η ιστορία της Λέσχης, οι ταινίες που έχει προβάλλει και κείμενα για τις Κινηματογραφικές Λέσχες, τον κινηματογράφο και την πολιτιστική ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ