ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική

Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία παρουσιάζει η εκλεκτή ζωγράφος και χαράκτρια Εύα Μελά.Η έκθεση έργων της εγκαινιάζεται στις 5 Νοέμβρη (7μ.μ.) στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Μέχρι τις 27 Νοέμβρη θα φιλοξενηθούν αβγοτέμπερες πάνω σε ξύλο και φρέσκο με θέματα σχετικά με την ανθρώπινη φιγούρα και τοπία. Εργα γεμάτα ζωή, χρώμα και αίσθημα. Δημιουργίες που διακρίνονται για την εκφραστική τους δύναμη, την απλότητα, την αμεσότητα, την καθαρότητα στο χρώμα και από μια τρυφερή και ευαίσθητη αίσθηση.

Οπως η ίδια αναφέρει για την ενασχόλησή της με το φρέσκο, "το φρέσκο είναι μια παμπάλαιη τεχνική, με 3.000 χρόνια ζωή. Εχει μεγάλη γοητεία, αφού σε υποχρεώνει να τελειώσεις το έργο σε λίγες ώρες. Στο φρέσκο πρέπει να δουλεύεις γρήγορα, όσο ο σοβάς είναι νωπός. Χρειάζεται, λοιπόν, να έχεις αποφασίσει τι θες να κάνεις και αυτό να το δώσεις λιτά, πυκνά και ουσιαστικά. Επίσης, δε διορθώνεται εύκολα. Ολα αυτά τα στοιχεία με γοήτευσαν. Αυτή η ζωγραφική που γίνεται γρήγορα, σε αναγκάζει να δημιουργήσεις πολλά έργα, ώστε το χέρι σου να μάθει να κάνει γρήγορα κάποιες κινήσεις και το μάτι σου να έχει κατασταλάξει σε κάποιες λύσεις εικαστικές".

  • Μια σειρά από φορμαλιστικές φιγούρες παρουσιάζει από τις 12 Νοέμβρη στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11), ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης Φώτης.Με πρωταγωνιστή και πάλι τον άνθρωπο, ο καλλιτέχνης δούλεψε μ' ένα συνδυασμό νατουραλιστικών και εξπρεσιονιστικών στοιχείων, δημιουργώντας πιο ανάλαφρες και ελεύθερες φόρμες και με κυρίαρχο στοιχείο την καμπύλη. Δυναμικοί κορμοί - σώματα που γίνονται επικοί μα συγχρόνως ερωτικοί με τη μείξη τεχνολογικών κυβιστικών στοιχείων, κοιλωμάτων και ρωγμών, κυριαρχούν στη δουλιά του. Τη δουλιά του καλλιτέχνη διακρίνει η ιδιαίτερη επιμέλεια στην επεξεργασία της επιφάνειας. Στα τελευταία του έργα, επεμβαίνει με χρώματα, επιχειρώντας τόσο να επιτείνει την εννοιολογική αντίληψη του έργου, όσο και να το κάνει πιο ανάλαφρο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκέμβρη.
  • Με έκθεση έργων χαρακτικής του Αγγελου Σταυρουλάκη ξεκινά τη νέα εικαστική χρονιά η αίθουσα τέχνης "Μετόπη" (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27). Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη και θα διαρκέσει έως τις 21/11. Παρουσιάζονται μαυρόασπρες και έγχρωμες ξυλογραφίες του καλλιτέχνη, "που δείχνουν", όπως σημειώνει στον κατάλογο ο Στέλιος Λυδάκης,"έναν καλλιτέχνη που έχει κατανοήσει πλήρως το "δαιμονισμό" της πάλης ανάμεσα στο μαύρο και στο άσπρο ή και στα πλακάτ χρώματα. Μέσα από τη σύγκρουση και συμφιλίωση των τόνων ξεπηδά μια εικόνα της φαντασίας, που μορφοποιείται δυναμικά, πέρα από οποιουσδήποτε φυσιοκρατικούς εξαναγκασμούς. Και είναι γεγονός, ότι ο χαράκτης διαθέτει μια πληθωρική φαντασία, αλλά και μια ποιητική φλέβα, που γίνεται κυρίως φανερή στους τίτλους που αποκτούν οι συνθέσεις του: "Το πρωινό καράβι", "Τρελό τραγούδι της εξοχής" κ.ά."

Ο Αγγ. Σταυρουλάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1937. Σπούδασε χαρακτική και γραφικές τέχνες στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με κρατική υποτροφία. Πήρε μέρος σε πανελλήνιες και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και στην Μπιενάλε Αλεξανδρείας το 1974. Η πρώτη του ατομική έκθεση έργων έγινε το 1978 στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει πολλές καλλιτεχνικές εκδόσεις και έντυπα. Εργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

"Διάλογοι" χρωμάτων

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη στο χώρο τέχνης "24" (Κλεομένους 24), έκθεση έργων ζωγραφικής του Βασίλη Παπανικολάου.Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Νοεμβρίου.

  • Την Πέμπτη στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8), εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Λάμπρου Αλας.Οπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης "Φιγούρες μοναχικές ή μαζί με άλλες, σε σύνθεση, δημιουργούν ένα κλίμα αινιγματικό, σαν να ζητούνε μια εξήγηση, σαν να είναι μέρος μιας συμβολικής διήγησης, μια αλληγορία. Η αλληγορία όμως αυτή είναι διφορούμενη. Το διφορούμενο στα έργα μου βγαίνει από μόνο του, χωρίς να σκεφθώ, και πιστεύω ότι αυτό ακριβώς το αινιγματικό στοιχείο τα κάνει πιο ενδιαφέροντα". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.
  • Εργα των τελευταίων δύο χρόνων παρουσιάζει από τις 12 Νοεμβρίου στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9), ο Κώστας Τσώλης.Με πυρήνα της έκθεσης το ανθρωποκεντρικό στοιχείο, ο Κ. Τσώλης αρχίζει ένα διάλογο μεταξύ μεγάλου - μικρού, άνδρα - γυναίκας. Πολύπτυχα, τρίπτυχα, σχέδια με νύξεις χρωματικές, πλαισιώνουν το περιβάλλον με τα μικρά γύψινα κεφαλάκια που σχηματίζουν σωρούς μέσα στο χώρο, δίνοντας την αίσθηση ενός ρωμαϊκού φόρουμ με μνήμες. Συγχρόνως υποδηλώνεται μια εν δυνάμει επικοινωνία, χάρη στα έργα με ηλεκτρικό ρεύμα, οργανικές ύλες, παλιά υφάσματα, ξύλα, πέτρες, επικολλημένα σε τελάρα μικρού και μεγάλου σχήματος που αποτελούν μια σημείωση πλαστική στις αισθήσεις μας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.
Ατομική και ομαδική έκθεση

Την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία παρουσιάζει αυτές τις μέρες στην γκαλερί "3" (Φωκυλίδου 3) ο ζωγράφος Περικλής Γουλάκος.Τίτλος της ενδιαφέρουσας εικαστικής παρουσίασης "Παραθέσεις".Πρόκειται για 30 έργα διαφορετικών υλικών και διαστάσεων, που ο καλλιτέχνης συναρμολογεί για τις πλαστικές και αφηγηματικές του ανάγκες. Η επιλογή των στοιχείων και η επανάληψή τους, προσφιλής μέθοδος του καλλιτέχνη, προσδίδει στα έργα μιαν άλλη διάσταση πραγματικότητας, όπου σκιές και πράγματα συνυπάρχουν. Η έκθεση έργων του Π. Γουλάκου θα διαρκέσει μέχρι τις 14 του Νοέμβρη.

  • Στην αίθουσα τέχνης "Τζάμια - Κρύσταλλα" (Σκαλίδη 35, Χανιά), φιλοξενούνται έως τις 7 Νοεμβρίου, εικαστικές δημιουργίες πέντε αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Παρουσιάζουν έργα τους οι: Γεωργία Καρδάση, Ελένη Λύρα, Αλίκη Μουτούση, Πέτρος Μπατσιάρης, Στάθης Φλώρος.
@ Με την ευκαιρία της β' αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου του Ε. H.
  • Με την ευκαιρία της β αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου του Ε. H. Gombrich "Το χρονικό της τέχνης" από το "Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας", στις 11 του Νοέμβρη (8μμ) στο Μέγαρο Μελά (πλατεία Κοτζιά), ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Δημοσθένης Κοκκινίδης θα μιλήσει με θέμα "Η ιστορία και η θεωρία της τέχνης στον Gombrich".

Τοπίο της Εύας Μελά

Ο γλύπτης Φώτης εκθέτει στην αίθουσα "Αστρολάβος - Δεξαμενή"

Χαρακτική του Αγγελου Σταυρουλάκη φιλοξενείται στην "Μετόπη"

  • Η αρχαία θεματογραφία στη ρωσική ποίηση του πρώτου μισού του 19ου αιώνα είναι το θέμα της έκθεσης "Ενθύμιον φωτεινής αρχαιότητας",που παρουσιάζει το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό. Εκτίθενται πάνω από 200 βιβλία, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Λογοτεχνίας της Οδησσού και αφορούν σε έργα ποιητών εμπνευσμένα από την αρχαία και τη σύγχρονή τους Ελλάδα.
  • Τη Δευτέρα (8μμ) στο Κέντρο Τέχνης (Στασινού 8 και Τελεσίλης, έναντι αγάλματος Τρούμαν), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με θέμα: "Η Φωτο-γραφία στη σύγχρονη τέχνη στο κατώφλι του 2000".Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Ταλαγάνης.Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Πανταζίδης με θέμα "Τόποι επικοινωνίας" και ο Γρηγόρης Βλασσάς με θέμα: "Αλβανία - Τίρανα, τέλος εποχής".
Διαφορά στην έκφραση

Στις 4 Νοεμβρίου (8μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη" (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), εγκαινιάζεται η Πανελλήνια Εκθεση Καλλιτεχνών με ειδικές ανάγκες, με τίτλο "Η διαφορά στην καλλιτεχνική έκφραση".Διοργανώνεται από τον "Πολιτισμικό Οργανισμό του δήμου Αθηναίων" και την "Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες". Παρουσιάζονται 120 επιλεγμένα έργα ζωγραφικής, κολάζ, χαρακτικής και μικρογλυπτικής. Τα έργα συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα και προέρχονται είτε από μεμονωμένους δημιουργούς, είτε από εργαστήρια εικαστικών, που λειτουργούν σε διάφορα ειδικά σχολεία, κέντρα αποκατάστασης και νοσοκομεία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου.

Συνάντηση σύγχρονης τέχνης

Μέχρι τις 3 του Νοέμβρη στο Εκθεσιακό Κέντρο Αθηνών (Λεωφ. Κηφισίας 124), φιλοξενείται η 6η Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης "Αρτ Αθήνα '98".Φέτος η συμμετοχή των ελληνικών και των ξένων αιθουσών τέχνης είναι αυξημένη, φτάνοντας τις 45. Στο χώρο λειτουργούν ακόμη δύο ειδικά περίπτερα για την προβολή βίντεο αρτ και τμήμα που καλύπτει ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις τέχνης. Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στη σύγχρονη τέχνη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φέτος φιλοξενείται αφιέρωμα στη σύγχρονη τέχνη της Ιταλίας. Συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, κατασκευές εγκαταστάσεις στο χώρο, φωτογραφία και βίντεο. Η έκθεση σύγχρονης ιταλικής τέχνης, που επιμελήθηκαν η Κατερίνα Κοσκινά και ο Φράνκο Φανέλι,εγκαινιάζεται σήμερα στο Γκάζι και θα διαρκέσει έως τις 22 του Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ