ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στην ίδια "ανθυγιεινή" ρότα

"Εχουμε την ευθύνη της υλοποίησης αυτής της πολιτικής" είπε ο νέος υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας. "Το "κοινωνικό κράτος" είναι το μεγάλο ζητούμενο να φτάσουμε στην ΟΝΕ", είπε ο απερχόμενος υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης

Μια προσπάθεια αναστήλωσης της "ανθυγιεινής" πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της δημόσιας υγείας ήταν η ομιλία του απερχόμενου υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα,ενώ ο νέος υπουργός Λ. Παπαδήμας είπε ότι έρχεται με την ευθύνη της υλοποίησης της ίδιας πολιτικής που ακολούθησε μέχρι τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση που επιχείρησε να εξωραϊσει ο Κ. Γείτονας είναι αυτή που αποκαλύφτηκε ιδιαίτερα μετά τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Γείτονας υποστήριξε - αν και είπε ότι δεν κάνει απολογισμό - ότι έγιναν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις στο "σύστημα υγείας" και εννοούσε το νόμο 2519/97 και το Ν. 2606/98 για το Ιατρικό Μισθολόγιο, καθώς και τον αντικοινωνικό νόμο για την Πρόνοια. Οι πυλώνες της πολιτικής - όπως είπε ο Κ. Γείτονας - ήταν ο συντονισμός του υγειονομικού συστήματος, η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η βελτίωση της προνοσοκομειακής φροντίδας, οι παρεμβάσεις για τα ναρκωτικά, το ΕΪΤΖ και τα νοσοκομεία. Με εξαίρεση τον τομέα των ναρκωτικών - όπου υπήρξε η συγκρότηση 32 Κέντρων πρόληψης κατά των ναρκωτικών - οι υπόλοιποι τομείς ή έμειναν στάσιμοι ή οδηγήθηκαν σε χειρότερη κατάσταση. Λόγου χάρη η απόφαση για τις περικοπές των εφημεριών απογύμνωσε τα Κέντρα Υγείας, ενώ ο υπουργός μίλησε για βελτίωση της ΠΦΥ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κ. Γείτονας έκανε αναφορές στο "υγειονομικό σύστημα" και όχι στο ΕΣΥ, το οποίο ανέφερε μόνο μια φορά στο τέλος της ομιλίας του. Το υγειονομικό σύστημα - κατά τον απερχόμενο υπουργό Υγείας - πρέπει να βρίσκεται "υπό συνεχή μεταρρύθμιση" με βάση τα νέα δεδομένα, για να διατηρήσει - όπως είπε σε άλλο σημείο - το "δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του", αλλά και για να υπάρξει εκσυγχρονισμός.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης - ήταν η τρίτη θητεία του σε αυτή τη θέση - φανερά πικραμένος από την έξοδό του από την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι έγινε έργο που δεν έχει συνειδητοποιηθεί ακόμα, αλλά το καρπούνται οι πολίτες και αναφέρθηκε κυρίως στις προσπάθειες για τα ναρκωτικά και τη δημιουργία του Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης. "Θα σας συμπαρασταθούμε όσο μπορούμε για να στεριώσετε και να διασφαλίσουμε το "κοινωνικό κράτος" που είναι το μεγάλο ζητούμενο να φτάσουμε στην ΟΝΕ, που είναι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης" είπε ο Μ. Σκουλάκης, χωρίς βέβαια να αμφισβητήσει τον ίδιο το στόχο της ΟΝΕ.

Εντονη πάντως ήταν η απορία στους διαδρόμους του υπουργείου για την αντικατάσταση του Μ. Σκουλάκη καθώς, χωρίς να υπάρχουν τα εντυπωσιακά πράγματα που υποστήριξε ο ίδιος, έδινε την αίσθηση ότι "κάτι γίνεται ή ότι μπορεί να γίνει". Μάλιστα ο αντικαταστάτης του Ν. Φαρμάκης - γίνεται για τρίτη φορά υφυπουργός Υγείας - απευθυνόμενος στον Μ. Σκουλάκη του ευχήθηκε να ξεπεράσει σύντομα την πικρία και είπε ότι θα ήθελε μελλοντικά να τον αντικαταστήσει ο Μ. Σκουλάκης μέσα στο ίδιο κλίμα που τον διαδέχεται τώρα - δηλαδή τα χειροκροτήματα των εργαζομένων.

Ο Λ. Παπαδήμας θύμισε ότι δούλεψε στην ομάδα - επί Π. Αυγερινού ως υπουργού Υγείας - που μετά το 1981 επεξεργάστηκε τα σχέδια για το θεσμικό νόμο του ΕΣΥ (1397/83). Πρόσθεσε ότι διαδέχεται μια πετυχημένη ηγεσία και ότι θα διευρύνει το έργο της. "Εχουμε, είπε, την ευθύνη της υλοποίησης αυτής της πολιτικής" και μετά την ενημέρωση θα φτιάξει ένα "χρονοδιάγραμμα αυτής της δράσης".

Τέλος ο Λ. Παπαδήμας ζήτησε τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτούς τους στόχους, λέγοντας ότι στο υπουργείο Εσωτερικών καταταλαιπώρησε τους υπαλλήλους αλλά τώρα οι ίδιοι τον αποχαιρέτησαν συγκινημένοι.

Μιλώντας ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Αντ. Γρηγορακάκης αποδέχτηκε όπως είπε την πρόσκληση του υπουργού για εργασιακή ταλαιπωρία υπό τον όρο όμως να υπάρχει "έμπνευση και όραμα"!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μένει η αντιαγροτική πολιτική

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας άλλαξε χτες, ωστόσο όμως δε φαίνεται να αλλάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι στοχοπροσηλωμένη στις καταστροφικές επιταγές των επιτελείων των Βρυξελλών και της "Ατζέντας 2000".

Χτες στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Γεωργίας, εκτός από κάποιους κατόπιν εορτής υπαινιγμούς του αποχωρήσαντα Στ. Τζουμάκα, επικράτησε το γνωστό εορταστικό εθιμοτυπικό κλίμα σε τέτοιες περιστάσεις. Δηλαδή, αμοιβαίες ευχαριστίες και φιλοφρονήσεις και οι διαβεβαιώσεις από τη νέα πολιτική ηγεσία για δουλιά και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το παραπάνω έρχεται να δέσει και με τη σκοπιμότητα της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Γεωργίας, που είναι η δημιουργία εντυπώσεων και ψεύτικων προσδοκιών ανάμεσα στους αγροτοκτηνοτρόφους. Η πικρή αλήθεια όμως που αποσιωπάται, όπως έγινε και χτες από όσους μίλησαν, είναι ότι τα αγροτικό εισόδημα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται δραστικά και η μικρομεσαία αγροτιά θα οδηγηθεί μαζικά σε βίαιο ξεκλήρισμα. Και η αγροτιά δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα παρά μόνο στο δικό της αγώνα.

Οσον αφορά τα όσα ειπώθηκαν χτες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ο Στ. Τζουμάκας, επιχείρησε να "ευλογήσει τα γένια του" και να παρουσιαστεί ως πολέμιος οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων... Παράλληλα, από τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ πλέον είπε ότι η παράταξή του δεν έχει πολιτική στον αγροτικό τομέα, ενώ ξεχνώντας προφανώς, αυτόματα, τις συκοφαντικές του κορόνες κατά των αγώνων των αγροτών όσο ήταν υπουργός, ανέφερε ότι στις κινητοποιήσεις που έγιναν οι αγρότες είχαν δίκιο. Ακολούθως μίλησαν οι αποχωρήσαντες υφυπουργοί Γεωργίας Δ. Σωτηρλής και Β. Γερανίδης, που κινήθηκαν στα καθιερωμένα εθιμοτυπικά πλαίσια της χτεσινής τελετής.

Με τη σειρά ο νέος υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι τόσο αυτός όσο και οι νέοι υφυπουργοί Κ. Βρεττός και Παρ. Φουντάς θα συνεχίσουν την πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, ο Κ. Βρεττός έκανε μια γενικόλογη αναφορά στην "Ατζέντα 2000" και ότι η κυβέρνηση θα κάνει"παζάρια" προς όφελος της χώρας... ενώ ο Παρ. Φουντάς έκανε λόγο για "καυτά" αγροτικά προβλήματα.

Και νομοσχέδια...

Ο Στ. Τζουμάκας χτες, λίγο πριν αποχωριστεί το υπουργείο Γεωργίας, προχώρησε σε μια "πρωτότυπη" κίνηση δίνοντας στη δημοσιότητα δύο νομοσχέδια. Ενα για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και ένα για την κατάργηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Αυτό προφανώς το έκανε καθαρά για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, ωστόσο όμως και τα δύο αυτά νομοσχέδια είναι πέρα για πέρα αντιαγροτικά αφού: Στο πρώτο νομοσχέδιο προωθείται η υποβάθμιση του ΕΛΓΑ, ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και προτείνεται να ξαναδιπλασιαστούν οι εισφορές των αγροτών. Στο δεύτερο προτείνεται η σύσταση Εταιριών Διαχείρισης Υδάτων Αγροτικής Χρήσης από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αντί των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, πράγμα που αν γίνει οι αγρότες θα πληρώνουν πανάκριβα το νερό που χρησιμοποιούν για άρδευση.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
ΟΝΕ με... "κυβέρνηση συνεργασίας"

Δεδομένη η ευρωπαϊκή πορεία για τον ΣΥΝ, ξεκαθάρισε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, στην εισήγησή του στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού

"Σταθερά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας", δηλώνει ο ΣΥΝ με τη χτεσινή εισήγηση του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που συνεδριάζει για να αποτιμήσει τα εκλογικά αποτελέσματα και να καθορίσει πρόγραμμα δράσης του κόμματος μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μάλιστα, σε αντίθεση με την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΟΝΕ όπως εκφράστηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, "θεωρεί ότι και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού συμφωνεί με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και απλώς διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση"!

Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, όπως είπε στην εισήγησή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Συνασπισμός, ενώ συμφωνεί με την πορεία προς την ΟΝΕ, θεωρεί ότι η κυβερνητική πολιτική "με την έντονη και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια που προκαλεί στον ελληνικό λαό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική, καθώς πριμοδοτεί αντιευρωπαϊκές ιδέες και κυρίως καθώς ανοίγει τον δρόμο σε συντηρητικές δυνάμεις και αντιλήψεις". Γι' αυτό και ο ΣΥΝ επιδιώκει ένα άλλο δρόμο για την εξασφάλιση της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ λες και δεν είναι οι ίδιες οι επιλογές της ΟΝΕ που επιβάλλουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι μπορεί να εφαρμοστεί, ουσιωδώς διαφορετική πολιτική για να επιτευχθεί ο ίδιος αντιλαϊκός στόχος της ΟΝΕ...

Στη βάση αυτής της καλλιεργούμενης αυταπάτης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην εισήγησή του αφού επισημαίνει ότι την τύχη της ΕΕ καθορίζουν πια, οι "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις - οι 13 από τις 15 - προβάλλει ότι οι λαοί περιμένουν "στρατηγικές διεύρυνσης της δημοκρατίας, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, διαμόρφωσης ισόρροπης ανάπτυξης, κοινής εξωτερικής πολιτικής". Ετσι, ο ΣΥΝ διεκδικεί, ανάμεσα στα άλλα, "αποφασιστική προώθηση της πολιτικής ενοποίησης, προώθηση κοινής εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής άμυνας και ασφάλειας" κλπ.

Για να προωθηθεί αυτή η πολιτική, ο ΣΥΝ προβάλλει την ανάγκη για "τη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας που θα συγκροτείται από το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και σε κυβερνητικό επίπεδο από μια κυβέρνηση ευρείας προοδευτικής συνεργασίας, κατά το πρότυπο των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών (νέας γερμανικής, ιταλικής και γαλλικής κυβέρνησης π.χ.)". Μάλιστα ο ΣΥΝ θεωρεί ρεαλιστική αυτή την προοπτική και δηλώνει ότι "δεν τον ενδιαφέρουν οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές διευρύνσεις που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική, όπως ισχυρίζεται. Ενώ υποστηρίζει ότι το ΔΗΚΚΙ και το ΚΚΕ φαίνονται να εμμένουν σε απομονωτικές και αδιέξοδες λογικές"!

Μετά την εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, άρχισε και συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση για το σχέδιο απόφασης, με ομιλίες στελεχών του ΣΥΝ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αλλαγή σκυτάλης, όχι και πορείας

Τα διαπιστευτήριά του στις κυβερνητικές επιλογές για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, έδωσε χτες ο Γιώργος Φλωρίδης,κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υφυπουργός Εσωτερικών. Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, έκανε σαφές πως αποδέχεται το νομοθετικό "έργο" της κυβέρνησης για το θεσμό, λέγοντας πως "το θεσμικό πλαίσιο έγινε με κάποια ευκολία, τα δύσκολα αρχίζουν στη διαδικασία υλοποίησής του". Πιστεύω όμως - συνέχισε ο νέος υφυπουργός - ότι θα οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα.

Αυτά, όπως ερμηνεύτηκαν και από τον Γ. Φλωρίδη αλλά και από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο,αφορούν την προώθηση της λεγόμενης "αποκέντρωσης" - του ασφυκτικότερου, στην ουσία, εναγκαλισμού του θεσμού από την κεντρική εξουσία. Ο νέος υφυπουργός εστίασε στην εφαρμογή του "Καποδίστρια" και στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την οικονομική αυτοτέλεια του οποίου θεώρησε ότι προωθεί το κατατεθειμένο στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο επιχορηγείται ο θεσμός μόλις με το 0,68% του κρατικού προϋπολογισμού! Να σημειώσουμε πως ο Γ. Φλωρίδης, διετέλεσε για δύο χρόνια, 1994 έως 1996, Νομάρχης Κιλκίς, οπότε και παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο Αλ. Παπαδόπουλος, αφού αναφέρθηκε στη στενή και καλή συνεργασία με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών, Λάμπρο Παπαδήμα, που αναβαθμίστηκε σε υπουργό Υγείας, έπλεξε το εγκώμιον του Γ. Φλωρίδη, χαρακτηρίζοντάς τον ως "ένα αξιόλογο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης", προφανώς λόγω των... εκσυγχρονιστικών του καταβολών, ενώ κάλεσε: "να σημειώσετε αυτό το όνομα για τα επόμενα χρόνια στη χώρα". Τέλος ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε πως τα νομοσχέδια του υπουργείου που εκκρεμούν, θα ψηφιστούν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, δήλωσε πως θα συζητηθεί κατ' αρχήν στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο υπουργός να επισημάνει και πάλι το... στόχο της "αποκέντρωσης","να ανταποκριθεί η χώρα στη μετά την ΟΝΕ πορεία".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ολα καλά... κι όλα ωραία...

Μικρού μεγέθους ήταν η αλλαγή του ανασχηματισμού για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης παρέδωσε στον παλιό γνώριμο αυτής της θέσης, τον Φ. Ιωαννίδη.

Κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής παραλαβής - η οποία φυσικά καμιά αλλαγή δεν προμηνύει στην άσκηση της αντιασφαλιστικής κυβερνητικής πολιτικής - ήταν τα καλά λόγια του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου για τον απερχόμενο υφυπουργό - ο οποίος έγινε υφυπουργός Υγείας - και για το έργο στο οποίο συνέβαλε. Ποιο έργο; Το "επίτευγμα" της μετατροπής του ΟΓΑ σε ταμείο, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες, την αύξηση των ασφαλίστρων και την αναλογική μείωση των συντάξεων των αγροτών. Το νόμο για την εισφοροδιαφυγή, ο οποίος πολύ λίγα πρόσφερε στην πάταξή της, ενώ συνοδεύτηκε από νέες ρυθμίσεις χρεών. Το τελευταίο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ταμείων με το ζόρι και τη διοχέτευση της περιουσίας των ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου, του οποίου η παρουσίαση θα καθυστερήσει λίγο ακόμη λόγω της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας ξεπροβόδισε τον υφυπουργό του λέγοντας ότι είναι "ένας υφυπουργός που πέτυχε". Αλλά και ο νέος υφυπουργός είχε καλά λόγια να πει για τον συνάδελφό του τον οποίο αντικατέστησε, αλλά και για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ο Φ. Ιωαννίδης,ο οποίος έχει διατελέσει και στο παρελθόν υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χρησιμοποίησε ένα στίχο του Ο. Ελύτη για την επιστροφή του, λέγοντας ότι "Ενας αναχωρητής είναι πάντα ένας ερχόμενος". Ξεκαθάρισε επίσης ότι δε θα προσπαθήσει να ιδιοποιηθεί το νομοσχέδιο για το "μίνι" ασφαλιστικό, ωστόσο τόνισε ότι η ανθρωπιά που θα επιδιώξει να τον χαρακτηρίσει στην άσκηση των νέων καθηκόντων του "δε σημαίνει αλόγιστες δαπάνες και παροχές που δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που υπάρχουν".

Ο Ν. Φαρμάκης, μεταξύ άλλων, ζήτησε συγνώμη από όσους πίκρανε στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Περιμένουν την "εσωκομματική αντιπολίτευση"!

Στην... εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ εναποθέτει τις ελπίδες της για "αντιπολίτευση" στην κυβέρνηση, η ηγεσία της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Η ΝΔ, όπως αποφασίστηκε σε διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Κ. Καραμανλή, θα κρατήσει "χαμηλούς τόνους", τάχα, για να μη συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και θα επιμείνει στην προβολή της, ανύπαρκτης, εναλλακτικής πρότασής της. "Κριτική με προτάσεις" είναι η εποικοδομητική συμβολή της ηγεσίας της ΝΔ στην κυβέρνηση Σημίτη, για να προχωρήσει σε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δε θα έχει "διαρροές" στην ψηφοφορία αλλά θα "σφυροκοπηθεί" τόσο από βουλευτές που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση όσο και από "εκσυγχρονιστές".

Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρεί να παρέμβει με δηλώσεις ηγετικών στελεχών της. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Δ. Σιούφα, ότι η κίνηση του Κ. Σημίτη για ψήφο εμπιστοσύνης "αποτελεί απόπειρα φίμωσης και εκβιασμού των βουλευτών που τον στηρίζουν". Η ηγεσία της ΝΔ προβάλλει το επιχείρημα πως ο ανασχηματισμός απέδειξε ότι ο Κ. Σημίτης δεν μπορεί να διοικήσει ούτε το κόμμα του, ενώ τον επικρίνει για μεταφορά εσωκομματικών προβλημάτων στη Βουλή.

Χθες το βράδυ συνεδρίασαν οι τομεάρχες υπό τον Κ. Καραμανλή προκειμένου να εξειδικεύσουν την τακτική και ναπροσδιοριστούν οι ομιλητές στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΝΔ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τρίτης, γιατί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται, αυτή τη φορά, να έχουν προβλήματα "διαρροών" και να εμφανιστεί "διασπασμένο το κόμμα". Αντίθετα, θα φροντίσουν να κάνουν μια επίδειξης ενότητας, καθώς είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και για τους τρεις διαγραφέντες βουλευτές (Μάνο, Σουφλιά, Κοντογιαννόπουλο) να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση Σημίτη.

Καμία εμπιστοσύνη!

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανασχηματισμός αμηχανίας και αδιεξόδων. Είναι, δε, σίγουρο, ότι ανάλογο αρνητικό κλίμα όπως αυτό που προέκυψε χτες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, δεν είχε σημειωθεί ποτέ σε τέτοιο βαθμό, ακόμα και κατά τις περιόδους που οι ανασχηματισμοί είχαν πασιφανώς μετατραπεί από τον Α. Παπανδρέου σε κακόγουστο και επαναλαμβανόμενο αστείο. Μέχρι και εκείνος ο τελευταίος, ο..."αναπτερωτικός" ανασχηματισμός του πρώην πρωθυπουργού - τότε, το 1995, που ο Α. Παπανδρέου έλεγε ότι μετά τις "αλλαγές" η κυβέρνησή του αποχτάει "φτερά"(!) - είχε προκαλέσει λιγότερη θυμηδία και πολύ λιγότερη "γκρίνια", από τη θυμηδία και τη "γκρίνια" που κατάφερε να προκαλέσει ο Κ. Σημίτης με την προχτεσινή του κίνηση. Μια κίνηση, που, παρά την προπαγάνδισή της σαν"αιφνιδιαστική", απ' ό,τι φαίνεται τον μοναδικό που τελικά αιφνιδίασε - με την αναποτελεσματικότητά της - ήταν τον αρχιτέκτονά της, τον ίδιο τον πρωθυπουργό...

***

Είναι ενδεχόμενο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός - που προχώρησε στην απομάκρυνση εκείνων των υπουργών, τις παραιτήσεις των οποίων δεν είχε κάνει αποδεκτές πριν από 15 μέρες (!) και μετακίνησε σε άλλους "νευραλγικούς;" τομείς εκείνους τους υπουργούς που το "έργο" τους έχει κρίνει δημοσίως ως ανεπιτυχές (!) - να έχει αντιληφθεί ότι ματαίως μπορεί να κρύψει το ανεπιτυχές του δικού εγχειρήματος. Αν φυσικά δεχτούμε ότι το εγχείρημά του ήταν η διαμόρφωση κάποιων νέων ισορροπιών εντός του κυβερνητικού σχήματος,από άποψη εσωκομματικής γεωγραφίας και πόστων νομής της εξουσίας παρέμεινε στα "εντός (οι εκσυγχρονιστές), εκτός (οι άλλοι) και επί τα αυτά (όλοι)".

***

Ισως, πάλι, η ερμηνεία συνεργατών του, που χτες ακουγόταν δειλά - ότι, δηλαδή, ο ανασχηματισμός ήταν το πρόσχημα για να φτάσουμε στο ζητούμενο -, να πάρει χαρακτήρα επίσημης θέσης από αύριο. Και το ζητούμενο για τον Κ. Σημίτη, λέγεται, ήταν να βρει αφορμή για να υποβάλει το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ομως, εδώ αναδεικνύεται ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι το εξής: Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καταγραφεί η εμπιστοσύνη που τρέφουν προς το πρόσωπό του και προς την κυβέρνησή του οι δικοί του (ή εν πάση περιπτώσει όσοι θα έπρεπε να θεωρούνται δικοί του) άνθρωποι. Ζητά, δηλαδή, να του δηλώσουν εμπιστοσύνη οι"αλυσοδεμένοι", με χίλιους τρόπους από τα κέντρα νομής της εξουσίας βουλευτές του! Γιατί; Μα για να αντισταθμίσει, με αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης εκ μέρους των βουλευτών του, την έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού προς την κυβέρνηση, όπως καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές! Σπουδαίος στόχος και προφανώς"εκσυγχρονιστικός"... Εδώ βρίσκεται και το θνησιγενές του πρωθυπουργικού"τρικ". Είναι τέτοια η πολιτική του, όπως αυτή καθορίζεται πρώτα και κύρια από την ΟΝΕ, που όσες φορές κι αν αποσπάσει την εμπιστοσύνη των υφισταμένων του, τόσες φορές θα διογκώνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού προς αυτή την πολιτική. Από εκεί πηγάζουν και τα εσωκομματικά διλήμματα του ΠΑΣΟΚ, που κάθε άλλο παρά "ανασχηματίστηκαν".

Ν. Μπ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ
Αιχμές για πολλούς αποδέκτες

Με αιχμές για πολλούς αποδέκτες, αποχώρησε χτες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο Γ. Ρωμαίος.Κατά τη διάρκεια του "φιλιππικού" που απηύθηνε ενώπιον του νέου υπουργού Φίλιππου Πετσάλνικου,του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ι. Παπαδογιαννάκη,της ηγεσίας της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και πολλών ανωτάτων αξιωματικών, δεν έκρυψε την πικρία του, υπενθυμίζοντας ότι και πριν από 14 χρόνια τον "έφευγαν" από την ΕΡΤ, μένοντας με την πικρία ότι αφήνει πίσω του ένα σημαντικό, πλην όμως ημιτελές έργο. "Η ιστορία, όμως, επαναλαμβάνεται", είπε ο Γ. Ρωμαίος. "Φεύγω σήμερα από αυτό το υπουργείο, αλλά και από την κυβέρνηση με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά, διότι πιστεύω ότι αφήνω θετικό έργο και υπηρέτησα ενσυνείδητα τους στόχους της κυβέρνησης. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του. Οι συγκυρίες, όμως, των τελευταίων μηνών δε με βοήθησαν και κατέδειξαν ότι οι πολιτικοί είναι είδος εν επαρκεία και αναλώσιμο. Η τύχη ενός υπουργού ίσως ενδιαφέρει κάποιους λίγους. Η Αστυνομία, όμως, ως θεσμός δεν είναι αναλώσιμος και ενδιαφέρει όλους τους πολίτες. Η δική μου αποχώρηση, την οποία σαφώς κάποιοι επιδίωκαν από καιρό και η περίοδος χάριτος που ελπίζω να έχετε, είπε απευθυνόμενος προς τον Φ. Πετσάλνικο, θα βοηθήσει σημαντικά στην ανόρθωση του ηθικού του Σώματος. Και κλείνοντας την ομιλία του είπε στο νέο υπουργό: "Οταν πριν 25 μήνες διαδεχόμουν τον Κ. Γείτονα, είχα τότε, αστειευόμενος, πει ότι συνεχίζω την παράδοση των κοντών. Φαίνεται, όμως, ότι οι κοντοί, τουλάχιστον μερικοί, δεν έχουν τύχη. Εσείς είστε ψηλός και ελπίζω να μην έχετε τις δικές μου ατυχίες".

Λίγο νωρίτερα, ο Γ. Ρωμαίος αναφέρθηκε στα νομοθετήματα που δεν πρόφτασε να προωθήσει στη Βουλή και έδωσε στο νέο υπουργό ένα κείμενο με το έργο, που έχει προγραμματιστεί να γίνει το προσεχές διάστημα. Σ' αυτό περιλαμβάνεται η ίδρυση αρχηγείου, η ανακατανομή της αστυνομικής δύναμης και η κατάργηση των αστυνομικών σταθμών, η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, η αστυνομία συνόρων, το υπό αναμόρφωση σύστημα αξιολόγησης και προαγωγών, η αποδέσμευση της αστυνομίας από τις φυλακές και τον έλεγχο των χειραποσκευών στα διεθνή αεροδρόμια, το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 100 δισ., κλπ.

Ο νέος υπουργός είπε ότι βρήκε "στρωμένο το δρόμο" στο υπουργείο, διαβεβαιώνοντας τον απερχόμενο υπουργό ότι θα ολοκληρώσει το έργο που έχει προγραμματιστεί επί των ημερών του.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Μέσ' στην καλή χαρά ο εκδιωχθείς!

Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και τον ...έδιωξε, παραδέχτηκε, στην ουσία, ο μέχρι χτες υφυπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λουκάκης.

Ο υφυπουργός, στη σύντομη τελετή παράδοσης - παραλαβής, εξέπληξε τους παρευρισκόμενους, λέγοντας ότι "οι χτεσινές κινήσεις του πρωθυπουργού είναι προς τη ...σωστή κατεύθυνση"!

Οι εκπλήξεις Λουκάκη,όμως, συνεχίστηκαν με το ...τρισευτυχισμένο ύφος και τα ξεσπάσματα γέλιου και χαράς, κάθε φορά που ο υπουργός Τ. Μαντέλης, του έλεγε πόσο καλό έργο άφησε στο υπουργείο! Προφανώς, ο Ρεθυμνιώτης πολιτικός είχε ξεχάσει τι του είχε σύρει πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός για τα χάλια των αστικών συγκοινωνιών. Βέβαια, μένει να διευκρινιστεί εάν τα υπουργικά εύσημα, που χωρίς κόστος τού απένειμε ο Τ. Μαντέλης, ήταν για παρηγοριά ή τον ...δούλευε!

Αντίθετα, προσγειωμένος εμφανίστηκε ο νέος υφυπουργός Ν. Σαλαγιάννης,ο οποίος είπε ότι πάντα θεωρούσε το υπουργείο Μεταφορών "ως διακεκαυμένη ζώνη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ