ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Καταστροφική για τους αγρότες η ΟΝΕ

"H κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ, που περιορίζει την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, που μειώνει τις τιμές τους, που διατηρεί υψηλά τα επιτόκια στην ΑΤΕ, που πνίγει στα χρέη τους μικρομεσαίους αγρότες, που τους χαρατσώνει με το νόμο για το νέο ΟΓΑ, που βάζει στο περιθώριο τους μικρούς και μεσαίους νέους αγρότες, που διαλύει τους συνεταιρισμούς, που έχει στόχο την κατάργηση της προστασίας από τον ΕΛΓΑ, που διευκολύνει την κερδοφορία των εμπόρων και των βιομηχάνων".

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας υπογραμμίζοντας ότι την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση τη θέλει για να αντιμετωπίζει τους αγώνες των αγροτών και των άλλων εργαζομένων με τα ΜΑΤ και τις επιχειρήσεις... βουλκανιζατέρ. Για να συνεχίσει τις δίκες σε πάνω από δέκα χιλιάδες αγρότες, που είναι πολιτική δίωξη και επιδιώκει την ομηρία των πιο αγωνιστικών τμημάτων του αγροτικού τμήματος.

Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ερμήνευσαν το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών για πιο γρήγορα βήματα για να μπούμε στην ΟΝΕ και στο ΕΥΡΩ. "Ομως, είπε, οι αγρότες έχουν γευτεί τι σημαίνει πολιτική ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Οταν ζητούσαν ικανοποίηση των αιτημάτων τους, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα γιατί πρέπει να πιάσουμε τα κριτήρια της ΟΝΕ".

Οι αλλαγές των προσώπων στο υπουργείο Γεωργίας, είπε ο Β. Μπούτας, δεν πρόκειται να παραπλανήσουν τους αγρότες της χώρας μας. Η δήλωση του νέου υπουργού ότι θα αγωνιστεί στα πλαίσια της ΕΕ για να λύσει τα προβλήματα των αγροτών, δεν πείθει κανέναν, γιατί όταν θεωρεί μονόδρομο την ΟΝΕ, τότε για αυτόν είναι μονόδρομος και η κοινή αγροτική πολιτική. "Αλλωστε, τόνισε, τέτοιες δηλώσεις είχαμε και από τον Στ. Τζουμάκα. Το αποτέλεσμα ήταν επί δύο χρόνια, και όχι μόνο, να μειώνονται τα εισοδήματα των μικρών και μεσαίων αγροτών.Επί δύο χρόνια ο πρώην υπουργός ήταν ταμπουρωμένος πίσω από το επιχείρημα ότι "δεν αντέχει η εθνική οικονομία, γιατί πρέπει να πιάσουμε τους στόχους της ΟΝΕ"".

Απαντώντας έμπρακτα στην κυβέρνηση, που κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι δεν έχει προτάσεις, ο Β. Μπούτας πρότεινε: "Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην καλλιέργεια, να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να μειωθούν τα επιτόκια της ΑΤΕ, να ρυθμιστούν τα χρέη των μικρομεσαίων αγροτών, να αναπτυχθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, να παρθούν μέτρα για τους νέους αγρότες, να γίνουν επενδύσεις και να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής".

Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φοβούνται το μέτωπο του λαού

"Ούτε μηνύματα λογαριάζουν αυτοί που έβαλαν σκοπό της ζωής τους να μας "εξευρωπαϊσουν", να μας εκγερμανίσουν δηλαδή, ούτε τίποτα",τόνισε στην παρέμβασή του ο Μ. Κωστόπουλος,σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

"Αυτό που φοβούνται, συνέχισε, είναι οι ενωμένοι, συντονισμένοι, συνεχείς αγώνες. Φοβούνται τη συγκρότηση του μετώπου του λαού απέναντι στο πολύχρωμο αντιλαϊκό, αντιδραστικό μέτωπο των λεγόμενων ευρωπαϊστών. Φοβούνται μήπως αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι εργαζόμενοι πουν κάποια στιγμή αφήστε τα παραμύθια, σας μάθαμε και τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Και κάτι τέτοιο διαφαίνεται".

Με την ευκαιρία της συζήτησης ο βουλευτής αναφέρθηκε σε μία σειρά κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν το λαό. "Η ανεργία, είπε, η καταγεγραμμένη, ξεπέρασε το 10%. Στην πραγματικότητα είναι παραπάνω και λέγονται εδώ μέσα διάφορα παραμύθια που τα ακούσαμε και από τον πρωθυπουργό ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Πώς; Επενδύσεις δε γίνονται, επιχειρήσεις κλείνουν και ο χρόνος εργασίας αντί να μειωθεί αυξήθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση κατ' επιταγή της "Λευκής Βίβλου"".

"Εδώ μέσα, είπε, και ας μην το ξεχνάει ο εργάτης, ψηφίστηκε η κατάργηση του νομοθετημένου οκτάωρου και μάλιστα δύο φορές: Μία από την κυβέρνηση της ΝΔ και μία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Εδώ μέσα διαπράχθηκε το έγκλημα. Εδώ μέσα είπαν "τι να κάνουμε άλλαξαν τα πράγματα" και επομένως το οκτάωρο να το κάνουμε εννιάωρο και όχι να το μειώσουμε όπως προτείνουν κάποιοι δογματικοί. Και μόνο γι' αυτό το τεράστιας σημασίας ζήτημα θα έπρεπε όχι μόνο να πέσει αυτή και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, αλλά να έρθουν τα πάνω κάτω. Και όμως ακόμα και κάποιοι συνδικαλιστές περί άλλα ετύρβαζαν και όχι μόνο αυτό, αλλά βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν ακόμα και βελτίωση του ταμείου εργατοπατέρων του Μεταξά αντί για κατάργησή του".

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόνισε ο Μ. Κωστόπουλος, έχει πει ότι δεν υπάρχουν "κεκτημένα". Δηλαδή για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν κεκτημένα γιατί οι εκμεταλλευτές, οι αετονύχηδες, οι αεριτζήδες, οι λογής - λογής σύμβουλοι που πουλάνε αέρα κοπανιστό και αμείβονται με εκατομμύρια το μήνα, τα διατηρούν και τα διευρύνουν με την πολιτική της κυβέρνησης.

Το ερώτημα, κατέληξε ο βουλευτής, που τίθεται δεν είναι τι θα συμβεί αν δε δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στον Κ. Σημίτη. "Ο πρωθυπουργός το είπε καθαρά: Η θα με ψηφίσετε και θα συνεχίσω την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού ή όχι και θα σας πάρω μαζί μου. Το πραγματικό ερώτημα σε ό,τι μας αφορά είναι άλλο: Τι θα γίνει με τα προβλήματα του λαού και του τόπου. Πάνω σε αυτό συγκεντρώνουμε όλη την προσοχή και προσπάθειά μας".

Ξεπουλήσαμε καλά!
  • Εσοδα 1,2 τρισ. αποφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης
  • Θετικά ψηφίζει ο Κεδίκογλου

Μέσω... θριαμβολογιών για τα "επιτεύγματα" της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και... απολογισμού ξεπουλήματος ανέλαβε χτες να στηρίξει την απαίτηση του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,επιχειρώντας, μέσω αριθμών, να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα οικονομικής ευμάρειας της χώρας.

Ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης και διαρθρωτικών αλλαγών, που δεν έχει προηγούμενο από τη μεταπολίτευση και μετά. Εκανε λόγο για "θετικότατη εξέλιξη της εθνικής οικονομίας", αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, μέτρα προστασίας του εθνικού νομίσματος και ισχυροποίηση της θέσης της χώρας στο εξωτερικό, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι προχωρούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων, έχοντας ολοκληρωθεί 11 ενέργειες από τις 20 που είχαν προβλεφτεί, ενώ στις άμεσες προτεραιότητας είναι, όπως είπε, η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας. Συνολικά ανέφερε ότι το σύνολο των "κερδών" από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει αποφέρουν στο δημόσιο 1.225 δισεκατομμύρια δραχμές από τα οποία έχουν εισπραχθεί 800 δισεκατομμύρια. Επίσης, ανήγγειλε την άμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου "εξυγίανσης" της ΕΘΕΛ και του ΟΑΣΑ, καθώς και την εκπόνηση νομοσχεδίου ρυθμίσεων ασφαλιστικών θεμάτων. Τέλος, χαρακτήρισε όσους αμφισβητούν το οικονομικό έργο της κυβέρνησης "κακόπιστους", λέγοντας πως η ψήφος εμπιστοσύνης θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της.

  • Θετική ψήφο στην κυβέρνηση Σημίτη δήλωσε ότι θα δώσει ο διαγραμμένος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου,σημειώνοντας ότι"η θετική ψήφος δε συνδέεται με τα προβλήματα ηγεσίας του Κινήματός μας", παρουσιάζοντας την τακτική που προπαγάνδιζαν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φερόμενοι ως "διαφωνούντες". Ο Β. Κεδίκογλου, πάντως, άσκησε κριτική στην... επικοινωνιακή τακτική του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι συσπειρώνει τους οπαδούς του χωρίς όμως να αποκτά νέους, κάνοντας λόγο για "ομάδα Σημίτη" στο ΠΑΣΟΚ.
  • Κριτική προς την κυβέρνηση, γιατί δεν απάντησε στην τοποθέτηση της... Αλέκας Παπαρήγα άσκησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος,λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση θεώρησαν καλό να απαντήσουν στην Κα Παπαρήγα και να εξηγήσουν ποιον και γιατί θα ωφελήσει η ΟΝΕ". Παράλληλα, ζήτησε επίσπευση των ρυθμών της πορείας προς την ΟΝΕ, αφού όπως είπε "κάθε καθυστέρηση από εδώ και πέρα θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα".
  • Στην παρέμβαση του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναγνώρισε την κυβερνητική ήττα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, στήριξε όμως προσωπικά τον πρωθυπουργό λέγοντας πως ο ελληνικός λαός ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή θα επιλέξει τον πρώτο.
  • Για έλλειψη προτάσεων ανάπτυξης κατηγόρησε το ΚΚΕ στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Μιλτ. Παπαϊωάννου,λέγοντας ότι "έχει τη δική του ξεχωριστή γραμμή έξω από την ΟΝΕ, που οδηγεί στον άγονο δρόμο της απομόνωσης. Απλούστατα θα βρεθούμε εκτός του διεθνούς καταμερισμού εργασίας, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας". Αναφερόμενος στον Συνασπισμό και τον ΔΗΚΚΙ υποστήριξε ότι "επιχειρούν να αρθρώσουν μια εναλλακτική πρόταση στα πλαίσια της ΟΝΕ και θα ήταν πράγματι χρήσιμη αν δεν ήταν ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα ανεφάρμοστο".
  • Τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης,ενώ, παράλληλα, υποστήριξε τη θέση του πρωθυπουργού για την ανάγκη ψήφου εμπιστοσύνης προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος. Οσον αφορά την κριτική που ασκήθηκε στο έργο του υπουργείου του από τον πρωθυπουργό ο Τ. Μαντέλης έκανε λόγο για προβλήματα στον τομέα των μεταφορών που "κάποτε θα ξέσπαγαν".
Πουλιέται η "Ολυμπιακή"!

Δρομολογήθηκε ήδη η διαδικασία ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", όπως ανέφερε αργά χτες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Τ. Μαντέλης.Οπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πουλήσει το 10% έως 15% των μετοχών της "Ολυμπιακής" σε "στρατηγικό σύμμαχο ή επενδυτή", για τον οποίο εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να αναλάβει το μάνατζμεντ της εταιρίας. Η θέση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που έκανε το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προγράμματος "εξυγίανσης" της ΟΑ, ότι θα ακολουθήσει το πλήρες ξεπούλημα της εταιρίας, κάτι που τότε η κυβέρνηση διέψευδε.

Σήμερα από τον "902" TV

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", τις εξής εκπομπές:

  • Στις 9.30 μμ στην εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο" ο Γ. Ευσταθίου συζητάει με τη Λιάνα Κανέλλη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στο Κόσσοβο και τα σχέδια του ΝΑΤΟ.
  • Στις 10.30 μμ στην εκπομπή "Πολιτική επικαιρότητα" θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα: "Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ