ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Πιο κοντά στο "λουκέτο"

Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων χτες έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης

Η ζοφερή προοπτική της εκκαθάρισης και του κλεισίματος της ΣΟΦΤΕΞ διαφαίνεται πλέον πολύ πιο καθαρά, αφού χτες κατά τη συνάντηση των σωματείων εργαζομένων με την αρμόδια, για το θέμα, υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,η τελευταία απέκλεισε, για μια ακόμη φορά, το αίτημα αιχμής των εργαζομένων για χρηματοδότηση της επιχείρησης, με ευθύνη της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε, τα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται... στο Λονδίνο για την πώληση της εταιρίας, είναι και "αισιόδοξα και απαισιόδοξα". Αργότερα, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, η υφυπουργός ανακοίνωνε ότι "οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες" και ότι "σε περίπτωση που αυτές δεν αποδώσουν, το πιθανότερο είναι να τεθεί η ΣΟΦΤΕΞ υπό εκκαθάριση και να κλείσει".

Χτες οι εργαζόμενοι, στα πλαίσια της τετράωρης στάσης εργασίας, πραγματοποίησαν μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, απαιτώντας την άμεση χρηματοδότηση της επιχείρησης, καθώς και να σταματήσει το ξεπούλημα - διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ.Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές άκουγαν από το στόμα της υφυπουργού τα προαναφερόμενα μαύρα μαντάτα. Ωστόσο, η κ. Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι ίσως αυτή τη βδομάδα οριοθετηθεί η συμφωνία πώλησης, η οποία θα είναι υπό την αίρεση είτε των πιστωτών, είτε των εργαζομένων... Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση πιθανότατα προτίθεται να υπογράψει, μια όποια συμφωνία και μετά να απαγκιστρωθεί από το θέμα, ρίχνοντας το "μπαλάκι" στους πιστωτές και τους εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που θα γίνει εκ νέου συνάντηση εργαζομένων - υφυπουργού, η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην κάνουν καμία κινητοποίηση!

Οταν οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το αποτέλεσμα της συνάντησης, οι τελευταίοι εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για το συνεχή εμπαιγμό της κυβέρνησης και απαίτησαν από το ΔΣ του σωματείου, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα, να πάρει απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ τα σημάδια της υπονόμευσης της ΣΟΦΤΕΞ έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή και στους καταναλωτές, καθώς τα προϊόντα της ΣΟΦΤΕΞ όλο και πιο δυσδιάκριτα γίνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προς όφελος των ανταγωνιστών, για λογαριασμό των οποίων λειτουργεί ανοιχτά η κυβέρνηση, υπονομεύοντας τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας.

Σκαστή παρανομία με εντολή Σουμάκη!

Οι εφοπλιστές χρησιμοποιούν τα πληρώματά τους για την επισκευή των πλοίων, παραβιάζοντας τον πρόσφατο νόμο κάτω από τη "μύτη" των Λιμενικών Αρχών!

Εφοπλιστές, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Λιμενικές Αρχές, σε αγαστή συνεργασία, μετατρέπουν σε "κουρέλι" το νόμο 2642/98 που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 17 Σεπτέμβρη και ορίζει ρητά ότι το πλήρωμα του πλοίου απαγορεύεται να εκτελεί ακόμα και εργασίες συντήρησης όταν το πλοίο βρίσκεται σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ή επιχείρηση! Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος - Πειραιά έντεκα πλοία, στα οποία, μπροστά στα μάτια των λιμενικών, εκτελούνται σοβαρές επισκευαστικές εργασίες από το ίδιο το πλήρωμα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των ναυτεργατών, να υπονομεύεται η ίδια η λειτουργία της Ζώνης και να αυξάνεται η ανεργία.

Πρόκειται για τα πλοία "ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ","ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ","ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ","ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ 1","ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ 2","ΖΟΥΠΙΤΕΡ","ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ","ΠΡΙΝΣΕΖΑ ΣΟΥΠΡΙΑ","ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ","ΑΘΗΝΑ ΕΞΠΡΕΣ" και "ΡΟΔΑΝΘΗ".

Τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τον υπουργό ΕΝ και την κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του νόμου και υπογραμμίζουν: "Ο υπουργός υπεράνω και των νόμων, πιστός υπηρέτης του κάθε τυχοδιώκτη εφοπλιστή, με προσωπική εντολή στα κατά τόπους λιμεναρχεία, απαιτεί τη μη εφαρμογή του νόμου! Γι' άλλη μια φορά η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών και οι υπουργοί της δείχνουν πόσο σέβονται τους δικούς τους νόμους, αλλά και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους. Δείχνουν τη μεγάλη τους εξάρτηση από το μεγάλο κεφάλαιο, από τον κάθε τυχοδιώκτη που θέλει να πλουτίζει σε βάρος ακόμα της ζωής των εργαζομένων". Τα Σωματεία καλούν τον αρμόδιο εισαγγελέα να παρέμβει και σημειώνουν ότι με τον αγώνα τους θα αποκρούσουν και αυτή την πρόκληση.

Θαύμα... στο ΓΕΝΕ!

Με απίθανες αλχημείες τα "μαγειρεία" του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας, εμφανίζουν μείωση της εγγεγραμμένης ανεργίας στους ναυτεργάτες, ενώ αυτοί πετάγονται ομαδικά στη στεριά!

Τα απανωτά αντιναυτεργατικά μέτρα, όπως αυτό της αφαίρεσης του φυλλαδίου από τους μακράς διαρκείας άνεργους ναυτεργάτες, μαζί με τις απαιτούμενες αλχημείες, άρχισαν να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για την κυβέρνηση, με πρώτο αυτό της... μείωσης της ανεργίας που εμφανίζουν τα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας!Ετσι, ενώ διώκονται μαζικά οι Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία και μόνο στα μητρώα της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού υπάρχουν 2.000 τρίτοι πρακτικοί μηχανικοί από τους οποίους το 80% είναι άνεργοι, το ΓΕΝΕ παρουσιάζει μόλις 1.791 εγγεγραμμένους ανέργους για τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίοι μάλιστα... μειώθηκαν κατά 5 τον περασμένο Σεπτέμβρη, οπότε και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.786.Τον Αύγουστο του 1997 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 2.080.

Σε αυτή την κατασκευασμένη εικόνα αξίζει να προστεθεί ότι από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δε δίνονται στοιχεία για το συνολικό αριθμό των ναυτεργατών που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στη στεριά με τη μείωση του αριθμού των Ελλήνων από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων, που ισχύει εδώ και ενάμιση χρόνο. Η δικαιολογία που παρουσιάζεται είναι ότι θέλει χρόνο για να γίνει μια τέτοια καταμέτρηση!

Ωστόσο, ακόμα και με αυτά τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΓΕΝΕ φαίνεται ότι οι ειδικότητες που εξακολουθούν να μαστίζονται από ανεργία είναι οι πρακτικοί μηχανικοί, οι ναύτες, οι θαλαμηπόλοι, οι ασυρματιστές, οι μάγειροι και οι ηλεκτρολόγοι. Συγκεκριμένα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι πρακτικοί μηχανικοί τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν 359,ενώ οι ναύτες ήταν 324.Τον περασμένο μήνα Αύγουστο οι άνεργοι ναύτες στους καταλόγους του ΓΕΝΕ ήταν219.Οι εγγεγραμμένοι θαλαμηπόλοι το Σεπτέμβρη ήταν 230,οι ασυρματιστές ήταν 205,οι μάγειροι 191 και οι ηλεκτρολόγοι 147.Ανεργία έχει αρχίσει να πλήττει και τον κλάδο των πλοιάρχων, καθώς τα στοιχεία του ΓΕΝΕ για το Σεπτέμβρη εμφανίζουν 172 ανέργους, από τους οποίους οι 106 είναι τρίτοι πλοίαρχοι.

Συνελεύσεις σωματείων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη,στις 11 π.μ., στο Θέατρο "Ακάδημος", το Σωματείο Σερβιτόρων.Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Προϋπολογισμός - ισολογισμός. Εκθεση ελεγκτικής επιτροπής. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

- Στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση καλεί τα μέλη της η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής την Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Απολογισμός, πρόγραμμα δράσης, εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Νίκη των ταξικών δυνάμεων

Την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου τους οι μεταλλεργάτες Σαλαμίνας την εμπιστεύτηκαν στις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις της "Δημοκρατικής Ενότητας Μεταλλεργατών" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), δίνοντάς της 5 έδρες στο 9μελές ΔΣ! Πρόκειται για σημαντική νίκη της ΔΕΜ, αφού στις προηγούμενες εκλογές υπήρχε μόνο ένας συνδυασμός, αποτελούμενος κατά κύριο λόγο από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η αύξηση των ψηφισάντων. Στις εκλογές του 1996 είχαν ψηφίσει 180 μεταλλεργάτες, ενώ τώρα οι ψηφίσαντες έφτασαν τους 226.

Ειδικότερα η ΔΕΜ συγκέντρωσε 117 ψήφους και 5 έδρες, ενώ η ΠΑΣΚΕ πήρε 105 ψήφους και 4 έδρες.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΜ Σωτήρης Παπασωτηρίου σημείωσε σχετικά: "Οι μεταλλεργάτες με την ψήφο τους έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην παράταξη και την απόφασή τους να συντονίσουν τον αγώνα τους μαζί με τα άλλα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της, για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους κόντρα στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική".

Στη "μάχη" της σύμβασης

Αγώνα για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 1999 ξεκινάει η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών.Οι ναυτεργάτες που υπηρετούν σε αυτή την κατηγορία πλοίων, στη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης διαμόρφωσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο και εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του σωματείου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Οι ναυτεργάτες στα ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αύξηση στο μισθό και στα επιδόματα κατά πέντε τουλάχιστον μονάδες πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Επίσης διεκδικούν την αναπροσαρμογή και ενσωμάτωση των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς, τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας σε 35 ώρες χωρίς τη μείωση των αποδοχών, την αύξηση του επιδόματος τροφοδοσίας, την αναπροσαρμογή του τρόπου αποζημίωσης κατά την απόλυση του ναυτεργάτη από τα 15 ημερομίσθια που είναι σήμερα στα 30 και άλλα.

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ

Σύσκεψη ΕΣΑΚ Λογιστών

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών η ΕΣΑΚ Λογιστών, με θέματα: Η μαζική συμμετοχή των λογιστών στην γενική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες της Ενωσης. Ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ