ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Περικοπές και αναστολές

Πλαφόν 200 - 250 χιλιάδων δραχμών για ακέραιες συντάξεις σε όσους εργάζονται παράλληλα, αναστολή συντάξεων για τους κάτω των 55 ετών

Την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι υποφέρουν στην προσπάθειά τους να ζήσουν και καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει τη συνολική της παρέμβαση - ανατροπή του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, εξαγγέλλονται μέτρα ενάντια στην απασχόληση των συνταξιούχων, και μάλιστα των νεοτέρων!

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,οι σχετικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το "μίνι" ασφαλιστικό, το οποίο μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθεί στην ΟΚΕ. Η ρύθμιση θα ορίζει ένα πλαφόν, 200 - 250 χιλιάδων δραχμών στη σύνταξη. Τα χρήματα αυτά θα τα παίρνει ο συνταξιούχος ακόμα κι αν εργάζεται, ωστόσο αν ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες δραχμές και εργάζεται, τότε θα του καταβάλλεται επιπλέον μόνο το 70% της διαφοράς.Ο ίδιος ο υπουργός έφερε το παράδειγμα, ότι αν "κάποιος παίρνει μια σύνταξη 300 χιλιάδων είναι φανερό ότι αν κάνουμε περικοπή, κι εκεί θα πάει στο 70%, σημαίνει ότι η σύνταξή του θα πάει στις 230.000".

Ωστόσο, στο σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η αναστολή συντάξεων για τους συνταξιούχους που είναι κάτω των 55 ετών και εργάζονται, ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης! Βεβαίως, η ρύθμιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ίδια τα λόγια του υπουργού Εργασίας, λίγο πριν, ότι "το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και απαραβίαστο, κατά συνέπεια και ο συνταξιούχος έχει δικαίωμα στην εργασία".

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, θα ακολουθήσει μια διετής μεταβατική περίοδος μετά τη νομοθέτηση αυτών των ρυθμίσεων, "ώστε να μην ανατραπεί ο οικογενειακός προγραμματισμός των συνταξιούχων που εργάζονται αυτή τη στιγμή".

Μύθος τα περί "ομοφωνίας"

Οι κυβερνητικές δηλώσεις περί "απόλυτης ομοφωνίας" μεταξύ του αρμοδίου υπουργού, εκπροσώπων των τριών υπό ενοποίηση ασφαλιστικών φορέων ΤΑΕ, ΤΣΑ και ΤΕΒΕ, και της ΓΣΕΒΕΕ είναι ανακριβείς. Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της 26ης Οκτώβρη εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών δεν εκφράζει την αντικειμενική πραγματικότητα. Κι αυτό, γιατί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εισήγηση του υπουργού Εργασίας, γιατί κρίθηκε ότι δεν προσεγγίζει την αντιμετώπιση θεμελιακών προβλημάτων. Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε σαφές ότι για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για ενοποίηση, πρέπει αυτή να προσεγγίζει τα θεμελιακά προβλήματα που έχουν τεθεί με τις θέσεις της Συνομοσπονδίας. Ενώ, και ο διοικητής του ΤΕΒΕ εκφράστηκε υπέρ της ενοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί απόλυτη οικονομική εξυγίανση των προβληματικών Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
"Παγώνουν" και επισήμως τα προγράμματα!

Υπό το πρόσχημα της σύνταξης του απολογισμού, ο ΟΕΚ κηρύσσει και επισήμως την παύση των προγραμμάτων του, που όμως έχουν από καιρό σταματήσει, και υπόσχεται... νέες μορφές στεγαστικής πολιτικής

Το "πάγωμα", άγνωστο για πόσο, όλων των προγραμμάτων του ανακοίνωσε χτες και επίσημα ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας,υπό το πρόσχημα της προετοιμασίας του απολογισμού δράσης του Οργανισμού! Ωστόσο, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η εφημερίδα μας, τα προγράμματα έχουν "παγώσει" εδώ και καιρό, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στο "ταμείο" του ΟΕΚ.Ταυτόχρονα, μετά και τη χτεσινή εξέλιξη, πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για το μέλλον των προγραμμάτων και τον ίδιο το χαρακτήρα του Οργανισμού, αφού στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "επεξεργασία νέων δανειοδοτικών προγραμμάτων και νέο σύστημα παραχώρησης κατοικιών"...

Στην ανακοίνωση του ΟΕΚ σημειώνεται ότι τον Νοέμβρη του '96 ξεκίνησεένα εκτεταμένο διετές πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε διάφορες μορφές δανειοδότησης και παροχής στεγαστικής συνδρομής και ότι "το πρόγραμμα αυτό που βρήκε πλατιά ανταπόκριση (!) σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, ολοκληρώθηκε στο τέλος του μηνός Οκτωβρίου".

Ομως, παρά τις εξαγγελίες ότι το πρόγραμμα θα είναι συνεχούς ροής, αυτό ελάχιστους μόνο μήνες λειτούργησε. Τους πρώτους μήνες, ουσιαστικά εξαντλήθηκε σε εγκρίσεις αιτήσεων για δάνεια, που εκκρεμούσαν πολλά χρόνια. Τον Δεκέμβρη του '97 αναστάλθηκε για ένα εξάμηνο, μέχρι τον Μάη '98 και οι υπηρεσίες δε δέχονταν καμιά νέα αίτηση. Αμέσως μετά αναστάλθηκε και πάλι μέχρι τέλος του χρόνου, για να σταματήσει οριστικά τώρα. Παράλληλα, έχει σταματήσει και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για φέτος, αφού εξαντλήθηκε το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού, καλύπτοντας μέρος του περσινού προγράμματος. Στους χιλιάδες χαμηλόμισθους δικαιούχους είχε ανακοινωθεί ότι θα έπρεπε να περιμένουν τον νέο προϋπολογισμό του ΟΕΚ του '99, για να αρχίσουν απ' το Γενάρη να παίρνουν την επιδότηση...

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η επισήμανση στην ανακοίνωση του προέδρου του ΟΕΚ Θ. Χανακούλα,ότι "με βάση τις εκτιμήσεις για την ως σήμερα πορεία των μορφών στεγαστικής συνδρομής και τα νέα δεδομένα στην τραπεζική πίστη(συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, τροποποίηση στεγαστικών επιτοκίων κλπ.) θα επεξεργαστούμε νέα προγράμματα". Στη συνέχεια διευκρινίζει ότι θα υπάρξουν "νέα προωθημένα δανειοδοτικά προγράμματα σύγχρονης αντίληψης" και"νέο σύστημα παραχώρησης κατοικιών". Για το ποια θα είναι αυτά τα "νέα" προγράμματα, παραπέμπει σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας που θα... δοθεί.

Στάση στον ΟΔΔΥ

Εξάωρη στάση εργασίας από 9π.μ. έως 3μ.μ. πραγματοποιούν, σήμερα Τρίτη, οι εργαζόμενοι στον ΟΔΔΥ,στα πλαίσια των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεών τους για την αποτροπή της μετατροπής του Οργανισμού σε Ανώνυμη Εταιρία. Οι απεργοί στις 10π.μ. θα συγκεντρωθούν στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του ΟΔΔΥ (Σταδίου 60 - Ομόνοια). Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ΓΣΕΕ για τη χρηματοδότηση των σωματείων

Την κάλυψη των εξόδων των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας,για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών τους, χωρίς τον περιορισμό να έχουν 500 και πάνω ψηφίσαντα μέλη, ζήτησε η ΓΣΕΕ από τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.

Οπως τονίζεται σε επιστολή της ΓΣΕΕ, η ανάγκη απάλειψης της προϋπόθεσης των 500 μελών για χρηματοδότηση, η οποία ισχύει σύμφωνα με το νόμο 2224/94, "αποκλείει τις μικρότερες οργανώσεις, πολλές από τις οποίες ούτε τα έξοδα αμοιβών των δικαστικών αντιπροσώπων για τη σύννομη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών τους, μπορούν να καλύψουν, δεδομένων της σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, του μεγάλου ποσοστού απολύσεων και ανεργίας, παράγοντες που θέτουν σε δοκιμασία την ομαλή λειτουργία των συνδικάτων".

  • Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία θα εξετάσει ζητήματα σχετικά με το νέο κρατικό προϋπολογισμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και άλλα ζητήματα.
Παρά τις ... ευλογίες, ""παγώνουν"" και επισήμως τα προγράμματα του ΟΕ

Παρά τις ...ευλογίες, "παγώνουν" και επισήμως τα προγράμματα του ΟΕΚ!

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Αρχίζει τη Δευτέρα, 9 Νοέμβρη, η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για το 1999, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6 δισ. δραχμές με προοπτική κάλυψης 250.000 ατόμων.

Δικαιούχοι δελτίων κοινωνικού τουρισμού είναι οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας ή 50 επιδοτούμενες μέρες ανεργίας το 1998, καθώς και οι συνταξιούχοι.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα είναι να μην έχει πάρει δελτία κοινωνικού τουρισμού και εισιτήρια εκδρομών το 1998, ενώ υπάρχουν και όρια εισοδήματος έτους 1997.

Η απογραφή των δικαιούχων του Νομού Αττικής αρχίζει με αλφαβητική σειρά τη Δευτέρα, 9 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 22 Δεκέμβρη. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στα γραφεία διανομής του Οργανισμού.

- Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας θα χορηγηθούν 350.000 εισιτήρια θεάτρου της χειμερινής περιόδου σε δικαιούχους εργαζόμενους - συνταξιούχους και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους του Νομού Αττικής.

Ηταν μόλις 18 χρόνων...

Ηταν δεν ήταν 18 χρόνων ο Γιώργος Μαλλιαρός, που πριν λίγες μέρες έχασε τη ζωή του, όταν ένα περιπολικό χτύπησε τη μηχανή που οδηγούσε στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Δήμητρας στη Βούλα. Πριν έναν περίπου μήνα, ο Γιώργος είχε βρει δουλιά στο δισκάδικο "Μετρόπολις" στο κέντρο της Αθήνας. Την περασμένη βδομάδα, λίγα λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου του, του ζητήθηκε να κάνει μια εξωτερική δουλιά. Του παραχωρήθηκε, μάλιστα, για το σκοπό αυτό και μια μηχανή μεγάλου κυβισμού. Λίγη ώρα αργότερα, εκεί κοντά στις 7 μμ, άφηνε την τελευταία του πνοή.

Για θυσία στο βωμό του υπερκέρδους, κάνει λόγο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Ο Γιώργος - σημειώνεται - άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο προς χάρη του υπερκέρδους, στην προσπάθεια της επιχείρησης για μεγιστοποίηση των κερδών της".

Ο Σύλλογος, αφού καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε απασχολήσιμους, σε αναλώσιμα υλικά μιας χρήσεως, καλεί τους εργαζόμενους να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική με συλλογική δράση και ταξικούς αγώνες.

Προκαλεί ο "ΑΤΤΑΛΟΣ"

"Στα παλιά της τα παπούτσια" γράφει η διεύθυνση της επιχείρησης "ΑΤΤΑΛΟΣ" την εργατική νομοθεσία, αφού ούτε χτες παραβρέθηκε στην τριμερή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο υπουργείο Εργασίας. Σε προηγούμενη τριμερή συνάντηση στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, ο εργοδότης είχε απαιτήσει προκλητικά να μην παραβρίσκεται σ' αυτή το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" και είχε αποχωρήσει. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις προκλήσεις κατά των εργαζομένων, αφού για μια ακόμη φορά θέτει εκτός δουλιάς και εργοστασίου τον Γ. Ξυπόλητο,αντιπρόεδρο του "ΠΡΟΜΗΘΕΑ".

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να συσπειρωθούν στις γραμμές του και διαβεβαιώνει τον εργοδότη ότι "το συνδικάτο μαζί με τους εργαζόμενους, αλλά και όλα τα σωματεία της Αθήνας και τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, είναι αποφασισμένα να μην επιτρέψουν άλλο αυτή την κατάσταση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ