ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΟΧΙ" ΣΕ ΟΝΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

"Να μην υπάρξουν χρονοτριβές και καθυστερήσεις. Η επιδίωξή μας αυτή (σ.σ. η ένταξη στην ΟΝΕ) δεν πραγματοποιείται χωρίς αντιπαραθέσεις με κατεστημένα συμφέροντα και εμπεδωμένες πρακτικές. Οσες κοινωνικές ομάδες αντιμάχονται την πολιτική μας, από συντεχνιακές ομάδες έως τα κατεστημένα συμφέροντα σε διάφορους τομείς της οικονομικής ζωής, ελπίζουν ότι μπορούν να ανακόψουν την πορεία μας. Ζήσαμε στην περίπτωση της Ιονικής ή των αναπληρωτών καθηγητών, τη σφοδρότητα της αντίδρασης... Απέναντι σε όλους αυτούς χρειάζεται ένα ηχηρό μήνυμα"!

Η παραπάνω φράση δεν είναι, απλώς, μια από εκείνες τις φράσεις που ανέγνωσε χωρίς... σαρδάμ ο Κ. Σημίτης, από το βήμα της Βουλής, την Κυριακή, κατά την έναρξη της συζήτησης με θέμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ηταν και είναι η φράση που αποκαλύπτει, χωρίς καμία ανάγκη για επεξηγήσεις και επιχειρήματα, όλα εκείνα που το ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι του στην ΟΝΕ επιχειρούν να συσκοτίσουν.

Ο κ. Σημίτης υπήρξε - μέσα από διατυπώσεις όπως η προηγούμενη - κάτι παραπάνω από σαφής, τόσο για το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής του, όσο και για τους τρόπους που αυτή θα υλοποιηθεί. "Χωρίς αναστολή", ο κ. Σημίτης και όλοι οι ταγοί της ΟΝΕ, επιδιώκουν να "αντιπαρατεθούν" με τις "κοινωνικές ομάδες (που) αντιμάχονται" την πορεία της ευρω-σύνθλιψης του ελληνικού λαού! Ιδού σε ποια κυβέρνηση θα παρασχεθεί ψήφος εμπιστοσύνης, σήμερα!

Ο κ. Σημίτης ήταν κάτι παραπάνω από ειλικρινής: Σε όσους μας αμφισβητούν, σε όσους αντιμάχονται τη γραμμή πλεύσης του μεγάλου κεφαλαίου, θα επιφέρουμε "το ηχηρό μήνυμα που τους χρειάζεται" (!), ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να πει για... το "χαστούκι" που χρειάζονται όσοι τολμούν να μη σκύβουν στις διαταγές της "κεντροαριστερής" (!) Μπούντεσμπανγκ, αλλά συγκρατήθηκε...

***

Με τη στάση που επέδειξε ο Κ. Σημίτης στη Βουλή, καθώς και με την ανακοίνωση για το ποιους θεωρεί "εχθρούς" του, οι οποίοι πρέπει να παταχτούν αμείλικτα και που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους της Ιονικής ή τους εκπαιδευτικούς (θα μπορούσε να συμπληρώσει τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ναυτεργάτες και όσους έχουν κατά καιρούς "συναντηθεί" με τα κλομπ του"εκσυγχρονισμού"), κατάφερε - εκτός των άλλων - να κονιορτοποιήσει πλήρως και τη φιλολογία περί... "φιλολαϊκού δρόμου προς την ΟΝΕ και μετά την ΟΝΕ"!

Ο Κ. Σημίτης, απευθυνόμενος πρώτα και κύρια στην ολιγαρχία είπε στη Βουλή εκείνο που επιχειρείται να αποσιωπηθεί μέσα από την προβολή του "κεντροαριστερού" μοντέλου προς την καπιταλιστική βαρβαρότητα της "νέας τάξης": Οτι, δηλαδή, όποιος θέλει να φτάσει στην ΟΝΕ και να παραμείνει σ' αυτήν, έναν τρόπο έχει. Να τσακίσει στο διάβα του τα λαϊκά στρώματα! Και σ' αυτή την αποστολή ο κ. πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα φανεί συνεπής.

Οσο για τους άλλους, εκείνους που επιδιώκουν να αποδεσμεύσουν την ΟΝΕ από τα αντιλαϊκά μέσα που χρησιμοποιούνται για "να την πιάσουμε", εκείνους που ισχυρίζονται ότι "η ΟΝΕ είναι προς το συμφέρον του λαού, αλλά τη δυσφημίζει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με τις μεθόδους που ακολουθούν για να υλοποιηθεί ο στόχος" (!), συλλαμβάνονται για μια ακόμα φορά έκθετοι.

Ο Κ. Σημίτης ήταν αποκαλυπτικός: Ο "μονόδρομος" είναι "μονόδρομος" μόνο για την πλουτοκρατία και μόνο για το πολιτικό της προσωπικό. Αν θέλουμε να διανύσουμε το "μονόδρομο" ένας τρόπος υπάρχει, είπε ο πρωθυπουργός: Τσακίζοντας "χωρίς ταλαντεύσεις" όσους δεν αποδέχονται οικειοθελώς τον αφανισμό τους. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Οσο για τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" του κ. Σημίτη, μετά το χειροκρότημα που προσέφερε στον πρωθυπουργό και κυρίως κατόπιν της επερχόμενης ψήφου εμπιστοσύνης που θα του παράσχει, σήμερα το βράδυ, δικαιούται τη μνημόνευσή της. Διότι όλα αυτά τα "ναι" προς την κυβέρνηση, που θα ακουστούν σήμερα από τους... "κοινωνικά ευαίσθητους" του ΠΑΣΟΚ, δε γελοιοποιούν απλώς τα πρόσωπα. Αυτό είναι, ίσως, το λιγότερο. Γελοιοποιούν το "εύρος" των "διαφωνιών" που κατά καιρούς επικαλούνται οι εν λόγω... "σοσιαλιστές". Ακόμα παραπέρα: Με τη σημερινή της ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ - είτε το θέλει είτε όχι - μπαίνει στο "σαλόνι" της συνενοχής (και) για όσα θα συμβούν στον τόπο, από αύριο. Γιατί, η συνενοχή της στα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, είναι, έτσι κι αλλιώς, δεδομένη.

***

Ομως, πρέπει να είμαστε δίκαιοι και με τον κ. Σημίτη και με το ΠΑΣΟΚ συνολικά. Διότι, πράγματι, κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης συζήτησης στη Βουλή, είναι πασίδηλο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει "ανταγωνιστές". Ανταγωνίζεται με τη ΝΔ, το ΣΥΝ και όλους τους πολύχρωμους ΟΝΕδίτες του Κοινοβουλίου, για να πείσει ότι, ανάμεσα σε όσους συμφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική, εκείνο είναι το... ικανότερο να φέρει σε πέρας την αποστολή της ολιγαρχίας. Οι υπόλοιποι, από τη δική τους μεριά, κάνουν τα πάντα για να επιδείξουν τις δικές τους αρετές, που τις πλασάρουν ως "βέλτιστες" του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ, μάλιστα, όχι μόνο συμφώνησε με την επίδειξη "αγριάδας" του πρωθυπουργού ενάντια στους εργαζόμενους, αλλά ο αρχηγός της μέμφθηκε κιόλας τον κ. Σημίτη για το παρελθόν του κόμματός του, που "βοήθησε", λέει, ώστε να γίνουν... "ατίθασες" οι "συντεχνίες" των εργαζομένων στην Ιονική, των εκπαιδευτικών κλπ. Εμείς θα τους... τσακίσουμε καλύτερα, υποσχέθηκε επί της ουσίας ο κ. Καραμανλής, λίγο πριν επαναλάβει τη γνωστή "αντιπολιτευτική" του πρόταση για επιτάχυνση της κυβερνητικής πολιτικής!

Οσο για το ΣΥΝ, είναι αρκετή η απόφαση της ΚΕ του κόμματος, που η... συγκυρία έφερε να ληφθεί και ανακοινωθεί λίγες ώρες πριν ο κ. Σημίτης συγκαλέσει τη Βουλή για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ελάτε να συγκυβερνήσουμε(!) είπαν προς το ΠΑΣΟΚ οι κύριοι της Κουμουνδούρου, και μετά άρχισαν να εξετάζουν αν το "άνοιγμά τους" προς την κυβέρνηση ήταν λιγότερο ή περισσότερο δειλό... Καλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης δε θα μπορούσε να παράσχει ο κ. Κωνσταντόπουλος στον πρωθυπουργό.

***

Η συζήτηση στη Βουλή είναι ένα μεγάλο μάθημα για τον ελληνικό λαό. Τα λόγια του πρωθυπουργού, η "αμείλικτη αποφασιστικότητα" που επέδειξε απέναντι στους εργαζόμενους, η ηχηρή και επί της ουσίας επιδοκιμασία που βρήκαν αυτά τα λόγια από τους ποικιλόχρωμους συνοδοιπόρους του, "φωτίζουν" το μονοπάτι στο οποίο οδηγούν την Ελλάδα όλοι οι θιασώτες του "μονόδρομου". Πρόκειται για το "μονόδρομο" της ταξικής αγριότητας, της κατάλυσης των κοινωνικών ελευθεριών, της πλήρους εκμετάλλευσης του λαού.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για όλη την "γκάμα" των "ευρω-σταυρωτών" τους. Μπορούν να λάβουν, όμως και τα μέτρα τους. Μπορούν και πρέπει στα (φωναχτά ή υπόκωφα) "ναι" που θα ακουστούν σήμερα στη Βουλή, να απαντήσουν με το δικό τους, ενωτικό, αγωνιστικό και μετωπικό "ΟΧΙ" στην ΟΝΕ και στην πλουτοκρατία.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κ. Σημίτης ήταν αποκαλυπτικός: Ο "μονόδρομος" είναι "μονόδρομος" μόνο για την πλουτοκρατία και μόνο για το πολιτικό της προσωπικό. Αν θέλουμε να διανύσουμε τον "μονόδρομο" ένας τρόπος υπάρχει, είπε ο πρωθυπουργός: Τσακίζοντας "χωρίς ταλαντεύσεις" όσους δεν αποδέχονται οικειοθελώς τον αφανισμό τους. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει!


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΩΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Δεν τάζουμε, αγωνιζόμαστε

- Πώς φτάσατε στο νικηφόρο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών;

- Κατ' αρχάς, εκτιμήθηκε η πορεία μας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του θεσμού ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος και αναπληρωτής νομάρχης. Ολο αυτό το διάστημα δουλέψαμε με συνέπεια και εντιμότητα, κάτι που ο κόσμος εκτίμησε και έτσι με εμπιστεύτηκε. Επίσης, εμπιστεύτηκε το ψηφοδέλτιο που συγκροτήσαμε, το οποίο ήταν πλατύ, με ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ηταν ένα ψηφοδέλτιο πραγματικά ανεξάρτητο, δηλαδή στην ουσία του και όχι στα λόγια, όπως παρουσιάζονταν τα περισσότερα. Στο νικηφόρο αποτέλεσμα συντέλεσε ακόμη το γεγονός ότι στην επικοινωνία μας με τους κατοίκους ήμασταν ειλικρινείς. Δεν τάζαμε πράγματα ανέφικτα. Το μόνο που υποσχεθήκαμε στους κατοίκους ήταν πως θα είμαστε στο πλευρό τους, συμπαραστάτες στα όποια προβλήματα και τους αγώνες τους.

- Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται από δω και πέρα για το δήμο και τον τόπο;

- Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις προοπτικές, που δημιουργεί για τους δήμους και ιδιαίτερα τους νέους, όπως είναι και ο δικός μας. Αν θέλει πραγματικά τους δήμους μηχανισμούς ανάπτυξης και προώθησης λύσης των προβλημάτων, πρέπει να εξασφαλίσει κατ' αρχήν τους οικονομικούς πόρους και εν συνεχεία να παρέχει τα εχέγγυα για τη σωστή λειτουργία τους, δηλαδή: Υπηρεσίες, επιστημονικό προσωπικό, ικανό να προωθεί και να αντιμετωπίζει τα όποια προγράμματα και προοπτικές. Διαφορετικά οι δήμοι θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως μηχανισμοί διαχείρισης.

Η προοπτική που πρέπει να "κυνηγήσουμε", και για το δήμο μας και για το νομό, είναι αυτή της διεκδίκησης. Είναι αλήθεια πως ο σχεδιασμός του "Καποδίστρια" έγινε με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες και επέφερε προβλήματα. Ωστόσο, οι δήμοι που συστήθηκαν, οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια που εκλέχτηκαν θα πρέπει να λειτουργήσουμε από κοινού, διεκδικητικά και αγωνιστικά, για την αντιμετώπιση συνολικά των προβλημάτων. Πρέπει να αποτελέσουμε μοχλό πίεσης προς την κεντρική εξουσία, για να αποσπάσουμε λύσεις από την κυβέρνηση.

- Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε, ως νέος δήμαρχος ενός νέου δήμου;

- Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καν πού να στεγαστούμε ως δήμος. Μαζί με αυτό πρέπει να εξασφαλιστούν τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες προγραμματισμού, ειδικευμένα στελέχη. Ηδη ξεκινήσαμε τη διαδικασία καταγραφής των προβλημάτων, με λαϊκές συνελεύσεις και συζητήσεις με τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, προκειμένου να συγκροτήσουμε το πρόγραμμα του δήμου μας. Προτεραιότητα έχουν έργα υποδομής, που λείπουν από την περιοχή. Για παράδειγμα, υπάρχει ανάγκη να ενωθούν οδικά τα χωριά του δήμου μας. Φοβερες ελλείψεις υπάρχουν στο υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο.

Ενα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η εγκατάλειψη της περιοχής, από τους νέους κυρίως ανθρώπους. Βέβαια, στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλάζοντας την αγροτική πολιτική της, από την οποία πλήττεται και ο δήμος μας, που είναι καθαρά αγροτοκτηνοτροφική περιοχή. Είναι επιπλέον και προβληματική, λόγω των αδύναμων εδαφών που υπάρχουν, κάτι για το οποίο δεν πάρθηκε κανένα μέτρο.

Χ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ