ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Αύριο η πανελλαδική στάση εργασίας

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων στην Πολυκλινική και στην παράσταση στον υπουργό Υγείας

Πρόσκληση για συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας (10π.μ. - 2μ.μ.),που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), απευθύνει προς όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία η ΕΣΑΚ Υγειονομικών (ΕΣΑΚ-Υ) τονίζοντας: "Μέσα από τη μαζική σας συμμετοχή απαιτήστε, δώστε απάντηση στην κυβέρνηση, αλλά απαιτήστε και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων".

Ειδικότερα, η ΕΣΑΚ-Υ καλεί τους εργαζομένους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων, που θα γίνει στην Πολυκλινική, ώρα 10.30 π.μ., και να μετατρέψουν την παράσταση στον υπουργό Υγείας σε "μαζική διαδήλωση υπέρ όλων των εργαζομένων".

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΠΟΕΔΗΝ είναι η αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και κάλυψη των απωλειών για το 1998, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι ελλείψεις σε παραϊατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων. "Νέα νοσοκομεία, νέες κλινικές και μονάδες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Η καθυστέρηση στις προσλήψεις του 1997 (εκκρεμούν 1.080 προσλήψεις) και η μη προκήρυξη των 1.500 θέσεων για το 1998 οφείλονται στην ασφυκτική πολιτική της κυβέρνησης και όχι στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)", σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οσον αφορά τη λειτουργία των ΤΕΠ σε καθημερινή βάση, έως τις 4 μ.μ., από 15 Νοέμβρη - σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι θα οξύνει τα προβλήματα κακής εξυπηρέτησης των χρηστών των υπηρεσιών υγείας, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

"Η ΠΟΕΔΗΝ, κάτω από το βάρος της αγανάκτησης των εργαζομένων - τονίζει η ΕΣΑΚ-Υ στην ανακοίνωσή της - προκηρύσσει τετράωρη στάση εργασίας, χωρίς συγκέντρωση και πορείες στις μεγάλες πόλεις. Χωρίς συγκέντρωση και συλλαλητήριο στην Αθήνα. Περιορίζεται σε συγκέντρωση μόνο των ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων στην πρωτεύουσα και παράσταση στον υπουργό. Χωρίς συγκεκριμένη προοπτική".

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών σημειώνει ότι οι δημοτικές εκλογές έστειλαν το δικό τους μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής του δήθεν μονόδρομου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), που εξασφαλίζει θυσίες χωρίς αντίκρισμα για το λαό, αύξηση των υπερκερδών των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. "Ο πρωθυπουργός, αδιαφορώντας για το λαϊκό αυτό μήνυμα - συνεχίζει η ανακοίνωση - δηλώνει πως θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, επιταχύνοντας το έργο της κυβέρνησης, που γεννά την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια, ενώ η ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει γρήγορα και αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική".

Η ΕΣΑΚ-Υ διεκδικεί: Πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τη μη εφαρμογή του νόμου ιδιωτικοποίησης της υγείας, 2519/97. Δωρεάν και ίση υγεία για όλο το λαό. Οχι στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας - πρόνοιας, όχι στις συγχωνεύσεις. Ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, κάλυψη των απωλειών των περασμένων ετών και κατάργηση της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα. Εγκαιρη καταβολή των νυχτερινών, αργιών και υπερωριών. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης λόγω ανθυγιεινότητας των χώρων. Προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας, όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μέτρα οικονομικά και θεσμικά λόγω ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας.

ΕΪΤΖ
Επικίνδυνα άλματα στη χώρα μας

Μέσα σε δυο χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε στην ένατη (από τη 14η) θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αίφνης η χώρα μας, μέσα σε δυο χρόνια, "ανέβηκε" πέντε σκαλοπάτια και απ' τη 14η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τα κρούσματα του ΕΪΤΖ, όπου βρισκόταν το 1996, βρέθηκε στην ένατη θέση το 1998.

Αυτή η δυσμενής εξέλιξη ήρθε, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων στα τελευταία δέκα χρόνια ότι η χώρα μας ακολουθεί σωστή πολιτική απέναντι στο ΕΪΤΖ. Τώρα αποδίδεται στο γεγονός ότι υπήρξε μεγάλος αριθμός μολύνσεων την περίοδο 1989-1992 (δηλαδή πριν τη δημιουργία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων). Μάλιστα η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι χώρες στις οποίες το ΕΪΤΖ δεν παρουσιάζει κάμψη.

Ωστόσο όμως και χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης,παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 1998 και κάνοντας συγκρίσεις στα κρούσματα των τελευταίων ετών, μίλησε για πτωτική τάση στη συχνότητα της νόσου. Ετσι το τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη 1998 δηλώθηκαν 24 νέα κρούσματα ΕΪΤΖ.Συνολικά ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων στην Ελλάδα απ' το 1982 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 1.835 άτομα εκ των οποίων τα 26 είναι παιδιά και 1.809 έφηβοι και ενήλικες. Οι δηλωθέντες θάνατοι στην ίδια περίοδο ανέρχονται σε 1.081.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.000 φορείς και 800 ασθενείς που βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει ισχύσει η υπουργική απόφαση που μεταφέρει το κόστος της νοσηλείας τους στα ασφαλιστικά ταμεία - για όσους είναι ασφαλισμένοι - καθώς δεν είχαν παγιωθεί οι τελικές τιμές των φαρμάκων που χορηγούνται στους ασθενείς και τους φορείς. Απ' τους 1.800 φορείς και ασθενείς που βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, το 40% είναι άποροι - και το κόστος της θεραπείας το καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός - ενώ το 60% είναι ασφαλισμένοι. Το συνολικό κόστος της θεραπείας για τους 1.800 ανέρχεται σε έντεκα δισ. δραχμές το χρόνο, εκ των οποίων τα τέσσερα δισ. είναι για φάρμακα.

Οπως εξήγησε στο "Ρ" ο Βασίλης Γ. Κιοσές - διευθυντής της μονάδας ΕΪΤΖ στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης - η χορήγηση των νέων φαρμάκων αποτελεί και ασπίδα προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς - μετά τη χορήγησή τους - μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού από μολυσμένα άτομα. Επομένως, όπως υπογράμμισε ο Β. Κιοσές, η χορήγησή τους συνεισφέρει σημαντικά και στην πρόληψη.

Αναφερόμενος στο "Σταθμό Ενημέρωσης των Πολιτών και Υπηρεσιών Ψυχοκοινωνικής Στήριξης" του ΚΕΕΛ ο οποίος παραμένει για 20ή μέρα αποκλεισμένος με απορριμματοφόρα του Δήμου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης ο Θ. Κοτσώνης είπε ότι το ΚΕΕΛ - κατόπιν δικής του υπόδειξης - κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο σταθμός θα λειτουργήσει, καθώς ο σκοπός του είναι πολλαπλός και προορίζεται να αποτελέσει Διαβαλκανικό Συντονιστικό Κέντρο για τις δραστηριότητες του ΚΕΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα και στις όμορες χώρες.

Τέλος, η καθηγήτρια Α. Κοκκέβη παρουσίασε απολογιστικά στοιχεία απ' την πεντάχρονη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΕΛ που λειτουργεί στο νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός". Μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει βοήθεια 31.456 άτομα. Οπως τόνισε η Α. Κοκκέβη οι στάσεις ζωής απέναντι σε θέματα όπως το ΕΪΤΖ αλλάζουν μετά από δέκα χρόνια.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Στον αέρα" οι έκτακτοι εργαζόμενοι

Αφού η κυβέρνηση και οι επίσημοι και ανεπίσημοι υποψήφιοί της στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές επένδυσαν σε ψήφους την ομηρία εκατοντάδων έκτακτων εργαζόμενων του Δήμου Πειραιά, υποσχόμενοι ότι θα τους μονιμοποιήσουν, λίγες μέρες μόνο μετά τις εκλογές τούς πετούν στο δρόμο, αφού πλέον δεν τους χρειάζονται. Χθες το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν ζητήσει 263 έκτακτοι εργαζόμενοι μετά την άρνηση των προϊσταμένων των υπηρεσιών του Δήμου να δεχτούν τις υπηρεσίες τους. Σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί επί της ουσίας το αίτημά τους να επανέλθουν στην εργασία τους, αλλά η προαναφερόμενη απόφαση μάλλον προδικάζει και την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται για πάνω από ένα χρόνο, αφού δεν υπάρχει νόμος που να τους κατοχυρώνει. Να σημειωθεί ότι είχαν προσληφθεί λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 1994 και από τότε μένουν σε εκκρεμότητα και όμηροι των κάθε είδους πολιτικών και όχι μόνο εκβιασμών. Οι περισσότεροι από αυτούς πήραν ενεργό μέρος στις τελευταίες εκλογές μετέχοντας στους μηχανισμούς του "αντάρτη" του ΠΑΣΟΚ υποψήφιου δημάρχου Αντ. Ντεντιδάκη,αλλά και του επίσημου κυβερνητικού υποψήφιου Χρ. Φωτίου

Το καλοκαίρι ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε ένα μήνα θα είχε τακτοποιήσει το θέμα. Η κυβέρνηση όμως με αστείες δικαιολογίες αρνήθηκε δύο φορές να ψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε το ΚΚΕ στη Βουλή. Ετσι σήμερα το δικαστήριο λέει ότι δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει τη μονιμοποίησή τους.

Ριζική αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς του ΟΣΚ

Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία και οι υπάλληλοί του θα υπηρετούν πλέον με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), επεξεργαζόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), αναγνωρίζει ότι επέρχεται δυσμενής μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος και ότι αίρεται η μονιμότητα και η προστασία των υπαλλήλων του ΟΣΚ, που προβλέπονταν ρητά από το άρθρο 130 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Παράλληλα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη σχετική διάταξη και ζητάει... να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση την κατάσταση και να πει τα "πράγματα με το όνομά τους" και ότι η διαφημιζόμενη αποκρατικοποίηση σημαίνει αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς. Δηλαδή, το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι οι υπάλληλοι του ΟΣΚ "στερούνται πλέον των εγγυήσεων της εκ του Συντάγματος προστασίας". Χαρακτηριστικά, στην απόφασή του το ΣτΕ αναφέρει πως πρέπει "να καταστεί σαφές ότι οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι υπηρετούν πλέον με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου".

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με αυτό το Διάταγμα ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση του ΟΣΚ στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες. Επίσης, με μια σειρά άλλα Προεδρικά Διατάγματα, που έχουν ήδη κατατεθεί στο ΣτΕ (ΟΔΔΥ, ΟΛΘ κλπ.) δημόσιες επιχειρήσεις παραδίδονται στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι νόμιμη η διάταξη, που ορίζει ότι μέχρι τη δημοσίευση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΣΚ και την κατάρτιση της πρώτης συλλογικής σύμβασης εργασίας θα ισχύουν οι διατάξεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού των ΝΠΔΔ, επειδή είναι αντίθετη στο νόμο 2414/1996 για τη μετατροπή των ΔΕΚΟ σε ΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ