ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ποδόσφαιρο ώρα μηδέν
  • Γενικευμένος "πόλεμος" μετά τα γεγονότα της Τούμπας
  • "Εβγαλαν μαχαίρια" για τη διαιτησία οι μεγαλοπαράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου

Μπάχαλο; Σήψη; Κορεσμός; Παρακμή; Τι απ' όλα πρεσβεύει σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο; Μετά τα γεγονότα της Τούμπας ποιος, αλήθεια, μπορεί να μιλά για αθλητισμό - παιδεία. Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτοί που έχουν εμπλακεί με αυτό το "θολό τοπίο" είναι έφηβοι που ψάχνουν να βρουν το δρόμο τους μέσα από... αδιέξοδα. Δέσμιοι παραγόντων που κάνουν το... κέφι τους σε βάρος της κοινωνίας, που θεμέλιά της είναι οι νέοι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και την κόντρα "κόκκινων" - "πράσινων" με δηλώσεις, ανακοινώσεις που σημαίνει ότι ο "πόλεμος" τώρα μόλις αρχίζει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες; Ο χρόνος θα δείξει. Στα... χαρακώματα πλέον Αρης και Ηρακλής, αφού ο Γηραιός με ανακοίνωση τα έχει με τη "φιλοξενία" του συμπολίτη του. Ας δούμε όμως τα γεγονότα στο ντέρμπι.

Και τι δεν έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ενας διαιτητής ανεκδιήγητος, που μάλιστα είχε οριστεί, ο Γιάννης Παπαπέτρου, τα έκανε... μούσκεμα. Λίγος για ένα μεγάλο ματς όπως αυτό, κατάφερε να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τον άτολμο τρόπο που διεύθυνε το παιχνίδι. Ενώ το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς (όμορφο θέαμα), προς το τέλος έγιναν τα σοβαρά. Πιο συγκεκριμένα. Στο 81 Ο Σίνιτσα Γκόγκιτς, από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ, μπήκε στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Ο Τάσος Κατσιαμπής προσπάθησε να τον σταματήσει. Κανονικά με τα πόδια, αντικανονικά με τα χέρια, αφού τραβάει τη φανέλα του "ερυθρόλευκου" φορ. Ενα λεπτό αργότερα ο Κώστας Φραντζέσκος έκανε σέντρα στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο Τάκολα πήδηξε ψηλά και πρόλαβε την έξοδο του Ελευθερόπουλου και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Για τους "κόκκινους" με το χέρι, για τους "ασπρόμαυρους" με το κεφάλι. Ο Παπαπέτρου έδειξε αρχικά σέντρα, όμως κατόπιν υπόδειξης του βοηθού του Βλάχου ακύρωσε το τέρμα. Αυτό ήταν. Από τη γνωστή... κερκόπορτα εισέβαλαν οπαδοί του "δικεφάλου" στον αγωνιστικό χώρο και ο διαιτητής διέκοψε το ματς. Προσωρινά που εν συνεχεία έγινε μόνιμα. Στα αποδυτήρια, κομφούζιο. Ο Αγγελος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Καλύβας μιλούσαν για "διαιτητικό τρίο που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία". Αυτά και ακόμη περισσότερα καταγγέλθηκαν και επίσημα με ανακοίνωση της ΠΑΕ, που ζήτησε μεταξύ άλλων "τον καταλογισμό ποινικών και αστικών ευθυνών, την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων οργάνων της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, τη διαγραφή των τριών διαιτητών, καθώς και την παραίτηση του αρχιδιαιτητή Βουράκη".

Στην κατάμεστη Τούμπα, που παρακαλώ είχε αστυνόμευση από 1.000 όργανα της τάξης, δηλαδή περίπου όλη η δύναμη της Θεσσαλονίκης, δεν αποφεύχθηκαν τα εκτεταμένα επεισόδια με συλλήψεις εκατέρωθεν. Στο Αυτόφωρο παραπέμφθηκαν χτες 16 συνολικά οπαδοί των δυο ομάδων. Εκτός από τα συνηθισμένα... όπλα (πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα) στην κατοχή μερίδας οπαδών του Ολυμπιακού βρέθηκαν ποσότητες χασίς και σύριγγες...

Από τη μεριά του ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι "η αμφισβήτηση είχε αρχίσει όλη την εβδομάδα πριν από το ματς και κορυφώθηκε σε στημένες εκπομπές και δηλώσεις επωνύμων, που είχαν κι έχουν ως στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και το γόητρο αλλά και την υπεροχή του Ολυμπιακού". Ακόμη υπάρχει ευθεία επίθεση και στον Γιώργο Βαρδινογιάννη και τον Παναθηναϊκό, όπου και αναφέρεται ότι "όλοι σίγησαν στην αδικία που έγινε σε βάρος του ΠΑΟΚ από τον διαιτητή Μπίκα" στον αγώνα με τους "πράσινους". Και επισημάνει: "Και θα ήταν φρόνιμο, ειδικά ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, να αποφεύγει εμπρηστικές δηλώσεις. Το γιατί το ξέρει καλύτερα ο ίδιος".

Ο πρόεδρος του "τριφυλλιού" τα είχε και αυτός στον αγώνα με τον Πανιώνιο με τους διαιτητές. Είπε στον διαιτητή Αγγελάκη: "Ηρθατε να μας καθαρίσετε", ενώ σχολιάζοντας το ματς της Τούμπας είπε: "Δεν είδατε τι έγινε στην τηλεόραση; Εγώ τι να πω; Ο Παναθηναϊκός δε θα πάει σαν πρόβατο επί σφαγήν".Κοίτα ποιοι μιλάνε...

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Οι ηθικοί αυτουργοί (ΠΑΕ) δε δικάστηκαν...

Δίκη χτες στη Λάρισα των οπαδών του Ολυμπιακού που συνελήφθησαν για χρήση και κατοχή ναρκωτικών

Αυτόφωρο, στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, χτες. Κατηγορούμενοι, 24 οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού. Ολοι νέοι. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι. Η κατηγορία, κατοχή και χρήση χασίς και άλλων ναρκωτικών ουσιών. Μάρτυρες κατηγορίας, αστυνομικοί οι οποίοι, το περασμένο Σάββατο, σταμάτησαν έξω από τη Λάρισα και έκαναν έρευνα στο λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του "Θρύλου" απ' την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού. Πλήθος συνηγόρων στα έδρανα και στο ακροατήριο συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων.

*****

Λίγο πριν αρχίσει η δικαστική διαδικασία, μια γρήγορη ματιά στα πρόσωπα των κατηγορουμένων. Για μερικούς "βάζεις στοίχημα" πως το "φουμάρουν". Για άλλους μπορεί και να τους πιστέψεις που λένε ότι δεν ακούμπησαν ποτέ τα ναρκωτικά. Οι περισσότεροι, όμως, ούτε τώρα, έμπροσθεν της Δίκης, κρύβουν πως είναι "συστηματικά χρήστες" του "ναρκωτικού" που λέγεται "ποδοσφαιρικός φανατισμός".

******

Οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί, καταθέτουν. "Εγώ έκανα έρευνα στους τάδε και βρήκα τσιγαριλίκια", λέει ο ένας. "Εγώ βρήκα στα καθίσματα των δείνα γόπες και τσιγαρόχαρτα", συμπληρώνει ο άλλος. Ολοι επικαλούνται τη μαρτυρία του οδηγού του αυτοκινήτου, ο οποίος έδωσε στην αστυνομία και τα ονόματα των δραστών. Κατηγορούμενος όμως κι ο ίδιος για χρήση ναρκωτικών.

*****

Υστερα οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Σημασία στη λεπτομέρεια. "Πού ακριβώς βρήκατε, κύριε μάρτυς, το τσιγαριλίκι; Είδατε με τα μάτια σας το "δικό" μου κατηγορούμενο να φουμάρει;". Ενας εκ των συνηγόρων είναι και πατέρας ενός των κατηγορουμένων. Λέει τα υπέρ του γιου του, το "ρίχνει" και στο φιλότιμο: "Δικάζετε βλαστάρια, μην τα στιγματίσετε", ζητάει απ' τους δικαστές. Δίπλα του ο συνήγορος - εντεταλμένος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. "Καλύπτω υπερασπιστικά όλους τους κατηγορούμενους που δεν έχουν δικηγόρο", ανακοινώνει. Κοντά μου αξιωματικός της αστυνομίας μού σιγοψιθυρίζει στο αυτί: "Πώς ν' αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα, όταν οι ΠΑΕ ναυλώνουν λεωφορεία με ονομαστικές καταστάσεις οπαδών και φτηνά εισιτήρια, στέλνουν δικηγόρους να υπερασπιστούν τους "χούλιγκαν" και δεν ξέρω αν και οι ίδιες τους προμηθεύουν με ναρκωτικά;"...

*****

Μετά οι μάρτυρες υπεράσπισης. Γονείς, αδέλφια, άλλοι συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων να λένε πόσο καλά παιδιά είναι οι δικοί τους, ότι είναι εργαζόμενοι που ζουν τις οικογένειές τους ή καλοί μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Και πως ουδεμία σχέση είχαν ποτέ με τα ναρκωτικά. Και ο πρόεδρος του δικαστηρίου ν' αναρωτιέται, απευθυνόμενος στους μάρτυρες: "Αφού όλοι είναι καλά παιδιά τι ζητούσαν μέσα στ' αυτοκίνητο που μύριζε βαριά χασίς; Γιατί πάνε σε γήπεδα που επικρατεί ο φανατισμός, η βία και η εξαλλοσύνη;". Υστερα, σαν να το ξανασκέφτεται, μονολογεί: "Τα λέω αυτά, αλλά μπορεί κάποια στιγμή και ο γιος μου να βρεθεί σε τέτοια γήπεδα". Μία εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ρωτά χωρίς να ακούγεται: "Τι να έκαναν; Πώς να έφευγαν από το λεωφορείο όσοι δεν ήθελαν ναρκωτικά; Υστερα είχαν και εμπιστοσύνη στην ΠΑΕ...". Κι εμείς να σκεφτόμαστε: Πώς έχουν εμπιστοσύνη σε μια ΠΑΕ, αλλά και γιατί να μην μπορεί ένας νέος να πάει στο γήπεδο και να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο;

Η ώρα της απολογίας: "Δεν κάπνισα, δεν έχω σχέση με ναρκωτικά" λένε οι πιο πολλοί. Μερικοί παραδέχονταν ότι κάπνισαν, όχι γιατί είναι εξαρτημένοι χρήστες, αλλά έτσι, για μια στιγμή. Κι άλλοι δηλώνουν πως βρέθηκαν τυχαία στο λεωφορείο, γιατί θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να πάνε εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με φτηνό εισιτήριο. Μόνο που αυτό το εισιτήριο τους οδήγησε στα κρατητήρια της αστυνομίας πρώτα κι ύστερα στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Αγορεύσεις εισαγγελέα της έδρας και συνηγόρων και μετά η απόφαση του δικαστηρίου. Για την κατηγορία της χρήσης ναρκωτικών τρεις ένοχοι με ποινή φυλάκισης 10 ημερών και οι υπόλοιποι αθώοι. Για την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών δύο αθώοι και οι υπόλοιποι ένοχοι με ποινή φυλάκισης 15 ημερών. Καλύτερη η μεταχείριση για τον οδηγό του πούλμαν, ως πλέον μεγαλύτερο και πιο έμπειρο των κατηγορουμένων, που καταδικάστηκε σε 5 μήνες φυλάκισης.

"Γιατί και πώς "κάρφωσε" τους άλλους αυτός;" ρωτάω δίπλα μου κάποιον αστυνομικό της Ασφάλειας. "Νόμιζε ότι έτσι θα τη "σκαπουλάρει" ο ίδιος" μ' απαντά...

Και η τοπικιστική βεντέτα...

Απέναντι, στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, άλλοι τέσσερις "χούλιγκαν" κατηγορούμενοι. Αυτοί για τα επεισόδια στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λάρισας - Νίκης Βόλου και για συγκρούσεις με την αστυνομία μετά. Είθισται στα τοπικά "ντέρμπι" της Θεσσαλίας να "ανάβουν τα αίματα" και να γίνονται επεισόδια.

"Βεντέτα" υπάρχει ανάμεσα στους οπαδούς της Λάρισας και της Νίκης Βόλου, ιδιαίτερα. Ισως και λόγω των γενικότερων τοπικιστικών διαφορών ανάμεσα στους δύο νομούς. Ο ένας εκ των κατηγορουμένων, που βρέθηκε στο εδώλιο με την κατηγορία ότι πέταξε αναμμένη φωτοβολίδα στον αγωνιστικό χώρο, καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση. Για τους άλλους τρεις, που κατηγορούνταν ότι πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, η δίκη αναβλήθηκε λόγω απουσίας αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας.

Τα δικαστήρια τέλειωσαν. Είπαν πως αποδόθηκε δικαιοσύνη. Μα οι νεαροί "χούλιγκαν" μόνο φταίνε; Κι όχι οι ΠΑΕ που τους κατευθύνουν και τους κινούν σαν "πιόνια"; Κι όχι οι υπεύθυνοι του ελληνικού ποδοσφαίρου και η πολιτεία γενικότερα που αποδέχονται - αν δεν προωθούν - να συμβαδίζει ο αθλητισμός με το συλλογικό φανατισμό, τη βία και τα ναρκωτικά; Δεν υπάρχουν οι "ηθικοί αυτουργοί" αυτού του εγκλήματος; Αυτοί δε δικάστηκαν χτες. Δε θα δικαστούν και αύριο. Κι όσο δε δικάζονται αυτοί, θα υπάρχουν "χούλιγκαν" και θα μετατρέπονται τα γήπεδα και οι πέριξ αυτών χώροι, σε αρένες "αντικοινωνικής" συμπεριφοράς...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τσιφλίκι της πλουτοκρατίας το ποδόσφαιρο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τα γεγονότα στην Τούμπα

Τα γεγονότα στο στάδιο της Τούμπας και έξω απ' αυτό επαναφέρουν και πάλι στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου. Κάνουν φανερό ότι η νεολαία και ο λαός μας πρέπει να βροντοφωνάξουν "δεν πάει άλλο πια"!

"Δεν πάει άλλο πια" με τα στημένα παιχνίδια και το όργιο της διαφθοράς που κυριαρχεί στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και όχι μόνο!

"Δεν πάει άλλο πια" με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που έχει γίνει τσιφλίκι της πλουτοκρατίας και που μέσω των περιβόητων ΠΑΕ παίζει τα δικά της οικονομικά και πολιτικά "παιχνίδια"!

"Δεν πάει άλλο πια" με τη χειραγώγηση χιλιάδων φιλάθλων, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, που η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο και γενικά τον αθλητισμό, χρησιμοποιείται από ιδιοκτήτες ομάδων, ΜΜΕ και διάφορους επιτήδειους, για να αποπροσανατολίζονται από τα πραγματικά προβλήματα, της ανεργίας, της φτώχειας και όλων των αδιεξόδων που δημιουργεί το κυνήγι του κέρδους!

"Δεν πάει άλλο πια" με την αξιοποίηση αυθόρμητων και μη αυθόρμητων επεισοδίων, προκειμένου να επιδειχτεί η αστυνομική ισχύς και βία και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα αυταρχισμού και μαζικής τρομοκρατίας!

Η δήλωση του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης, που... περιόρισε το πρόβλημα στις σχέσεις παραγόντων - φιλάθλων, αποτελεί πρόκληση, γιατί συγκαλύπτει τόσο τη δυσοσμία που επικρατεί στο ποδόσφαιρο, όσο και τους πραγματικούς αίτιους του κακού.

Τα γεγονότα (του Σαββάτου) στην Τούμπα ξετυλίχτηκαν και πυροδοτήθηκαν, όπως και άλλα προηγούμενά τους, μέσα στο γενικότερο κλίμα της σήψης, μέσα στην εντεινόμενη ανασφάλεια που οξύνει η κυβερνητική πολιτική.

Μπροστά σ' αυτό το αίσχος, που βιώνει η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία του, πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να γυρίσει την πλάτη του. Η πρόσκαιρη "εκτόνωση" για την αδικία και την εκμετάλλευση δεν αποτελεί φάρμακο εναντίον αυτής της πληγής. Μόνο η λαϊκή αντίσταση και πάλη κατά της πλουτοκρατίας και των πολιτικών υπηρετών της, μόνο το μέτωπο του λαού μπορεί να φέρει αποτελέσματα, τόσο γενικά, όσο και για έναν γνήσιο λαϊκό αθλητισμό.

Δεν είναι σκηνές πολέμου. Στην Τούμπα είχαμε "ντέρμπι" αστυνομίας -

Δεν είναι σκηνές πολέμου. Στην Τούμπα είχαμε "ντέρμπι" Αστυνομίας - οπαδών...

"Μήνυμα" Βενιζέλου

Με αφαίρεση αρμοδιοτήτων μέσω του υπό κατάθεση σχεδίου του νέου αθλητικού νόμου απειλεί ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ, σε περίπτωση που με τις αποφάσεις, που θα πάρουν για τα όσα συνέβησαν το Σάββατο στο παιχνίδι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού, δε διαφυλάξουν την αξιοπιστία του αθλήματος. Ο υπουργός, αποφεύγοντας να πάρει θέση στα όσα συνέβησαν, δείχνει με χτεσινές δηλώσεις του να ενδιαφέρεται μόνο για το τελικό αποτέλεσμα. "Είμαι βέβαιος ότι οι αρμόδιοι φορείς, η ΕΠΟ και η ΕΠΑΕ, θα τιμήσουν το ρόλο που τους αναγνώρισε η πολιτεία στη διοργάνωση του πρωταθλήματος και θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διαφυλαχτεί το κύρος και η αξιοπιστία του αθλήματος. Ευθύνη της πολιτείας είναι η τήρηση της νομιμότητας και ο σεβασμός της δημόσιας τάξης. Ευθύνη της πολιτείας είναι επίσης, αν χρειαστεί, να αξιολογήσει όλα τα δεδομένα κατά την άσκηση της νομοθετικής αρμοδιότητάς, ενόψει και του υπό κατάθεση σχεδίου του νέου αθλητικού νόμου", τόνισε μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ