ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι συνταξιούχοι

Τη νέα αντιασφαλιστική ανατροπή της κυβέρνησης καταδικάζουν συνταξιούχοι και μεταλλεργάτες, σε ετοιμότητα καλεί η ΣΕΑ

"Καταδικάζουμε τη σκληρή, αντιασφαλιστική, αντικοινωνική και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης και καλούμε τους συνταξιούχους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τους αγώνες που έρχονται, για να υπερασπίσουμε την επιβίωσή μας και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα", τονίζεται σε ανακοίνωση της Συνταξιουχικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΣΕΑ), με αφορμή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις σημειώνουν ότι με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση "έδειξε τις προθέσεις της να δώσει ένα σοβαρό πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση" και προειδοποιούν ότι ετοιμάζεται να ισοπεδώσει τα πάντα. Επισημαίνουν ακόμη ότι "η κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Μάαστριχτ και της Λευκής, αλλά κατάμαυρης, Βίβλου, εξαπολύοντας επίθεση στο βιοτικό μας επίπεδο με τις αυξήσεις - κοροϊδία 2%, που για την τεράστια πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι από 35-70 δραχμές την ημέρα".

"Συνέπεια αυτής της πολιτικής - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι οι συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων να έχουν μετατραπεί σε προνοιακά βοηθήματα που κάνουν προβληματική την επιβίωσή μας".

Η ΣΕΑ τονίζει ότι με το νομοσχέδιο: Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στέλνονται στον τζόγο.Γίνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις στους εργοδότες που χρωστάνε εκατοντάδες δισ. δραχμές. Συμπιέζει τις παροχές των αυτοαπασχολουμένων και τα οικονομικά προβλήματα της ενοποίησης των ταμείων τους τα αντιμετωπίζει χωρίς καμιά επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Υποβαθμίζει παραπέρα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αρχίζοντας από τους δημόσιους, καθορίζει την επικουρική σύνταξη στο 20% της κύριας. Βάζει απαράδεκτες προϋποθέσεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται. "Στο όνομα της ψευδεπίγραφης ισότητας των δύο φύλων βάζει χέρι στις συντάξεις λόγω χηρείας". Διαιωνίζει το ταμείο των εργατοπατέρων.

Διαμαρτυρία για το ΕΤΕΜ

Την πλήρη αντίθεσή της στο "μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο", το οποίο "ουσιαστικά βάζει ταφόπετρα στο Επικουρικό Ταμείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου" (ΕΤΕΜ) εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου.

"Η ΠΟΕΜ με ομόφωνες αποφάσεις της - τονίζεται στην ανακοίνωση - έχει υποβάλει τεκμηριωμένες θέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας του ταμείου μας. Επισημαίνουμε ότι ο κλάδος σύνταξης και ο κλάδος πρόνοιας του ΕΤΕΜ δεν είναι ελλειμματικοί".

"Κάθε άλλη επιλογή βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και τους χιλιάδες μεταλλεργάτες", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΣΑΚ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Σφοδρή καταγγελία της σαρωτικής πολιτικής

Ως χρονιά με ακόμη σκληρότερη λιτότητα για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, χαρακτηρίζει το 1999 με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Μετάλλου,αφού η εισοδηματική πολιτική για μισθούς και συντάξεις θα είναι ύψους... 2%.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Μετάλλου καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε συρρίκνωση και "λουκέτο" μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η ΛΑΡΚΟ κ.ά. Αναφορά γίνεται και στη "Χαλυβουργική" του Αγγελόπουλου, ο οποίος, παίρνοντας το μήνυμα της κυβέρνησης με την ψήφιση του αντεργατικού νόμου 2639, "ζητά εκβιαστικά και απειλητικά από τους εργαζόμενους να δεχτούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την εφαρμογή του 10ωρου!".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, που παρά τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ, βρίσκονται στα πρόθυρα διακοπής των εργασιών τους.

Την ίδια στιγμή που γίνονται όλα αυτά - σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Μετάλλου - η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΠΟΕΜ παρά τις προτάσεις της ΕΣΑΚ, ουσιαστικά βάζουν πλάτες στην κυβέρνηση να περάσει αυτά τα σχέδια με λιγότερο κοινωνικό κόστος.

Η παράταξη καταγγέλλει εξάλλου τη συγχώνευση του επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΜ) στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ διά του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, γεγονός που - όπως τονίζει - θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους σημερινούς και τους αυριανούς συνταξιούχους.

Τέλος, η ΕΣΑΚ Μετάλλου καλεί τα συνδικάτα να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επίσης καλεί και τους αντιπροσώπους που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο της ΠΟΕΜ που θα γίνει από τις 11 ως τις 13 Δεκέμβρη να καταδικάσουν με την ψήφο τους τις παρατάξεις που ευθύνονται για την αδράνεια της ΠΟΕΜ.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Οργιο εισφοροκλοπής!

Την ώρα που η κυβέρνηση βάζει βαθιά το "μαχαίρι" των περικοπών στους ασφαλισμένους, "ευλογεί" την πλήρη αυθαιρεσία των εφοπλιστών, που οδηγεί το ΝΑΤ στο βυθό

Χάος επικρατεί σε ό,τι αφορά τις οφειλές των εφοπλιστών σε βάρος του "ναυαγισμένου" από τα χρέη Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Η κυβέρνηση με ένα νομοθετικό πλέγμα το οποίο ενίσχυσε τον περασμένο Φλεβάρη με το νόμο 2575/98, αφήνει ανενόχλητους τους εφοπλιστές να επιδίδονται σε όργιο εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής σε βάρος του ΝΑΤ. Αποτέλεσμα, οι οφειλές μόνο της "Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας" να αγγίζουν σήμερα το ένα δισεκατομμύριο!Την ίδια ώρα, στο όνομα του... "εθνικού στόχου της ΟΝΕ", οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ είδαν και φέτος μηδενικές αυξήσεις και δραστικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη! Σημειώνεται ότι η... "εξυγίανση" του ΝΑΤ, δηλαδή η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των ναυτεργατών, αναμένεται να περιλαμβάνεται στο λεγόμενο "μεγάλο" ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι εφοπλιστές, έχοντας ως κάλυψη μια σειρά αποικιοκρατικούς νόμους (2687/53, 69/67 κλπ) και τον πρόσφατο νόμο, μπορούν να μην αποδίδουν τις εισφορές τους προς το ΝΑΤ, αλλά και να παρακρατούν τις εισπραγμένες εισφορές των ναυτεργατών! Το ΝΑΤ, προσκρούοντας στη νομοθεσία, δεν μπορεί να βρει, όχι μόνο ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου, αλλά, ούτε την πλοιοκτήτρια εταιρία! Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΝΑΤ, για το τρέχον έτος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 13 μόνο ποντοπόρων πλοίων είναι 981.100 δολάρια ΗΠΑ! Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 1.286.000 δολάρια που αποτελούν οφειλές του προηγούμενου έτους που εξακριβωμένα δεν έχουν εισπραχτεί και αφορούν μόνο 15 ποντοπόρα πλοία!

Τα ποσά αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα των οφειλών τωνεφοπλιστών ποντοπόρων πλοίων προς το ΝΑΤ. Οσον αφορά τις οφειλές των εφοπλιστών της ακτοπλοϊας η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Οι οφειλές μόνο της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΔΑΝΕ,μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη, ανέρχονταν σε 538 εκατομμύρια δραχμές, ενώ τώρα, σύμφωνα με προχτεσινά στοιχεία του ΝΑΤ (5 Νοέμβρη), οι οφειλές της ΔΑΝΕ έφτασαν τις 927.430.751 δραχμές! Βέβαια τα πλοία της ταξιδεύουν ανενόχλητα.

Η κυβέρνηση δε δείχνει και την ανάλογη... ευαισθησία, για τους ασφαλισμένους (συνταξιούχους και εν ενεργεία). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο συνταξιούχος Α' μηχανικός Μιχάλης Βουγιουκλάκης,ο οποίος μετά από 22 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία, σήμερα παίρνει σύνταξη καθαρά 267.728 δραχμές. Από αυτά δίνει 80 χιλιάδες κάθε 3 μήνες σε εξειδικευμένο γιατρό για να χορηγεί ένεση στη σύζυγό του, η οποία πάσχει από ανίατη ασθένεια. Ο Οίκος Ναύτου έχει δηλώσει ότι δεν έχει στη λίστα αντίστοιχο γιατρό και δεν μπορεί να καλύψει το ποσό, παρά τα συνεχή διαβήματα, αλλά και ότι το αίτημα του ασφαλισμένου εμπίπτει στους χρόνια ανίατους πάσχοντες. Το γεγονός αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, επισημαίνοντας ότι η τακτική του Οίκου Ναύτου εντάσσεται στα πλαίσια προώθησης της ουσιαστικής διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ξεκινώντας από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ΠΕΜΕΝ καλεί την ΠΝΟ και το συνδικαλιστικό κίνημα να παρέμβει αποφασιστικά για να αποκρούσει τη ληστεία και τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκέντρωση λογιστών - φοροτεχνικών

Συγκέντρωση στο θέατρο "Αλάμπρα" πραγματοποιούν τη Δευτέρα, 9 Νοέμβρη, στις 6μμ οι Ομοσπονδίες Λογιστών και Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών.Στη συγκέντρωση θα συζητηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το Λογιστή - Φοροτεχνικό, που βγάζει εκτός του λογιστικού επαγγέλματος χιλιάδες λογιστές.

Συγκαλείται σήμερα το πρωί στις 9 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε. Κ.
  • Συγκαλείται σήμερα το πρωί στις 9 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΘ το Εθνικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών με θέματα ημερήσιας διάταξης: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για το 1999, ο αντεργατικός νόμος 2639/98 για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και οικονομικά - οργανωτικά ζητήματα.
Διαθεσιμότητες στην ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ

Σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί από προχτές οι εργαζόμενοι της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ που δουλεύουν στο εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού "Σήραγγες Μεσοβουνίου - Γκρίκας". Οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χωρίς να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη, ενώ τους οφείλονται και πρόσθετες αμοιβές των μηνών Αυγούστου και Σεπτέμβρη που προβλέπονται από τη ΣΣΕ και τις διμερής συμφωνίες.

Με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων Εγνατίας Οδού καταγγέλλει την ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ "για ασυνέπεια και αφερεγγυότητα τόσο απέναντι στο έργο που ανέλαβε και με δική της υπαιτιότητα το διέκοψε, όσο και απέναντι στους εργαζόμενους που βρέθηκαν χωρίς δουλιά και χρήματα. Τέλος καλεί κάθε αρμόδιο να αποδώσει ευθύνες και να επιβάλλει κυρώσεις στην εταιρία και να δώσει λύση στο εργασιακό και οικονομικό πρόβλημα των εργαζομένων".

Αύριο η συνέλευση των οικοδόμων

Την ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Κυριακή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.Η συνέλευση θα γίνει στο θέατρο "ΠΕΡΟΚΕ" στην πλατεία Καραϊσκάκη, στις 8.30 το πρωί και τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Ο ετήσιος απολογισμός δράσης του ΔΣ, προβλήματα του κλάδου, πρόγραμμα δράσης, οικονομικός απολογισμός κλπ.

Επίσχεση

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από προχτές Πέμπτη 13 μέλη του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου "BRINDISI",με σημαία Μάλτας, απαιτώντας από τους πλοιοκτήτες Καραμηνά και Καραφωτιά να τους καταβάλουν τα δεδουλευμένα δύο μηνών. Το πλοίο εκτελεί τη γραμμή Πάτρα - Ιταλία.

Η εταιρία των δύο εφοπλιστών έχει την επωνυμία "VERGINA FERRIES LTD" και εκτός από το πλήρωμα, οφείλει και στο ΝΑΤ, το οποίο μάλιστα θέλησε να εξοφλήσει με μεταχρονολογημένες επιταγές και όταν το ΝΑΤ θέλησε να τις εισπράξει, οι επιταγές αυτές ήταν ακάλυπτες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ