ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Με αφορμή μια απεργία

Του Τάκη ΤΣΙΓΚΑ

Εικοσιτετράωρη, πανελλαδική, πανεργατική απεργία αποφάσισε την περασμένη Τρίτη η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Και σίγουρα, κάποιος παντελώς ξένος, με τις συνθήκες και τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, θα σχημάτιζε την εντύπωση, πως έχει να κάνει με μια αγωνιστική αντίδραση των Ελλήνων εργαζομένων, στην όποια εγχώρια εκδοχή της λογικής της παγκοσμιοποίησης και της νεοφιλελεύθερης επέλασης, που έχει πλημμυρίσει ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ διαφορετικά. Οι δυνάμεις, που πλειοψηφούν σήμερα στις διοικήσεις των δύο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων της χώρας μας, δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να προσανατολίσουν αγωνιστικά τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι βασικοί και κύριοι στόχοι τους κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Στην εκτόνωση και χειραγώγηση της αγανάκτησης και των αντιδράσεων, στην υπονόμευση των ενωτικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, στη διασπορά της σύγχυσης, του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, μέχρι και τη συστηματική προώθηση των θεωριών και λογικών της ταξικής συνεργασίας και της "κοινωνικής συναίνεσης", δηλαδή, στην ενσωμάτωση και υποταγή της εργατικής τάξης στα σχέδια και τους στόχους της άρχουσας τάξης.

Περισσεύουν οι αποδείξεις, πλέον, για όλ' αυτά. Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση "κόβει" αυθαίρετα και ετσιθελικά το διορθωτικό ποσό από τους δημόσιους υπάλληλους, κλέβοντάς τους δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, ανακοινώνει τις εξευτελιστικές... αυξήσεις του 2%, για τον επόμενο χρόνο, προωθεί με γρήγορους ρυθμούς τις, μεσαιωνικού τύπου, "νέες" εργασιακές σχέσεις, πετσοκόβει τις κοινωνικές και ασφαλιστικές κατακτήσεις και δικαιώματα και τόσα άλλα, η γραφειοκρατική ελίτ, που βρίσκεται στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, αγωνιά και τρέχει για να αναβαθμίσει το περιβόητο και αμαρτωλό "Ταμείο των εργατοπατέρων". Την ίδια ώρα, που - ελέω αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και "μονόδρομου" της ΟΝΕ - η εγχώρια πλουτοκρατία και οι ξένοι εταίροι της σημειώνουν τη μεγαλύτερη από ποτέ κερδοφορία, η ανεργία αυξάνεται μέρα με τη μέρα και οι παραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας καταληστεύονται, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πασχίζουν για την προώθηση του "κοινωνικού διαλόγου", το άπλωμα των παραρτημάτων της ΟΚΕ (Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής) σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Διαγκωνίζονται για τη διαχείριση των διάφορων κοινοτικών κονδυλίων και τη συμμετοχή (με το αζημίωτο φυσικά...) στα διάφορα συμβούλια και επιτροπές, ιδιαίτερα αυτά των Βρυξελλών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα κι έχει γίνει σήμερα φανερή - στον ένα ή άλλο βαθμό - στη μεγάλη, τουλάχιστον, πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας, συνδικαλισμένων και μη. Ολοι καταλαβαίνουν - είτε το ομολογούν είτε όχι - ότι η απόφαση για 24ωρη απεργία δεν αποτελεί ούτε καν μια ντουφεκιά στον αέρα. Ούτε καν μια κακότεχνη απόπειρα των καρεκλοκένταυρων της ΓΣΕΕ, να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων. Και όλοι ξέρουν - άλλωστε, έχει ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν - ότι η "αγωνιστική πρωτοβουλία" της ηγετικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ θα χρησιμοποιηθεί από άλλους μηχανισμούς του ίδιου μ' αυτή στρατοπέδου, για να ενισχύσουν παραπέρα την ηττοπάθεια ανάμεσα στους εργαζόμενους. Για να καλλιεργήσουν παραπέρα τις αντιλήψεις του "δε γίνεται τίποτε", των "ατομικών λύσεων και διεξόδων".

Εξίσου πραγματικότητα, όμως, είναι τα πολλά και οξυμένα προβλήματα, που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους, η εντεινόμενη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, το συνεχές και πολύμορφο δυνάμωμα της εκμετάλλευσης. Οπως και το γεγονός πως όλ' αυτά προχωρούν πάνω στις ράγες του περιβόητου "μονόδρομου" της ΟΝΕ, της γενικότερης φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης και των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών, δήθεν εκσυγχρονιστικών, μέτρων της. Εξίσου πραγματικότητα είναι, επίσης, το γεγονός πως η ανάγκη της αντίστασης, η ανάγκη ενωτικών και πραγματικά αγωνιστικών πρωτοβουλιών γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο φανερή, συνειδητοποιείται από μεγαλύτερες μάζες εργαζομένων. Οπως και το γεγονός πως αναζητούνται άλλες διέξοδοι, ενάντια και πέρα από τις λογικές των "μονόδρομων" της ΟΝΕ.

Σ' αυτές ακριβώς τις υπαρκτές και συνεχώς ενισχυόμενες αγωνιστικές τάσεις, που αναπτύσσονται σήμερα μέσα στους εργαζόμενους, βρίσκεται η ελπίδα και το αύριο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η παραπέρα και, μάλιστα, γοργή μαζικοποίηση και πολύμορφη ενίσχυσή τους αποτελεί σήμερα μια επιτακτική ανάγκη.

Βέβαια, όπως όλα τα κοινωνικά φαινόμενα, έτσι και το προηγούμενο - δηλαδή, οι αγωνιστικές τάσεις, που αναπτύσσονται μέσα στους εργαζόμενους - δεν ξεδιπλώνεται ευθύγραμμα, χωρίς αντιφάσεις, ταλαντεύσεις και ανασχέσεις. Οι αγωνιστικές αυτές διαθέσεις συνυπάρχουν συνήθως με διάφορες συγχύσεις, αυταπάτες, αναπάντητα ερωτήματα, ορισμένες φορές με προκαταλήψεις, ακόμη και με φόβους, μπροστά στα υπαρκτά σήμερα σοβαρά προβλήματα, τον ολοφάνερα αρνητικό συσχετισμό δύναμης και τη δράση των διάφορων κατασταλτικών μηχανισμών, είτε του κράτους είτε της εργοδοσίας. Αυτά είναι και τα πρώτα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους κομμουνιστές συνδικαλιστές και τους πρωτοπόρους εργάτες γενικότερα. Και πρέπει να παρθεί υπόψη, ότι συνήθως όλ' αυτά έχουν να κάνουν με τα βασικά και γενικότερα διλήμματα, που μπαίνουν σήμερα μπροστά στην ελληνική κοινωνία, καθώς τα επιμέρους προβλήματα είναι πλέον αλληλένδετα με τα γενικότερα: Είναι πράγματι μονόδρομος η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη; Υπάρχει άλλος δρόμος, ποιος είναι αυτός και πώς μπορεί να υλοποιηθεί; Μήπως έχουν βάση τα όσα λένε ορισμένες δυνάμεις, για έναν ανθρώπινο και φιλολαϊκό δρόμο προς την ΟΝΕ; Μήπως η ελπίδα βρίσκεται στο "διαφορετικό" ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται η "εσωκομματική του αντιπολίτευση"; Μπορεί να έχει αποτέλεσμα η ενωτική πάλη των εργαζομένων; Ακόμη και αν αποτραπούν κάποια συγκεκριμένα και επιμέρους αντιλαϊκά μέτρα, ποιο το όφελος, αφού θα τα επαναφέρουν με άλλη μορφή και τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα;

Αυτά και άλλα ανάλογα ερωτήματα, συγχύσεις και αυταπάτες εμποδίζουν και δυσκολεύουν σήμερα την ανάπτυξη των αγωνιστικών διαθέσεων και του μαζικού κινήματος των εργαζομένων. Και πρέπει, παίρνοντας υπόψη τις εμπειρίες τους και ακουμπώντας στα οξυμένα προβλήματα που τους βασανίζουν, να απαντηθούν ολοκληρωμένα, πειστικά και με επιχειρήματα.

Τα ίδια, ουσιαστικά ερωτήματα έχουν άμεση σχέση και με το ρόλο, που αντικειμενικά καλείται να παίξει σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης. Την ώρα, που η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι οδηγούν τη χώρα και το λαό στο "λάκκο των λεόντων", ο οποίος λέγεται ΟΝΕ. Την ώρα, που προωθούν με γρήγορους ρυθμούς τις αναγκαίες, για τα δικά τους συμφέροντα και στόχους, αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής της χώρας, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα χαμηλά μεροκάματα και τις συνθήκες εργασίας. Αυτή η ολοφάνερη αναντιστοιχία ζητά σήμερα επιτακτικά το ξεπέρασμά της. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά στην κατεύθυνση της ωρίμανσης των κατάλληλων αιτημάτων και συνθημάτων για γενικότερες αλλαγές, σε αντίθεση με τις επιλογές του κεφαλαίου.

Ερχόμενοι, όμως, και πάλι στο θέμα, που αποτέλεσε την αφορμή του παρόντος άρθρου - της 24ωρης απεργίας, που αποφάσισε η ΓΣΕΕ - και θέλοντας να προλάβουμε υποβολιμαία και ψεύτικα διλήμματα, του τύπου "παίρνουν μέρος ή όχι οι ταξικές δυνάμεις", θεωρούμε σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος μπορούν και πρέπει να οργανώσουν τη δική τους 24ωρη απεργία, ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική των "μονόδρομων", αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, και καταγγέλλοντας αποφασιστικά το ρόλο των εργατοπατέρων, που έχουν θρονιαστεί στις τριτοβάθμιες οργανώσεις. Μπορούν και πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο βήμα στην ενίσχυση των ενωτικών αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και στο ξεπέρασμα των διάφορων αυταπατών και συγχύσεων. Μπορούν και πρέπει να κάνουν ένα σοβαρό βήμα στην ανάδειξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ως βασικού παράγοντα της πάλης, για μια άλλη πορεία της χώρας.

Η αποφασιστική ενίσχυση σήμερα των αγωνιστικών τάσεων, μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, προϋποθέτει την αποτελεσματική αποκάλυψη και καταγγελία των εργατοπατέρων της "συναίνεσης" και του "κοινωνικού διαλόγου", των διαλυτικών αντιλήψεων και των εκφυλιστικών πρακτικών τους


Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση άνοιξε το δρόμο στους "κολασμένους της Γης" για την πολιτική και κοινωνική τους απελευθέρωση. Ο σοσιαλισμός, από όραμα και επιστημονική κοσμοθεωρία, γίνεται πράξη, με την εγκαθίδρυση της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, βάζοντας μπρος το μεγάλο έργο των λαϊκών μαζών για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και την κομμουνιστική προοπτική. Στην 81η επέτειο της Επανάστασης, ο "Ρ" παρουσιάζει αποσπάσματα από άρθρο του Ηλία Αρμάγου, που δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ Νο 5 του 1997, με τίτλο "Γιατί νίκησε ο Μπολσεβικισμός" (σελίδες 10 - 11)

ΚΑΤΑ τη δεκαετία του '90, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν απ' όλες τις κυβερνήσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών και του εμπορικού κυκλώματος που δρα στην Ελλάδα, ενέχουν όλα τα στοιχεία του σκανδάλου. Ο ρόλος του αστικού κράτους στη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας των βιομηχανιών αυτοκινήτων, αλλά και των εμπορικών αντιπροσώπων, υπήρξε καταλυτικός. Ενα αναλυτικό άρθρο για τις κινήσεις στη ...σκακιέρα των αυτοκινητοβιομηχανιών (σελίδα 16)

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας βορά στα ξένα πολυεθνικά στρατιωτικοβιομηχανικά μεγαθήρια, η συρρίκνωση και τελικά η διάλυσή της, είναι ένας απ' τους κύριους στόχους της κυβέρνησης, στα πλαίσια μιας πολιτικής συρρίκνωσης και μαρασμού της βιομηχανικής βάσης της χώρας, στο όνομα των ευρωενωσιακών επιλογών, αλλά και της γενικότερης πολιτικής εξάρτησης (σελίδα 24)

Οι εργασίες που έγιναν στη Μονή Ξενοφώντα, στο Αγιον Ορος, με αφορμή το γιορτασμό των 1.000 χρόνων της, όχι μόνο διαφύλαξαν πολύτιμα κειμήλια, αλλά αποκάλυψαν και παρέδωσαν στην Αρχαιολογία μοναδικά έργα Βυζαντινής Τέχνης (σελίδα 18)

Η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Τάσου Ψαρρά, που είναι μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ, με τίτλο "Οι αριθμημένοι", αφού έκανε πρεμιέρα σε 9 κινηματογράφους στην Αθήνα και σε 3 της Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε και θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης."Οι αριθμημένοι" είναι η πιο σύγχρονη από τις ταινίες του σκηνοθέτη, όχι μόνο γιατί θεματογραφικά αναφέρεται στο παρόν, αλλά γιατί προσπαθεί να προσεγγίσει την κοινωνία των "αριθμών" και των "ψηφίων" (σελίδα 19)

ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ πλέον των εγγυήσεων της εκ του Συντάγματος μονιμότητας". Η φράση - "κλειδί" στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων σε Ανώνυμη Εταιρία έρχεται να διαλύσει κάθε προπέτασμα καπνού που σκόρπιζε η κυβέρνηση. Να επιβεβαιώσει με την πλέον επίσημη νομική γνωμοδότηση τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει τη μονιμότητα - σε πρώτη φάση - σε περισσότερους από 100.000 δημόσιους υπαλλήλους που απασχολούνται σε ΝΠΔΔ, Οργανισμούς, δημόσιες υπηρεσίες... (σελίδα 33)

ΣΕ υπόθεση λίγων μετατρέπεται ο τομέας του τουρισμού και στη χώρα μας, αφού τελευταία παρατηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα εξαγορές ξενοδοχειακών μονάδων από μεγάλους τουριστικούς ομίλους, οι οποίοι ελέγχουν και κατευθύνουν τη ροή της τουριστικής κίνησης, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό, σε συνδυασμό με το σπρώξιμο των εργαζομένων όλο και πιο βαθιά στον εργασιακό μεσαίωνα και τον οικονομικό στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνθέτει σήμερα την εικόνα του τουρισμού στη χώρα μας (σελίδες 36 - 37)

ΟΤΑΝ το 1986 η Εθνική Ομάδα Βόλεϊ των ανδρών κέρδιζε το παρθενικό της εισιτήριο για παγκόσμιο πρωτάθλημα, νικώντας σ' ένα αλησμόνητο παιχνίδι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Καναδά, το γεγονός είχε σχεδόν πανηγυριστεί σαν κοσμογονικό για το άθλημα του φιλέ... Δώδεκα χρόνια αργότερα, η συμμετοχή σ' ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα θεωρείται περίπου σαν αυτονόητη για το εθνικό συγκρότημα των ανδρών και το αντίθετο σαν καταστροφή (σελίδα 30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ