ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Το ΕΣΥΝ δεν εκπροσωπεί τη νεολαία και τις ανάγκες της

"Καρικατούρα εκπροσώπησης" της νεολαίας, χαρακτηρίζει το ΚΣ της ΚΝΕ το λεγόμενο "Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας" (ΕΣΥΝ), η πρώτη "γενική συνέλευση" του οποίου έγινε προχτές. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει συγκεκριμένα:

"Ο ουσιαστικός λόγος λειτουργίας του ΕΣΥΝ είναι, απ' τη μια μεριά, να ροκανίσουν τα μεγάλα οικονομικά "πακέτα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθούνται από την κυβέρνηση για να πετύχει τη χειραγώγηση της νεολαίας και, από την άλλη, να καταφέρουν ένα ισχυρό χτύπημα στους μαζικούς φορείς που εκπροσωπούν στην πραγματικότητα την ελληνικό νεολαία και που, άλλωστε, απουσίαζαν από όλες τις διαδικασίες ίδρυσης του ΕΣΥΝ", τονίζεται στο δελτίο Τύπου, όπου παρουσιάζεται η τοποθέτηση της ΚΝΕ για τη Γενική Συνέλευση.

"Το ΕΣΥΝ δεν είναι κάποια "ρηξικέλευθη" και καινοτόμα επινόηση, όπως έντεχνα παρουσιάζεται στις διακηρύξεις του. Είναι ένα μόρφωμα της προηγούμενης δεκαετίας που στηρίχτηκε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Η όλη ιστορία έληξε άδοξα, γιατί, όπως ήταν φυσικό, το νεολαιίστικο κίνημα τους πέταξε στο περιθώριο. Το 1990 ξεκίνησαν από την αρχή τις προσπάθειες για την ανασυγκρότησή του, αλλά τους χρειάστηκαν οχτώ χρόνια για να προχωρήσουν στη δημιουργία του. Τι εμπόδιζε τόσα χρόνια την ίδρυση του ΕΣΥΝ ως εκπροσώπου της νεολαίας;

Μα, φυσικά, το γεγονός ότι δεν εκπροσωπούσε και δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει τη νεολαία και τις ανάγκες της. Αυτό, εξάλλου, φαίνεται και από το ποιοι μαζεύτηκαν να προσυπογράψουν την ίδρυσή του. Πέρα από τη Ν. ΠΑΣΟΚ, την ΟΝΝΕΔ και τις άλλες πολιτικές νεολαίες - που, εκτός από τα κόμματά τους, εκπροσωπούν και την πολιτική του εξανδραποδισμού στις αλυσίδες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - συνέπραξαν οι νέοι καθολικοί, οι πρόσκοποι, και μια σειρά άλλοι φορείς - "σφραγίδες" που ουδεμία σχέση είχαν και έχουν με τη νεολαία και το κίνημά της.

Το γεγονός της έλλειψης τυμπανοκρουσιών από τα ΜΜΕ για τη "γέννηση ενός θεσμού", για την οποία τόσο πάλεψε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η κυβέρνηση - εγγράφοντας μάλιστα κονδύλια στους ετήσιους προϋπολογισμούς για έναν ανύπαρκτο τότε θεσμό, όπως το ΕΣΥΝ - δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας των στόχων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων με την πολιτική της πολιτικών νεολαιών.

Το ζητούμενο γι' αυτήν την πολιτική, που έχει σήμερα εξαπολύσει μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, είναι ο εγκλωβισμός των νεανικών αναζητήσεων και διεκδικήσεων σ' ένα γραφειοκρατικό όργανο, η προβολή και η καλλιέργεια της εικόνας μιας νεολαίας - οσφυοκάμπτη στους δήθεν εθνικούς στόχους για είσοδο στην ΟΝΕ.

Η δράση των άλλων πολιτικών νεολαιών έχει αποδείξει πως θέλουν τη νεολαία ανοργάνωτη, πολυδιασπασμένη και ανήμπορη να διεκδικήσει ό,τι της ανήκει.

Η ΚΝΕ, όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ίδρυση αυτής της καρικατούρας εκπροσώπησης του ΕΣΥΝ, αλλά παλεύει καθημερινά - 30 χρόνια τώρα - με όλες της τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή των νεανικών αγώνων, ενάντια στην επίθεση που δέχεται η νέα γενιά από τους υποστηρικτές και χρηματοδότες του ΕΣΥΝ.

Οι πραγματικοί εκπρόσωποι της νεολαίας δεν παίρνουν μέρος στη γενική συνέλευση του ΕΣΥΝ. Βρίσκονται στους δρόμους, συναντιούνται στη μεγαλειώδη κινητοποίηση των μαθητών της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, στη δυναμική πορεία των νυχτερινών μαθητών που έγινε την Πέμπτη, στις μαζικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, στους χώρους της δουλιάς. Εχουν δώσει το δικό τους ραντεβού στη μεγάλη διαδήλωση στις 11 του Νοέμβρη. Η ανάπτυξη των νεανικών αγώνων για τα προβλήματα που δημιουργεί η συντηρητική πολιτική, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς αποτελούν την πραγματική έκφραση της νεολαίας και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από κανένα κρατικοδίαιτο γραφειοκρατικό όργανο", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ.

Προσφορές στην ΚΕ του ΚΚΕ

Στην ΚΕ του ΚΚΕ πρόσφεραν:

  • Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ από το ΣΙΔΝΕΪ Αυστραλίας 1.500 δολάρια Αυστραλίας.
  • Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ από την ΑΔΕΛΑΪΔΑ Αυστραλίας 650 δολάρια Αυστραλίας.
  • Φίλοι του ΚΚΕ από τη ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Αυστραλίας 660 δολάρια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ